Connect with us

Svijet

KLINTON PRIJETIO zaposlenima u “Veniti feru” da ne objavljuju članke o EPSTAJNU?

Bivši predsjednik SAD Bil Klinton je, navodno, upao u redakciju časopisa “Veniti fer”(VF) i “prijetio” zaposlenima da ne objavljuju članke o optužbama za seksualnu trgovinu protiv “njegovog dobrog prijatelja” Džefrija Epstajna, pokazuju sudska dokumenta koja su nedavno objavljena.

Tvrdnju o Klintonu, koji se pominje u najnovijim, sinoć objavljenim, dokumentima vezanim za Džefrija Epstajna, pomenula je Virdžinija Džufri u razmjeni mejlova 2011. sa novinarkom “Dejli mejla” Šeron Čerčer, preneo je “Njujork post”.

“Kada sam juče radila neka istraživanja o”Veniti feru), zanima me šta bi oni mogli da napišu o meni, s obzirom da je B. Klinton ušao u VF i zaprijetio im da ne pišu članke o trgovini seksom o njegovom dobrom prijatelju Dž.E,” napisala je Džufri u mejlu.

Nejasno je odakle je Džufri saznala za navodne pretnje, a bivši urednik “Veniti fera” Grejdon Karter rekao je juče za “Telegraf” kategorički da se to nije dogodilo.

U drugom dokumentu koji je juče objavljen, Klinton je pomenut kao neko ko je “putovao sa Džefrijem Epstajnom i Gilejn Maksvel i možda ima informacije o ponašanju Gilejn Maksvel i Džefrija Epstajna u seksualnoj trgovini ljudima”.

Portparol Klintona pozvao se na izjavu iz 2019. datu “Njujork postu”, u kojoj se navodi da bivši predsednik “ne zna ništa o užasnim zločinima” koje je Epstajn priznao i za koje je optužen i da nije razgovarao sa njim “više od jedne decenije”.

U istoj izjavi portparol je rekao da je Klinton ukupno četiri puta putovao Epstajnovim avionom 2002. i 2003. godine, u vezi sa radom za Klintonovu fondaciju.

Klinton je samo jedno na dugoj listi imena visokog profila, od princa Endrjua do pokojnog naučnika Stivena Hokinga, koja su već pomenuta u dosijeima objavljenim kasno u srijedu.

Svijet

SVE SE MOŽE, KAD SE HOĆE! Grčki političar iz zatvora osvojio mjesto u EVROPSKOM PARLAMENTU

– Grčki političar Fredi Beleris, koji je osuđen za kupovinu glasova u izboru za gradonačelnika u albanskom gradu Himare, osvojio je mjesto u Evropskom parlamentu iz zatvora u Albaniji.

U njegovom rodnom gradu u Albaniji, pristalice Belerisa su u nedjelju zapalile baklje i vatromet u znak slavlja, prenosi Rojters.

Beleris, koji se kandidovao na izborima sa grčkom strankom, trebalo bi u petak na sudu da uloži žalbu na osuđujuću presudu po optužbama za kupovinu glasova na lokalnim izborima za gradonačelnika godinu dana ranije, za koje je u srijedu rekao da su lažne i politički motivisane.

”Jedina pravedna odluka bila bi moja oslobađajuća presuda. Nema dokaza protiv mene. Nema šanse da bi odluka bila drugačija u bilo kojoj drugoj državi“, rekao je Beleris Rojtersu u telefonskom intervjuu iz zatvora.

Belerisov slučaj je zaoštrio odnose između Albanije i Grčke, kao i brojnih albanskih imigranata u Grčkoj i grčke manjine u Albaniji.

Uhapšen je u maju 2023. tokom izborne kampanje za gradonačelnika u svom rodnom gradu Himare, gde živi aktivna zajednica etničkih Grka.

On je pobijedio na tim izborima, ali nikada nije položio zakletvu dok je bio u istražnom zatvoru, a u martu ove godine je osuđen zbog izborne prevare.

Beleris, koji je osvojio mjesto u parlamentu EU predstavljajući Partiju nove demokratije grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, rekao je da je njegova pobjeda poruka Albaniji da ne može više da se ”ponaša kao neevropska zemlja”.

Nakon što je Beleris prošle godine uhapšen, Grčka je zatražila njegovo momentalno puštanje na slobodu, upozoravajući da bi to moglo uticati na kandidaturu Albanije za prijem u EU.

Dugogodišnji stav Atine je bio da Albanija treba da poštuje prava izabranog gradonačelnika i da cilj te zemlje da se priključi EU zavisi od toga da poštuje vladavinu prava.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je slučaj Belerisa pravosudna, a ne politička stvar.

Nastavi čitati

Svijet

NJEMAČKA IMA U PLANU vraćanje dobrovoljne vojne službe

Njemačko ministarstvo odbrane predstavilo je danas prijedlog o vraćanju dobrovoljne vojne službe kako bi ojačalo oslabljene njemačke oružane snage.

Ovaj prijedlog je dio promjena u pravcu jačanja spoljne i odbrambene politike, koju je kancelar Olaf Šolc u danima nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine najavio kao „epohalni preokret“, prenosi Rojters.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da će svi muškarci od 18. godine biti obavezni da popune upitnik kako bi se procijenila njihova sposobnost i interesovanje za vojnu službu, dok će za žene to biti opciona mogućnost.

Ovaj novi model ima za cilj da godišnje poveća broj mladih ljudi koji obavljaju dobrovoljnu vojnu službu na 15.000, čime bi se ojačao rezervni sastav u slučaju rata, saopštilo je njemačko ministarstvo odbrane.

Nastavi čitati

Svijet

GUTEREŠ UPOZORIO “Sistem međunarodne trgovine PRED SLOMOM”

Sistem međunarodne trgovine na rubu je raspada u jeku rastućih geopolitičkih napetosti, izjavio je u srijedu generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, upozoravajući svijet da se ne ‘dijeli’ na suparničke blokove.

„Međunarodni trgovinski sistem ugrožen je sa svih strana i koleba se na rubu raspada“, izjavio je Gutereš na svečanosti povodom 60. godišnjice Agencije UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

On je u sjedištu Ujedinjenih nacija u Evropi u Ženevi kazao: „Geopolitičke napetosti rastu, nejednakosti rastu, klimatska kriza teško pogađa brojne zemlje u razvoju“.

„Novi i dugotrajni sukobi imaju široke posljedice po globalnu ekonomiju.Trgovina je postala mač s dvije oštrice – izvor i prosperiteta i nejednakosti, međusobne povezanosti i ovisnosti, ekonomske inovacije i degradacije okoliša“, naveo je.

Svjetska trgovinska organizacija i Međunarodni monetarni fond mjesecima upozoravaju na geoekonomsku fragmentaciju, u kojoj zemlje favoriziraju trgovinu unutar svoje regije ili određenog trgovinskog bloka, a ne na globalnom nivou, prenosi AFP.

Nastavi čitati

Aktuelno