Connect with us

Politika

VIŠKOVIĆ O GOVORU MITHADA ĆEMANA: Zahtijevam hitnu reakciju nadležnih institucija

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je osudio govor profesora Mithada Ćemana u kojem ovaj poziva na novi rat u BiH i zatražio hitnu reakciju nadležnih institucija kako bi se što je prije stalo na put ovakvim i sličnim izlivima mržnje prema jednom narodu.

Višković smatra da bez hitne reakcije nadležnih institucija i sudskog procesuiranja Ćemana, ali i svih drugih koji poput njega pozivaju na nove ratove i ubistva, neće moći da se govori o suživotu i toleranciji u društvu i da se BiH gradi kao ravnopravna zajednica svih koji u njoj žive.

“Potpuno sam zatečen radikalnim i anticivilizacijskim stavovima Mithada Ćemana i najoštrije osuđujem njegov otvoreni govor mržnje, u kojem prijeti novim ratom u BiH”, istakao je Višković.

Prema njegovim riječima, otvoreni izlivi mržnje Ćemana i njemu sličnih u javnom prostoru pokazuju da u BiH, i nakon gotovo tri decenije od završetka rata, nažalost, postoji jedan dio javnosti koji podržava ovakvu neprihvatljivu i anticivilizacijsku retoriku i smatra da u BiH nema mjesta za sve koji u njoj žive vijekovima, saopšteno je iz Vlade.

“Zbog užasavajućeg i skandaloznog govora Ćemana, zahtijevam hitnu reakciju nadležnih institucija, kako bi se što je prije moguće stalo na put ovakvim i svim drugim sličnim izlivima mržnje, a koji su, prije svega, upućeni prema jednom narodu, koji isto kao i svi drugi narodi koji žive u BiH, ima potpuno pravo da u svojoj imovini živi u miru i slobodi”, rekao je Višković.

Premijer Repunlike Srpske je poručio da je, zarad dobre budućnosti svih naroda i građana u BiH, neophodno svim zakonskim mjerama stati na put civilizacijski neprihvatljivim stavovima i porukama koje širi Ćeman.

Ćeman je rekao na predavanju koje je objavljeno na “Jutjubu”, u organizaciji Omladinskog udruženja “Tempo” iz Vogošće čiji se logo nalazi iza Ćemana, da “će sljedeći pokolj četnika biti gori od svih prethodnih, za to se spremajte sto posto”.

“Hoće li biti rata – uopšte nije pitanje, to uopšte nije ispravno pitanje. Pitanje je samo kad će biti rata. Ja vam to garantujem i Alahom vam se kunem”, rekao je Ćeman.

Politika

DELEGACIJA RUCZ Republike Srpske u posjeti MUP – u Republike Češke

Na poziv Odjeljenja za specijalne ronilačke zadatke i obuku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Češke, u uzvratnoj posjeti, u ovoj zemlji boravila je delegacija Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) na čelu sa vršiocem dužnosti (v. d) direktora Borisom Trninićem.

Saradnja sa češkim kolegama iz oblasti specijalizovanih jedninica za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom kao i u oblasti podvodnog deminiranja već duže traje. Ova posjeta imala je zadatak da učvrsti dosadašnje odnose i da definiše dalje smjernice za njihov nastavak.

Tokom posjete Republici Češkoj, naša delegacija je obišla novoizgrađeni objekat Odjeljenja za specijalne ronilačke zadatke i obuku MUP – a Republike Češke u gradu Brno. To je bila prilika da se predstavnici RUCZ RS upoznaju sa tehničkim i ljudskim kapacitetima kojima raspolaže češka policija u ovom segmentu.

Direktor Trninić obavio je radni sastanak sa zamjenikom direktora češke policije kao i sa rukovodiocem Odjeljenja za specijalne ronilačke zadatke i obuku češkog MUP – a i tom prilikom se zahvalio na dosadašnjoj podršci i saradnji koju smo imali sa ovim institucijama izrazivši uvjerenje da će dalji naši odnos i saradnja dosegnuti veći nivo. U Republici Češkoj, zajedno sa našom, boravile su i delegacije Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Ministarstva bezbjednosti Savjeta ministara BiH (MB SM BiH).

