Connect with us

Banjaluka

Banjalučki taksisti najavili povećanje cijena usluga: Kilometar ide na dvije KM?

Poskupljenje goriva te troškova održavanja automobila primoralo je banjalučke taksiste da ponovo razmišljaju o povećanju cijena usluga, a vožnja po kilometru umjesto dosadašnjih 1,7 KM mogla bi koštati dvije marke.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja “Euro taksi” Darko Vučić i napomenuo da su taksisti nezadovoljni trenutnom situacijom te da ne znaju kako da zadrže pozitivno poslovanje.

– Neko minimalno poskupljenje bilo bi 0,20 KM po kilometru. Litar goriva trenutno košta oko 3,50 KM, sa tendencijom da bude još skuplji. Cijene smo bili digli za 12 odsto, a u međuvremenu je sve poskupjelo za 30 odsto. Idealno bi bilo da kilometar vožnje košta bar dvije KM – kazao je Vučić.

Dodao je da će odluka o korekciji cijena najvjerovatnije biti donesena u roku od mjesec dana. Napomenuo je da je ugrožena likvidnost taksi preduzeća.

– Cupkamo u mjestu, čekamo da se nešto desi, da se situacija stabilizuje – kazao je Vučić. Dodao je da obim posla nije smanjen uprkos poskupljenjima.

– Plate rastu, ljudi se odlučuju da ne koriste svoja vozila, već pozovu taksi. Težimo da imamo što bolji vozni park, a neki su primorani da uzimaju lošija vozila nego ranije zbog rasta cijena servisa, vozila i troškova održavanja vozila – rekao je Vučić.

Predsjednik Udruženja taksista “BL taksi” Dragan Purišić za “Glas Srpske” kaže da će cijene taksi usluga uskoro morati da budu povećane.

– Taksisti su na to primorani, jer je trenutna cijena po kojoj vozimo neisplativa. Automobili koji su ranije koštali 30.000 KM sada koštaju 45.000 KM, polovna auta su otišla gore za 30 odsto, servisi su poskupjeli. Ovako više ne ide dalje – kazao je Purišić.

Iz “Patrol taksija” kazali su novinarima da zasad neće korigovati cijene, ali da će pratiti rast cijena energenata koji značajno utiče na troškove i tekuću likvidnost.

Podsjećamo, taksi prevoznici u Banjaluci povećali su proljetos cijene usluga. Prema tom cjenovniku, start košta 2,20 KM, a kilometar 1,70 KM.

Kod “Patrol taksija” start vozila do ponoći je 1,90 KM, a nakon ponoći košta 2,50 KM. Sat čekanja košta 25 maraka.

Mušterije

Korisnici taksi usluga negoduju zbog najavljenog poskupljenja.

– Kao da već nije dovoljno skupo. Vozim se taksijem do posla često. Do prije nekoliko mjeseci vožnju do posla sam plaćala šest, a sada 10 KM. Više se isplati ići svojim automobilom, autobusom da ne govorim – rekla je Banjalučanka Gordana K.

Banjaluka

Uređenje obale i korita Ivaštanke u cilju smanjenja rizika od poplava

U okviru redovnih poslova na uređenju vodotokova na području grada Banja Luka, ovih dana uređene su obale rijeke Ivaštanke, a sve s ciljem smanjenja rizika od poplava.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, radovi su izvedeni na prvoj i drugoj dionici u ukupnoj dužini od 140 metara, a trenutno se izvodi uređenje na trećoj dionici u dužini od 50 metara.

Izvršeno je i čišćenje rijeke od nanosa, kao i profilisanje korita rijeke u svrhu postizanja proticajnog kapaciteta i zaštita kosina krupnim kamenom u cilju zaštite od daljnjeg djelovanja erozije i ispiranja kosina.

I u proteklom periodu aktivno se radilo na uređenju i čišćenju vodotokova s ciljem smanjenja rizika od poplava, pa je tako prošlog mjeseca, između ostalog – uređeno korito rijeke Prekuše u Donjoj Piskavici u ukupnoj dužini od 600 metara, navode iz Gradske uprave.

Nastavi čitati

Banjaluka

Zbog izlijevanja bujičnih potoka: Ekipe banjalučke Civilne zaštite od juče na terenu

U Banjoj Luci je juče zbog velikih količina padavina došlo do izlijevanja bujičnih potoka u pojedinim dijelovima grada, zbog čega je angažovan Tim za hitne intervencije Civilne zaštite, čiji su pripadnici od juče na terenu.

Naime, sinoć je Vatrogasna brigada imala 23 intervencije, od kojih se čak 16 odnosi na ispumpavanje vode iz kuća i podruma u pojedinim ulicama, te sedam tehničkih intervencija na području mjesnih zajednica Obilićevo i Starčevica.

-Interventne ekipe će i u toku današnjg dana pratiti situaciju na terenu, u kontinuitetu zaprimati sve prijave građana, te postupati po istim – navedeno je iz ovog Odsjeka.

Nastavi čitati

Banjaluka

Ogromne lutke, dobošari i džinovi dolaze u Banjaluku

Foto: Gradska uprava

Međunarodni program Festivala uličnih zabavljača “TrotoArt”, koji se održava od 16. do 18. juna, u grad na Vrbasu dovodi umjetnike iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Švajcarske i Francuske, a prvi put će biti izvedena urbana opera na otvorenom “Velike lutke i dobošari”, koju će u okviru ovog festivala izvesti “Trans ekspres cirkus” iz Francuske.

“Nastupiće ukupno 14 umjetnika kostimiranih u tri ogromne lutke u pratnji dobošara. ‘Velike lutke i dobošari’ su na programu u subotu, 17. juna, od 21 čas, a mjesto izvođenja opere je Ulica kralja Petra I Karađorđevića”, navode iz Gradske uprave te dodaju da će se grupa “Haos animatori” iz Novog Sada najmlađoj publici predstaviti u okviru otvaranja festivala u petak, 16. juna, u 20.30, na Trgu Krajine te da će izvesti program koji uključuje džina na štulama, igre bez granica, žonglerski performans, akrobatski performans, LED paunicu i LED krila, vatreni šou, vatreni podijum, vatrenu violinu te pirotehnički šou.

Švajcarsku će ove godine predstavljati Eva Čermak, umjetnica koja izvodi zanimljiv ulični šou “Senjora Gomez”, koji će se održati 17. i 18. juna, dok iz Novog Sada dolazi grupa “The Bad Week”, bluz bend sastavljen od autohtonih uličnih svirača, a nastupiće u subotu u 19.30 kod Narodnog pozorišta Republike Srpske.

I tamburaški orkestar opštine Semeljci, Hrvatska, održaće dva koncerta, i to 17. i 18. juna, u 12.30 časova, kod Narodnog pozorišta RS, dok će se grupa “Teatrosk” iz Skoplja predstaviti performansima – žive statue 16. i 17. juna, od 19 časova.

 

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Aktuleno