Connect with us

Banjaluka

BANJALUČKIM DOKTORIMA SMETAJU KRITIKE: “U rekordnom roku smo savladali korišćenje IZIS-a”

“Dom zdravlja” Banjaluka oglasio se danas saopštenjem u vezi sa velikim brojem žalbi koje su stigle od doktora specijalista kao i doktora Službe porodične medicine a tiču se prvenstveno implementacije informacionog programa – IZIS, na koji su građani žalili u prethodnom periodu.
Doktori najoštrije osuđuju kritike upućene od strane implementatora da su doktori JZU „Doma zdravlja“ u Banjaluci najveći krivci za poteškoće u implementaciji informacionog programa – IZIS, pored toga što su uz maksimalan rad i zalaganje uspjeli u rekordnom roku da savladaju korišćenje istog, saopšteno je iz “Doma zdravlja”.

Banjalučki ljekari ulažu oštar protest na implementatora IZIS-a koji je ranije saopštio da je “pozadina cijele priče to što medicinski radnici teško prihvataju inovacije, pogotovo oni koji forsiraju pojedine farmaceutske kuće i putem poruka i poziva rješavaju recepte, uputnice i drugo, umjesto dolaska na pregled”.

“Apsurdno je iznositi navode da doktori primarnog nivoa zdravstvene zaštite, zarad ličnog interesa u dogovoru sa farmaceutskim kućama, mogu uticati na to koji će lijek i kojeg proizvođača pacijent dobiti u apoteci. Zbog objektivnog informisanja želimo da upoznamo javnost da, u skladu sa važećim Izmjenama pravilnika o uslovima propisivanja i izdavanja lijeka iz 2013. godine, doktori specijalisti na primarnom nivou zdravstvene zaštite na receptima ispisuju samo i isključivo generičke nazive lijeka u kojima se, ni u kom slučaju, ne vidi fabrički naziv lijeka. Tako doktori ne mogu znati koje fabričke lijekove, odnosno od kojih farmaceutskih kuća, propisane po generičkom nazivu, pacijenti preuzimaju u apotekama”, saopšteno je iz “Doma zdravlja” Banjaluka.

Takođe, navodi da doktori, bez prethodnog pregleda pacijenta, izdaju lijekove putem telefonskih konsultacija su u krajnju ruku nekorektni, kažu u “Domu zdravlja”.

“Doktori, kako bi olakšali put od propisivanja kontinuirane terapije pacijentu, pa do podizanja iste u apotekama propisuju lijekove na osnovu poziva, nakon tačno određenog vremenskog perioda. Naglašavamo da se ovdje radi isključivo o kontinuiranoj terapiji koju pacijenti koriste već duži vremenski period, a koja se izdaje po određenim principima medicinske prakse uz napomenu da ovi pacijenti periodično obavljaju potrebne preglede na osnovu kojih im se koriguje ili ostaje ista njihova kontinuirana terapija”, kažu u “Domu zdravlja”.

Dodaju da doktori posebnu nelagodu osjećaju jer im se na teret stavlja, u proteklih nekoliko dana, da su oni glavni kočničari u implementaciji novog informacionog zdravstvenog sistema Republike Srpske, iako je poznato da se od strane “Doma zdravlja” u proteklih godinu i po dana kontinuirano radilo sa predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i implementatorima programa na prilagođavanju programa.

Na kraju, doktori specijalisti naglašavaju da svoj posao obavljaju savjesno i korektno što se može potvrditi uvidom u medicinske protokole i procedure koje koriste u svom radu. Takođe, njihov rad se može ocijeniti i kroz zadovoljstvo njihovih krajnjih korisnika, odnosno pacijenata, naglašavaju u Domu zdravlja.

“Doktori mole rukovodstvo JZU ‘Dom zdravlja’ u Banjaluci i sve druge relevantne institucije, obzirom da se u testnoj fazi primjene IZIS-a u najvećim i najopterećenijim službama naše Ustanove nisu mogli sagledati svi problemi u radu, pristupi brzom rješavanju trenutnih problema kako bi naši pacijenti dobili sve potrebne usluge”, navedeno je u saopštenju.

