Connect with us

Politika

TRIVIĆEVA JAKA NA RIJEČIMA, SLABA NA DJELIMA! Od opozicije do Đajićeve najveće podrške

Činjenica da rebalans budžeta Grada Banjaluka nije izglasan i da je nastavak vanredne sjednice prolongiran do daljnjeg, otkrio je još neke, političke, teško vidljive detalje.

Dok s jedne strane pljušte optužbe između SNSD-ovih Đajića i Umičevića, s druge strane se nije ni osušilo mastilo na saopštenju predsjednice NF Jelene Trivić, a dešavanja su je odmah demantovala. Trivićeva je činjenicu da su tri odbornika SNSD glasala za uvrštavanje na dnevni red rebalansa, od ukupno 11 koliko ova stranka ima u Skupštini grada Banjaluka, iskoristila da napadne gradonačelnika Draška Stanivukovića, ali i predsjednika PDP Branislava Borenovića, optužujući ih za koaliranje sa SNSD. Ni dva sata nakon toga, sjednica je prekinuta, a od rebalansa budžeta, za sada, nema ništa.

Kakvo je to koaliranje, ako dvije najveće stranke u gradskoj skupštini, u toj navodnoj koaliciji, ne mogu obezbijediti većinu, pitaju se iz PDP.

Priča o simbiozi se već primila među biračima, ali postavlja se pitanje kako onda nije došlo do dogovora oko rebalansa budžeta.

Međutim, iako se izjašnjavaju kao opozicija, od osnivanja NF, njihovi napadi su najviše usmjereni na Stanivukovića i PDP.

O programu se nije moglo mnogo čuti, sem na osnivačkoj skupštini. Sam program NF-a pretežno je sličan PDP-ovom, a osim programa u svoju novoosnovanu stranku Trivićeva je odvukla i poslanika PDP-a Radislava Dončića. Pitanja poput toga šta je cilj i želja ovakvog cijapanja opozicije, ostali su pretežno bez odgovora. Iz PDP-a, ali i dobrog dijela opozicije, stigle su optužbe da je osnivanje nove stranke isključivo lični interes Trivićeve. Posebno se ističe i to da se nije gadila ni na „režimskog poslanika“ Željka Dubravca, koji je, nakon što je podržao novi saziv Vlade Republike Srpske i SNSD-ovog četvrtog delegata u Domu naroda PS BiH.

Prema dobro obavještenim izborima, Trivićeva je, nakon kandidature za predsjednika Republike Srpske, bila prvi pik za ministra u Savjetu ministara, da je opozicija uspjela da formira vlast na nivou BiH. U slučaju da joj je bila obezbijeđena sigurna ministarska fotelja, Trivićeva bi zaboravila na nezadovoljstvo zbog, kako tvrdi, pokradenih izbora.

OD KOMPENZACIJE DO POTPISA ZA PROTESTE

Interesantno je da Trivićeva, koja ni dan danas ne odustaje od priče da je pokradena na izborima, nije bila hrabra na djelima, koliko na riječima. Naime, u uzavreloj političkoj situaciji nakon izbora, kada je opozicija organizovala velike proteste kojima su branili njen rezultat, za koji i danas tvrde da je bio pobjednički, Trivićeva nije potpisala zahtjev za održavanje skupa, niti je garantovala bezbjednost skupa, što nije bilo jednostavno kada uzmemo u obzir da su tu bile hiljade ljudi, a politička situacija napeta, nego su to svojim potpisima garantovali Branislav Borenović, Milan Radović i Nebojša Vukanović, svaki za jedan skup, od ukupno tri održana. I nakon toga, pored Stanivukovića, Trivićkine prve političke „mete“ su Borenović i Vukanović, što bi vjerovatno bio i Radović da se nije povukao iz politike. Zbog toga joj bivše kolege spočitavaju da je zaboravila na zahvalnost što su u tim momentima ne samo deklarativno, nego i organizaciono, pa na kraju i svojim potpisima kojima su mnogo rizikovali, stali uz nju.

