Connect with us

Region

ALBANAC PUCAO PO SELU, pa na kući Srbina ostavio VIJENAC (VIDEO)

Albanac iz okoline Prizrena ispalio je danas oko podneva više hitaca u centru sela Donja Bitinja, u opštini Štrpce, a na zidu kuće Srbina Svetislava Stojkovića postavio vijenac sa cvijećem.

Iz Policijske stanice u Štrpcu za Kosovo onlajn su potvrdili da je osoba koja je pucala uhapšena.

Radi se o 68-ogodišnjem Albancu N.N. iz opštine Suva Reka, kojem je određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati.

Donja Bitinja je multietničko selo u kome žive i Srbi i Albanci.

Prema riječima mještana Donje Bitinje, na zidu kuće Svetislava Stojkovića, koji živi i radi u Švajcarskoj, postavljen je vijenac sa cvijećem i porukom na albanskom jeziku.

Oni su se odmah nakon pucnjave okupili na tom mjestu, a jedan od njih Jovica Staletović ističe da se možda samo pukom srećom nije desilo ništa ozbiljnije i niko nije povrijeđen.

– Negdje oko 11.45 smo čuli pojedinačnu, a zatim četiri puta rafalnu pucnjavu. Dok smo se pitali šta je bilo, okupili smo se ovdje i vidjeli da je vijenac postavljen tu gdje ne treba da bude, jer tu nikada nije postojao grob, koje je malo niže. Sjetio se poslije 81 godine da mu je deda poginuo u Drugom svjetskom ratu, a ubili su ga Bugari, nije poginuo od Srba – priča Staletović.

Dodaje da se radi o Albancu iz Mačiteva kod Prizrena.

– Žele da nas zastraše. Ajde što je postavio vijenac, ali zašto je pucao? Šta bi bilo da se neko našao u blizini, kao za Badnje veče prošle godine? Mogao je neko da nastrada – kaže on zabrinuto.

Dodaje i da je okupljenim mještanima, pred policajcima, psovao “srpsku majku”.

– On se poslije toga vratio, metak stoji još uvijek tu, a čaure je sakupio – rekao je Staletović.

Incident je kod mještana izazvao strah.

– Uplašeni smo, komšije su nam tu, šta znamo koga kriju i šta rade, jer bi i oni sada trebalo da budu solidarni sa nama. Sa komšijama nemamo loše, ali dolaze sa strane… Prije nekoliko večeri, na godišnjicu smrti Adema Jašarija palili su vatru iznad crkve, a to nismo prijavili. A, to su naše komšije radile i provocirale – rekao je Staletović.

Mještani kažu i da su članovi iste albanske porodice i prije šest godina pokušali da u dvorištu kuće porodice Stojković postave spomenik, ali su se tada okupili u znak protesta i spomenik je odmah uklonjen.

Region

DNP SUSPENDOVALA PODRŠKU Vladi Milojka Spajića

Predsjedništvo Demokratske narodne partije /DNP/ jednoglasno je odlučilo da suspenduje dalju podršku Vladi crnogorskog premijera Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva, prije svega usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna.

U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Spajić, iz DNP-a navode da bi to automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje podrške ovoj vladi.

“Predsjedništvo DNP–a vjeruje da je premijeru jasno da bi neusvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine”, poručili su iz DNP-a.
U vezi sa rezolucijom o Srebrenici, iz DNP-a ističu da je Crna Gora glasanjem o toj rezoluciji istovremeno proglasila genocidnim i više od 30 odsto sopstvenih građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, istovremeno podstičući nacionalne tenzije i dodatne podjele u crnogorskom društvu.

Vlada je, kako ističu, tim činom ozbiljno urušila koalicioni sporazum u kojem piše da će se buduća izvršna vlast i koalicioni partneri uzdržavati od svih tema koje idu u pravcu produbljivanja podjela.

“Kršenje sporazuma posebno se ogleda u narušavanju odnosa sa Srbijom i Republikom Srpskom, a istovremeno se favorizuju i unapređuju odnosi sa takozvanim Kosovom i Hrvatskom, i to na dugoročnu štetu srpskog i crnogorskog naroda”, dodaju iz DNP-a.
Linker
Predsjedništvo DNP-a je istaklo da da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun, neće delegirati potpredsjednika Vlade, ni ministra saobraćaja koji su bili utvrđeni koalicionim sporazumom.

