Connect with us

Nauka i tehnologija

Automobili se kradu uz Nokiu 3310?

Nov način krađe automobila zapažen je na teritoriji SAD, i to uz pomoć legendarnog Nokia 3310 telefonskog aparata, pišu Vrele gume.

U kratkom snimku na YT kanal Motherboard prenosi kako se može uspešno pokrenuti motor Toyote RAV4 uspješno pokrenuti motor Toyote RAV4 jednim kablom i jednim klikom na Nokiji 3310. Ipak, stvarnost je malo komplikovanija.

Stari mobilni telefon je ipak samo maska za specijalni uređaj koji kradljivcima pomaže da eliminišu zaštitni sistema vozila.

Nauka i tehnologija

Društvene mreže “pod lupom”: EU traži od Gugla i Fejsbuka da označe sadržaj koji je proizvela AI

EU je zatražila od kompanija vezanih za društvene medije, među kojima su i Gugl i Fejsbuk, da “odmah” počnu da označavaju sadržaj koji je proizvela vještačka inteligencija (AI).

Brisel je istovremeno upozorio Tviter da će se suočiti sa sankcijama ako se ne uskladi sa novim zakonima o o digitalnom sadržaju koji stupaju na snagu 25. avgusta u cijeloj EU, prenosi Gardijan.

EU je dodatno zatražila od Fejsbuka i drugih platformi da ulože više sredstava u provjeru tačnosti informacija na jezicima manjina i u istočnoj Evropi, budući da Brisel smatra da “ruske dezinformacione kampanje” predstavljaju prijetnju.

– Ovo nije samo posao. Rusija želi da podrije podršku javnog mnjenja građana EU za pomoć Ukrajini – rekla je potpredsjednica Evropske komisije Vjera Jurova.

Ona je kritikovala Tviter zbog toga što je prije dvije nedjelje odlučio da se ne povinuje takozvanom kodeksu ponašanja u EU na koji je pristalo 44 tehnoloških kompanija, među kojima su i JuTjub i TikTok.

Jurova je danas odluku Tvitera označila za “grešku” i rekla da je ova kompanija “izabrala konfrontaciju”.

 

(SrpskaInfo)

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

Mask potvrdio – Tviter mijenja ime

Vlasnik Tvitera Ilon Mask potvrdio je planove i nagađanja o tome da će popularna društvena mreža promijeniti ime.

On je ispod Tviter objave Dejli njuza, u komentaru na vijest da bi slovo “Iks” moglo da zameni trenutno ime društvene mreže, kao i logotip plave ptice, kratko napisao: “Tačno”.

Mask je i ranije nagovestio da bi Tviter u budućnosti mogao da promijeni brendiranje i ime.

Pored toga, istakao je da će nova “Iks” platforma imati mnogo veći izbor pri objavi sadržaja dužeg formata, video snimaka, poruka, kao i druge funkcije i usluge, prenosi B92.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

Pazite šta pretražujete: Prevaranti vrebaju najviše na ovim mjestima

Sve više se oslanjamo na tehnologiju pa nam je nekako prirodno da kada nešto ne znamo, pitamo Google za pomoć. No, budite oprezni jer prevaranti često koriste fraze koje se najviše pretražuju na internetu kako bi vas naveli da nasjednete prevaru.

S posebnim oprezom i pažnjom pazite kada googlate ove tri stvari.

1. Broj korisničke službe

Ponekad ste u žurbi i jako vam je potreban broj neke korisničke službe pa to možete pokušati naći putem Googlea. U žurbi možda kliknete na prvu opciju pretraživanja koja vam izgleda kao službeni broj firme, a prevaranti upravno na to čekaju.

Pozovete li broj koji su objavili prevaranti, oni vas mogu tražiti određene podatke kako bi “potvrdili vaš identitet”, a zapravo vam ukrasti osobne podatke ili preuzeti kontrolu nad vašim brojem kako bi dalje varali druge osobe.

Najbolja opcija je da googlate službenu stranicu firme koju želite kontaktirati i provjerite da URL vodi na pravu, službenu stranicu. Tamo ćete pronaći opciju ‘o nama’ ili ‘kontaktirajte nas’ i tako im se možete javiti.

2. Dobro plaćen posao od kuće

Kada govorimo o zarađivanju novca na internetu u 2023., posebno kada je riječ o poslovima koji se obavljaju od kuće, može se reći da su brojni oglasi koje ćete pronaći na internetu zapravo prijevare.

Držite se onog najjednostavnijeg savjeta – ako ponuda za posao zvuči predobro da bi bila istinita, onda vjerojatno i jest tako. Pripazite na nejasne opise poslova, objave stare više mjeseci i upite o ljudskim resursima poslane s besplatnih domena e-pošte kao što je @gmail, savjetuje lifehacker.

3. Najbolji kripto novčanik

Razumljivo je da želite pronaći najsigurniji novčanik da svoju vrijednu kriptovalutu sačuvate od ruku prevaranata, hakera i lopova. Međutim, traženje jednog putem jednostavnog pretraživanja upravo je ono što prevaranti žele da učinite—a njihove SEO vještine pozicioniraju njihove zamke visoko u Google rezultatima.

Jednostavan način da izbjegnete ovaj problem je da umjesto toga pronađete uglednu web stranicu koja nudi pouzdane savjete i slijedite njihove poveznice.

(N1)

Nastavi čitati

Aktuleno