Connect with us

Banjaluka

GRAD U PONEDJELJAK RASPISUJE KONKURS ZA STIPENDIJE! Odluka stupila na snagu

Odluka o stipendiranju učenika i studenata stupila je na snagu danas, 28. septembra, čime su stečeni i uslovi da bude raspisan konkurs za dodjelu gradskih stipendija.

Tako će Grad Banja Luka već u ponedjeljak, 2. oktobra, raspisati konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola, u okviru gradskog programa stipendija, vrijednog oko 1,8 milion KM.

Naime, zbog neobjavljivanja odluke u Službenom glasniku konkurs za dodjelu stipendija Grada Banje Luke učenicima srednjih škola na području grada nije mogao biti raspisan 1. septembra, kako su to navikli naši srednjoškolci.

S obzirom na to da je riješen problem sa objavom službenih glasnika, među brojnim važnim odlukama – objavljena je i stupila na snagu i odluka o stipendiranju.

Kada je riječ o konkursu koji će biti raspisan u ponedjeljak, srednjoškolci će moći konkurisati za tri vrste stipendije, i to: za uspjeh u školi, prema socijalnom statusu i za deficitarna zanimanja.

Za narednu školsku/akademsku godinu utvrđena su i deficitarna zanimanja, i to za učenike srednjih škola, biće stipendirano školovanje za sljedeća zanimanja: Geodezija i građevinarstvo – tesar; Geodezija i građevinarstvo – armirač-betonirac i Poljoprivreda i prerada hrane – mesar.

Kada je riječ o studentima, stipendije su predviđene za sljedeća zanimanja: Računarstvo i informatika – Diplomirani inženjer elektrotehnike – 240 ESTS; Računarstvo i informatika – Matematika i informatika, nastavni smjer – Diplomirani profesor matematike i informatike – 240 ESTS i Tekstilno inženjerstvo, Obućarska tehnologija i dizajn – Diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva – 240 ESTS.

Podsjećamo, učenička stipendija na osnovu uspjeha u školi i prema socijalnom statusu iznosi 100 KM, a za deficitarna zanimanja 170 KM. Visina stipendija za studente prema socijalnom statusu i stipendije za uspjeh na studiju iznosiće 150 KM, a za deficitarna zanimanja 260 KM.

Banjaluka

SERGEJ OTPUTOVAO U MOSKVU, ISPRATIO GA GRADONAČELNIK! Majka “Nadajmo se najboljem”

Banjalučanin Sergej Stupar zajedno za svjom majkom danas je otputovao na liječenje u Moskvu.

Naime, sa banjalučkog aerodroma Sregeja i njegovu majku ispratio je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.


“Ispratili smo našeg velikog borca, našeg Sergeja i njegovu majku na put za Moskvu!
Ovo je put njegovog ozdravljenja i put njegove pobjede. Svim srcem je cijela Banjaluka bila uz Sergeja i njegovu hrabru majku, kako kroz poziv na humanitarni broj, tako kroz podršku brojnim akcijama koje su organizovane”, kazao je Stanivuković.

Stanivuković je njima poželio srećan put, te im je poklonio molitvenik i ikonu sa Hilandara.

“Danas sam ispratio Segija i njegovu majku i poklonio im molitvenik i ikonu sa Hilandara, neka ih čuva na ovom putu, a ja ću zajedno sa njegovim bakom i dedom da ih dočekam na ovom mjestu kada se vrate kao pobjednici. Ponosan na nas, ponosan na Banjaluku, ponosan na Republiku Srpsku, jer smo zajedno uspjeli sve ovo. Segi i draga Ceco, srećno”, kazao je Stanovuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

MILADA ŠUKALO “Pozovite 1414 i u julu”

U okviru akcije „Od Banje Luke s ljubavlju“ i tokom jula mjeseca možete pozvati humanitarni broj 1414, donirajući na taj način 1 KM za prikupljanje novčanih sredstava za izgradnju kuće za privremeno i dugoročno zbrinjavanje djece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju.

Kako je naglasila savjetnica gradonačelnika, Milada Šukalo, svi oni koji su uključeni u ovaj projekat u konstantnoj su komunikaciji sa roditeljima, koji su dio raznih udruženja građana i inicijativa.

-Kroz razgovor sa njima, mi smo i prepoznali različite probleme sa kojima se roditelji suočavaju, problemi sa kojima mi treba da se bavimo. Prvi se odnosi upravo na uslugu „predah“ jer vi danas imate veliki broj roditelja, veoma često onih koji su samohrani i koji ne mogu da odu na primjer na operaciju, jer u tom trenutku nemaju gdje da ostave svoje dijete – kazala je ona.

Dodala je i to kako drugi problem koji je potrebno da se riješi jeste – trajni smještaj.

-Drugi problem koji smo prepoznali jeste tzv. stanovanje uz podršku i u konačnici najveći izazov i za nas najveći problem koji želimo dugoročno da riješimo jeste trajni smještaj. Kada razgovarate sa ovim prodicama,a spomenula sam kako nam se to kroz rad sa njima i pokazalo, jeste njihov najveći strah – a to je šta će biti sa njihovim djetetom kada njih više ne bude – kazala je Šukalo.

Podsjećamo, pozivom na ovaj broj darujete jednu KM za izgradnju kuće za privremeno i dugoročno zbrinjavanje djece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju, te ovom prilikom pozivamo sve ustanove, institucije i pojedince da se pridruže ovoj humanoj akciji kako bismo udruženim snagama došli do zajedničkog cilja.

