Connect with us

Politika

“NE PLAŠIM SE DODIKOVIH PRIJETNJI, DOĆI ĆU U SRPSKU” Šmit tvrdi da su bile POSTAVLJENE BARIKADE koje bi spriječile njegov dolazak u Banjaluku

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, poručio je kako se se ne plaši Dodikovih prijetnji i da će doći u Republiku Srpsku.

On je rekao da se ne osjeća kao kukavica i slabić što juče nije otišao u Banjaluku, nego da je ispao mudriji od Dodika.

– Bile su postavljene barikade da bi se spriječio moj dolazak. Zbog čega su bile zatvorene neke ulice? Muzički festival je tek u petak. Ili se danima za to spremaju ili su pokušali da spriječe moj dolazak?! Zamislite da se desio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprječava, da li bilo ko osim u Banjaluci vjeruje da bi se u Evropi neko radovao tome, možda bi se u Moskvi radovali. Imali biste situaciju koja bi izazvala krizne sastanke i ova zemlja bi bila dalje od Evrope. Ja sam mudro djelovao – rekao je Šmit.

Šmit je poručio da će sigurno doći u Banjaluku, ne precizirajući kad.

– Ja ću svoje obaveze izvršiti i mnogi će se začuditi kako će to izgledati. Kad bih se plašio da odem u dio zemlje koja je kandidat za EU zato što mi neko prijeti, onda nešto ne bi bilo u redu sa mnom – rekao je on, piše N1.

Kristijan Šmit rekao je da dolazi “vrlo nezgodna situacija” za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jer on napada Dejtonski sporazum.

Na pitanje da li to znači da će iskoristiti bonska ovlaštenja i smijeniti Dodika, Šmit je odgovorio da su sve opcije moguće.

– Budimo mirni, ja se neću uplitati u svaku igru i svaku glupu djetinjariju. Dodiku poručujem: Znam za jadac, nemoj potcjenjivati medjunarodnu zajednicu, ti ćeš odgovarati za svoje ponašanje. Već sam intenzivno koristio bonska ovlaštenja. Neću otkriti sve karte, ali sve opcije su na stolu. Dodikovog prethodnika je moj prethodnik skinuo s vlasti. Ovo nije borba, nije ovo fudbalska igra, ovdje je riječ o budućnosti zemlje i zbog toga se mora djelovati vrlo promišljeno, a ja to radim. Šta on želi, da me uhapsi i zatvori, pa je onda sve to prepustio narodu, paradajzu i jajima. Paradajz je Dodikov argument?! Mislim da Dodik ima tehnički problem, misli da se svijet vrti oko njega i da svi moraju igrati po njegovim pravilima – rekao je on.

Šmit tvrdi da je dobio podršku međunarodne zajednice.

– Ne razmišljam da odem, da podnesem ostavku. Ja sam iz južne Njemačke, iz franačke oblasti. Franci su poznati kao tvrdoglavi. Kod mene je ta karakteristika jaka. Nijednog trenutka nisam razmišljao da odem jer je izazov sačuvati mir u ovoj zemlji – poručio je Šmit.

Politika

BASARA BRUTALNO PONIZILA JELENU TRIVIĆ “Ona bi da bude internet zvijezda! ZNAM, nije lako, NIJE” (FOTO)

Potpredsjednik GrO PDP Banjaluka Adriana Basara danas je na vrlo direktan način poručila predsjedniku NF Jeleni Trivić da prvo pomete u svom dvorištu, a onda gleda u komšijino, te je još jednom ponovila kako je njen jedini način da dospije u medije i postane “zvijezda društvenih mreža” pominjanje imena Draška Staniviukovića.
Naime, Trivić je danas ponovo govorila o gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću i regulacionim planovima koristeći riječi vrlo slične svom savezniku Vladi Đajiću (pacovski kanali) i slično. Moglo bi se reći da se Jelena u “pacovske kanale” odlično razumije jer baš takvim putem joj dolazi novac kojim finansira partiju.
– Pojedinci su svjesni da se jedina medijska pažnja i pažnja naroda dobija ako se pominje Draško Stanivuković. Od Jelene smo svašta čuli na temu transparentnosti osim ko su privrednici koji finansiraju projekat zvani “Narodni front”. Valjda se prvo pomete svoje dvorište, pa se onda može prozivati komšija, poručila je Basara Trivićevoj.


