Connect with us

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Ujutru oblačno, popodne razvedravanje

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ ujutro će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, sa slabom kišom u centralnim i istočnim područjima, a tokom dana će doći do razvedravanja.

Jutarnja temperatura vazduha biće od dva do sedam, a dnevna od devet na istoku do 15 na zapadu, na jugu oko 18, u višim predjelima od pet stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske.

Duvaće slab do umjeren vjetar sjeverni i sjeveroistočni.

U Republici Srpskoj i FBiH danas je bilo pretežno sunčano i toplo, uz vjetar slab i promjenljiv, u višim predjelima umjeren sjeverni.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Čemerno 12, Gacko, Kalinovik, Kneževo, Foča i Han Pijesak 13, Sokolac, Bileća, Višegrad i Rudo 14, Bijeljina, Mrkonjić Grad, Srbac, Srebrenica, Gradačac, Livno, Neum i Sarajevo 15, Doboj, Prijedor, Novi Grad, Šipovo, Bihać, Bugojno i Tuzla 16, Trebinje, Mostar, Sanski Most, Ribnik i Zenica 17 i najtoplija Banjaluka sa 17 stepeni Celzijusovih.

SRNA

Društvo

KAFA U LOKALIMA JOŠ SKUPLJA! Šoljicu omiljenog napitka PLAĆAĆETE JOŠ VIŠE!

U narednih 15 dana, cijene kafe u lokalima širom Bosne i Hercegovine će ponovno porasti. Nabavna cijena kafe povećala se za oko 10%, što je natjeralo ugostitelje na povećanje cijena kako bi mogli pokriti troškove.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca“, izjavio je da su ugostitelji već dostigli maksimum cijena koje građani mogu podnijeti.

– Prosječna cijena kafe u Banjoj Luci kreće se od dvije do 3.50 KM. S povećanjem nabavne cijene kafe, doći će i do male korekcije cijena u lokalima. Pomjeranje cijena je stvar opstanka, a ne veće zarade -rekao je Kurtinović za Hercegovina.info.

Kurtinović je naglasio da se povećanje cijena ne odnosi samo na kafu, već i na rast plata radnika i ukupno poslovanje.

– Promjene cijena će se događati u narednih 15 dana, ko god ih misli mijenjati, učinit će to tad. Sve ostalo je prilagođavanje – dodao je.

Marijana Jarak, vlasnica mostarskog lokala „Gaža bar“, potvrdila je da su poskupljenja najavljena, ali još nisu stupila na snagu.

– Prosječna cijena kafe u Mostaru je 2 KM. Mislim da neće biti problem ako kafa jednom poskupi, a ne kao prošle godine kada su cijene rasle tri puta – rekla je Jarak za Hercegovina.info.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, u prva tri mjeseca ove godine, BiH je uvezla preko 4,8 miliona kilograma kafe u vrijednosti većoj od 35,9 miliona KM, najviše iz Brazila. Ova povećanja uvozne cijene dodatno su pritisnula domaće tržište i ugostitelje.

Ugostitelji su složni u jednom – pomjeranje cijena je neizbježno zbog rastućih troškova, ali se trude održati pristupačne cijene za svoje goste.

Kafa, kao omiljeni topli napitak, ne smije postati luksuz, te je važno raditi na povećanju životnog standarda građana, zaključuju ugostitelji.

Agencije

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Promjenljivo i nestabilno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) će biti promjenljivo i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Ujutro i prijepodne ponegdje na sjeveru očekuje se prolazna slaba kiša ili pljusak, u ostalim krajevima promjenljivo i uglavnom oblačno uz sunčane periode.

Od sredine dana jače naoblačenje se očekuje na jugu i jugozapadu koje će se poslije podne širiti ka ostalim krajevima i usloviti kišu i pljuskove praćene grmljavinom.

Lokalno su moguće nepogode u vidu obilnijih padavina i mjestimične pojave grada, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema večeri i noći na srijedu dolazi do postepenog prestanka padavina, a samo će lokalno na sjeveru biti moguća prolazna kiša i pljusak sa grmljavinom.

Na krajnjem jugu tokom većeg dijela dana biće promjenljivo vrijeme uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda, te povremenu prolaznu kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Duvaće slab do umjeren vjetar, sjeverni do sjeveroistočni, kasnije tokom dana promjenljiv, povremeno i pojačan. U Hercegovini slab do umjeren jugozapadni.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 16 do 21, u višim predjelima od 12, a dnevna od 23 na jugozapadu do 32 na sjeveroistoku i krajnjem jugu, u višim predjelima 21 stepen Celzijusov.

Nastavi čitati

Društvo

Najčešće pitanje vozača: Za koje države je potrebno izvaditi ZELENU KARTU

Na osnovu čestih upita vozača u periodu godišnjih odmora kada se češće putuje u inostranstvo, a u cilju jasnijeg razumijevanja važnosti posjedovanja dokumenta zelena karta/IMIC, iz Biroa zelene karte u BiH podsjećaju vozače za koje države je potrebno imati dokument zelena karta/IMIC.

Nakon pristupanja Biroa zelene karte u Bosni i Hercegovini Multilateralnom sporazumu, dokument zelena karta/IMIC je obavezan kod putovanja u 9 država članica Sistema zelene karte, i to:

Albanija (AL)
Azerbejdžan (AZ)
Sjeverna Makedonija (MK)
Maroko (MA)
Moldavija (MD)
Tunis (TN)
Turska (TR)
Ukrajina (UA)
Ujedinjeno kraljevstvo (UK)

Radi utvrđivanja valjanosti međunarodnog osiguranja od automobilske odgovornosti, vozači “BIH” registarskih oznaka pri ulasku u navedene zemlje predočavaju važeću zelenu kartu/IMIC, koju osiguranicima izdaju društva za osiguranje temeljem ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti, piše N1.

Nakon pristupanja Multilateralnom sporazumu – 20. 10. 2020. godine, na temelju kojeg nacionalni biroi zelene karte preuzimaju obavezu garancije šteta, koje su u zemljama potpisnicama Multilateralnog sporazuma prouzrokovala vozila s inostranim registracijskim oznakama, vozačima vozila sa “BIH” registarskom oznakom se pri prelasku granica zemalja Evropskog ekonomskog prostora, Srbije, Crne Gore, Andore i Švajcarske, ne vrši provjera posjedovanja zelene karte/IMIC-a, već kao dokaz o postojanju obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti služi registarska tablica motornog vozila.

Zbog jedinstvenog obrasca u svim zemljama Sistema zelene karte, zelena karta/IMIC je dokument na engleskom jeziku, kojim se lakše identifikuju učesnici saobraćajnih nezgoda i koji sadrži sve podatke koji su svakom učesniku saobraćajne nezgode potrebni za podnošenje odštetnog zahtjeva kod nadležnog osiguravajućeg društva ili odnosnog nacionalnog biroa zelene karte. Na poleđini zelene karte/IMIC-a navedene su adrese i telefonski brojevi nacionalnih biroa u kojima sudionici saobraćajnih nezgoda mogu dobiti potrebne informacije u vezi s naplatom odštetnih zahtjeva proizašlih iz saobraćajnih nezgoda u inostranstvu.

Iz svih ovih razloga, preporuka Biroa zelene karte BiH je da osiguranici posjeduju zelenu kartu / IMIC prilikom putovanja u inostranstvo, uključujući i zemlje u kojima ista nije obavezna za nesmetano kretanje i prelazak međunarodnih granica.

Nastavi čitati

Aktuelno