Connect with us

Svijet

BOJAZAN OD UNUTRAŠNJEG SUKOBA U SAD: Guverner Teksasa odbio naređenje Vašingtona i vrhovnog suda

Tenzije u SAD između Vašingtona i savezne države Teksas zbog kontrole južne granice prema Meksiku. Iz Vašingtona stigla naredba da se ograda ukloni, ali Teksašani nastavljaju po svome.

Guverner Teksasa Greg Abot najavljuje da će uprkos predsjedniku SAD Džou Bajdenu i američkom Vrhovnom sudu instalirati još žice kako bi pokušao da spriječi prelazak migranata iz Meksika.

Borba između Teksasa i federalne vlade oko kontrole američko-meksičke granice dodatno se intenzivirala nakon što je guverner države Teksas Greg Abot najavio da neće ispoštovati naredbu administracije iz Vašingtona i američkog Vrhovnog suda naređujući postavljanje još više tzv. “žilet (bodljikave) žice” kako bi se odvratili migranti.

Vrhovni sud je u ponedjeljak glasovima pet prema četiri presudio u korist ovlašćenja Vlade SAD da ukloni kontroverznu žicu koja je postavljena duž dionica granice u Teksasu, a po Abotovom uputstvu.
Uprkos tome, Abot intenzivira planove da ogradi još dijelova američke granice sa Meksikom.

Federalni agenti (policija) su ove nedjelje dobili dodatnu potvrdu u Vrhovnom sudu da mogu da uklone ogradu, jer je prema tumačenju suda sprovođenje zakona o imigraciji u saveznoj nadležnosti (nadležnost Vašingtona).

Ali Abot, piše Gardijan, tvrdi da ga ništa ne sprečava da naredi Nacionalnoj gardi Teksasa (bezbjednosne snage savezne države) da nastavi da postavlja još žice.

Nacionalna garda je dio američke vojske, koju nadgleda američki predsjednik kao vrhovni komandant, ali osim u specifičnim situacijama kada predsjednik eksplicitno preuzima federalnu kontrolu, nacionalna garda u svakoj državi prima naređenja od guvernera savezne države.

Pitanja imigracije, kao što je potvrđeno u predmetu Vrhovnog suda Arizona protiv Sjedinjenih Država iz 2012., zvanično potpadaju pod vašingtonsku vladu, a ne pojedinačne države. Abot se više puta pozivao na “klauzulu o invaziji”, poredeći migrante sa stranim neprijateljem, što mu daje pravo da sprovodi graničnu bezbijednost i pitanja imigracije, tvrdi on.

Abot (republikanac) u srijedu je optužio Bajdena, demokratskog predsjednika, da koristi dolare poreskih obveznika da „otvara“ granicu za nove ilegalne migrante.

“Savezna vlada je prekršila sporazum između Sjedinjenih Država i saveznih država. Izvršna vlast Sjedinjenih Država ima ustavnu dužnost da sprovodi te zakone ali ih je prekršila“, rekao je Abot.
“Rezultat je rekordna ilegalna migracija”, nasatavlja Abot.

Organizacije za građanska prava, poput Lige građana Latinske Amerike (Lulac), osudile su upotrebu žilet žice i drugih sredstava odvraćanja, poput plutajuće barijere od bova sa mrežama i bodljikave žice u Rio Grandeu, kao „nehumane“.

Ranije ovog mjeseca, majka i njeno dvoje djece, iz Meksika, udavili su se u rijeci u blizini Igl Pasa – dijela granice gdje su zvaničnici Teksasafizički blokirali federalne agente da pristupe dijelu obala Rio Grandea. Njihova smrt izazvala je žestoku reakciju portparola američke državne bezbjednosti Luisa Mirande, koji je rekao da „država Teksas treba da prestane da se miješa u sprovođenje zakona SAD od strane američke granične patrole“.

Upotreba žice dio je Abotovog javno finansiranog programa “Operation Lone Star”, zajedničkog napora teksaškog odjeljenja za javnu bezbijednost i vojnog odjeljenja Teksasa koji je počeo 2021. godine kako bi se suzbile nelegalne migracije.

25 guvernera podržalo Abota: Pravo Teksasa na samoodbranu
U međuvremenu 25 republikanskih guvernera saveznih američkih država objavilo je zajedničku izjavu u znak podrške guverneru Teksasa Gregu Abotu i “ustavnom pravu Teksasa na samoodbranu”.

“Predsjednik Bajden i njegova administracija ostavili su Amerikance i našu zemlju potpuno ranjivim na besprimjernu ilegalnu imigraciju koja se širi preko južne granice. Umjesto da podržava vladavinu zakona i obezbjeđuje granicu, Bajdenova administracija je napala i tužila Teksas zbog pojačanja zaštite američkih građana od istorijskih nivoa ilegalnih imigranata, smrtonosnih droga poput fentanila i terorista koji ulaze u našu zemlju”.

“Solidarni smo sa našim kolegom guvernerom Gregom Abotom i državom Teksas u korišćenju svakog alata i strategije, uključujući ograde od žilet-žice, da osiguramo granicu. Djelimično to činimo zato što Bajdenova administracija odbija da primijeni zakone o imigraciji koji su već na snazi i nezakonito dozvoljava masovno uslovno otpuštanje migranata koji su ilegalno ušli u našu zemlju širom Amerike”.

“Autori Ustava SAD su jasno rekli da u ovakvim vremenima države imaju pravo na samoodbranu, prema članu 4, odjeljak 4 i članu 1, odjeljak 10, tačka 3 Ustava SAD. Pošto je Bajdenova administracija odrekla svoje ustavne obaveze prema državama, Teksas ima sva pravna opravdanja da zaštiti suverenitet naših država i naše nacije”, zaključeno je u pismu.

