Connect with us

Nauka i tehnologija

Kako da zaštitite svoju privatnost od Google-a

Ukoliko želite da živite u digitalnom svijetu, teško da možete da zaobiđete Google. Ovaj pretraživač sakuplja mnoge podatke o vama i vašim navikama na internetu, ali postoji nekoliko trikova kojima možete da ograničite gd‌je će da vas prati i koje će sve informacije o vama moći da prikuplja, odnosno šta ćete od njega moći da sakrijete.

Google Maps

Na primjer, kada god koristite Google Maps kako biste pronašli lokaciju ili put do odredišta u Google-u čuvaju podatke o tome gd‌je ste bili, kako bi ih poslije koristili da unaprede svoje usluge i prikažu vam relevantne oglase.

Na raspolaganju su vam tri opcije pomoću kojih možete da odredite koliko podataka o vama prikupljaju u Google-u. To ćete uraditi tako što ćete otići u “Location History“. Ako isključite ovu opciju izgubićete mogućnost naknadnog pregleda mjesta koja ste posjetili i ruta kojima ste putovali. Mimo toga, nećete niti primjetiti da je neaktivna.

Location – ova opcija je hiperveza na opcije GPS-a u vašem smartfonu. Ako je isključite Google Maps neće imati pristup podacima o vašoj trenutnoj lokaciji. Možete čak i da uskratite dozvolu pristupa baš toj aplikaciji kako vas ne bi špijunirala u pozadini.

Web and App Activity – ako isključite ovu opciju onda ćete onemogućiti Google-u skladištenju svih vaših aktivnosti u bilo koji Googleov proizvod ili uslugu. Ona takođe omogućava deljenje podataka o vašoj lokaciji među Googleovim aplikacijama.

Sve tri opcije ćete naći u aplikaciji Google Maps ako otvorite opciju s navigacijom i kliknete na – Settings pa Personal Content i zatim App History and Location Settings.

Na istoj stranici ćete naći hiperveze potrebne kako biste obrisali postojeće podatke o lokaciji. Potražite Delite all Location History i Delite Location History Range.

Ako koristite pametni telefon s operativnim sistemom, Android Google ne treba aplikaciju Maps kako bi mogao da vas prati.

Stalno vas prati

Iako vam jeste ili nije uključena opcija u vezi sa lokacijom, vaš Android vas stalno prati i bilježi gd‌je idete. Jedini način kako možete da ga onemogućite je da isključite opcije “Web & App Activity i Location History“.

Ako želite da isključite, ali niste instalirali Google Maps evo šta treba da uradite. Otvorite stranicu My Activity i u opcijama na levoj strani potražite ih pod Activity Controls.

Na pametnim telefonima s Androidom Google takođe skladištite veliki broj ličnih podataka, poput kontakata, sastanaka unešenih u kalendar i načina na koji koristite aplikacije. Zna kad ste uključili određenu aplikaciju, koliko često je koristite i tome slično u meri dovoljnoj za stvaranje mape obrazaca ponašanja.

Želite to da onemogućite? Otvorite stranicu Activity Controls i pronađite opciju Device Information. Ako poželite da obrišete tačno određeni unos, moraćete da se vratite na My Activity.

Google vas prati i procjenjuje i kad unosite pitanje u njegov pretraživač. I to možete da promenite na stranici My Activity, gd‌je na primjer, možete da uklonite istoriju pretraživanja ili da pauzirate praćenje.

Istorija pretrage na YouTube

U Googleu takođe znaju šta ste sve tražili i gledali na YouTube-u. Alate kojima to možete smanjiti i promeniti ćete naći pri dnu stranice Activity Controls. Za brisanje otvorite tab Delite Activity By. Možete takođe i u aplikaciji YouTube otvoriti Settings, pa zatim History & Privacy.

