Connect with us

Svijet

BiH ove nedjelje dobija status kandidata za ČLANSTVO U EU

Bosna i Hercegovina će ove sedmice dobiti status kandidata za članstvo u EU, saznaje briselski “EURACTIV”, nakon preporuke Evropske komisije u oktobru.

Zemlje članice EU ove sedmice treba da potpišu nacrt dokumenta o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja EU, a “EURACTIV”, medij sa sjedištem u Briselu specijalizovan za praćenje aktivnosti EU, imao je uvid u dokument.

Navode da se u njemu “preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata, da se status potvrdi od strane Savjeta Evrope, uz razumijevanje da je preduzeto nekoliko koraka”.

Taj korak uslijedio bi nakon što je Evropska komisija ranije u oktobru preporučila dodjelu statusa kandidata BiH kao dio svog godišnjeg izvještaja o proširenju, ali je priložila listu od osam reformskih prioriteta za koje je rekla da će pomoći u jačanju demokratije u zemlji.

To uključuje mere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravljanje migracijama i osnovna prava.

Bosna i Hercegovina je potencijalni kandidat za članstvo u EU od 2003. godine i formalno je podnijela zahtjev za članstvo u februaru 2016. godine.

“U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Savjet podvlači hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu ka EU”, navodi se u nacrtu dokumenta, ali se i pored toga naglašava potreba da se ti prioriteti ispune.

Za posmatrače i analitičare, preporuka Komisije bila je iznenađenje jer je ovogodišnji izveštaj o proširenju naveo samo ograničen napredak, posebno u pogledu izbornih reformi.

Svijet

GRANEL UPOZORAVA “Balkan je bure baruta”

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je danas da je Balkan ”bure baruta zahvaljujući nedostatku pažnje i liderstvu američkog predsjednika Džozefa Bajdena”.

– Zašto se ova rezolucija UN forsira 29 godina kasnije? Uz dužno poštovanje, to je samo dolivanje ulja na vatru. Sada nije vrijeme da se uradi tako nešto. Međunarodna zajednica ignoriše vrlo realne krize u regionu – naveo je Grenel na platformi Iks, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

On je dodao da je potreban pritisak da se sprovedu raniji dogovori do kojih se teško došlo.

– Lideri Balkana vas lično ne podržavaju povodom ove rezolucije u sadašnjem trenutku. Zaboga, nisu nam potrebni novi konflikti i rat – poručio je Grenel reagujući na objavu senatorke Džin Šahin, koja prethodno na mreži Iks između ostalog navela da se u Srebrenici dogodio genocid i da je američki Senat po tom pitanju bio jasan.

Nastavi čitati

Svijet

OGLASIO SE PESKOV “Svaka nova pomoć će “DODATNO UPROPASTITI” Ukrajinu”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.
Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Kada je riječ o prijedlogu zakona o pljenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese”, rekao je portparol Kremlja.

Nastavi čitati

Svijet

VIŠE OD 60 MILIJARDI DOLARA: Amerika izglasala pomoć Ukrajini

Predstavnički dom SAD usvojio je nacrt zakona kojim se odobrava paket pomoći Ukrajini od gotovo 61 milijardu dolara.

Predstavnički dom Kongresa SAD, koji kontrolišu republikanci, usvojio je prvi u nizu zakona iz paketa mjera vrijednosti 95 milijardi dolara za pružanje bezbjednosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Od tog iznosa skoro 61 milijarda dolara je namijenjena Ukrajini, prenosi Sky News.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na X-u da je “zahvalan” na odluci za koju je rekao da “održava istoriju na pravom putu”.

“Demokratija i sloboda će uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti. Važni zakon o pomoći SAD koji je danas usvojio Predstavnički dom će spriječiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći objema našim nacijama da postanu jače. Mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će predlozi zakona biti podržani u Senatu i poslati na sto predsjednika Bajdena. Hvala ti, Ameriko!”, napisao je Zelenski.

Američki predsjednik Džo Bajden je prvi put zatražio finansiranje u oktobru, pošto su ukrajinske vojne zalihe počele da se smanjuju. Zelenski je u februaru pozvao Kongres da odobri finansiranje.

Nastavi čitati

Aktuelno