Connect with us

Banjaluka

ČIJI SU BANJALUČANI Rebalans budžeta grada ne može, a budžeta Srpske može

Ako je neusvajanje budžeta Republike Srpske udar na građane Srpske, da li to onda znači da Banjalučani nisu građani ove Republike?

Tema je ovo o kojoj se raspravlja u najvećem gradu Srpske nakon što je skupštinska većina Grada Banjaluke ponovo ukinula tačku dnevnog reda koja se tiče rebalansa budžeta! Ništa tu ne bi bilo čudno da ista ta većina nije u srijedu u Narodnoj skupštini RS na posebnoj sjednici usvojila rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu, i to po hitnom postupku.

Umjesto da budžet Republike Srpske usvoji nova vlast do kraja godine, lider SNSD i kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik je prošle sedmice najavio da će to biti učinjeno u starom sazivu, jer bi „neusvajanje budžeta Srpske bio udar na građane Republike“.

Po hitnom postupku
Dodik je najavio da će prvo u srijedu, 26. oktobra, biti održana posebna sjednica NSRS na kojoj će biti usvojen rebalans budžeta Republike Srpske za 2022. godinu, kako bi u njega bila ugrađena sva aktuelna davanja, dok će 1. novembra, dan prije isteka mandata skupštine u ovom sazivu, biti održana još jedna sjednica na kojoj će biti usvojen budžet i ekonomska politika Republike Srpske za sljedeću godinu.

Time ćemo Srpskoj omogućiti da nastavi svoj razvojni put – objasnio je Dodik.

Najavljeno, učinjeno. U srijedu je ekspresno završena posebna sjednica na kojoj je usvojen rebalans budžeta Srpske, a u utorak će na isti način vjerovatno biti usvojen i budžet Republike Srpske.

Istovremeno, skupštinska većina Grada Banjaluke, koju čine iste partije koje su većina i na nivou Republike Srpske, uporno sa dnevnog reda skidaju Nacrt rebalansa budžeta čime se postavlja opravdano pitanje – ako se usvajanjem budžeta Srpske omogućava razvojni put Republike, zbog čega se istovremeno blokira razvojni put Banjaluke i da li su Banjalučani isto građani ove Republike?!

Kapitalni projekti
Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković upitao je ima li iko da po tom pitanju razumije Banjaluku.

Republički nivo raspravlja o drugom rebalansu, a mi ne možemo ni o nacrtu rebalansa budžeta. Postavljam pitanje da ako Grad razumije situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska, razumije inflaciju i svjetsku krizu, da li iko razumije Banjaluku. Nedopustivo je da od juna kada je spreman, mi još nemamo rebalans budžeta. I dalje se nastavlja praksa da Skupština bude u skladu sa onim što je važno njima, a izbacuju se tačke koje su strateški važne za grad – naglasio je Stanivuković.

On je naveo da su rebalansom predložene nove ulice u Česmi, Subotička ulica u Šargovcu i dodatni kapitalni projekti koji treba da se rade u Banjaluci.

Rebalans je veći za skoro 30 miliona KM. Osim sredstava za važne projekte, njime treba da pokrijemo i sve one troškove iz investicionih ciklusa koji su objektivno povećani zbog poskupljenja na globalnom nivou. Skupština Grada to ništa ne prihvata i odbija i neće o tome da raspravlja – rekao je gradonačelnik.

Dodao je da skidanje rebalansa sa dnevnog reda znači i odlaganje povećanja plata za sve zaposlene kako u gradskoj administraciji, tako i u javnim preduzećima i ustanovama.

Osveta SNSD
Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić potvrdio je da je Klub odbornika SNSD tražio da se tačka rebalansa budžeta skine sa dnevnog reda s obzirom na to da nisu obavljeni ni sastanci o temi isplate jednokratne pomoći penzionerima.

I mnogih nekih drugih stvari iz postojećeg budžeta, te smo na taj način smatrali da nema potrebe da raspravljamo o rebalansu dok se ove već utvrđene stvari ne ispoštuju, odnosno ne isplate – rekao je Ilić.

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić je rekao da je 1. avgusta gradonačelniku, predsjedniku Skupštine grada i šefovima klubova i odborničkih grupa u Skupštini grada upućen poziv na sastanak radi usaglašavanja projekata u Rebalansu budžeta za 2022. godinu, ali da nije bilo nikakvog odgovora.

Rasprava o rebalansu budžeta, osim među političarima, prenijela se i na društvene mreže gdje brojni građani pitaju da li se na ovaj način nastavlja osveta prema Banjalučanima koju je u izbornoj noći prije dvije godine najavio Dodik, koji je i na ovim izborima izgubio podršku Banjalučana, te tako u najvećem gradu Srpske osvojio skoro 11.000 glasova manje od Jelene Trivić.