Podsjećamo, na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića – Grad Banja Luka pokrenuo je 1. marta ovu jedinstvenu humanitarnu akciju.

Nastavi čitati

Banjaluka

U BANJALUCI PREMIJERA FILMA “SVJEDOK”! Bolna istina o stradanju Srba

U Banjaluci će danas biti održana premijera istorijsko-dokumentarnog filma “Svjedok”, o stradanju srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedestih godina na prostoru bivše Jugoslavije.

Premijera će biti održana u 17 časova u kinu Palas.

Nakon premijere u najvećem gradu Republike Srpske, slijede projekcije u drugim gradovima Republike Srpske i Srbije.

Film je realizovan o u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, a scenario i režiju potpisuje nagrađivani režiser dokumentarnih filmova Denis Bojić.

Film “Svjedok” prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svjedočanstvima specijaliste sudske medicine iz Beograda profesora doktora Zorana Stankovića koja se tiču stradanja srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina na prostoru zemalja bivše Jugoslavije.

Nažalost, Stanković je preminuo neposredno pred početak snimanja filma.

Nakon njegove smrti film mijenja formu, ali ne i suštinu. Ogoljenu i surovu istinu o stradanju Srba prikazanu kroz ratni put i istorijski portret doktora Stankovića, piše RTRS.

Po riječima režisera, ovaj film predstavlja svojevrsnu kolektivnu ispovijest srpskog naroda o njegovom stradanju, te istovremeno priču o čovjeku koji se igrom sudbine našao u vihoru ratnih dešavanja, čovjeku koji je radeći časno svoj posao, na sebe i kroz sebe preuzeo svjedočanstvo o užasima rata.

Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukciju više od 7.500 stradalih žrtava, Stanković je jedina osoba koja je na ovakav način svjedočila o razmjerama stradanja srpskog naroda.

Ujedno, ovo je istorijski presjek koji kroz filmski izraz u velikoj mjeri objedinjuje mapu stradanja srpskog naroda.

Samo na teritoriji BiH, Stanković je radio ekshumacije i obdukcije na više od trideset masovnih i pojedinačnih grobnica i to na lokalitetima Sarajeva, Tuzle, Sokoca, Pala, Mostara, Bileće, Trebinja, Nevesinja, Kamenice, Zvornika, Skelana, Šekovića, Kravica, Srebrenice, Bratunca, Sandića, Rogatice, Milića, Brčkog, Broda, Ugljevika, Priboja kod Lopara, Kupresa, Bihaća i Mrkonjić Grada.

Uz arhivski materijal i arhivska svjedočanstva Stankovića, te svjedočenja preživjelih članova porodica žrtava, u filmu su učestvovali članovi njegove najuže porodice, članovi njegovog obdukcionog tima, novinari, snimatelji, advokati. O tragičnim sudbinama članova njihovih porodica, te o ličnim strahotama kroz koje su prolazili u procesima identifikacije, u filmu svjedoče brojni pripadnici srpskog naroda.

Film je sniman na lokacijama pet masovnih grobnica gdje su izvršeni zločini nad srpskim narodom – Kravica, Mrkonjić Grad, Brod, Jelačići i Zvornik. Uzimajući u obzir “Povorku sjećanja” u Beogradu, u filmu je dobrovoljno učestvovalo više od 8.000 ljudi. Radi se mahom o članovima i prijateljima porodica poginulih i nestalih civila, vojnika VRS.

Režiser Bojić zahvalio je porodici Stanković što je podržala i nastavila realizaciju filma, Radio-televiziji Republike Srpske i Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji su u punom kapacitetu stali iza jednog ovakvog istorijskog projekta, te svim institucijama i pojedincima koji su dali svoj doprinos da se ovaj projekat realizuje.

Realizaciju filma pomoglo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, te organizacije i udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, načelnici i gradončelnici, opštinske i gradske uprave, te javna preduzeća iz Mrkonjić Grada, Broda, Zvornika, Šekovića, Skelana, Bratunca, Srebrenice, Čelinca, Vlasenice, Milića, Istočnog Sarajeva, Banjaluke, Trebinja, Bijeljine, Višegrada, Nevesinja, Jelačića, Gacka, Ljubinja, Bileće, Berkovića, Prnjavora, Pala, Sokoca, Trnova. Realizciju filma pomogle su Uprave graničnih policija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, Uprave carina BiH i Srbije, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, Ministarstvo odbrane Srbije, Ministarstvo saobraćaja i veza Srbije, Ministarstvo finansija Srbije, JP “Putevi Srbije”, grad Beograd sa svim svojim nadležnostima, Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd, JKP Pogrebne usluge.

Na filmu “Svjedok” radili su: scenario i režija Denis Bojić, direktor fotografije Dejan Račić, montažer Ognjen Bogdanović, glavni snimatelj Ljubomir Tešinić, snimatelj Saša Vrućinić, snimatelji zadnje scene Aleksandar Zorić, Siniša Stojić, asistent snimanja Milorad Rajlić, dron operateri Ljubomir Tešinić, Dejan Račić, Branislav Plavšić, Goran Lazić, Danilo Cimbaljević, Dragan Glišović, Srboljub Stojanović, snimatelji tona Željko Kalamanda, Srđan Radaković, Aleksandar Vlajić, Duško Jovanović, dizajner tona Vladimir Vladetić, grafički dizajn Boris Bilić, Ognjen Bogdanović, vozači Miro Marković, Saša Popović, kompozitor David Mastikosa, promocija Margareta Zlatunić, linijski producent filma Filip Mlađenović.

Nastavi čitati

Aktuelno