Connect with us

Uncategorized

Povećan broj prijava porodičnog nasilja za 65 odsto od početka godine

Šef Odsjeka za krvne i seksualne delikte u Policijskoj upravi Banjaluka Siniša Kojidić izjavio je da je za prvih šest mjeseci prisutno povećanje od 65 odsto prijavljenih krivičnih djela nasilja u porodici u odnosu na isti period prošle godine.

Kojidić je, nakon sastanka radne grupe o postupanju i saradnji svih subjekata zaštite u slučajevima nasilja u porodici, istakao da žrtve često zbog straha ili sramote nasilje ne prijavljuju policiji.

– Sad razmatramo sve mogućnosti kako da policija i drugi subjekti zaštite pruže što adekvatniju pomoć žrtvama, te sprovedu kvalitetan postupak koji će rezultirati osudom za počinioce – rekao je Kojidić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, porodično nasilje je globalni problem kojem se mora pristupiti na način da se porodica sačuva kao osnovna ćelija društva.

Magdalena Prišić iz nevladine organizacije Fondacija “Udružene žene” navela je da se za prvih šest mjeseci ove godine pravnom savjetovalištu ove fondacije obratilo 270 žena, a u istom periodu prošle godine 131 žena.

– U sigurnoj kući u prvih šest mjeseci prošle godine bilo je smješteno 28 osoba, odnosno žena i djece, dok je ove godine taj broj porastao na 35 – navela je Prišićeva.

Ona smatra da su postojeća zakonska rješenja koja regulišu problematiku nasilja u porodici dobra, iako je potrebno vršiti određene izmjene, te izricati veće kazne za ova krivična djela.

Okružni javni tužilac u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka Igor Cimeša kaže da je Republika Srpska znatno izmijenila zakonska rješenja koja se odnose na oblast nasilja u porodice i podsjetio da je izmjenama zakona 2020. godine najznačajnija novina bila ukidanje prekršajnog kažnjavanja za nasilje u porodici.

– Od tada nasilje u porodici u Srpskoj je krivično djelo. U toku je procedura za izradu novog zakona o zaštiti od nasilja u porodici, s obzirom na to da su uočeni neki nedostaci u prethodnim zakonskim rješenjima – rekao je Cimeša.

Cimeša je dodao da svrha zakonskih akata nije toliko na krivičnom postupku, nego u pružanju zaštite i bezbjednosti žrtvama nasilja u porodici.

Srpskainfo

Uncategorized

GRAD POZVAO RODITELJE da ne potpisuju ugovore sa vrtićem “Zvjezdica”! JELENA GUSLOV SE BOGATI PREKO LEĐA RODITELJA (FOTO, VIDEO)

Grad Banjaluka je odlučan u borbi protiv neopravdanih poskupljenja privatnih vrtića, posebno se osvrćući na vrtić “Zvjezdica”, čiji vlasnik Jelena Guslov koristi resurse grada i subvencije namijenjene djeci za lično bogaćenje. Upravo je Jelena Guslov poslije instrukcija Ljube Ninkovića postala milionerka preko noći.

KO PROFITIRA OD SUBVENCIJA? Bogaćenje vrtića “Zvjezdica” preko LEĐA GRADA! (FOTO)

Gradski menadžer Bojan Kresojević je istakao da je potpuno legitiman potez Grada da izvrši pritisak na pojedine privatne vrtiće koji su neopravdano podigli cijene, obezvrijeđujući na taj način gradske subvencije.

“Potpuno je ispravno da između građana i privatnika biramo građane, da između privatnog kapitala i djece biramo našu djecu. Pripremili smo niz mjera i mehanizama koje ćemo upotrebiti s ciljem spriječavanja neopravdanih podizanja cijena privatnih vrtića,” naglasio je Kresojević.

Grad poziva roditelje da ne potpisuju ugovore sa vrtićem “Zvjezdica”, ističući da ovaj vrtić koristi gradske subvencije za lično bogaćenje. Jelena Guslov, vlasnica vrtića, poznata je po bahatom odnosu prema roditeljima i konkurentskim vrtićima, a često zapošljava osobe koje nisu kvalifikovane za rad kao vaspitači.

Upravo vrtić “Zvjezdica” je iskoristio povećanje subvencija za djecu koja pohađaju privatne vrtiće tako što je podigao svoje cijene za čak 30%. Preciznije, za jedno dijete boravak poskupljuje sa 350 na 450 KM, dok za dvoje djece cijena raste sa 620 na 800 KM. Cjenovnik stupa na snagu 1. jula, pa se traži potpisivanje aneksa ugovora ili ispisivanje djeteta.

Bojan Kresojević je dodatno naglasio da je potpuno neprihvatljivo da predsejdnik Skupštine Grada Ljubo Ninković sada brani neopravdano povećanje cijena privatnih vrtića, smatrajući subvencije kupovinom ljudi – glasova, dok je upravo Ninković davao instrukcije roditeljima koji su subvencije tražili kao i pojedinim vlasnicim vrtića putem viber grupa.

ZAKULISNE RADNJE LJUBE NINKOVIĆA! Evo kako HUŠKA roditelje privatnih vrtića (FOTO)

“Predloženi amandman da se obezbjede sredstva za subvencije, iako je budžet već ranije raspoređen, pokazatelj je kratkoročnih politika, dok su naše politike usmjerene ka tome da se pitanje izjednačavanja cijena privatnih i javnih vrtića trajno riješi,” rekao je Kresojević.

Kresojević je najavio prezentaciju seta mjera i koraka neophodnih za konačno izjednačavanje cijena privatnih i javnih vrtića.

