Connect with us

Politika

ELMEDIN KONAKOVIĆ: Turkovićeva bila ministar kad su RUSIMA POTPISANE ID KARTICE

ID kartice dvojici ruskih diplomata koji su u BiH došli nakon što su protjerani iz drugih zemalja, potpisane su u vrijeme ministarke inostranih poslova Bisere Turković, izjavio je njen nasljednik na toj funkciji Elmedin Konaković.

“Jedan od njih, Serov, došao je 25.10.2022. godine. Drugi, Anton Sokolov je došao 12.1.2023. godine. To su oba datuma kada još nije bilo formirano Vijeće ministara BiH. Bisera Turković je bila ministrica vanjskih poslova BiH, Osman Mehmedagić na čelu OSA, Fahrudin Halač bio je zamjenik direktora Granične policije BiH. Ruska ambasada je ministarstvu tada uputila dopis i zatražila ID kartice za diplomate. Ministarstvo je obavijestilo ambasade da rade najavu dolaska diplomata 15 dana uoči ulaska u BiH, što se u ovom slučaju nije desilo, ušli su bez najave. Onda je Ambasada Rusije uputila dopis da im se izdaju ID kartice (ključni dokument koji uređuje prava i obaveze diplomate). Imam zahtjeve sa slikama i potpisima obojice diplomata”, objasnio je Konaković na konferenciji za medije koju je organizovao nakon povratka iz Strazbura.

Oba diplomata su prešli granicu BiH bez da je iko od nadležnih službi reagovao, rekao je on, a prenosi N1..

Između ostalog, naveo je Konaković, na diplomatskim listama su se nalazili i mrtvi ljudi.

Konaković se osvrnuo na posjetu Strazburu.

“U ovom trenutku brojni važni akteri, koji o BiH razgovaraju, pišu i pripremaju važne odluke. Rekao sam kad sam preuzimao ovu funkciju, da se odluke neće donositi bez nas, bez da barem dođemo i kažemo istinu o BiH i tim procesima koji se kod nas dešavaju. I naravno, lobiramo u ovom trenutku koji zovemo momentum za BiH, šta se kod nas sve dobro i loše događa i da pokušamo s prijateljima BiH pokušamo napraviti važan korak ka evropskim integracijama”, rekao je on, ističući da BiH ima tu priliku zbog rata u Ukrajini.

“Prilika je tu, vrata su nam otvorena i čini se da politički akteri u BiH nedovoljno shvataju kakvu priliku BiH ima ispred od sebe”, prenosi “Avaz” Konakovićeve riječi..

“Priča o proširenju EU je ponovo živa, ponovo je aktivna, da se govori o Ukrajini, Gruziji, Moldaviji i zemljama zapadnog Balkana. Nas taj prostor posebno interesuje i svjesni toga od početka pokušavamo napraviti nekoliko važnih koraka u smislu političke stabilizacije, regionalne stabilnosti, a posebno stabilnosti unutar BiH na političkom polju. Niko nas neće posvađane, blokirane, niko neće htjeti da razgovara sa nama, a kamoli da otvori vrata integracije”, rekao je Konaković.

Dodaje da je EU pripremila paket za zapadni Balkan za narednih sedam godina u iznosu od 14 milijardi eura.

“Sad imam informaciju da su spremili dodatnih šest milijardi eura za tri godine, od kojih bi četiri milijarde trebale biti namijenjene za poboljšanje poslovnog ambijenta na prostoru zapadnog Balkana. Dvije milijarde grant sredstava koje bi trebale biti potrošene na infrastrukturne projekte. Mi smo zbog dobrog starta, prilikom posljednje raspodjele sredstava iz EK dobili 57 posto ukupnih grant sredstava. 303 miliona su dodijeljena BiH, a 43 posto ostalim državama regiona”, naveo je on.

Ministar inostranih poslova je pozvao sve one koji se bave privredom i biznisom da izvrše maksimalan pritisak na političke aktere, da shvate ovu šansu.

“Kada govorimo o proširenju to je integracija prije članstva. Sada se govori o ubrzanom pristupu zajedničkom evropskom tržištu. To bi otvorilo mnogo prostora za privredu BiH. Naše izvozom orijentisane kompanije bi imale zaista veliku priliku za razvoj. Čak i mali dobavljači s kojim sarađuju. To će biti ozbiljna ekonomska injekcija za BiH ukoliko budemo pametni, ukoliko bude dominirao ratio, a ne neke turbulencije”, poručio je on.

Konaković je izjavio i da su evropski komesari i parlamentarci raspoloženi da pomognu BiH u vezi sa iskorakom ka EU, ali da su među važnijim uslovima zakon o sudu i zakon o sukobu interesa.

“Lobiramo da dobijemo političku odluku da će biti početak pregovora sa BiH možda čak i bez datuma, a možda i sa datumom i da u procesu donošenja paketa podrške za zapadni Balkan BiH ima priliku da uskoči na evropski voz i da benefite osjete svi građani u svojim džepovima”, naglasio je Konaković, a prenosi Srna.

