Connect with us

Svijet

INCIDENT U TIROLU! Eksplodirala avionska bomba iz Drugog svjetskog rata!

Avionska bomba iz Drugog svjetskog rata eksplodirala je u Tirolu u Italiji, a jačina zemljotresa bila je 1,7 stepeni po Richteru.

To je potvrdio i Austrijski opservatorij.

Nekoliko ljudi koji žive u okolini pozvalo je policiju. Srećom, niko nije povrijeđenih i na okolnim objektima nije bilo štete, a eksplozija je izazvala mnogo dima.

Na livadi se formirao krater dimenzija 10 puta 10 metara i dubine oko tri metra, prenose italijanski mediji. Intervenisali su su vatrogasci i policija sa ekipom pasa kako bi pretražila okolinu, ali je isključeno da ima i drugog eksploziva.

Prema preliminarnim informacijama, bomba je mogla da eksplodira uslijed pomjeranja tla uslijed obilnih kiša.

Svijet

RUSI TVRDE DA SU UKRAJINCI uništilI kontrolni punkt u NE Zaporožje

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

-Oružane snage Ukrajine su pogodile jedan od kontrolnih punktova radijacije u Velikoj Znamenki kao rezultat artiljerijskog granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine – navodi se u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

U saopštenju je precizirano da se da se radijacioni monitoring životne sredine na lokaciji, u zoni sanitarne zaštite i zoni osmatranja vrši kontinuirano, i da nivo zračenja ne prelazi dozvoljene vrijednosti.

Stručnjaci NE u Zaporožju sproveli su niz mjera za praćenje radijacione situacije u okolnoj zoni.

Nuklearka Zaporožje se nalazi na istoku Ukrajine, na lijevoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara.

To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instaliranom kapacitetu.

U oktobru 2022. Rusija je zauzela nuklearu elektranu u kojoj je trenutno iz bezbjednosnih razloga ugašeno šest reaktora.

Nastavi čitati

Svijet

ASANŽ PRIZNAO KRIVICU PA OSOBOĐEN! Nakon svega vraća se u Australiju

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbijedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbjednosti.

On se pojavio pred sudom jutros na federalnom sudu u Sajpanu, glavnom gradu Sjevernih Marijanskih ostrva, američkog komonvelta u Pacifiku, čime je uvažena Asanžova želji da izbjegne ulazak u kontinentalni dio Sjedinjenih Država.

U obraćanju sudu, Asanž je rekao da vjeruje da je Zakon o špijunaži na osnovu kojeg je optužen u suprotnosti sa pravima iz Prvog amandmana, ali da prihvata da podsticanje izvora da daju povjerljive informacije za objavljivanje može biti nezakonito, prenosi Glas Amerike.

Na sud je stigao u tamnom odijelu, sa opuštenom kravatom oko kragne, nakon što je doletio iz Britanije čarter avionom u pratnji članova pravnog tima i australijskih zvaničnika, uključujući i visokog australijskog diplomatu u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je pratio Asanža na letu.

U sudnici je odgovarao na osnovna pitanja američke okružne sudije Ramone Manglone, koju je imenovao bivši predsjednik Barak Obama, i kako prenosi AP, činilo se da je pažljivo slušao o uslovima sporazuma. Kao uslov za izjašnjavanje o krivici, od njega će se tražiti da uništi informacije koje su dostavljene Vikiliksu.

Dogovor sa tužiocima da prizna krivicu za jedno krivično djelo mu takođe omogućava da se vrati u rodnu Australiju bez odlaska u američki zatvor. Bio je u zatvoru u Velikoj Britaniji posljednjih pet godina, boreći se protiv izručenja Sjedinjenim Državama na osnovu optužnice prema Zakonu o špijunaži koja je mogla da nosi dugotrajnu zatvorsku kaznu u slučaju osude.

Neočekivani dogovor omogućava objema stranama da ostvare određeni stepen pobjede, pri čemu je američki Sekretarijat za pravosuđe u stanju da riješi bez suđenja slučaj koji je pokrenuo teška pravna pitanja i koji možda nikada ne bi stigao do porote s obzirom na dugotrajan tempo procesa ekstradicije.

Vikiliks, sajt za otkrivanje tajni koju je Asanž osnovao 2006. godine, pozdravio je najavu dogovora, uz riječi zahvalnosti „svima koji su stali uz nas, borili se za nas i ostali potpuno posvećeni borbi za njegovu slobodu“.

Odmah nakon presude, sajt je objavio na platform Iks, da Asanž ide u Australiju.

Sporazum o izjašnjavanju o krivici, objelodanjen u ponedjeljak uveče u pismu Sekretarijata za pravosuđe, predstavlja najnovije i vjerovatno posljednje poglavlje u sudskoj borbi u kojoj je uključen ekscentrični australijski kompjuterski stručnjak koga su pristalice proslavljale kao krstaškog borca za transparentnost, ali ga osuđuju nacionalni bezbjednosni krugovi koji insistiraju da je njegov prezir prema vladinoj tajnosti doveo živote u opasnost i otišao daleko izvan granica tradicionalnih novinarskih dužnosti.

Američki Sekretarijat za pravosuđe pristao je da se saslušanje održi na udaljenom ostrvu jer se Asanž protivio dolasku na kontinentalni dio SAD i zato što se nalazi blizu Australije, gdje se vraća nakon što se izjasnio o krivici.

Nastavi čitati

Uncategorized

NEZAPAMĆEN SKANDAL U BRITANIJI! Političar se kladio da će izgubiti na izborima’

Skandal oko klađenja na datum održavanja parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji dobio je danas bizaran obrt kada je kandidat Laburističke stranke Kevin Krejg priznao da se kladio da će izgubiti u svojoj izbornoj jedinici.

Laburisti su suspendovali Krejga dok Komisija za igre na sreću Velike Britanije nastavlja da istražuje niz navodnih izbornih opklada uoči opštih izbora zakazanih za 4. jul, prenosi portal Politiko.

U saopštenju Krejga, koji se kandidovao u izbornoj jedinici Central Safolk i Nort Ipsvič, doskorašnji kandidat laburista je priznao da se kladio protiv sebe, rekavši da je to bilo “u dobrotvorne svrhe”.

Krejg se izvinio svojoj stranci, ali laburisti su ga suspendovali odmah nakon što su obaviješteni o rezlultatima istrage Komisije za igre na sreću Velike Britanije.

“Ovo je bila velika greška, zbog koje se izvinjavam. Duboko žalim zbog onoga što sam uradio i prihvatiću posljedice svoje gluposti”, objavio je Krejg.

Portparol stranke je rekao da se Laburistička stranka pod vođstvom Kira Starmera, pridržava najviših standarda u izboru svojih kandidata za parlamentarne izbore, prnosi Tanjug.

“Javnost ima opravdana očekivanja od svake stranke koja se nada da će služiti naciji. Zbog toga smo odmah reagovali u ovom slučaju”, poručio je Portparol Laburističke stranke.

Veliku Britaniju je prethodno potresao skandal sa klađenjem, nakon što su pojedini zvaničnici konzervativaca optuženi da su se nezakonito kladili na tačan datum održavanja izbora prije nego što ih je premijer Riši Sunak raspisao za 4. jul.

Sunak je povukao je podršku svom pomoćniku Kregu Vilijamsu, koji će biti poslanik izborne stranke za britanski parlament, nakon što se kladio za datum održavanja izbora.

Zbog sumnje na klađenje uhapšen je i policajac iz bezbednosnog tima premijera.

Nastavi čitati

Aktuelno