Na osnovu navoda implementatora IZIS-a da je internet konekcija u Domu zdravlja Banjaluka loša, da često puca, a da je za ovaj softver potrebna stabilna veza rukovodstvo JZU Dom zdravlja u Banjaluci navodi da je informaciona mreža u kompletnoj Ustanovi dobra te da sa kompanijom M:tel imaju korektnu saradnju te da je internet prilagođen potrebama kako prethodnog tako i sadašnjeg informacionog programa.

“Sa određenim poteškoćama u radu u IZIS-u blagovremeno smo upoznali predstavnike FZO Republike Srpske i implementatore programa i sa njima se usaglasili da će ono što je neophodno za rad biti, u potpunosti, biti uvršteno u bazičnu platform. JZU ‘Dom zdravlja’ u Banjaluci provodi sve odluke Vlade Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koje se tiču rada zdravstvenih ustanova”, zaključuje se u saopštenju “Doma zdravlja” Banjaluka.

Banjaluka

Čudotvorna ikona Bogorodice Brzopomoćnice stigla u Banju Luku, svečanom dočeku prisustvovao i gradonačelnik

Brojni vjernici prisustvovali su liturgiji u Hramu Svetog velikomučenika Georgija, koju je predvodio episkop banjalučki g. Jefrem povodom svečanog dočeka čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Brzopomoćnice.

Zajedno sa brojnim vjernicima svečanom dočeku je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je istakao da je broj vjernika koji se danas okupio u ovoj crkvi najbolji pokazatelj koliko je ovo značajan dan za sve mještane Paprikovca, ali i cijele Banje Luke.

-Raduje me što vidim da je veliki broj naših vjernika danas došao u Hram Svetog velikomučenika Georgija, čiju izgradnju je podržao i Grad Banja Luka ali i ja lično, jer je to pokazatelj da je sve ono što smo započeli na korist naših građana u ovom dijelu grada. Posebno me raduje i to što na veliki hrišćanski praznik – Duhove dočekujemo ovu čudotvornu ikonu sa Svete Gore, koja će na radost svih vjernika od danas biti smještena u ovoj crkvi – poručio je gradonačelnik.

Takođe, on je izrazio zadovoljstvo što izgradnja ove crkve napreduje i što se već izvode radovi na uređenju fasade, ograde i crkvenog dvorišta, u kojem će biti izgrađena javna česma i igralište za najmlađe.

Gradonačelnik je podsjetio da danas i gradska „Tržnica“ proslavlja krsnu slavu, ali i da u čast obilježavanja praznika Duhova Grad Banja Luka priprema defile kočija i bogat kulturno-umjetnički program, koji će kod Hrama Hrista Spasitelja biti održan danas od 18.00 časova.

-Duhovi su se nekada obilježavali u Banjoj Luci, a zbog izazovnih vremena tokom Drugog svjetskog rata tradicija obilježavanja je prekinuta, međutim prošle godine vratili smo staru tradiciju i ponovo uspostavili ovu manifestaciju i na to sam ponosan.

Gradonačelnik je pozvao sve sugrađane da se pridruže programu koji će na Novoj pijaci prirediti gradska „Tržnica“ od 14.00 časova, a potom i defileu kočija i kulturno-umjetničkom programu kod Hrama Hrista Spasitelja.

Starješina Hrama Svetog velikomučenika Georgija na Paprikovcu, jerej Slobodan Marin rekao je da dolazak čudotvorne ikone predstavlja veliku radost za sve parohijane naselja Paprikovac.

-Ova ikona je dar naših dobrih parohijana, koji su učestvovali u tome da ova ikona dođe sa Svete Gore uz blagoslov našeg episkopa banjalučkog g. Jefrema. Od danas će ova čudotvorna ikona biti kod nas i svaki vjernik imaće priliku da se pomoli nad njom – istakao je Marin.

