Connect with us

Banjaluka

ČIJI SU BANJALUČANI Rebalans budžeta grada ne može, a budžeta Srpske može

Ako je neusvajanje budžeta Republike Srpske udar na građane Srpske, da li to onda znači da Banjalučani nisu građani ove Republike?

Tema je ovo o kojoj se raspravlja u najvećem gradu Srpske nakon što je skupštinska većina Grada Banjaluke ponovo ukinula tačku dnevnog reda koja se tiče rebalansa budžeta! Ništa tu ne bi bilo čudno da ista ta većina nije u srijedu u Narodnoj skupštini RS na posebnoj sjednici usvojila rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu, i to po hitnom postupku.

Umjesto da budžet Republike Srpske usvoji nova vlast do kraja godine, lider SNSD i kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik je prošle sedmice najavio da će to biti učinjeno u starom sazivu, jer bi „neusvajanje budžeta Srpske bio udar na građane Republike“.

Po hitnom postupku
Dodik je najavio da će prvo u srijedu, 26. oktobra, biti održana posebna sjednica NSRS na kojoj će biti usvojen rebalans budžeta Republike Srpske za 2022. godinu, kako bi u njega bila ugrađena sva aktuelna davanja, dok će 1. novembra, dan prije isteka mandata skupštine u ovom sazivu, biti održana još jedna sjednica na kojoj će biti usvojen budžet i ekonomska politika Republike Srpske za sljedeću godinu.

Time ćemo Srpskoj omogućiti da nastavi svoj razvojni put – objasnio je Dodik.

Najavljeno, učinjeno. U srijedu je ekspresno završena posebna sjednica na kojoj je usvojen rebalans budžeta Srpske, a u utorak će na isti način vjerovatno biti usvojen i budžet Republike Srpske.

Istovremeno, skupštinska većina Grada Banjaluke, koju čine iste partije koje su većina i na nivou Republike Srpske, uporno sa dnevnog reda skidaju Nacrt rebalansa budžeta čime se postavlja opravdano pitanje – ako se usvajanjem budžeta Srpske omogućava razvojni put Republike, zbog čega se istovremeno blokira razvojni put Banjaluke i da li su Banjalučani isto građani ove Republike?!

Kapitalni projekti
Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković upitao je ima li iko da po tom pitanju razumije Banjaluku.

Republički nivo raspravlja o drugom rebalansu, a mi ne možemo ni o nacrtu rebalansa budžeta. Postavljam pitanje da ako Grad razumije situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska, razumije inflaciju i svjetsku krizu, da li iko razumije Banjaluku. Nedopustivo je da od juna kada je spreman, mi još nemamo rebalans budžeta. I dalje se nastavlja praksa da Skupština bude u skladu sa onim što je važno njima, a izbacuju se tačke koje su strateški važne za grad – naglasio je Stanivuković.

On je naveo da su rebalansom predložene nove ulice u Česmi, Subotička ulica u Šargovcu i dodatni kapitalni projekti koji treba da se rade u Banjaluci.

Rebalans je veći za skoro 30 miliona KM. Osim sredstava za važne projekte, njime treba da pokrijemo i sve one troškove iz investicionih ciklusa koji su objektivno povećani zbog poskupljenja na globalnom nivou. Skupština Grada to ništa ne prihvata i odbija i neće o tome da raspravlja – rekao je gradonačelnik.

Dodao je da skidanje rebalansa sa dnevnog reda znači i odlaganje povećanja plata za sve zaposlene kako u gradskoj administraciji, tako i u javnim preduzećima i ustanovama.

Osveta SNSD
Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić potvrdio je da je Klub odbornika SNSD tražio da se tačka rebalansa budžeta skine sa dnevnog reda s obzirom na to da nisu obavljeni ni sastanci o temi isplate jednokratne pomoći penzionerima.

I mnogih nekih drugih stvari iz postojećeg budžeta, te smo na taj način smatrali da nema potrebe da raspravljamo o rebalansu dok se ove već utvrđene stvari ne ispoštuju, odnosno ne isplate – rekao je Ilić.

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić je rekao da je 1. avgusta gradonačelniku, predsjedniku Skupštine grada i šefovima klubova i odborničkih grupa u Skupštini grada upućen poziv na sastanak radi usaglašavanja projekata u Rebalansu budžeta za 2022. godinu, ali da nije bilo nikakvog odgovora.

Rasprava o rebalansu budžeta, osim među političarima, prenijela se i na društvene mreže gdje brojni građani pitaju da li se na ovaj način nastavlja osveta prema Banjalučanima koju je u izbornoj noći prije dvije godine najavio Dodik, koji je i na ovim izborima izgubio podršku Banjalučana, te tako u najvećem gradu Srpske osvojio skoro 11.000 glasova manje od Jelene Trivić.