Nastavi čitati

Politika

ĐAJIĆEV ORKESTAR ZA SVADBE I SAHRANU “UKC-a”! Uslov za portparola da bude ŠATORSKI PJEVAČ! (FOTO, VIDEO)

Javnost Srpske već je upoznata sa uslovima koje treba da ispunjavaju hostese i prekvalifikovane medicinske sestre na UKC-u koje mahom bira lično direktor ove ustanove Vlado Đajić, a konkurs možete vidjeti u sljedećem videu.

Nažalost ni Đajićev porptarol Željko Derajić nije prošao jače testiranje, niti ga pretjerano zanima posao za koji je plaćen, jer se radije pridružuje direktoru na kotlićijadama, slavljima i šatorskim zabavama, naravno u ulozi zabaljača, a Đajiću je ionako svejedno šta sluša samo nek se pjeva.

Zvanično novinar, a ustvari pjevač u svojoj glavi, umjetnik Željko Derajić mora biti zdrav, a najbolju njegu ima baš u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Srpske. Zapravo, možda i ne mora, jer su ga po rođenju preporučili Branešci, selo iz kojeg su i on i Vlado Đajić – direktor. Istančanim sluhom se ne može pohvaliti, ali partijskom knjižicom može.

U ovom pogledu karte je promiješalo samo nebo, jer Derajić je pored toga što se vodi kao PR Kliničkog centra pravi šatorski pjevač, koji doduše po riječima onih koji su ga čuli zapravo “arlauče”, ali mora se priznati da je imao i par pokušaja da postane zvijeda, te spotova koje je pretpostavljamo finansirao upravo doktor Vlado.

Numere od nazivima “Penzija i Žena”, “Predsjednik”, “Branešci,moj rodni kraj” dovoljno govore o muzičkoj karijeri ove pojave.

I dok Đajić godinama napada saradnike Gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, njegova desna ruka je kao nes kafa, tri u jednom i nemušt portparol, koji ne zna da odgovori na mail, i kvazi pjevač, i Đajićev zemljak. Kud će više referenci!

Banjaluka 24

Nastavi čitati

Politika

VUČIĆ I DODIK “Rezolucija o Srebrenici imaće KATASTROFALNE POSLJEDICE po odnose u BiH”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarali su o odnosima Srbije i Srpske i reakciji cjelokupnog srpskog naroda na moguće izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, pri čemu je Dodik upozorio Vučića da će donošenje te rezolucije imati katastrofalne posljedice na odnose unutar BiH.

Vučić je obavijestio Dodika o naporima koje Srbija preduzima kako bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi srpskog naroda, ali i međunarodno javno pravo, još jednom ponovivši da bi usvajanje takve rezolucije značilo otvaranje Pandorine kutije za budućnost uz otvaranje nebrojeno mnogo rana iz prošlosti.

Istovremeno, Dodik je informisao Vučića o razgovorima koje je imao u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i daljim perspektivama razvoja odnosa Srbije i Srpske.

– Posebna tema razgovora bio je predstojeći Sabor srpskog naroda zakazan za 8. jun u Beogradu, za koji su dogovorene brojne zajedničke aktivnosti, potpisivanje memoranduma i sporazuma, kao i događaji koji će potvrditi jedinstvo naroda i njegovo pravo da očuva svoja ognjišta, bude svoj na svome i zaštiti pravo na budućnost generacija koje dolaze – navedeno je na “Instagramu” Vučića.

U tekstu se dodaje da će se Srbija i Republika Srpska 23. maja /kada se očekuje glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN/, zajednički i jedinstveno, boriti za istinu, ponos i dostojanstvo srpskog naroda.

Srna

Nastavi čitati

Aktuelno