Za kraj Basara dodaje da, kada postoje konkretni dokazi za neku nepravilnost, onda se podnosi tužba, a ne pokušava se postati zvijezda društvenih mreža.

Banjaluka24

Nastavi čitati

Politika

DODIK “BiH je na vrhuncu KRIZE! Krše se svi elementi Ustava”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se u BiH krše svi elementi Ustava i da je BiH na vrhuncu krize.

Dodik je napomenio da to čini i Ustavni sud BiH u kojem su sudije stranci, gdje mijenjaju pravila kako im odgovara.

On je istakao kako ponovo vraćaju temu o imovini, poslije donošenja rezolucije o Srebrenici.

Dodik je za “TV Prva” istakao da će unutar Srpske ponovo vratiti zakone, Ustavni sud BiH više nema kompetencije.

“Imamo plan koji nećemo da iznosimo, mislim da smo na vrhuncu krize koja se zove BiH”, rekao je Dodik.

Sve je kulminirano činjenicom da je na sraman način donesena rezolucija o Srebrenici.

“Mi njih nerviramo zato što imamo stav, a zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću došli smo u priliku da to internacionalizujemo”, istakao je Dodik.

Prijedlog za razdruživanje je, kako kaže, jedini smislen, te ističe da će biti prijedlog da to bude trajno.

Kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, Dodik je naveo da je to propalo što pokazuje to da nije bilo slavodobitnog ponašanja u Sarajevu, prenosi “Srna”.

Nastavi čitati

Politika

DANAS U BEOGRADU sastanak Vučića i Dodika! U fokusu SVESRPSKI SABOR

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će se danas u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da će razgovarati o Svesrpskom Saboru, koji će biti održan 8. juna .

Dodik je naglasio da na dan Sabora dolazi iz Rusije, te da će se na tom skupu okupiti svi segmenti srpskog društva, da će biti organizovani nastupi folklora na različitim lokacijama, a zajedničko okupljanje planirano je na Slaviji.

On je dodao da će poslije toga uslijediti Sabor na kome će usvojiti deklaraciju koja bi trebalo da sadrži smjernica kojim putem ići dalje, kao i odgovore na aktuelna pitanja, napomenuvši da će tome prethoditi zajednička sjednica dvije vlade koje će nastaviti da rade na riješavanju svih pitanja.

Dodik je za TV Prva naglasio da zahvaljujući Vučiću razumijevanje i poimanje Republike Srpske nikada u Srbiji nije bilo značajnije i bolje i poručio da rukovodstva zajedno “ruše i Drinu” u smislu administrativnih i drugih peripetija.

On je ukazao da ideja o Srpskoj kao samostalnoj državi mora da zaživi među Srbima.

Dodik je napomenuo da je u Srbiji mnogo ljudi sa prostora BiH, odnosno Republike Srpske i da ga raduje svaki kontakt sa njima, a sreća je, kaže, što i Vučić ima empatiju prema tim ljudima.

On je podsjetio i kako je Srbija ustala što se vidjelo u Njujorku prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici, te dodao da je tada poslao poruku Vučiću kako je ponosan na njega.

U njemu, kaže, živi osjećaj tuge što srpske žrtve nisu jednako vrednovane i podsjetio na tragični slučaj četvoročlane porodice Gavrilović iz Konjica, koji su ubijeni samo zato što su Srbin, a zločinci su naknadno ubili dječaka koji je bio preživio.

Nastavi čitati

Aktuelno