Nastavak pritisaka
Politički analitičar Nebojša Tojagić takođe je stava da se poigravanje s budžetom Banjaluke može posmatrati kao nastavak pritisaka na njene građane.

– Evidentno je da Banjaluka nema isti tretman kao što ga imaju drugi gradovi poput, recimo, Doboja. Ako je neusvajanje budžeta RS udar na građane Srpske onda je neusvajanje budžeta Grada definitivno udar na Banjalučane – kaže Tojagić za Srpskainfo.

On ističe da razdvajati jedno od drugoga ne bi bilo ni korektno, ni pošteno, a ni logično. Ako je budžet nešto što će regulisati pitanje odnosa u smislu plata, penzija i slično, onda definitivno, kako dodaje Tojagić, tako nešto trebamo posmatrati i s aspekta grada Banjaluke.

– Ako stopiramo realizaciju vitalnih projekata na nivou Republike i smatramo da nije u redu da se to stopira, onda samim tim ne bi trebalo da bude u redu ni to što su već stopirani projekti grada. Grad već dvije godine funkcioniše bez pravih načelnika odjeljenja, pa zamislite sad da Vlada Srpske funkcioniše bez ministara – ističe Tojagić.

Dodaje da se nada da će u nekom budućem periodu Banjaluka biti posmatrana istim tretmanom i istim aršinima kao ostatak Srpske.

Tojagić kaže da bi sada, nakon izbora, trebali i jedni i drugi preći na borbu idejama i prijedlozima, a ne spoticanje nogu jedni drugima, pod svaku cijenu.

– I jedni i drugi moraju biti puno kreativniji – zaključuje Tojagić.

ZAVRTANJE SLAVINE
Odbornik u Skupštini Grada Saša Lazić Medo upitao je zašto se „kuka“ oko republičke kase kada Banjaluka „živi“ bez budžeta već godinu dana.

– Zašto ne pokrenete opoziv? Evo pozivam sve, ne vas, nego vaše šefove, vlasnike, pokrenite opoziv, kad ste tako sigurni da imate podršku. Rekao sam da neće ići sigurno opoziv zato što ne smiju, jer im neće proći, nego će mrcvariti ovaj grad, budžet, gradsku kasu, narod. Znam šta ćete uraditi. Sad ćete zavrnuti sve slavine iz osvete – rekao je Lazić.

Banjaluka

Gradski menadžer Kresojević: “Čovjek sa najvećom platom u Gradu Banja Luka ne radi svoj posao”

– Ne vidim problem u tome što predsjednik skupštine Ljubo Ninković ima najveću platu od 5.100 КM u institucijama Grada. Problem je što on i dalje ne zakazuje sjednicu, poručio je gradski menadžer Banjaluke Bojan Kresojević.

On je naglasio da Ninković već 70 dana nije zakazao redovnu sjednicu te da na ovaj način zloupotrevljava svoj položaj i nanosi štetu građanima, privrednicima, investitorima i razvoju grada.

Kresojević ističe da je paradoks je da “čovjek koji ima najveću platu u Gradu Banjaluka ne radi svoj posao”.

“Postavlja se pitanje da li je po zakonu Ljubo Ninković ostvario pravo na isplatu plate od 5.100 КM?!
Da radi svoj posao manji bi problem bio to što koristi službeno vozilo, ali zbog dosade iznosi neistinu da ja koristim službeno vozilo poput njega, jer je poznato da se vozim privatnim vozilom. Za povećanje plata u Gradskoj upravi Skupština Grada nije obezbijedila sredstva u budžetu, ali jeste institucijama gdje su ‘njihovi ljudi’ direktori. Zbog toga već mjesecima tražimo način da se obezbijede sredstva za plate zaposlenih u upravi”, naglasio je Kresojević u objavi na Fejsbuku.

banjaluka.net

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ reagovao na optužbe NINKOVIĆA: “Predsjednik Skupštine prima platu a ne radi svoj posao”

Na najavu predsjednika Skupštine Grada Banja Luka Ljube Ninkovića da će podići krivičnu prijavu protiv gradonačelnika, reagovao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Podsjećamo da je Ninković u jutrošnjem obraćanju medijima poručio kako su plate saradnika gradonačelnika Draška Stanivukovića veoma visoke u odnosu na plate ostalih radnika zaposlenih u Gradskoj upravi, koji još uvijek čekaju povećanje plata, ali i da pomenuti saradnici imaju luksuz službenih automobila.

Gradonačelnik Stanivuković je u reagovanju istakao da ove informacije nisu tačne, te da Ninković nije dovoljno informisan, naročito kada su u pitanju službeni automobili.