Dobro upućeni kažu da ni to ne čudi, ako uzmemo u obzir njenu političku prošlost. Nakon što je bila član Gradskog odbora SDS Banjaluka, u vrijeme velikih previranja u ovom odboru prešla je, na velika vrata, u PDP. Prvo je imenovana za predsjednicu Ekonomskog savjeta te stranke, a zatim, ni godinu dana po učlanjenju, dobila visoko drugo mjesto na kompenzacionoj listi PDP. To joj je omogućilo mandat, a „saborništvo“ sa, prvo u tom momentu najpopularnijim mladim političarem Stanivukovićem, a zatim i sa Vukanovićem, veliku popularnost. Iz te popularnosti je crpila politički kapacitet za kandidaturu za predsjednika Republike Srpske, na koju je, prema vlastitom priznanju pretendovao i Stanivuković. Međutim, potpis za kandidaturu od strane predsjednika PDP Borenovića je dobila upravo Trivićeva, koja je ovih dana svim sredstvima udara upravo ka Borenoviću.

Nedavno je PDP objavio snimak na kojem se jasno čuje i vidi Jelena Trivić koja se zahvaljuje Borenoviću za mjesto na kojem jeste, i to samo nekoliko mjeseci prije nego što će početi da iznosi kritike na njegov račun. Još interesantniji je dio gdje se Trivićeva u govoru za rođendan PDP, 26. septembra 2022. godine, zahvaljuje Drašku Stanivukoviću, iako je priča o njegovom navodnom približavanju Dodiku tada već uveliko uzela maha. To Jeleni Trivić očigledno nije smetalo samo da bi osigurala Stanivukovićevu podršku. Iako ga je optuživala da je podrška izostala, brojevi govore drugačije: razlika između Jelene Trivić i Milorada Dodika u Banjaluci, na 31 kandidata, bila je oko 11.000 glasova, što je više nego što je Stanivuković samom sebi obezbijedio u trci sa jednim protivkandidatom, kada je imao nešto više od 9.000 glasova prednosti.

Jelena Trivić je uspjela da za vrlo kratko vrijeme od sebe rastjera sve dojučerašnje „saborce“, a prije svega one na osnovu kojih je gradila političku karijeru. Od nje javnost čuje samo kritike, a rješenja nema. I po nacionalnim, i po ekonomskim pitanjima, Trivićkini poslanici su obavezno bili protiv samo zbog toga što prijedlozi dolaze od vlasti ili od onih koje ona smatra za saradnike vlasti u opoziciji.

Mnogi analitičari i poznavaoci političkih prilika kažu da dosadašnje iskustvo pokazuje da je politika stalnog kritikovanja kratkog daha, te da potezi Jelene Trivić i Narodnog fronta do sada idu samo na ruku SNSD-u i koalicionim partnerima u vlasti.

Izvor: Tanjug Srpske

Politika

EVROPSKA KOMISIJA PRIPREMA IZVJEŠTAJ O BIH: Odluka o otvaranju pregovora 21. marta

Odluka o mogućem početku pregovaračkog procesa sa BiH trebalo bi da bude donesena na sjednici Evropskog savjeta zakazanoj za 21. mart.

Pregovori o pristupanju su predstojeća ključna faza na evrointegracionom putu, a predstavnici vlasti bi rezultatima svoga rada i ispunjavanjem preostalih preduslova uticali na odluku o početku procesa i opravdali povjerenje građana u evropsku perspektivu kao strateški cilj zemlje, piše RTRS.

“Moja očekivanja što se tiče novog izvještaja moram reći su realna, od vlasti BIH se očekuje da naprave svoj dio posla, da napravimo još nekoliko pozitivnih koraka i da jednostavno iskoristimo tj. da pokažemo političku mudrost i političku volju da mi to možemo uraditi”, ističe Elvira Habota, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH.

