Connect with us

Region

MILANOVIĆ DOČEKUJE MILATOVIĆA! Prva zvanična posjeta

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u ponedjeljak će ugostiti crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića, a glavne teme razgovora će biti rješavanje otvorenih pitanja između dvije zemlje te niz ostalih tema, od položaja Hrvata do Evropske unije i NATO-a, saopšteno je iz Ured predsjednika Hrvatske.
Ovo je prva posjeta predsjednika Milatovića Hrvatskoj nakon što je izabran i u maju ove godine za predsjednika Crne Gore, a Hrvatska je prva članica Evropske unije koju će Milatović službeno posjetiti.

“Bilateralni odnosi između Hrvatske i Crne Gore i mogućnost dogovornog rješavanja otvorenih pitanja, položaj i prava Hrvata u Crnoj Gori, nastavak crnogorskih pregovora o članstvu u Europskoj uniji, saveznička suradnja u okviru NATO-a te politička situacija u jugoistočnoj Europi glavne su teme o kojima bi predsjednici Milanović i Milatović trebali razgovarati”, dodaje se usaopštenju.

Osim sastanka s predsjednikom države, Milatović će se tokom dvodnevnog službenog boravka u Zagrebu sastati i s predsjednicima Vlade i Hrvatskog sabora.

Milanović je do sada više puta isticao hrvatsku podršku “evropskom putu Crne Gore”, govoreći kako je “Crnoj Gori mjesto u EU i da je dobro što je Crna Gora u NATO-u”.

Hrvatska kontinuirano pomaže Crnoj Gori na evropskom putu, a ta se pomoć najviše ogleda kroz političku i tehničku pomoć u pregovorima s EU koji su započeli 2012. godine, navodi se u saopštenju.

Prema službenim podacima, u Crnoj Gori živi oko 6.000 Hrvata, dok procjene govore o deset hiljada.

Hrvatima u Crnoj Gori priznat je status autohtone nacionalne manjine i nakon zadnjih parlamentarnih izbora Hrvati imaju svog zastupnika u Skupštini Crne Gore, člana Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića.

Krovno udruženje crnogorskih Hrvata je Hrvatsko nacionalno vijeće sa sjedištem u Tivtu.

Robna razmjena između dviju država u prošloj godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, iznosila je 316 mliona evra ili 32 posto više nego godinu ranije, pri čemu Hrvatska ima značajan suficit u toj razmjeni.

Hrvatske firme značajan su ulagač u Crnu Goru jer su do sada investirale 294 milijuna evra, prenosi Hina.

Region

VUČIĆ NAKON USVAJANJA REZOLUCIJE “Ponosan sam na svoju Srbiju”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) da je ponosan na Srbiju.

“Ponosan na svoju Srbiju!”, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

On je poruku poslao ogrnut u srpsku zastavu.

Generalna skupština UN izglasala je nacrt rezolucije o Srebrenici, koja je usvojena sa 84 glasa za, protiv je bilo 19 zemalja, dok je 68 bilo uzdržano.

Nastavi čitati

Region

INCIDENT NA SUĐENJU: Masovnog ubicu iz Mladenovca napali roditelji žrtava, izveden iz sudnice

Roditelji viču, jednom od njih se slošilo. Sudska straža izbacuje sve iz sudnice.

Desetak pripadnika policije je sprovelo u sudnicu U. B., osumnjičenog za ubistvo devet osoba u Duboni i Malom Orašju, i njegovog oca u pancirima.

U trenutku kada su ušli u sudnicu čuo se jak udarac. Kako javlja reporterka N1, zatim se čula vika u sudnici. kako javlja b92, roditelji žrtava masakra u Mladenovcu nasrnuli su na masovnog ubicu U. B. čim je uveden u sudnicu nakon čega je ubica U. B. momentalno izveden iz sudnice.

Roditelji viču, jednom od njih se slošilo. Sudska straža izbacuje sve iz sudnice.

Nastavi čitati

Region

PUCNJAVA U PEĆI: Ranjene tri osobe, raspisana potjernica za napadačem, kamere sve snimile

Tri osobe su ranjene sinoć u 21.15 časova tokom tuče u kojoj je korišćeno vatreno oružje u Peći .

Trojica muškaraca koji su ranjeni prebačeni su u bolnicu u Peći ali je jedan od njih zbog težine povreda transportovan u Klinički centar u Prištinu i nalazi se u kritičnom stanju.

Tuča se dogodila u prometnom dijelu grada na Bistrici tokom koje je jedan od učesnika upotrebio vatreno oružje, piše Telegraf.rs.

Na objavljenim snimcima na društvenim mrežama vidi se kako dvojica ranjenih padaju na zemlju, a napadač poslije ispaljenih hitaca bježi sa lica mjest.

Policija tzv.Kosova zatražila je pomoć građana u pronalaženju Mentora Gašija (2002) koji je osumnjičen za pokušaj teškog ubistva pošto je njegov identitet utvrđen pregledom nadzornih kamera sa obližnjih lokala.

U pitanju je povratnik u izvršenju teških krivičnih djela, stoji u raspisanoj poternici na kojoj je objavljena njegova fotografija.

Iz Regionalne policije Peć mole građane da svako ko ima bilo kakvu informaciju o odbjeglom obavijeste prvu policijsku patrolu ili pozovu policijsku stanicu.

Nastavi čitati

Aktuelno