“Ja idem svojim privatnim automobilom, i ja sam jedini gradonačelnik koji ne prima platu, koji se odrekao plate i jedini sam gradonačelnik koji se zalagao za to da se smanje plate funkcionerima”, naglasio je Stanivuković.

Gradonačelnik dodaje da predsjednik Skupštine Ninković s druge strane prima platu, ali ne dolazi na posao.

“Ono što je fascinantno je da je sve i jedan podatak kojeg je Ninković naveo potpuno netačan. Nijedan savjetnik i saradnik nema onu platu koju on navodi i nemaju vozače. On je predstavio kao platu jednog savjetnika misleći na Miladu Šukalo. Ona je zamjenik, samo oni nisu dali da bude zamjenik i ima manju platu u odnosu na to koliko radi”, istakao je Stanivuković.

Gradonačelnik dodaje da je njegov kabinet jedan od najštedljivijih te da lično snosi troškove putovanja.

“Mi kad idemo na putovanja i teren ja ih plaćam. Ja sam na prethodna putovanja potrošio 2000 KM a prethodna administracija više od 20 000 KM. Ja sam i danas ovdje privatnim autom”, istakao je Stanivuković.

Kada su u pitanju zaključci koje je Ninković navodio, a koji se tiču povećanja plata radnicima u iznosu od 150KM, Stanivuković naglašava da je takva priča neutemeljena.

“Oni uveli povećanje, a nisu naveli odakle. Odakle ćete to uzeti, da to nisu socijalna davanja i tih para nema jer 67 dana nema Skupštine koja može o tome da odluči jer skupštinska većina je ta koja to stopira”, rekao je Stanivuković.

Dodaje da je na Gradu velika odgovornost, te da Grad ne može funkcionisati bez Skupštine grada, i da je na njima velika odgovornost da je zakažu.

“Ukoliko ne zakažu, mi ćemo sve naše demokratske kapacitete borbe dići na maksimum. Radnici Akvane, ZIBLA neće moći raditi, i ove postojeće plate su ugrožene, a on priča o povećanima. Oni ne žele da doprinesu i ovo je 50. dan kako apeli traju i govorim sve grubljim tonom, a kad prestanemo pričati možda ćemo ljude i radnike na ulice da se borimo jer nije logično da čovjek primi 8000KM neto platu, a da ni jednom nije obavio svoj posao”, zaključio je Stanivuković.

Insajder.in

Nastavi čitati

Banjaluka

NINKOVIĆ najavio krivičnu prijavu protiv STANIVUKOVIĆA

FOTO: LJUBO NINKOVIC/FACEBOOK/SCREENSHOT

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković prikazao plate saradnika gradonačelnika Draška Stanivukovića, poredeći ih sa platama ostalih radnika zaposlenih u Gradskoj upravi, koji još uvijek čekaju, kako je istakao, na dogovoreno i usvojeno povećanje plata.

Ninković je naglasio da je na ovakav potez primoran nakon što je, kako je rekao, propao svaki njegov pokušaj da dobije odgovore od predstavnika Gradske uprave.

Takođe, optužio je gradonačelnika Draška Stanivukovića za nesprovođenje zaključka Skupštine grada iz decembra prošle godine, kojim je usvojeno povećanje plata svim zaposlenima u Gradskoj upravi od 150 maraka.

– Tim zaključkom je obezbijeđen novac za povećanja plata, a to još uvijek nije ispunjeno – istakao je Ninković, i naglasio da će sutra u 11 časova podnijeti krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Stanivukovića zbog zloupotrebe položaja.

Pored optužbi na račun gradonačelnika, Ninković je za težak položaj radnika zaposlenih u Gradskoj upravi okrivio i predsjednika Sindikalne organizacije grada Banjaluka Radislava Gojkovića.

– Ovom prilikom pitam predsjednika Sindikata da li je upoznat za položajem radnika, sa mobingom koji trpe? Da li je on predstavlja samo radnike koji su u PDP, ili je predstavnik svih radnika”, upitao je Ninkovića, pokazujući fotografiju Gojkovića sa PDP poslanikom u NSRS Nebojšom Drinićem, piše BL portal.

Pored nesprovođenja odluke o povećanju plata zaposlenih u GU u iznosu od 150 maraka, Ninković je takođe uporedio njihove plate, u prosjeku od 1.400 maraka, sa platama najbližih Stanivukovićevih saradnika.

– Njihove plate na mjesečnom nivou Banjalučane koštaju 50 hiljada maraka mjesečno, dok na godišnjem nivou na njih potrošimo oko milion maraka – tvrdi Ninković, i dodaje da je riječ o bahatosti koja prelazi sve granice.

Govoreći o najbližim saradnicima gradonačelnika, istakao je još jedan problem u funkcionisanju Gradske uprave.

BL portal

Nastavi čitati

Aktuleno