On je podsjetio da je EU pripremila paket za zapadni Balkan za narednih sedam godina u iznosu od 14 milijardi evra, a da sada ima informaciju da su spremili dodatnih šest milijardi evra za tri godine, od kojih bi četiri milijarde trebale biti namijenjene za poboljšanje poslovnog amibijenta, a dvije milijarde u vidu granta za infrastrukturne projekte.

On je naglasio da su pod posebnom lupom Brisela odnosi Srbije i samoproglašenog Kosova, a sa pažnjom se prati formiranje Vlade u Crnoj Gori.

Politika

BORENOVIĆ OSTAJE NA ČELU PDP-a do poslije lokalnih izbora (FOTO)

PDP danas bira novi Glavni odbor, Statutarnu komisiju, Nadzorni odbor, Satut partije, a najavljuju i donošenje Rezolucije “RS na prvom mjestu”, prenosi N1.

Nakon Sabora biće održana i prva konstitutivna sjednica novog glavnog odbora.

Statutom je predviđeno da ako se ne izabere novi predsjednik nakon isteka mandata, starom bude produžen mandat na godinu dana, što se najavljuje za danas, prenosi Banjaluka.net.

Foto: D. Rakita

-Mladen Ivanić nakon 16 godina nije se kandidovao za novog predsjednika, otvorio je tada prostor za mlađe generacije, pripadam joj i ja, otvaram vrata mladima… neki nisu bili dovoljno strpljivi…, rekao je Borenović, te odgovorio da li je nestrpljiva bila Jelena Trivić:

-Svaki odlazak se osjeti. To se dešava. Prebrodili smo jedan izazov, otišao jedan poslanik, jedan potpredsjednik, 10-ak odsto članova Glavnog odbora. To dokazuje da je PDP ostao čvrst i otvara prostor za nove ljude i ideje.

Borenović kaže da opozicija ima odgovornost da prevaziđe prepreke, da bi Republika Srpska bila razvijena, stabilna, da bude zaposlena, a ne izolovana. Očekuje mudre odluke i opozicioni pragmatizam.

Počasni predsjednik i osnivač PDP Mladen Ivanić iskazao je zadovoljstvo što se njegova ideja o partiji stara 24 godine održala, ali i što je stranka podmlađivana novim ljudima.

Ozbiljni izazovi stoje pred RS, institucijama u Republici Srpskoj treba vratiti snagu. Nije mi bilo drago sto je gospođa Trivić izašla. PDP i dalje ima snagu, prisustvo, otvorenost, rekao je Ivanić.

Pitali smo ga i o geostrateškim prilikama u svijetu, prvenstveno u Evropi:

-Evidentno je da će pobjeda gospodina Fica stvoriti novi ambijent u EU, te da neće jedino Orban biti protiv finansiranja rata u Ukrajini, kaže Ivanić.

-Kad se slonovi tuku obično trava strada, ne trebamo dozvoliti da se veliki preko nas tuku, zaključuje Ivanić.

Aktuelni predsjednik Branislav Borenović kaže da je Republika Srpska danas prezadužena bez vladavine prava, u kojoj pojedinci zloupotrebljavaju institucije.

Nastavi čitati

Politika

DODIK PONOVO U MAĐARSKOJ! Kod Orbana ostaje dva dana!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik počinje danas dvodnevnu posjetu Mađarskoj u okviru koje je predviđen sastanak sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, Njegovim preosveštenstvom episkopom budimskim Lukijanom i prisustvo svečanom otvaranju manifestacije “Srpski dani”.
Predsjednik Srpske danas će se u 17.30 časova sastati se episkopom budimskim Lukijanom u Tekelijanumu u Budimpešti, gdje će potom u 18.00 časova prisustvovati svečanom otvaranju manifestacije “Srpski dani”.

Sutra, drugog dana posjete Mađarskoj, Dodik će u 12.00 časova održati sastanak i radni ručak sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, u Karmelićanskom manastiru u Budimu,
najavljeno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Srpska pravoslavna Eparhija budimska donijela je odluku o osnivanju manifestacije “Srpski dani” koja će trajati cijeli oktobar.

Nastavi čitati

Politika

KARAN O ŠMITU “Mi ćemo samo pokazati i dokaziti da je on NIKO I NIŠTA”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da Kristijan Šmit ne postoji i da je on niko i ništa.

– Mi sada provjeravamo ono što se već zna i što svi znamo i što je provjerljivo. Sve što radi, njegovo bitisanje, kretanje i djelovanje u BiH od prvog dana do danas je nezakonito sa aspekta kretanja stranaca – naglasio je ministar Karan.

On je izjavio novinarima u Modriči da će po ko zna koji put ponoviti da se Kristijan Šmit lažno predstavlja kao visoki predstavnik, krši Dejtonski sporazum, krši i sve tekovine zajedničkog življenja u BiH koje su dostigla tri konstitutivna naroda kroz zajedničke institucije.

– Mi ćemo samo pokazati i dokaziti da je Šmit niko i ništa – poručio je Karan.

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

PROPAST BANJALUČKOG SNSD-a! KIKO I ĆURLA PREUZELI KORMILO! Presuđeni kriminalac i drugi koji “ne zna ko je” NOSE ĐAJIĆEVE SKUTE NA PUTU U AMBIS!

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Banjaluka1 dan ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Uncategorized2 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Aktuleno