Pretraga u Chrome-u

Googleov web pretraživač Chrome takođe sve prati i pomno bilježi. Kako biste isključili istoriju pretraživanja i praćenje aktivnosti otvorite stranicu Activity Controls pa pod Web & App Activity isključite opciju Include Chrome history.

Takođe u opcijama Chrome-a odznačite Help improve safe browsing i Automatically send usage statistics. Pojedinačne unose moraćete ukloniti putem stranice My Activity. A možete i zamijeniti Chrome nekim drugim pretraživačem.

Google asistent

Sva vaša pitanja i razgovori s digitalnim pomoćnikom Google Assistantom takođe su praćeni i trajno uskladišteni. To možete isključiti, ali imajte na umu da ćete time onemogućiti neke od opcija ovog asistenta, kao na primjer, višestruke profile za Google Home.

Opcije ćete naći na tabu Activity Control, pod Voice and Audio Activity. Želite ukloniti nešto specifično? Opet ćete morati na stranicu My Activity.

Fotografije i video zapisi u Google Photos

Fotografije u Google Photos se koriste za prepoznavanje objekata i lica. Na žalost, to možete da uklonite samo ako prestanete da koristite tu platformu, prenosi B92.

Nauka i tehnologija

Pazite šta pretražujete: Prevaranti vrebaju najviše na ovim mjestima

Sve više se oslanjamo na tehnologiju pa nam je nekako prirodno da kada nešto ne znamo, pitamo Google za pomoć. No, budite oprezni jer prevaranti često koriste fraze koje se najviše pretražuju na internetu kako bi vas naveli da nasjednete prevaru.

S posebnim oprezom i pažnjom pazite kada googlate ove tri stvari.

1. Broj korisničke službe

Ponekad ste u žurbi i jako vam je potreban broj neke korisničke službe pa to možete pokušati naći putem Googlea. U žurbi možda kliknete na prvu opciju pretraživanja koja vam izgleda kao službeni broj firme, a prevaranti upravno na to čekaju.

Pozovete li broj koji su objavili prevaranti, oni vas mogu tražiti određene podatke kako bi “potvrdili vaš identitet”, a zapravo vam ukrasti osobne podatke ili preuzeti kontrolu nad vašim brojem kako bi dalje varali druge osobe.

Najbolja opcija je da googlate službenu stranicu firme koju želite kontaktirati i provjerite da URL vodi na pravu, službenu stranicu. Tamo ćete pronaći opciju ‘o nama’ ili ‘kontaktirajte nas’ i tako im se možete javiti.

2. Dobro plaćen posao od kuće

Kada govorimo o zarađivanju novca na internetu u 2023., posebno kada je riječ o poslovima koji se obavljaju od kuće, može se reći da su brojni oglasi koje ćete pronaći na internetu zapravo prijevare.

Držite se onog najjednostavnijeg savjeta – ako ponuda za posao zvuči predobro da bi bila istinita, onda vjerojatno i jest tako. Pripazite na nejasne opise poslova, objave stare više mjeseci i upite o ljudskim resursima poslane s besplatnih domena e-pošte kao što je @gmail, savjetuje lifehacker.

3. Najbolji kripto novčanik

Razumljivo je da želite pronaći najsigurniji novčanik da svoju vrijednu kriptovalutu sačuvate od ruku prevaranata, hakera i lopova. Međutim, traženje jednog putem jednostavnog pretraživanja upravo je ono što prevaranti žele da učinite—a njihove SEO vještine pozicioniraju njihove zamke visoko u Google rezultatima.

Jednostavan način da izbjegnete ovaj problem je da umjesto toga pronađete uglednu web stranicu koja nudi pouzdane savjete i slijedite njihove poveznice.

(N1)

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

Japanski naučnici na korak do stvaranja beba u laboratorijama

Zahvaljujući novom otkriću, za samo pet godina moglo bi postati moguće stvarati ljudske bebe u laboratoriji. Kako je prenio “Daily Mail”, naučnici u Japanu na korak su od toga da u laboratoriji od nule stvore ljudska jajašca i spermu, koji bi se potom razvili u vještačkoj materici.