“Utvrđujući ovakav stav, Predsjedništvo DNP-a zaključuje da bi ulaskom njenih predstavnika u ovu vladu abolirali premijera Spajića za izglasavanje rezolucije o Srebrenici i eleminisali bi svaku mogućnost redefinicije postojećeg koalicionog sporazuma, što bi predstavljalo izdaju birača naše koalicije”, rekli su iz DNP-a.

Dodaju da će njihovi poslanici nastaviti komunikaciju i saradnju sa partijama parlamentarne većine o zakonskim prijedlozima za koje oni budu procijenili da su u interesu građana i evropskog puta Crne Gore.

Nastavi čitati

Region

VUČIĆ TVRDI “Kolektivni Zapad pripremio “SAVRŠENU OLUJU” protiv Srbije”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija, povodom donošenja rezolucije o Srebrenici, suočila sa “savršenom olujom” koju je protiv nje pripremio kolektivni Zapad, ali da rezolucija nije donesena jedinstveno, kako su očekivali, jer su potcijenili Srbiju.

“Nema sumnje da smo u gotovo nemogućim uslovima uspeli da uradimo ono što je bilo najviše moguće za našu zemlju”, istakao je Vučić.

“Mi smo se suočili sa najtežom temom. Protiv nas je to bilo kao savršena oluja, jer protiv nas je bio kompletan kolektivni Zapad, dakle EU, plus ovi što nisu EU a kao da jesu, ali su još jači zaštitnici prekookeanskih interesa – Švajcarska, Norveška, San Marino, Andora, Lihtenštajn i svi ostali”, rekao je Vučić za TV Prva.

Dodao je da su tu protiv Srbije bili i Amerika, Kanada, kao i Australija i Novi Zeland.

“Imali ste kosponzore koje su najčešće primoravali, a neki su se i sami javili, poput Čilea, Ruande i nekih drugih zemalja, dakle sa različitih kontinenata. Švajcarski su hteli da kažu da je to cros-continent support, dakle da imaju podršku odsvuda i da je to normalno i oni su očekivali da će to biti gotovo jedinstveno doneta”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Region

MILANOVIĆ TVRDI da je Hrvatska sponzorisala rezoluciju o Srebrenici NJEMU IZA LEĐA

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske smatra da je način na koji je ta zemlja kosponzorisala rezoluciju u Srebrenici protivustavan jer je proces odrađen njemu iza leđa.

“Nisam razgovarao ni s Dodikom ni s Plenkovićem. Ja sam samo vidio da je hrvatska diplomacija u Njujorku, da su kosponzorirali rezoluciju. Mogli su jednako tako sudjelovati u promociji kao izvorni autor inicijative o tome da se ne prizna holokaust. Drugim riječima, to su odluke koje se ne smiju po Ustavu donositi bez predsjednika Republike, to je protuustavno ponašanje, a Plenković to radi jer za njega još nema posljedica”, zaključio je predsjednik Hrevatske i dodao:

“Ovo vam govorim i zato što ste mi pitali za rezoluciju o Srebrenici, a HR je jedna od kosponzora. To je ozbiljna tema za još ozbiljniji razgovor i sastanak. Pisao sam Plenkoviću danas, on će to vjerojatno poreći i neće odgovoriti”.
Milanović je dodao da se isto odnosi na priznanja država.

“Ne znam točno tko je priznao Kosovo, svi mi u Hrvatskoj smo bili za to, ali Vlada ne bi smjela biti jedina koja priznaje državu. Plenković sustavno, jer može, jer ima tanku većinu u Saboru, na silu interpretira Ustav i krši ga”, rekao je on.

Poručio je da je vrijeme da se u BiH počne normalno živjeti. Po njemu, otcjepljenje Republike Srpske od BiH nije moguće, “jer je Beograd protiv toga”, prenosi Večernji.hr.

Nastavi čitati

Aktuelno