Institucije su uradile Program integrisanja u EU, a to je plan usklađivanja propisa i jedan je od najkompleksnijih i najvažnijih dokumenata bez kojeg nema početka pregovora.

“BiH je nakon više zastoja u procesu napokon u fazi da je pripremila radnu verziju Programa integrisanja koja je danas upućena svima na postupanje sukladno zaključcima Kolegija tako da ćemo u narednom periodu obaviti konsultacije sa Evropskom komisijom”, navodi Darija Ramljak, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracija Bosne i Hercegovine.

O efikasnom vođenju pregovora i izazovima ovog procesa i iskustvima zemalja koje već pregovaraju poput Srbije, Sjeverne Makedonije kao i susjedne Hrvatske koja je uspješno provela proces prije više od 10 godina, razgovarano je i na konferenciji s medijima u Tesliću u organizaciji Direkcije za evropske integracije.

“Suština svega jeste postojanje političke volje, bez političke volje sve ostalo neće moći da radi jer proces pristupanja donosi donošenje zahtjevnih političkih odluka na najvišem nivou”, napominje dr Vladimir Međak, bivši glavni pravni savjetnik pregovaračkog tima Srbije.

Nova metodologija proširenja usvojena 2020. godine prema kojoj će se pregovarati sadrži šest klastera umjesto poglavlja i donosi postepeno uključivanje kandidata u politike Evropske unije,ali i mogućnost vraćanja pregovora na sam početak.

“Ako imate izgrađene ili gradite kontinuirano potrebne kapacitete onda možete da dinamizirate proces tako da je to odgovor na vaše pitanje da li nova metodologija usporava ili ubrzava, sve zavisi od nas”, dodaje Dragan Tilev, državni savjetnik u Sekretarijatu za EU integracije Vlade Sjeverne Makedonije.

Očekuje se da bi Evropski savjet trebao odlučivati o otvaranju pregovora sa BiH na sjednici 21. marta.

Nastavi čitati

Politika

PDP NAKON SJEDNICE “Imaćemo imena kandidata za načelnike i gradonačelnike do 6. maja”

Sjednica glavnog odbora PDP-a održana je danas na kojoj su između ostalog pričali i o predstojećim lokalnim izborima.

Jedna od odluka koja je donesena jeste i da će ova stranka sve kandidate za načelnike i gradonačelnike objaviti do 6. maja, na dan kada se raspisuju ovogodišnji izbori.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović prokomentarisao je i želju aktuelnog gradonačelnika Banjaluke da se opet kandiduje na ovu poziciju.

– Ja sam legalista i staću uz sve odluke stranke. Neko ima veće ambicije, ne samo za gradonačelničke pozicije, nego i za odborničke… Nije sporno da se imaju ambicije i da neko ko je aktuelni želi da ponovo odmjeri svoje snage 6. oktobra, bilo to u BL, u Kotor Varoši ili bilo gdje drugo, ali odluke ko će to biti donijeće organi stranke – kategoričan je Borenović.

Osim toga, na današnjoj sjednici da je Glavni odbor usvojio i niz značajnih političkih zaključaka.

Na sjenici je bilo riječi i o incijativi zabrane rada kladionica u blizini škole, o iskopavanju litijuma na Majevici, ali i o izbornom zakonu BiH.

Kada je u pitanju incijativa da se kladionicama i kockarnicama zabrani rad u krugu od 500 metara od škole na području grada Banjaluka, Borenović je kazao da Glavni odbor PDP snažno podržava ovu akciju, te očekuje donošenje adekvatnih odluka u cilju njene realizacije.

– Takođe, Glavni odbor PDP-a traži od svih opštinskih/gradskih odbora PDP-a da pokrenu ovakve ili slične inicijative u svojim lokalnim zajednicama, a od Кluba poslanika u NSRS da predlože i podrže izmjene zakona u ovoj oblasti – rekao je predsjednik PDP.

O iskopavanju litijuma na Majevici i Ozrenu ali i uopšte u Republici Srpskoj, iz PDP-a tvrde da su oni izričito protiv odluka koje negativno utiču na zdravlje ljudi i životni prostor.