Profesor Kacuhiko Hajaši, naučnik sa Univerziteta Kjušu, takav proces već je odradio na miševima, a sad vjeruje kako bi iste rezultate u sljedećih pet godina mogao replikovati i kod ljudi.

Ali tu su i brojna etička pitanja, a jedna od najvećih dvojbi tiče se mogućnosti da bi žene bilo koje starosti u budućnosti mogle imati djecu. Osim toga, roditelji bi pomoću alata za uređivanje gena mogli poželjeti dizajnirati svoje “savršene” potomke koji bi onda imali određene, željene osobine.

Dr Hajaši i njegov tim nedavno su stvorili sedam miševa s dva muška biološka roditelja, koristeći stanice kože mužjaka miša kako bi formirali održivu jajnu stanicu i potom je oplodili.

Sposobnost proizvodnje ljudske sperme i jajašca po narudžbi u laboratoriju naziva se “in vitro gametogeneza” (IVG), a izgleda tako da se uzimaju stanice iz krvi ili kože osobe koje se onda reprogramiraju kako bi postale indukovane pluripotentne matične stanice (iPS stanice). Teoretski, te stanice mogu postati bilo koja stanica u tijelu, uključujući jajne stanice i spermije, a zatim bi se mogle koristiti za izradu embrija i implantovati u materice. Naučnici su na ovaj način uspjeli napraviti vrlo jednostavna ljudska jajašca i spermu, ali ne još i embrije.

Hajaši pretpostavlja kako će trebati oko pet godina da se proizvedu stanice nalik ljudskim jajašcima, a još 10 do 20 godina trajaće testiranja prije nego što postupak bude siguran za korištenje u klinikama.

Profesor Henri Grili sa Univerziteta Stanford procjenjuje kako će istraživačima trebati još pet do deset godina da dođu do pouzdanog dokaza ovoga koncepta, a ispitivanje sigurnosti trajaće još dodatnih deceniju ili dvije.

Godine 2016. japanski istraživači stvorili su matične stanice pomoću osam sedmica starih miševa, birajući one kojima je iz nekog razloga ispao Y hromozom, prenosi “Jutarnji List”. Zatim su manipulisali stanicama kopirajući preostali X hromozom i kreirajući stanicu s dva X gena – što bi se obično smatralo ženskom stanicom. Pretvorili su te stanice u jajašca i upotrijebili spermu muških miševa da ih oplode u laboratoriji.

Dr Hajaši je za “New Scientist” rekao da vjeruje kako se sad otvaraju vrata za djecu koja se rađaju od dva oca.

“U smislu tehnologije, to će kod ljudi biti moguće za 10 godina” zaključio je.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

Ako imate ovaj mobilni telefon, odmah ga ažurirajte

Svaki je uređaj bitno redovno ažurirati kako bi se instalirao novi softver. No, sada su se pojavile tri sigurnosne prijetnje pa se korisnici iPhonea potičeu da čim prije ažuriraju svoje uređaje.

Prema Forbesu, korisnici iPhonea i iPada trebali bi ažurirati svoje uređaje na najnoviji softver, iOS 16.5. Tim ažuriranjem korisnici će se zaštititi od tri sigurnosne prijetnje.

Ove prijetnje bi mogle uticati i na modele iPad Pro; iPad Air modele od 3. generacije nadalje; iPad modele od 5. generacije nadalje; i iPad Mini od 5. generacije nadalje, prenosi BestLife.

Ako niste sigurni koji model imate, u postavkama uređaja možete pronaći tu informaciju. Bitno je ažurirati uređaj kako bi se korisnici zaštitili od prijetnji koje mogu ugroziti njihove osobne podatke, prenosi N1.

Nastavi čitati

Aktuleno