(MONDO)

Svijet

POD POLICIJSKOM OPSADOM! Napeto pred drugo polufinale Evrovizije

U švedskom gradu Malme, gdje se održava ovogodišnja Pjesma Evrovizije, organizovan je protest protiv učešća izraelske predstavnice Eden Golan, a policija procjenjuje da se okupilo između 6.000 i 8.000 ljudi.

Okupljeni uzvikuju propalestinski moto ”Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna” i ”Izrael je teroristička država”, prenosi AP.

Lokalni mediji izvještavaju da se među okupljenima nalaze sve generacije, uključujući roditelje s djecom.

Demonstracije su planirane i u subotu za vrijeme finala.

Ranije danas, Izraelski javni emiter Kan, koji organizuje takmičenje Izraela na takmičenju Pjesma Evrovizije, saopštio je danas da je podnio žalbu Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) i švedskom javnom emiteru (SVT) zbog uzvikivanja koje se juče čulo tokom probe izraelske predstavnice i propalestinskih poruka u prvom polufinalu u utorak.

Pored toga, posebna pažnja usmjerena je i na hotel u kom je smještena predstavnica Izraela. Ispred ovog objekta takođe je od njenog dolaska puno pripadnika policije i obezbjeđenja, kojih je toliko da ih je teško i izbrojati, a prisutan je i veliki broj onih u civilu. Koliko su pojačane mjere obezbeđenja, govori i činjenica da čak i prolaznike ispituju i postavljaju pitanja poput onih kojim povodom borave u Malmeu, kod koga i slično.

Prema riječima izvora Kurira s lica mjesta, učesnici i delegacije dobile su sugestije od organizatora da ne izlaze iz hotela, a posebno ne sa akreditacijama, kako ne bi skretali pažnju na sebe, jer od samog početka takmičenja vlada napetost i stižu prijetnje po njihovu bezbjednost.

Da je situacija vrlo nepredvidiva, svjedoči i činjenica da je Eden Golan na probi, dok je izvodila svoju numeru na velikoj evrovizijskoj sceni, doživjela neprijatnost. Kako je na probama bila prisutna i publika, jedan njen dio bio je nezadovoljan učešćem izraelske predstavnice.

Nastavi čitati

Svijet

STRAHOTA U BELGIJI! Deset maloljetnika silovalo djevojčicu

Jednu tinejdžerku je njen dečko odveo u šumu da bi je seksualno zlostavljali njegovi prijatelji u Belgiji koji su snimili napad svojim telefonima i podijelili slike na društvenim mrežama, prema izvještajima, u slučaju koji je šokirao zemlju.

U periodu od 2. do 6. aprila tokom uskršnjih praznika 14-godišnju djevojčicu zlostavljalo je u tri navrata deset maloljetnika, kažu tužioci.

Glavni osumnjičeni – djevojčin 14-godišnji dečko – navodno je odveo djevojčicu sa sobom u šumovito područje Kabuterbos u Zapadnoj Flandriji.

Mjesto je popularno među brdskim biciklistima i nalazi se u blizini autoputa.

Dok su bili tamo njen dečko ju je napao prije nego što je navodno dozvolio nekolicini drugih dječaka da je takođe seksualno napadnu, piše “Dejli mejl”, a prenosi Blic.

Snimali zločin mobilnim telefonom

Izvještaji kažu da je grupa snimila napad na svojim pametnim telefonima i postavila klipove na društvene mreže.

Tužioci su uhapsili deset osumnjičenih uzrasta između 11 i 16 godina – za koje su lokalni mediji rekli da su dječaci “imigrantskog porijekla” – i odveli ih na ispitivanje.

Od tada se pojavilo više detalja o osumnjičenima.

Pozivajući se na „dobro postavljene izvore“, belgijski medij Nieuvsblad opisao je dečka kao „ljubavnika“ koji je namjerno dozvolio prijateljima da zlostavljaju njegovu mladu partnerku.

Nastavi čitati

Svijet

NIJE SAMO LIJEPA, NEGO I TALENTOVANA! Kako pjeva supruga Si Đinpinga

Mnogo prije nego što se udala za najmoćnijeg čovjeka Kine, Peng Lijuan je već znala kakvog muža traži. U tom trenutku bila je poznatija od političara koji je danas jedan od najmoćnijih na planeti.

Prva dama Kine, Peng Lijuan po mnogo čemu je drugačija od svojih prethodnica. Smjerna, simpatična, ali i odlična u javnom nastupu ona je popularna i voljena u svojoj zemlji i poštovana svuda u svijetu.

Prije nego što se udala za Si Đinpinga, u intervjuu 1999. za tok šou u Hong Kongu, tada poznata pjevačica rekla je da želi muškarca koji je “uspješan, ambiciozan i šef u vezi”.

Nakon što je Si izabran za lidera Komunističke partije Kine 2013. i imenovan za predsjednika Kine sljedeće godine, Peng je postala prva dama zemlje.

Ona mu je pratnja na međunarodnim konferencijama i diplomatskim posjetama, a mediji navode da je njen suprug uspješan i popularan velikim dijelom i zahvaljujući njoj i njenoj harizmi i popularnosti koju uvažava među svojim narodom.

Ko je Peng Lijuan
Jedna je od najomiljenijih pjevačica u Kini. Rođena je 1962. godine iz potiče iz porodice umjetnika u provinciji Šandong.

Njena majka je bila poznata kineska klasična operska glumica.

Tokom karijere, 1984. pridružila se Muzičkom bendu Narodne oslobodilačke armije o 2009. godine postajući vojni general-major.

Nastavi čitati

Aktuelno