Nastavak pritisaka
Politički analitičar Nebojša Tojagić takođe je stava da se poigravanje s budžetom Banjaluke može posmatrati kao nastavak pritisaka na njene građane.

– Evidentno je da Banjaluka nema isti tretman kao što ga imaju drugi gradovi poput, recimo, Doboja. Ako je neusvajanje budžeta RS udar na građane Srpske onda je neusvajanje budžeta Grada definitivno udar na Banjalučane – kaže Tojagić za Srpskainfo.

On ističe da razdvajati jedno od drugoga ne bi bilo ni korektno, ni pošteno, a ni logično. Ako je budžet nešto što će regulisati pitanje odnosa u smislu plata, penzija i slično, onda definitivno, kako dodaje Tojagić, tako nešto trebamo posmatrati i s aspekta grada Banjaluke.

– Ako stopiramo realizaciju vitalnih projekata na nivou Republike i smatramo da nije u redu da se to stopira, onda samim tim ne bi trebalo da bude u redu ni to što su već stopirani projekti grada. Grad već dvije godine funkcioniše bez pravih načelnika odjeljenja, pa zamislite sad da Vlada Srpske funkcioniše bez ministara – ističe Tojagić.

Dodaje da se nada da će u nekom budućem periodu Banjaluka biti posmatrana istim tretmanom i istim aršinima kao ostatak Srpske.

Tojagić kaže da bi sada, nakon izbora, trebali i jedni i drugi preći na borbu idejama i prijedlozima, a ne spoticanje nogu jedni drugima, pod svaku cijenu.

– I jedni i drugi moraju biti puno kreativniji – zaključuje Tojagić.

ZAVRTANJE SLAVINE
Odbornik u Skupštini Grada Saša Lazić Medo upitao je zašto se „kuka“ oko republičke kase kada Banjaluka „živi“ bez budžeta već godinu dana.

– Zašto ne pokrenete opoziv? Evo pozivam sve, ne vas, nego vaše šefove, vlasnike, pokrenite opoziv, kad ste tako sigurni da imate podršku. Rekao sam da neće ići sigurno opoziv zato što ne smiju, jer im neće proći, nego će mrcvariti ovaj grad, budžet, gradsku kasu, narod. Znam šta ćete uraditi. Sad ćete zavrnuti sve slavine iz osvete – rekao je Lazić.

Banjaluka

OLAKŠICA ZA RODITELJE: Isplata POVEĆANIH SUBVENCIJA za privatne vrtiće u Banjaluci do 5. avgusta

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je danas da će povećane subvencije za privatne vrtiće biti isplaćene do 5. avgusta, ali da će za one ranije koje Grad duguje roditelji čekati dok se ne usvoji plan izmirenja obaveza za prethodnu godinu.

Kresojević je podsjetio da je od 1. jula donesena odluka da subvencije djece za boravak u privatnim predškolskim ustanovama iznosi 100 KM za prvo dijete, odnosno 200 KM za drugo i svako naredno.

„Subvencije za juli mjesec su predviđene da budu isplaćene do 5. avgusta i one će biti isplaćene u narednih pet dana za juli mjesec i to značajno ranije nego što je to predviđeno”, rekao je on.

Zbog neisplaćivanja subvencija od 60 KM, a zbog kojih su roditelji čak organizovali i protest ispred Gradske uprave kriva je skupštinska većina predvođenu SNSD-om i Narodni front, naglašava Kresojević.

„Kada govorimo o isplatama za prošlu godinu svima je jasno da zbog neusvajanja rebalansa budžeta mi nismo u situaciji da ih isplatimo dok se ne usvoji plan izmirenja obaveza za prethodnu godinu i to je zaista visok stepen neodgovornosti koji su pokazali i SNSD i Narodni front. Oni nemaju pravo danas da pitaju kada će biti rebalans jer su oni svoj legitimitet za to pitanje potrošili kada su krajem 2023. godine u nizu pokušaja pokazali da ne podržavaju rebalans, kao i u isplatu tih subvencija“, rekao je Kresojević.

Napomenuo je da Narodni front, kao ni SNSD nisu uputili amandmane na predložen rebalans budžeta u cilju da se on usvoji.

„Oni su tada rekli da nešto u predloženom rebalansu ne valja, i tada su imali mogućnost da ulože amandmane i da se usvoji rebalans budžeta kakav oni smatraju da treba. Oni to nisu htjeli. Zbog neodgovornosti, skupštinske većine, SNSD-a i Narodnog fronta mi nismo u stanju da isplatimo subvencije“, poručio je on.