“Imamo mehanizme kojima ćemo zaustaviti ovakve poteze, jer niko ne može biti iznad Grada i 200.000 stanovnika Banjaluke,” zaključio je on.

Danas se na ovu temu oglasio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Banjaluka 24

Nastavi čitati

Uncategorized

PRVI SVESRPSKI SABOR! Usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda (VIDEO

Na zajednčikoj sjednici vlada Srpske i Srbije usvojena je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda.

Deklaracija je usvojena jedoglasno. Deklaracija je usvojena na sjednici koja se održava u okviru Svesrpskog naroda.

Deklaracija će sada biti upućena parlamentima Srbije i Srpske, rekao je premijer Srbije Miloš Vučević na zajedničkoj sjednici.
Vučević je istakao potrebu da se radi na očuvanju srpskog identiteta, te naveo da slijedi puno posla u svim segmentima društvenog života. On je istakao da je zajednički kulturni i duhvni identitet nedjeljiv.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da srpski narod želi da kreira svoju budućnost.

– Došlo je vrijeme da mi kao srpski narod zaštitimo svoje interese. Ovo danas je istorijski dan. Svi mi ostajemo dio istorije, jer po prvi put srpski narod neskriveno, bez ikakvih ambicija da nanosi bilo kome drugome štetu, želi da kreira svoju budućnost – poručio je Višković. On je naglasio da ono što danas se uradi biće i dokumentovano.
Linker
Parlamenti Srbije i Srpske bi u narednih 90 dana trebalo da usvoje Deklaraciju.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su odluku o hitnoj pripremi konkursa za idejno rešenja izgradnje memorijalanih centara za obelžavanje mjesta stradanja u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas ranije da deklaracija rehabilituje srpski nacionalni interes i da će svi biti ponosni na njeno usvajanje.

– Deklaracija je suštinski nacionalni dokument, dala je odgovore na mnoge izazove i na ono što treba činiti u budućnost – rekao je Dodik na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i Republika Srpska nikad nisu prekršile dogovor postignut prije deset godina, da bez obzira na različita mišljenja – nikad ne smiju da trpe odnosi Srbije i Srpske.

Najprije želim zahvalim sponzorima i kosponzorima rezolucije o Srebrenici, jer su nas ujedinili u ovom zlokobnom vremenu, rekao je na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije predsjednik DNP-a i poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević.

– Nakon referenduma u Crnoj Gori mi se suočavamo sa nestankom, protjerivali su nam iz udžbenika srpske vladike i pisce, priznavali tzv. Kosovo, zaboravljajući da smo nekad zajedno izvojevali pobjede. Htjeli su da nas natjeraju da je sramota da se izjasnite kao Srbin, a Vladi Crne Gore ne možete dobiti ni mjesto ložača kotlova – naveo je Knežević.

Srbi iz Crne Gore su kao i drugi Srbi i želimo da tako budemo posmatrani, kaže predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije u Beogradu.

Naši neprijatelji su uvijek igrali na kartu srpskog nejedinstva, rekao je Ivan Stoiljković, predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji, na zajedničkoj sjednici Vlada Republike Srpske i Srbije.

Konkurs za izgradnju memorijalnih centara jasenovačkim žrtvama

Na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske usvojena je odluka o rapisivanju konkursa za izgradnju memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtavama u Donjoj Gradini i Beogradu.

Ministar kulture Nikola Selaković izjavio je da će upravljački odbor za realizaciju te odluke u hitnom roku pripremiti detaljan plan aktivnosti. On je istakao da će se lokacija u Beogradu naknadno utvrditi, ali će biti na obali Save.

Završena zajednička sjednica Vlada Srpske i Srbije: Usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i budućnosti srpskog naroda

-Sava je ta spojnica između Jasenovca, Donje Gradine i Beograda – poručio je ministar.

Nastavi čitati

Uncategorized

U Evropi PROSJEK PENZIJE 1.224 evra, A U BIH 311

Najvišim starosnim penzijama mogu se pohvaliti stanovnici nordijskih zemalja, dok su, očekivano, najniže na Balkanu.

U2021. prosječni mjesečni bruto izdaci za starosnu penziju u EU su varirali, od čak 2.575 evra u Luksemburgu do niskih 226 evra u Bugarskoj. Prema podacima koji su uzeti s Eurostata, prosjek Evropske unije iznosio je 1.224 evra.

Najviše prosječne starosne penzije u Evropskoj uniji imaju penzioneri u Luksemburgu (2.575 evra) i Danskoj (2.417 evra). Prosječna starosna penzija na Islandu je 2.762 evra, Švajcarskoj 2.138, Austriji 1.962, Irskoj 1.906, Italiji 1.561, Njemačkoj 1.440, Sloveniji 692, Poljskoj 538, a Mađarskoj 398 evra.

Hrvatska se našla pri dnu ljestvice, odnosno na 28. mjestu od 36 zemalja – sa 580 evra, dok je u Sloveniji 785 evra. Najniže prosječne starosne penzije imaju Bugarska i Albanija.

Prosječna penzija u Federaciji BiH iznosi 622,75 KM (319 evra), a u Republici Srpskoj 591 KM (303,07 evra). U BiH se iznos prosječne penzije kreće oko 311 evra, što je skoro četiri puta manje od prosjeka zemalja Evropske unije.

Prosječna penzija u Srbiji trenutno je 45.739 dinara, odnosno blizu 765 KM (392 evra). U Crnoj Gori se i te kako mogu pohvaliti visinom prosječne penzije. Prema posljednjim podacima, taj iznos je bio 488 evra, odnosno 963 KM, piše Večernji list BiH.

Nastavi čitati

Aktuelno