Inače, riječ o ikoni pred kojom se vjernici se mole kada je potrebna brza i dejstvena pomoć, u nedoumici kako postupiti, pri različitim oboljenjima, kao i pri rođenju deteta.

Prototip ove ikone, koji je prema crkvenom predanju naslikan u 10. vijeku, za života osnivača te svetinje, prepodobnog Neofita nalazi se u manastiru Dohijar, na Svetoj Gori.

Nastavi čitati

Banjaluka

Voda stigla u Martinovac, Dalmatinsku i Tunjice, STANIVUKOVIĆ uručio vaučere

U okviru investicionog ciklusa „Voda 3“, vodovodni sistem u Martinovcu, Dalmatinskoj i Tunjicama je pušten u funkciju, a mještane je obišao i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Tom prilikom gradonačelnik je mještanima uručio i vaučere za besplatan priključak na vodovodnu mrežu i naglasio je da su se susreli sa mnogim izazovima kako bi vodu doveli upravo na ovaj lokalitet.

-Ovo su značajna naselje, blizu centra grada. Broje nekoliko hiljada stanovnika, a susreću se sa ovakvim izazovima. Morali smo se uhvatiti u koštac sa ovim problemima, a većinu njih smo tretirali kroz projekat „Voda 3“, dok ćemo dio tretirati kroz „Vodu 4“. Plan nam je da u godini koja je pred nama riješimo problem vodosnabdijevanja na cijeloj teritoriji grada Banjaluke. Završetkom vodovodne mreže u dijelu naselja Šargovac korak smo bliže ispunjenju naših ciljeva. – rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako je ova gradska administracija na sebe preuzela obavezu da riješi problem koji se činio kao nerješiv.

-Uz sve to, ovi ljudi će isto tako dobiti i besplatan priključak. Vodi su se nadali ali ne i besplatnom priključku. Želim da ovo bude na koristi našim ljudima – istakao je on.

Jedan od mještana, Mićo Radoja iskoristio je priliku da zahvali gradonačelniku i gradskoj administraciji na svemu što su učinili za ovaj kraj.

-Doveli su vodu, a sada imamo i besplatne priključke na vodovodnu mrežu. Sve ono što ćemo kandidovati u narednom periodu jeste za bolji život naših mještana i siguran sam da će nam to biti obezbjeđeno – istakao je on.

Naime, projektom je predviđen i izgrađen dovodni krak iz pravca Tunjica za ulicu Martinovac i tri manja kraka ukupne dužine 1050 metara, izgrađeno je i 4 kraka vodovoda na Tunjicama ukupne dužine 950 metara, te krak vodovoda u Dalmatinskoj ulici dužine 300 metara.

Završetkom navedene mreže riješeno je pitanje vodosnabdijevanja za više od 40 domaćinstsva koji do sada nisu imali javni vodovod zbog visinski zona.

Vrijednost investicije u ove tri ulice je oko 350.000 KM

Izvođač radova je preduzeće „Hidrokop“ d.o.o Banja Luka.

Nastavi čitati

Banjaluka

Više ulica i naselja bez struje

Bez struje će u periodu od devet do 12 časova ostati dijelovi ulica Franca Šuberta, Karađorđeva, Ključka, Mile Bekute, Sime Milić Jorgić, Sime Pandurovića i Špire Bocarića, navode iz “Elektrokrajine”.

“Zbog radova na elektromreži u periodu od devet do 11 časova bez struje će biti dio naselja Josipovići”, ističu iz “Elektrokrajine”.

Takođe, u periodu od devet do 14 časova bez struje će biti dijelovi ulica Đure Damjanovića, Nevesinjska, Lipljanska, Petra Velikog i Branka Popovića.

“Zbog radova će bez struje biti i dio naselja Pezić Polje”, navode iz “Elektrokrajine”.

Nastavi čitati

Aktuleno