Problem vodosnabdijevanja u prigradskim naseljima

Kresojević je prokomentarisao kritike i odbijanje zahtjeva na prethodnim sjednicama Skupštine grada Banjaluka o kreditnom zaduženju kako bi se riješio problem vodosnabdijevanja u potkozarskim mjesnim zajednicama, te poručio da je aktuelnoj gradskoj vlasti prethodna ostavila 165 miliona maraka zaduženja.

„Mi smo došli u situaciju kada smo predložili rješenje skupštinskoj većini za problem vodosnabdijevanja u sjevernom dijelu Banjaluke odnosno potkozarskim mjesnim zajednicama da se onda SNSD ušutio. Njihov izgovor je za to je da je u pitanju kredit. Oni su ti koji su ostavili Banjaluci 165 miliona maraka kredita koje smo mi zatekli na početku mandata. Oni su ti koji su 64 miliona maraka glavnice kredita potrošili na vodosnabdijevanja. Mi smo ti koji smo vratili od početka mandata do danas 74 miliona maraka kredita. Za ovu godinu plaćamo samo 23 miliona KM. Ukoliko oni nisu za kredite neka nam nose one koje su nam ostavili“, naveo je on.

Kresojević kaže da trenutno sve mjesne zajednice u Banjaluci imaju vodu, ali da je to tek privremeno rješenje te da se mora pronaći način kako da se ovaj problem trajno riješi.

„To ne znači da mi smijemo stati sa tačkom rješavanja problema vodosnabdijevanja u tim mjesnim zajednicama. Nastavićemo insistirati, i ako u narednim danima oni ne odgovore i ne zakažu vanrednu sjednicu spremni smo ići sa inicjativom od strane građana da se ono razmatra na narednioj sjednicu“, zaključio je Kresojević.

Nastavi čitati

Banjaluka

NASTAVLJEN RAT banjalučkog SNSD-a i Demosa zbog “DEPOT-a”: Savić optužio Jokića da ne dozvoljava pristup dokumentima

Želim da obavijestim javnost da mi Ratko Jokić, koji je nezakonito postavljen za direktora preduzeća “DEPOT”, ne dozvoljava pristup dokumentima, iako zakonski imam pravo na to, rekao je Željko Savić, donedavni direktor ovog preduzeća.

Podsjetimo, Savić je prošle sedmice, kako navode u saopštenju iz DEMOS-a, nelegalno smijenjen sa mjesta direktora DEPOT-a, a na njegovo mjesto mimo svih zakonskih procedura je postavljen Jokić.

Savić ističe da je zatražio pristup zvaničnim dokumentima, ali da je Jokić odbio njegov zahtjev.

“On je uzeo knjigu protokola i ne dozvoljava mi pristup, iako sam zvanično zatražio i na to imam pravo”, kaže Savić.

On napominje da je isti dan kada je smjena izvršena zamijenjena brava i da je Jokić sjeo u fotelju direktora, iako nije izvršena primopredaja i zapisnik o preuzimanju.

Iz DEMOS-a navode da će zbog ovih nepravilnosti i uskraćivanja prava na pristup dokumentima, biti primorani da podnesu tužbe kod nadležnih sudova i inspekcija kako bi zaštitili svoja prava i osigurali poštovanje zakona, te zaštitili firmu od stranačkog zapošljavanja i uništavanja svega dobrog što su postigli proteklih godina.

“Bojimo se da će novo rukovodstvo ovu firmu iskoristiti za “uhljebljavanje” svojih članova, te da će nestručnim poslovanjem uništiti firmu”, poručuje Savić.

Savić ističe da će sutra ujutru ići u DEPOT da mu lično uruče dokumenta, a o čemu će takođe obavijestiti predstavnike medija, saopšteno je iz Sekretarijata DEMOS-a.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUČKA MOTORIJADA od 26. do 28. jula na tvrđavi Kastel

Moto klub „Istok“ Banja Luka organizuje 7. Banjalučku motorijadu, koja će biti održana od 26. do 28. jula na tvrđavi Kastel.

-Kao i prethodnih godina, očekujemo da na Motorijadi okupimo veliki broj bajkera, ljubitelja dvotočkaša i građana našeg grada. Posljednjeg vikenda u sedmom mjesecu u grad na Vrbasu pristići će motoristi iz regiona, zemalja bivše Jugoslavije , ali i drugih evropskih zemalja – navedeno je u saopštenju.

Dodaju i to kako svi sadržaji koje pripremaju za Motorijadu namijenjeni su svim generacijama.

-U krugu Kastela posjetitelji će se moći popeti na bure banjalučkog moto spektakla „Zid Smrti Božo Vukadinović“, što toplo preporučujemo. Bajkeri će moći učestvovati u defileu ulicama grada i takmičenju u sporoj vožnji, kao i u turističkoj vožnji u okolini Banje Luke. Večernji sadržaji uključuju fantastične koncerte – ističu organizatori.

Nastavi čitati

Aktuelno