Connect with us

Društvo

NAKON ŠTO UMRU OČEVI, DJECA TUKU STARE MAJKE i istjeruju ih na ulicu! Nasilje o kojem se ćuti

Najčešće žrtve porodičnog nasilja su žene, koje trpe maltretiranje muževa i partnera, ali u posljednje vrijeme u Banjaluci su sve češći slučajevi nasilja odrasle djece nad ostarjelim roditeljima, pogotovo majkama.
Samo u mjesecu oktobru imala sam tri slučaja nasilja nad oba roditelja. Roditelji nisu spremni da prijave nasilje, jer se stide, ali traže od nas pomoć – kaže za Srpskainfo Lana Jajčević, pravna savjetnica u Fondaciji “Udružene žene” Banjaluka.

U takvim slučajevima Fondacija ponudi pravnu i psihološku pomoć i porodice uputi u porodično savjetovalište pri Centru za socijalni rad.

-Problem je, međutim, što djeca nasilnici, ako su punoljetna, a najčešće jesu, moraju dati pristanak za tretman u ovom savjetovalištu – kaže Lana Jajčević.
Ona dodaje da se za pomoć češće javljaju majke i da su one često izložene nasilju, nakon što umru njihovi supruzi, očevi porodica.

– Dešava se da do problema dođe zbog droge, alkohola, kocke, jer potomci rasprodaju sve iz kuće i nasrću na roditelje ako im se suprotstave. Imali smo i slučajeva da nakon smrti oca, istjeruju matere na ulicu, da bi prodali kuću – priča Lana Jajčević.

Slučaj iz jednog sela u okolini Banjaluke zatekao je čak i aktivistkinje, koje se godinama bore protiv nasilja u porodici i koje su se doslovno naslušale svega.

– Punoljetni sinovi nisu bili za to da mama sklopi novi brak, nakon smrti njihovog oca, pa joj ne daju pristup imovini koju je ona zajednički sticala sa pokojnim mužem. Nakon smrti muža ona je dobila svoj zakonski dio u ostavinskom postupku, ali sinovi joj ne daju ništa, čak su je i fizički napali kad je došla u svoju kuću po svoje stvari – priča Lana Jajčević.

Podsjeća da neke majke godinama trpe nasilje, na koje se povremeno žale, ali ga ne prijavljuju.

– Jedna majka me nedavno zvala. Nije prepoznala moj glas, pa je rekla da je prije pet godina “razgovarala sa pravnicom Jajčević”, da nije poslušala savjete i da se nasilje ponovilo – priča Lana Jajčević.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Promjenljivo, uz postepeni rast temperature

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ nakon hladnijeg jutra, očekuje postepeni porast temperature vazduha i promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima.

Ujutro će biti hladnije i pretežno sunčano, na istoku oblačnije, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana uslijediće postepeni porast temperature i biće promjenljivo oblačno sa snčanim periodima.

Kiša ili pljusak mogući su ponegdje na jugu i istoku, pretežno u brdsko-planinskim krajevima. Kasnije poslije podne očekuje se novo naoblačenje na zapadu i jugu koje će se širiti ka sjeveru i istoku i može usloviti prolaznu kišu ili pljusak.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 10 do 17, u višim krajevima od sedam, a dnevna od 23 do 27 stepeni Celzijusovih.

Duvaće slab do umjeren vjetar, sjeverni, povremeno pojačan, u Hercegovini uz jake udare bure.

Nastavi čitati

Društvo

I TO JE MOGUĆE U Sarajevu traže radnika u VRTIĆU ZA PSE i mačke

Nesvakidašnji oglas za posao objavljen je na platformi Kliks Posao, a savršen je za sve ljubitelje mačaka i pasa. Naime, traži se “pet sitter” odnosno osoba za rad u vrtiću za pse i mace.

Kućni ljubimci pored ljubavi često znače i veliku obavezu, a mnogi od nas su došli u priliku kada ih nemamo gdje ostaviti ili da tokom našeg radnog vremena predugo borave sami. Rješenje za to su vrtići za ljubimce.

Koncept ovakvih vrtića je u svijetu već razrađen i jako česta pojava, a u Bosni i Hercegovini se tek razvija. Upravo zato je ovaj neobičan oglas privukao pažnju na Kliksu.

Između ostalog oglas navodi sljedeće: “Ukoliko ste iskreni ljubitelj životinja i nemate strah od pasa možda je ovo posao za Vas. Osoba koja bi se brinula o ljubimcima u vrtiću treba da bude odgovorna i ozbiljna. Pod njenim nadzorom su živa bića koja zahtijevaju pažnju i brigu”. Radno mjesto je u Sarajevu.

Osoba zadužena za brigu o psima u opisu posla imaće nekoliko zadataka:

  • pružanje društva ljubimcima u odsustvu njihovih vlasnika
  • staranje da vlada harmonična i pozitivna atmosfera među ljubimcima
  • briga o zdravlju i opštem dobru ljubimaca koji su pod nadzorom
  • održavanje komunikacije s vlasnicima ljubimaca.

Vrtići pružaju usluge čuvanja ljubimaca što može biti savršeno rješenje za ljude s dugim radnim vremenom ili za one koji često moraju putovati. Istovremeno vrtić može biti i savršena prilika za posao za ljubitelje životinja.

Nastavi čitati

Društvo

ŠTA TO PIJEMO? Uvezena voda iz Hrvatske, a u boci CRNI TALOG

Na tržište Bosne i Hercegovine isporučena je izvorska voda porijeklom iz Hrvatske u kojoj je, službenim kontrolama, vizualno potvrđeno prisustvo crnog taloga na dnu boce, a što može imati uticaj na ljudsko zdravlje.

Kako je navedeno iz Agencije za bezbjednost hrane BiH, u pitanju je voda Studena od 1,5 litar koja nije u skladu sa odredbama Zakona o hrani.

Sve raspoložive informacije o proizvodu, shodno važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine – istakli su oni.

Nastavi čitati

Aktuelno