Connect with us

Društvo

Akcija za pomoć starici Luciji kojoj je izgorjela kuća

Mještani Stare Rijeke, sela koje je udaljeno petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, pokrenuli su humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava i građevinskog materijala za obnovu u požaru uništene kuće Lucije Šolaje, mještanke tog sela, pišu Nezavisne novine.

Vatra je prije nekoliko dana pogutala krov i prvi sprat njenog objekta, a zbog velike količine vode kojom se gasio požar i koja je prodrla u prizemlje objekta, kuća je trenutno potpuno neuslovna za stanovanje.

Kako su nas upoznali organizatori ove akcije, cilj svega je da se vlasnici što brže obnovi kuća ili barem jedan njen dio, s obzirom na to da je trenutno smještena kod rodbine.

“Kuća je u međuvremenu prekrivena najlonom kako ne bi dalje propadala, a pomoć očekujemo i od lokalnih vlasti u Oštroj Luci i Sanskom Mostu. Obećanja postoje i mi se nadamo kako će pomoć doći i od dobrih ljudi”, kazala je Svjetlana Tomić, jedna od organizatora akcije.

Također, kako saznajemo, prikupljanje novčanih sredstava za pomoć Luciji Šolaji pokrenuta je i u inostranstvu, i to od strane mještana susjednog sela Stari Majdan. U samo nekoliko sati, zbog požara, vlasnica je ostala bez imovine koju je cijeli život mukotrpno sticala.

U pomoć su joj priskočile komšije, pa su tako zgarište izgorjele kuće zajednički raščistili Bošnjaci, Srbi i Hrvati, mještani susjednih sela iz oba bh. entiteta, a spremni su i da volonterski rade na obnovi objekta. Vlasnica kaže kako je požar izbio iznenada i da je u posljednji trenutak uspjela spasiti nekoliko vrijednih stvari iz kuće.

Vatra je najprije zahvatila krov, a potom se proširila i na prvi sprat objekta uništavajući sve pred sobom, pa vatrogasne ekipe koje su stigle na lice mjesta nisu mogle puno toga učiniti. S obzirom na to da međuentitetska linija prolazi kroz Staru Rijeku, situacija sa imanjem Lucije Šolaje je specifična, jer se kuća nalazi na prostoru Federacije BiH, a dio imanja u Republici Srpskoj, odakle se snabdijeva strujom. Inspekcijskim pregledom ustanovljeno je da je baš struja bila uzrok požara koji je ojadio vlasnicu.

U posljednjih desetak godina, otkako joj je suprug preminuo, Lucija Šolaja živi sama i njena jedina želja je da nastavi život u ovoj kući, do koje se teško stiže lošim i neodržavanim šumskim putevima. Svi koji žele da pomognu u obnovi požarom uništene kuće mogu donirati građevinski materijal ili uplatiti novčana sredstva na žiro račun Lucije Šolaje otvoren kod ASA banke: 1340015000179550, a više informacija o svemu može se dobiti na broj telefona: 065 231 060.

Društvo

U nedjelju počinje ljetnje računanje vremena, SPAVAĆEMO SAT KRAĆE

Ljetnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedjelju, 26. marta, u dva sata poslije ponoći.

Vrijeme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomjera za jedan čas unaprijed, što znači da će se spavati sat kraće.

Podsjetimo, 2020. godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, međutim o toj ideju se u Evropi i dalje raspravlja.

Nastavi čitati

Društvo

Zbog novog zakona u RS Savjet Evrope izdao upozorenje nivoa 1, POGLEDAJTE ŠTA TO ZNAČI (FOTO)

Savjet Evrope izdaje Upozorenje nivoa 1 u vezi sa kriminalizacijm klevete u Republici Srpskoj, odnosno izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

Nivo jedan obuhvata: najteža kršenja slobode medija, uključujući, ali ne ograničavajući se na ubistvo, atentat ili direktnu prijetnju životu novinara ili drugih medijskih aktera, ili članova njihovih porodica, zbog njihovog novinarskog rada; fizičke napade ili bilo koje radnje kojima se nanose teške povrede novinarima ili drugim medijskim akterima, ili upotreba nasilja radi ugrožavanja njihove fizičke sigurnosti; nekažnjivost za svako takvo kršenje; produženo samovoljno pritvaranje ili zatvaranje novinara zbog njihovih profesionalnih aktivnosti ili statusa novinara; samovoljno zatvaranje medijskog preduzeća; i bilo koje druge radnje koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju ili imaju ozbiljan utjecaj na slobodu medija, na mreži ili van mreže, prenosi Buka.

Republika Srpska je 2001. godine dekriminalizovala klevetu, stoji u objavi Savjeta Evrope.

“Predsjednik Milorad Dodik je 31. oktobra 2022. godine objavio tvit pozivajući ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uveli kao krivično djelo. Kako je trenutno sačinjeno, nova krivična djela „kleveta“, „uvreda“ i „otkrivanje ličnih i porodičnih prilika“ bi u određenim okolnostima podrazumijevala novčane kazne do 100.000 KM (51.200 eura). Ukoliko bi ih Narodna skupština Republike Srpske odobrila, ova krivična djela bi ostavila širok spektar tumačenja sudovima pri ocjeni šta je kleveta ili uvreda i mogla bi omogućiti krivično gonjenje novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim stvarima od javnog interesa, te bilo koga pisati javno na društvenim mrežama” piše s eu objavi Savjeta Evrope.

Desetine novinara i aktivista za ljudska prava protestovalo je 14. marta u Banjaluci dok su poslanici raspravljali o nacrtu amandmana.

“Izvještavanje će postati nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati da postoji i obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog gonjenja zbog svog govora, čak i za ono što govore na privatnim okupljanjima”, predsjednik Udruženja novinara bosanskih Srba Siniša Vukelić , rekao je na protestu.

Predsjednik Udruženja BH Novinari Marko Divković je amandmane nazvao “skokom od 50 godina u prošlost”.

 

Nastavi čitati

Društvo

STABILIZACIJA CIJENA Gorivo u Srpskoj jeftinije za deset feninga

Gorivo u Srpskoj jeftinije je za deset feninga u odnosu na prethodni period.

Potvrdio je to za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Po njegovoj procjeni, sadašnja cijena goriva bi trebala da ostane na ovom nivou do kraja mjeseca.

Litar dizela na pumpama sada košta od 2.54 KM do 2.69 KM, dok se benzin po litru kreće od 2,39 KM  do 2,59 KM.

Vozači kažu da su na pumpama već primjetili nešto niže cijene.

– Tek nakon što sam natočio gorivo vidio sam da se kazaljka rezervoara pomjerila više nego inače, što me baš obradovalo jutros. Nadam se da će se ovaj trend padanja cijena nastaviti i u narednom periodu – kazao je vozač Stanko S.

Nastavi čitati

Aktuleno