Na današnjoj sjednici bilo je riječi i o izmjeni Izbornog zakona BiH.

– Glavni odbor PDP-a traži od nosioca vlasti da što hitnije pristupe izmjenama Izbornog zakona BiH, u smislu uvođenja skeniranja glasačkih listića, otiska prsta i elektronske identifikacije svakog glasača, odnosno novih tehnologija kojima bi se omogućili fer i pošteni izbori i što bi se primjenilo već na lokalnim izborima ove godine i to na svakom biračkom mjestu. Snažno zastupamo i stav da se u izbornom zakonu uvede dvokružni izbor za pojedinačne funkcije: grado/načelnik, Predsjednik Republike Srpske, Srpski član Predsjednišva BiH – rekao je on.

Ističe da je PDP smatra da aktuelna vlast u Republici Srpskoj i na nivou zajedničkih institucija BiH ništa ne čini za napredak društva i ostvarivanje boljih uslova života građana. Evidentan je zastoj u reformama, rast javnog duga, rasprodaja javnih resursa, kontinunirani rast korupcije, zastoj u EU integracijama, te da za to isključivu odgovornost nose vlasti u Republici Srpskoj i BiH.

Predsjednik Glavni odbor PDP Siniša Golić rekao je da su na današnjoj sjednici usvojili i Кodeks ponašanja, te smatraju da su oni prva i jedina politička stranka u Republici Srpskoj koja je usvojila ovakav dokument koji je obavezan za sve članove i javne funkcionere PDP. Golić kaže da Кodeks sadrži i odredbu koja se tiče nespojivosti funkcija.

– Кonkretno, javni funkcioneri iz PDP, izabrani na bilo kojem nivou vlasti, ne mogu biti istovremeno članovi upravljačkih, nadzornih ili rukovodećih tijela na bilo kojem nivou. To je sada definisano u našim zvaničnim aktima i sada smo prva i jedina politička organizacija u Republici Srpskoj koja je usvojila takav document – naveo je Golić.

Nezavisne

Nastavi čitati

Politika

NEMA PODJELA ILI RASKOLA! Nemam ništa protiv da se STANIVUKOVIĆ PONOVO KANDIDUJE za gradonačelnika

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da će prilikom izbora kandidata PDP-a za gradonačelnika Banjaluke biti poštovan stranački Statut i da nema ništa protiv da se Draško Stanivuković ponovo kandiduje na tu funkciju.

Borenović je nakon sjednice Glavnog odbora PDP-a rekao novinarima da ne postoji ništa sporno u tome, te dodao da nema podjela ili raskola u ovoj stranci koja je, kako kaže, demokratski orijentisana i svako ima pravo na svoje mišljenje.

“Možda je bilo viška riječi, ali stavljamo tačku na to što se desilo u prethodnom periodu i pokušavamo razgovorom da prevaziđemo sve stvari koje su bile u javnosti”, rekao je Borenović.

On je naveo da je Glavni odbor PDP-a na današnjoj sjednici u Doboju usvojio etički kodeks ponašanja koji obavezuje sve članove stranke da ispoštuju odluke organa partije.

Predsjednik Glavnog odbora PDP-a Siniša Golić rekao je da kodeks ponašanja obavezuje članove i nosioce javnih funkcija koju su iz PDP-a, te definiše nespojivosti funkcija.

“Јavni funkcioneri izabrani ispred PDP-a ne mogu istovremeno biti članovi upravljačkih, ni nadzornih, ni rukovodećih funkcija na bilo kom drugom nivou vlasti”, rekao je Golić.

On je naveo da je Glavni odbor potvrdio nedavne zaključke Predsjedništva PDP-a da ova stranka ima kandidate za načelnike i gradonačelnike do dana raspisivanja lokalnih izbora, te najavio da će PDP razgovarati sa koalicionim partnerima o zajedničkim kandidatima.

Nastavi čitati

Aktuelno