Connect with us

Politika

BiH prodisala skidanjem glava zmajevima, POSEBNO U OSA

Lideri stranaka trojke Elmedin Konaković (NiP), Nermin Nikšić (SDP) i Edin Forto (NS) bili su gosti u emisiji Face to Face kod Senada Hadžifejzovića.

Edin Forto je kazao da se otvaranjem pregovora spašava Bosna i Hercegovina.

– Agresija na Ukrajinu promijenila je stav prema proširenju. Natjerali su EU da promijene pristup o proširenju, a mi smo ispunili domaću zadaću. Najlakše je govoriti: “Eno NATO-a na Drini” – rekao je Konaković.

Upitani o mogućim naznakama iz EU da bi Holandija i Danska mogli tražiti dodatne uslove, Konaković ističe:

– Očekujem da će biti donesena odluka 21. marta. Sve drugo bi bilo šteta i greška za EU.

Forto je naglasio da je Konaković u stalnim kontaktima s članicama EU koje trebaju donijeti odluku.

– 21. marta je politička odluka. Za političku odluku potrebno je da svi čuju našu priču. To se neće desiti bez toga da napravimo pravu diplomatsku ofanzivu. Idemo raditi sve do onog zadnjeg trenutka kad se bude dizala ruka – poručio je Forto.

Zakon o sudovima
Na pitanje šta je sa zakonom o sudu, koji još uvijek nije usvojen, a postavljen je kao uslov, Konaković navodi:

– Sad je skrining magnetna rezonanca. Iako nismo dobili zakon o sudovima, toliko smo isporučili stvari koje nam čak i nisu bile uvjet. Za BiH druge opcije nema, naši političari ne znaju šta je EU.

Forto je naglasio da je preporuka Evropske komisije otišla, a da su Dodik i Čović bili sastavni dio onoga što je izglasano te da ne vjeruje da bi sad išli u rušenje onog što je već dobijeno:

Hadžifejzović je upitao “šta je trojka dala Dodiku da bude ovako susretljiv”, a Nikšić ističe da su dali zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

– Ne bih rekao da Dodik nije dobio ništa, svi smo dobili kao BiH. Dobili smo priznanje od EU, imamo kompromis – rekao je.

Na pitanje kada će preći u ofanzivu, Nikšić kaže da ovo što je do sada urađeno je doprinos njihove politike.

Bavljenje populizmom
– Mi možemo da ne radimo ništa, da se bavimo populizmom i na kraju nema nas nigdje. Mi smo se opredijelili za ovu aktivnu politiku pregovaranja, smatram da je lavovski posao – poručio je Nikšić.

Konaković je podsjetio na izjavu Dodika da tokom saradnje sa SDA je svako radio svoje i da na kraju ništa se nije uradilo.

– Sada je drugačije, trojka je to razbila. Odemo u Banju Luku, kažu: “Nemojte!” Naravno da hoćemo – u svoju Banju Luku – kazao je.

Dodao je da je njihova politička borba prouzrokovala rasterećenje za pravosuđe.

– Presuđen je premijer FBiH! Ide u zatvor, treba da ide nova optužnica za tu aferu. Skinuli smo pritisak na te ljude. Skidanjem glava zmajevima, posebno OSA, prodisalo se – kazao je Konaković, prenosi Avaz.

Politika

PALA ODLUKA! Vlada Srpske LEGALIZUJE isplatu plate u koverti

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, premijer, Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić i ostale osobe, kojima su zbog sankcija SAD banke ugasile račune, ubuduće će platu moći da primaju “na ruke“.

Vlada Republike Srpske rješenje za isplatu plata sankcionisanim funkcionerima pronašla je u dopunama Zakona o radu i uputila ih po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru, a poslanici će se o njima izjašnjavati već na 13. posebnoj sjednici NSRS koja je zakazana za prekosutra, piše Capital.ba.

Predloženim dopunama u postojeći Zakon o radu poslije člana 126. koji kaže da se “plate isplaćuju samo u novcu, na tekući račun radnika, osim ako zakonom nije drugačije određeno“ dodaje se novi član 126a.

Novi član glasi: “Izuzetno od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plate putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac platu i druga lična primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu“.

Iako je opravdano tražiti način da se sankcionisanim osobama omogući da prime platu za svoj rad, prilično apsurdno djeluje to što Vlada Republike Srpske nakon dugogodišnje borbe protiv “koverti“ sada praktično legalizuje isplatu plate na ovaj način.

Šta je sa kampanjom “reci NE koverti”?
Dodatni apsurd je što Poreska uprava Republike Srpske koja je nedavno vodila kampanju pod nazivom “reci NE plati u koverti“ mora da bude obaviještena da se pojedinim osobama plata isplaćuje u koverti.

– Poslodavac je dužan da prije isplate plate iz stava 1. ovog člana dostavi pismeno obavještenje Poreskoj upravi o načinu i razlogu isplate i podacima o radniku kojem se vrši isplata plate u gotovom novcu, a način isplate plate urediće se instruktivnim aktom ministarstva nadležnog za oblast finansija – navodi se u predloženim dopunama Zakona.

