Connect with us

Politika

PODRŠKA I OD DIJELA OPOZICIJE! Danas posebna sjednica NSRS O PITANJU VETA

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici dvotrećinskom većinom, gotovo izvjesno, podržati zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa.
Željka Cvijanović je, podsjećamo, mehanizam zaštite vitalnog interesa pokrenula zbog zaključaka Predsjedništva BiH koje su bez njenog pristanka, 10 oktobra, usvojila druga dva člana tog tijela, Denis Bećirović i Željko Komšić.

U tim zaključcima, između ostalog, govori se o navodnom “napadu organa Republike Srpske na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanju ustavnopravnog poretka države BiH”.

Skretanje pažnje s problema
Ono što je već sada poznato jeste to da će podršku za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, osim poslanika vladajuće većine, dati i poslanici SDS, kao i Narodnog fronta.
– SDS će kao državotvorna stranka uvijek podržati nacionalne interese srpskog naroda, ma ko bio srpski član Predsjedništva BiH i bez obzira iz koje političke partije dolazio – kaže za Srpskainfo poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Ognjen Bodiroga.
Međutim, on ističe da će poslanici te stranke i na današnjoj sjednici parlamenta ponovo istaći da je postalo krajnje neozbiljno učestalo sazivanje posebnih sjednica parlamenta Srpske.

– Mandati Narodne skupštine proteknu u posebnim sjednicama, koje većinom služe da skrenu pažnju s nekih osnovnih životnih tema kao što su demokratska razorenost Republike Srpske, kao i nezaustavljivo ekonomsko i moralno posrtanje. Ovim posebnim sjednicama vladajuća garnitura pokušava da na nekim nacionalnim temama i sukobima zamaskira osnovne životne probleme. Ponavljam još jednom da će SDS, kao državotvorna stranka, uvijek podržati veto srpskog člana Predsjedništva BiH, iako znamo da je u suštini prava svrha takvih sjednica skretanje pažnje sa problema koje sam nabrojao – kaže Bodiroga.

Pitanja i odgovori
Iznenađujuće ili ne, podršku vetu Cvijanovićeve na zaključke Predsjedništva BiH danas će dati i poslanici Narodnog fronta.
– Što se tiče naših stavova o posebnim sjednicama Narodne skupštine, koje proizlaze iz veta srpskog člana Predsjedništva BiH, smatramo da je institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa, počevši od Milorada Dodika pa do Željke Cvijanović, potpuno derogiran i doveden u pitanje. Što se tiče nebuloznog zaključka Željka Komšića i Denisa Bećirovića, oni su nama neprihvatljivi i mi ćemo podržati ovaj stav Željke Cvijanović, uz preporuku i obavezu da se bavi poslovima u interesu građana Republike Srpske i svih koji žive u BiH, kao što su ekonomija i poboljšanja teškog života, a ne ostrašćenim političkim pričama koje produbljuju krizu, raseljavaju stanovništvo i dovode u beznađe ovaj narod – kaže za Srpskainfo poslanik Narodnog fronta, Željko Dubravac.
Šef kluba poslanika PDP u NS RS, Igor Crnadak, kaže nam da će poslanici te stranke danas odlučiti kako će glasati o zahtjevu Cvijanovićeve, ali i da će u toku diskusije postaviti nekoliko pitanja koja, kako ističe, zahtijevaju odgovor.

– Ovo je od strane SNSD nastavak urušavanja jednog od najvažnijih mehanizama zaštite Republike Srpske, a to je pitanje vitalnog interesa. Ovaj mehanizam treba da bude jedna vrsta “zlatnog poteza“ kojeg u svakom trenutku mogu da povuku poslanici Narodne skupštine, a ne da bude nešto sa čim će Željka Cvijanović ili Milorad Dodik mlatarati kad god im zatreba malo pažnje u političkom prostoru. Moraće Željka Cvijanović da nam objasni kako to da od nas traži da potegnemo vitalni interes na nečem lošem po Republiku Srpsku, što njen prijatelj i kolega iz koalicije predlaže. To je šizofrena situacija i najvažnija stvar koju ćemo tražiti da nam objasni. Zašto je i dalje u koaliciji s onima koji tako negativno rade protiv Republike Srpske – pita Crnadak.

VUČINIĆ: ZAMAJAVANJE LAŽNIH PATRIOTA
O tome da li će podržati ili ne veto Željke Cvijanović na posljednje zaključke Predsjedništva BiH, uoči samog početka posebne sjednice odlučiće i poslanički klub Liste “Za pravdu i red”.

