Connect with us

Politika

GRLIĆ RADMAN OŠTRO PO KOMŠIĆU: “On parazitira na tuđem pravu”

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas u NJujorku da su izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića za govornicom Generalne skupštine UN neodgovorne i politički štetne i da nepotrebno dižu tenzije i usporavaju put BiH prema EU.

Komentarišući izjavu Komšića, koji je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića optužio za kršenje međunarodnog prava i uporedio ga sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Grlić Radman je rekao da je Komšić taj koji “krši međunarodno pravo jer parazitira na tuđem pravu”.

Grlić Radman je rekao da je Komšić uzurpator hrvatske kvote koja proizlazi iz Dejtonskog sporazum.

“Svaki narod ima pravo da bira svog predstavnika u Predsjedništvu BiH, a Komšić nije izabran glasovima hrvatskog naroda, već je uzurpirao to pravo zbog nesavršenosti toga zakona. To što on čini je apsolutno nečuveno”, rekao je Grlić Radman.

On je naveo da Komšić svojim neodgovornim izjavama čini veliku medveđu uslugu političkim liderima koji se u Savjetu ministara aktivno zalažu za evropsku perspektivu BiH, prenosi “Srna”.

“BiH je dobila status kandidata zahvaljujući Hrvatskoj, koja je ostvarila sve svoje spoljnopolitičke ciljeve i gdje predsjednik Vlade Andrej Plenković posebno podržava BiH, a sada se zajedno sa drugim zemljama članicama zauzima za otvaranje pristupnih pregovora između BiH i EU”, rekao je Grlić Radman.

On je istakao da su Komšićeve izjave jako štetne, jer dižu nepotrebne tenzije i usporavaju put BiH prema EU.

“Nije nam jasno u ime koga Komšić to radi i zašto to radi? Još jedanput ponavljam, on je uzurpator i štetočina, on parazitira na tuđem pravu”, rekao je Grlić Radman.

Politika

OŠTRE REAKCIJE OPOZICIJE NA POZIV NA SASTANAK KOD VLADAJUĆIH “Prije bih skočio u jamu i uhvatio se za živu struju”

Lideri opozicionih stranaka u Republici Srpskoj neće se pojaviti na sastanku u ponedjeljak koji su vladajuće partije najavile sa ciljem zauzimanja jasnog stava o lokalnim izborima, jer navode da je to samo “još jedna predstava sa ispraznim scenarijem”.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da vladajuća koalicija nije donijela odluku o izlasku na lokalne izbore u BiH ni po jednom zakonu i da čekaju stav opozicije.

– Odlučili smo da u ponedjeljak, 20. maja, u Narodnu skupštinu RS pozovem sve predstavnike političkih partija da razgovaramo o ovom pitanju. Vidjećemo možemo li se usaglasiti – kazao je tada Stevandić.

Lider najveće opozicione stranke u Srpskoj, SDS-a, Milan Miličević navodi da neće ići na sastanak na koji poziva vlast.

– Nećemo da učestvujemo u toj predstavi za javnost koja je popraćena ispraznim scenarijem. Jako su providni. SNSD je već odlučio da ide na izbore po nametnutom zakonu na osnovu kojeg je Centralna izborna komisija (CIK) raspisala izbore – kazao je “Glasu” Miličević.

SNSD pokušava, navodi on, da se sada opere preko leđa opozicije o pitanju usvajanja Izbornog zakona RS.

– Odbijanje opozicije biće im opravdanje pred javnosti da oni navodno moraju da spasavaju Republiku Srpsku jer smo mi navodno sklopili već neki sporazum sa Bošnjacima da podijelimo opštine i gradove u Srpskoj. To je besmislica. Nema razgovora sa neozbiljnim sagovornicima koji ne drže do riječi niti odluka republičkog parlamenta, ali ni samog Izbornog zakona RS koji svjesno razvlače – poručio je Miličević.

Dokaz za to, naglaša Miličević, je i što stranke u vlasti već uveliko prikupljaju potpise širom Republike Srpske za učešće na izborima.

– Drugi dokaz je i što su pozvali svoje članove opštinskih i gradskih izbornih komisija da podnesu ostavke, a niko to nije uradio – zaključio je Miličević.

Istog stava su i u PDP-u, a generalni sekretar te stranke Nenad Vuković potvrdio je da se neće pojaviti na najavljenom sastanku.

– Za objašnjavanje svega nije potrebno navoditi ni poseban razlog. Javnost je sasvim dovoljno upoznata. Ovaj put je kristalno jasno da je cijela priča o Izbornom zakonu RS bila obična prevara. To je još jedno poniženje Narodne skupštine, ali i potcjenjivanje inteligencije birača – kazao je “Glasu” Vuković koji očekuje da ovaj put, čak i oni koji prosječno prate politiku, jasno izvuku zaključak da se vladajuća koalicija poigrava sa parlamentom, piše Glas.

– Ne vidimo nijedan razlog da opozicija pomogne vlastima da izađu iz ove situacije na neki način politički neoštećeni. Dužni smo da ukažemo da su oni ti koji su proizveli ovu situaciju ne dozvoljavajući već duži niz godina usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH – poručio je Vuković i dodao da oni koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem doprinijeli da Srpska bude u trenutnoj situaciji danas treba da “gutaju i žabe i krokodile”.

Lider liste Za pravdu i red Nebojša Vukanović poručio je da će bojkotovati sastanak.