Pored ovog dodaje se i član koji se odnosi na kaznene odredbe, a koji je predložen sa ciljem da se onemoguće zloupotrebe i spriječe masovne isplate plate na ruke.

– Poslije člana 267. dodaje se novi član 267a. koji kaže da će se novčanom kaznom od 200.000 KM kazniti za prekršaj poslodavac koji isplati platu u gotovom novcu suprotno članu 126a. ovog zakona – kažu dopune Zakona o radu.

Posljednja predložena dopuna kaže da “ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske“, piše Capital.ba.

U obrazloženju predloženih dopuna kaže se da su usklađene sa zakonom o unutrašnjem platnom prometu, te je omogućena i isplata plate gotovim novcem uz propisane uslove.

Capital.ba

Nastavi čitati

Politika

BORENOVIĆ U SAVJETU EVROPE “Kakvu bi odluku donijeli da jedan dio vaše suverene države jednostrano odluči da PROGLASI NEZAVISNOST”

Predsjednik PDP i poslanik u PD PS BiH Branislav Borenović rekao je tokom današnje diskusije o Izvještaju o prijemu Kosova u Savjet Evrope da je stavljanje na dnevni red prijema tzv. Kosova u Savjet Evrope, drastičan primjer urušavanja međunarodnog prava.

– Danas ću vam prvo postaviti jedno pitanje, da dobro razmislite: kakvu bi odluku donijeli da jedan dio vaše suverene države jednostrano odluči da proglasi nezavisnost, mimo vaše volje i saglasnosti, i da danas odlučujete o članstvu u Savjetu Evrope takvog jednog otcjepljenog dijela vaše zemlje? Zamislite samo – rekao je Borenović, tokom današnje diskusije o Izvještaju o prijemu Kosova u Savjet Evrope o kojem se odlučuje na proljetnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Istakao je da sa žaljenjem mora konstatovati da stavljanjem na dnevni red prijema tzv. Kosova u Savjet Evrope, prisustvujemo jednom drastičnom primjeru urušavanju međunarodnog prava.

– Ovdje, u srcu Evrope, kolijevci demokratije, prisustvujemo strašnom udaru na bazične demokratske principe. Ovim postupkom gazite suverenitet i teritorijalni integritet zemlje članice Savjeta Evrope i zemlje članice Ujedinjenih nacija, Srbije. Ovo je svjetski rekord u kršenju demokratskih principa i međunarodnog prava, jer hoćete ekspresno, za samo godinu dana da omogućite članstvo u ovom tijelu teritoriji Kosova i Metohije, unilateralno otcijepljenoj od suverene zemlje Srbije – rekao je Borenović podsjećajući da teritorija tzv. Kosova nije priznata kao nezavisna država od više od polovine svijeta i nije i ne može biti članica Ujedinjenih nacija kao samostalna zemlja.

Podsjetio je da prištinske vlasti u svom jednostranom djelovanju ne postupaju po preuzetim međunarodnim obavezama i krše međunarodne sporazume.

– Znamo da Priština apsolutno ništa nije uradila da ispuni ključni uslov iz Briselskog sporazuma, odnosno ništa po pitanju osnivanja Zajednice srpskih opština– poručio je Borenović.

Istakao je da se sve ovo čini u teškom trenutku, kada se mukom i pregovorima pokušavaju normalizovati odnosi između Beograda i Prištine.

– Gospodo, pravite nevjerovatan presedan, istorijski štetan presedan i urušavate instituciju Savjeta Evrope. Pitam vas, da li ovim presedanom kreirate novo pravilo, šaljete li danas poruku Kataloniji, Škotskoj, sjevernoj Italiji, Južnom Tirolu, Flamaniji, Sjevernom Kipru, mnogim djelovima Ukrajine…? Šaljete li poruku mojoj Republici Srpskoj i poruka BiH? Moguće je jednostrano proglasiti nezavisnost i biti primljen u Savjet Evrope? Od ishoda današnjeg glasanja ćemo znati, a vrijeme će pokazati kakve posljedice će biti – poručio je.

Naveo je da će on biti protiv prijedloga i ponovio da je bez saglasnosti Srbije besmisleno, nerazumno, neprimjereno i apsurdno donositi ovakve nevjerovatne odluke.

– Ovo je paradoks i sramota. Jedini način da spasite čast i obraz ove institucije je da odbacimo ovaj prijedlog ili da ključni preduslov za bilo kakavo razmatranje bude implementacija dogovorenih sporazuma, tj. formiranje Zajednice srpskih opština – poručio je Borenović.

Nastavi čitati

Politika

MARFI U TAJNOSTI DOŠAO U BANJALUKU! Sastao se sa direktorom IDDEEA Almirom Badnjevićem

Američki ambasador Majkl Marfi danas je poprilično tiho stigao u Banjaluku, kako bi se sastao sa direktorom IDDEEA Almirom Badnjevićem.

Ispred zgrade IDDEEA čekala ga je ekipa ATV-a, koja je htjela da mu postavi nekoliko pitanja. Američki ambasador je prošao pored našeg novinara, nije želio da odgovara na pitanja.

Ulaz u zgradu IDDEEA za novinare nije bio dozvoljen.

Nastavi čitati

Aktuelno