– Naš dosadašnji principijelan stav bio je da ne učestvujemo u predstavama Željke Cvijanović i Milorada Dodika. Njihova politika na nivou BiH je potpuno pogrešna, a nacionalna politika koju vode potpuni promašaj. Radi se o lažnim patriotama, koje ovakve stvari koriste isključivo za zamajavanje javnosti. Njihovu pravu politiku možemo svakodnevno vidjeti kroz niz afera. Tu se vidi njihov “patriotizam” i borba za Republiku Srpsku – kaže za Srpskainfo poslanik Đorđe Vučinić.

Politika

PANDUREVIĆ KOMENTARISALA POZIV SNSD-a “Donesite odluku gospodo, nemojte prebacivati na druge”

Član Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević govorila JE o političkim relacijama u BiH, te komentarisala navode nakon konferencije za medije SNSD-a na kojoj su kazali da će organizovati sastanak sa opozicijom na kojem će se odlučiti kako će se izaći na ovogodišnje izbore.

“Ja sam čula Dodikovu izjavu na putu ka vamo, SDS će donijeti odluku zajedno. Dodik kada je donosio Izborni zakon RS nije nas pitao, zakon koji je on predložio je vrlo diskutabilan i neustavan. Još nije stupio na snagu, jedino imamo zakone na nivou BiH. Otišli su korak dalje, tamo gdje su istekli mandati postojećim članovima gradskih izbornih komisija, od CIK-a su tražili da se verifikuju mandati novim članovima izbornih komisija. Znači da vrše pripreme da izađu na izbore po Schmidtovom zakonu“, kazala je Pandurević.
“Ministar finansija, Srđan Amidžić je postupio po Schmidtovom zakonu finansiranja institucija BiH i dao pare CIK-u za provođenje izbora. Nakon što su vidjeli da im spinovi ne uspjevaju, pretpostavljam da Dodik očekuje da ga opozicija odbije pa tako nađe izgovor“, ističe Pandurević.

Pandurević kaže da SNSD treba reći po kojem će se zakonu izaći na izbore.

“Oni su ti koji trebaju reći po kojem se zakonu ide. Donesite odluku gospodo, nemojte prebacivati na druge! Znači ako imamo izborni zakon RS, biramo nanovo i institucije RS. Hajde da napravimo kompromis, promijenimo UO javnog servisa, direktora, neka napravi ustupak opoziciji”.

Kada je riječ o sankcijama, Pandurević je istakla da se SDS-u mora omogućiti način da učestvuju na izborima.

“SDS nije zabranjena politička organizacija, nama se mora omogućiti način da izađemo na izbore. Onaj ko nam ne dozvoli da kao SDS izađemo na izbore krši Ustav ove zemlje i naravno dobit će tužbu. Nama su račun zamrznule domaće institucije iz RS koje treba da nam omoguće poštovanje naših prava“.

“Ukoliko dobijemo negativan odgovor, postoji žalba Sudu, uvjerena sam da će Sud odgovoriti u našu korist. Dovodi se u pitanje čitav legalitet izbora. To dovodi do izborne sheme da vladajuća partija u RS ima pobjedu svuda.

Da vidimo hoće li taj zakon potpisati Milorad Dodik. On treba da ga potpiše, očekujemo da on potpiše ovaj zakon”, kaže Pandurević za N1.
Slobodna Bosna

Nastavi čitati

Politika

SRPSKA IZGUBILA MILIJARDE! Višković tvrdi da je razlog samo JEDNA ODLUKA

Predsjednik Vlade Republika Srpske Radovan Višković izjavio je danas na Jahorini da je stopiranjem izgradnje gasovoda iz Srbije, za koji je prva koncesija dodijeljena prije 20 godina, Srpska izgubila milijarde KM.

Višković je na panelu “Razgovor sa premijerom” kojim je zvanično završen ovogodišnji “Jahorina ekonomski forum”, rekao da su partneri iz “Gasproma” na svakom sastanku prvo pitali da li je riješena gasna konekcija ispod Drine.

“Odgovor je uvijek da to još uvijek nismo sredili. Čini mi se da nećemo to ni realizovati dok Srpska ne bude nezavisna”, naveo je Višković.

Višković je podsjetio da je Republika Srpska imala namjeru da gasifikuje teritoriju od ulaska u Srpsku do Banjaluke, pa i dalje, da se na toj trasi izgrade i gasne elektrane od 500 ili 600 megavata.

“Sada Amerikanci guraju južnu interkonekciju iz Hrvatske i sada smo jedan na jedan. Mi tražimo istočnu i njome uslovljavamo južnu. Predložio sam i da na mjestu zvanične konekcije na Šepku, gdje gas ulazi u BiH iz Srbije, stavimo još jednu ili zamijenimo postojećz cijev većeg promjera i gas pumpamo do Banjaluke”, rekao Višković.