– Prije bih skočio u jamu i uhvatio se za živu struju na dalekovodu – poručio je Vukanović.

Isti poruku poslala je i predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić koja je navela da će vladajuća koalicija izaći na izbore po pravilima CIK-a.

Rok
CIK je 8. maja donio odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH prema kojoj će izbori biti održati u nedjelju, 6. oktobra. Tada je CIK usvojio i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti prema kojem se do 24. maja političke stranke i nezavisni kandidati podnose prijave za ovjeru učešća na izborima.

Nastavi čitati

Politika

NINKOVIĆ OPTUŽIO SOPSTVENU KOALICIJU ZA KRIMINAL “Ako se ne možemo dogovoriti, ONDA NISAM SIGURAN DA SMO U KOALICIJI” (VIDEO)

Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković optužio je stranačke kolege kao i koalicione partnere za kriminal i pogodovanje ličnim interesima čime je jasno stavio do znanja građanima čime se SNSD Banjaluka bavi svih 30 godina koliko su bili na vlasti.

U ovom u najmanju ruku šokantnom izlaganju Ninković kaže da “Ako se kao koalicija ne možemo dogovoriti oko osnovnih stvari onda nisam ni siguran da li smo kolacija”, čime je samo potvrdio naša ranija pisanja o tome kako su upravo on i Vlado Đajić predsjednik banjalučkog GrO SNSD-a u potpunosti razorili ovu partiju u najvećem gradu Srpske.

-Ako su u pitanju samo očuvanje ličnih i porodičnih potreba, pa dal to bile samo neke poslovne varijante ili ne znam šta već, onda makar sa mnom ne mogu napraviti koaliciju, reče Ljubo u videu koji je osvanuo na Instagram stranici SNSD-a.


Možda bi neko i povjerovao u njegovo poštenje, ali politička prošlost preletača i nekada ljutog protivnika SNSD-a koji danas zastupa, Ljubu u potpunosti razobličuje.

Njegovo znanje i bavljenje politikom već godinama se svodi na ispunjavanje sumanutih želja Vlade Đajića i opstruisanje svega što je u korist građana Banjaluke.

Nekada je njegovo pisanije po društvenim mrežama izgledalo ovako:

Znamo svi već da je Ljubo izdajnik, preletač i slično, ali on je izdajnik vlastitih građana koji je možda po prvi put u ovom video rekao istinu, a to je da članovi njegove partije kao i njihovi koalicioni partneri rade upravo ono za šta optužuju gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, pogoduju samo i isključivo sebi i svojim prijateljima, ili to bar pokušavaju.

Sumnjiva i diploma LJUBE NINKOVIĆA! KLETVE su dio njegovog karatera, još juče PORUČIVAO DODIKU DA “CRKNE”

-Ja se ne bavim politikom da bih gurao neku od svojih firmi, da bih pogodovao nekom od svojih prijatelja, da bi ih ovdje zastupao, ali ako ću ja ovo govornicu i onu stolicu zloupotrebljavati kako bih svaki dan bio bogatiji, a jedan dio naše koaliciji je pokazao da je spreman to da radi, onda sa mnom ne mohu praviti tu vrstu koaliciji, odvalio je “prepošteni” Ninković, jer to je upravo ono što pokušava da radi za svog prijatelja i šefa Vladu Đajića, pa su zbog ovakve politike i riječi koje se kose sa zdravim razumom već nekoliko puta ulazili u otvoren sukob sa vlastitim članovima, a posebno je značajan bio slučaj sa Marinkom Umičevićem.

UMIČEVIĆ “U Đajića je ušao ŠEJTAN! Opoziv je bio ČIST FIJASKO, tri godine nemamo sastanak GRADSKOG ODBORA”

Banjaluka24

 

Nastavi čitati

Politika

SLJEDEĆE SEDMICE nastavak suđenja Dodiku i Lukiću

Pred Sudom BiH će u srijedu, 22. maja, biti nastavljen sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića zbog nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Na prethodnom ročištu 29. aprila, Sud BiH i odbrana nisu prihvatili kao dokaz Tužilaštva BiH Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je riječ o “dokumentu” koji je Tužilaštvo BiH skinulo sa internet stranice UN i prevelo na “bosanski jezik”.

Sudija u ovom postupku Sena Uzunović zatražila je od Tužilaštva BiH da dostavi dokument Aneks 10 Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku i sa adekvatnim prevodom.

Uzunovićeva je odbacila da kao dokaze prhvati i 30 novinskih članaka, te istakla da se kao dokazi mogu prihvatiti jedno orignalni dokumenti, ovjerene kopije i kopije.

Tužlaštvo BiH je tada kao dokaze predočilo i kopije odluka Kristjana Šmita skinute sa strance OHR-a kojima je van snage stavio oluke Narodne skupštne Republike Srpske kojima se ne primjenjuju ne prihvataju Šmitove odluke, kao i one o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Lukićev advokat Miljkan Pucar rekao je da, prema Zakonu o krivičnom postupku, kao valjani dokumenti mogu da se prihvate jedino original ili ovjerene kopije, te da ove odluke nemaju ni potpisa ni pečata, te da se ne mogu prhvatiti.

Nastavak suđenja predviđen je za 13.00 časova, objavljeno je na sajtu Suda BiH.

Nastavi čitati

Aktuelno