Connect with us

Društvo

ZASTRAŠUJUĆA BROJKA! Deset odsto srednjoškolaca bili ŽRTVE VRŠNJAČKOG NASILJA

Deset odsto srednjoškolaca u Republici Srpskoj od 5.700 ispitanih izjasnilo se da su bili žrtve vršnjačkog nasilja u prvom polugodištu, a 20 odsto je navelo da su bili žrtve tokom školovanja, izjavila je danas ombudsman za djecu Republike Srpske Gordana Rajić.

– Čak 40 odsto je reklo da poznaje nekoga ko je bio žrtva vršnjačkog nasilja, tako da vršnjačkog nasilja definitivno ima – rekla je novinarima Rajićeva, koja je u Banjaluci učestvuje u okruglom stolu o vršnjačkom nasilju u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Ona je istakla da je istraživanje pokazalo da je najzastupljenije verbalno nasilje i soijalna iskučenost, a da su učenici navodili da se to najčešće dešava u učionici.

– To znači da je neko od predstavnika škole prisutan za vrijeme jednog takvog nasilja, stvar je samo kako će odreagovati na to – rekla je Rajićeva.

Ona je navela dva slučaja iz prakse da škole negiraju postojanje nasilja, te dodala da ima situacija da multisektorski tim kaže da u konkretnom slučaju nije bilo nasilja, a policija protiv maloljetnika podnosi krivičnu prijavu zbog teške tjelesne povrede.

– Znači ne možemo skrivati, bježati od problema i negirati da on postoji, već jednostavno moramo da preduzmeno sve što je u našoj moći i nadležnosti da smanjimo i imamo nultu stopu nasilja u školama – naglasila je Rajićeva.

Ona je napomenula da je istraživanje provedeno u svim srednjim školama u Srpskoj i izrazila je bojazan da je broj žrtava nasilja među učenicima veći.

– Bojim se da je situacija mnogo gora i da je broj od 10 odsto mnogo veći ako uzmemo u obzir osnovne škole jer je drugu godinu zaredom, kada je u pitanju institucija Ombudsmana za djecu, broj prijava koje se odnose na vršnjačko nasilje dominantan u odnosu na ostale povrede prava djeteta – navela je Rajićeva.

Na pitanje na koji način bi željeli da više saznaju o vršnjačkom nasilju, Rajićeva je rekla da su djeca pomenula radionice.

Ona je istakla da izvještaj o vršnjačkom nasinju u vaspitno-obrazovnim ustanovama biti predstavljen i u Narodnoj skupštni Republike Srpske.

Izvršni direktor Instituta za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile” iz Banjaluke Srđan Ostojić rekao je da su rezultati koje dobija ova organizacija zabrinjavajući, te naveo primjer da više od 40 odsto mladića koji su učestvovali u istraživanju smatra da ošamariti djevojku nije forma nasilja.

On smatra da treba sinergijski djelovati da bi se došlo do bilo kakvih pozitivnih promjena, te istakao da najbolje rezultate daju radionice koje provode obučeni vršnjački edukatori jer su mladi mnogo opušteniji i mnogo bliži temi kad im neko njihovih godina prezentuje tu temu i otvoreno razgovara.

Okrugli sto o temi “Vršnjačko nasilje u vaspitno-obrazovnim ustanovama” organizovali su Ombudsman za djecu Republike Srpske i Institut za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile”.

Srna

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sunčano i malo toplije

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost i temperaturu vazduha uglavnom između 23 i 28 stepeni Celzijusovih.

Ujutru će biti vedro, a tokom dana pretežno sunčano uz dnevni razvoj oblačnosti i toplo. Nešto oblačnije biće poslije podne u Hercegovini, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najniža jutarnja temperatura vazduha iznosiće između osam i 13 stepeni Celzijusovih, na jugu do 16, a najviša dnevna između 23 i 28 stepena Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren južnog i jugozapadnog smjera.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Ponovo oblačno sa pljuskovima, POPODNE RAZVEDRAVANJE

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se u prvom dijelu dana očekuju lokalno slabi pljuskovi, a poslije podne razvedravanje, te sunčano i toplo vrijeme.

Ujutro će biti umjereno do pretežno oblačno, ponegdje je moguća magla ili niska oblačnost, a na zapadu kiša ili pljusak koji će se zatim premiještati ka istoku i slabiti, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U drugom dijelu dana očekuje se razvedravanje uz manju oblačnost i toplije. Slaba kiša je moguća samo još ponegdje na istoku.

Vjetar će biti slab do umjeren, jugozapadni, na planinama i u Hercegovini pojačan.

Jutarnja temperatura vazduha od 12 do 17 u višim predjelima od devet, a najviša dnevna od 22 do 29, u višim predjelima od 17 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

U ovoj OSNOVNOJ ŠKOLI upisana su samo 3 PRVAČIĆA

U Osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Donjem Duboviku, administrativnom centru opštine Krupa na Uni, upisana su tri prvačića, dva manje nego prošle godine.

Direktor škole Andrea Krnetić Grbić rekla je da u ovoj školskoj godini nastavu u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” pohađaju 64 učenika

Prema njenim riječima, deveti razred završava sedam učenika.

Nastavi čitati

Aktuelno