U tom slučaju, dodaje Višković, gas koji bi nedostajao bio bi uziman iz Slavonskog Broda, gdje će ulaziti iz Hrvatske.

On je podsjetio i da je u toku gasifikacija Pala i Jahorine, tako da se polako povećava potrošnja gasa u Srpskoj.

Kada je riječ o poljoprivredi, Višković je rekao da je Vlada podigla subvenciju na 70 odsto za osiguranje od prirodnih nepogoda, a za protivgradne mreže podignute su na 50 odsto.

“Svake godine zapošljavamo sve inženjere poljoprivrede koji žele da rade na vlastitom imanju i dajemo im subvenciju od 40.000 KM za početak biznisa. Veliki broj ljudi se odazvao tom pozivu. Poljoprivrednici iz Srpske su kroz podsticaje kupili 870 traktora, što se nije desilo ni u Jugoslaviji”, rekao je Višković.

Prema Viškovićevim riječima, Vlada Srpske će nastojati da odobri povoljne subvencije za nabavku najsavremenijih mašina u prerađivačkoj industriji.

Predsjednik Vlade je najavio i da će siva zona biti riješena poslije nove fiskalizacije koja će zaživjeti nakon testne faze u junu, pozivajući privrednike da se odazovu na javni poziv Poreske uprave Srpske vezan za fiskalne kase.

Kada je riječ o mladim preduzetnicima, Višković je rekao da ima i loših iskustva, te da treba tražiti način kako zaštiti podsticajna sredstava.

Generalni direktor “SHP Celex” Banjaluka Mario Blažević rekao je da poslovne zone u lokalnim zajednicama moraju da budu pripremljene za investitore u smislu priključaka i prilazne infrastrukture.

On je naglasio da su granični prelazi najbitnije pitanje za privrednike koji izvoze svoje proizvode.

Blažević je istakao da će “SHP Celex” investirati u novi proizvodni pogon i skladište između 100 i 120 miliona evra zavisno od tehnologije, što će biti završeno za pet do sedam godina, te ocijenio da benefiti koje Vlada Republike Srpske daje investitorima nisu dovoljno ispromovisani.

“Mi proizvodimo trenutno na mazut, ali bi bilo mnogo efikasnije kada bi gas došao do Banjaluke”, ukazao je Blažević i pozvao strane investitore da investiraju u Srpsku.

Menadžer kompanije “Mercedes-Benz cars” Miroslav Vrcelj, govoreći o elektromobilnosti, naveo je da je broj običnih (sporih) auto-punjača u regionu zadovoljavajući, pa i u Srpskoj i BiH, ali da je uz pomoć vlada na auto-putevima potrebno postaviti brze punjače.

On je rekao i da je sa prestankom subvencija za električne automobile u nekim zemljama Evrope, potražnja za ovim vozilima opala, ali da će ipak trend rasta biti nastavljen, samo ne kako je ranije predviđeno.

U okviru ovogodišnjeg, sedmog “Jahorina ekonomskog foruma” održano je ukupno 16 panela na kojima je učestvovalo 100 govornika.

Nastavi čitati

Politika

VLADAJUĆA KOALICIJA POZVALA OPOZICU NA RAZGOVOR! Žele dogovor oko učešća na izborima

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić najavio je za ponedjeljak održavanje sastanka predsjednika svih političkih stranaka iz Republike Srpske kako bi odlučili o daljim koracima povodom predstojećih lokalnih izbora.

Pomenuta odluka donesena je na današnjem sastanku vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

– Odlučili smo da ja, kao predsjednik Narodne skupštine, pozovem sve predsjednike političkih stranaka iz Srpske, kao i predstavnike lokalnih partija koje nisu na republičkom nivou i nemaju poslanike, ali imaju odbornike, i da u ponedjeljak imamo razgovore na tu temu – rekao je Stevandić.

On je rekao da vladajuća koalicija nije donijela odluku po kojem će zakonu izaći na izbore, jer je riječ o pitanju od opšteg značaja o kojem je potreban usaglašen stav.

– U zavisnosti od stava opozicije možemo li se usaglasiti, ako ne, u utorak ćemo imati novi sastanak vladajuće koalicije na kojem ćemo donijeti odluku – rekao je Stevandić nakon sastanka.

On je rekao da je prijedlog da izbori budu odloženi i provedeni po Izbornom zakonu Srpske.

Nastavi čitati

Aktuelno