Connect with us

Politika

Pogrom Srba sa Kosmeta TRAJE DECENIJAMA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pogrom Srba sa Kosova traje decenijama, ali mi se sjećamo onog najbrutalnijeg, kada je u nekoliko dana srušeno više stotina kuća i crkava, ubijeni nedužni civili, a sa Kosmeta protjerano više hiljada Srba.

“Progon Srba sa Kosmeta je nastavljen i nakon toga i pred očima cijele međunarodne zajednice, a kroz različite pritiske i ucjene traje i danas. Ni 20 godina kasnije nema odgovora na pitanje ko je organizovao etničko čišćenje južne srpske pokrajine od Srba iako su tadašnje divljanje Albanaca osudili i Savjet bezbjednosti i EU”, rekao je predsjednik Srpske za Srnu povodom 20 godina od martovskog pogroma koji su nad srpskim narodom izvršili Albanci.

Dodik je rekao da ostaje gorak okus i sumnja da li su jake međunarodne vojne snage mogle zaustaviti divljanje kosovskih Albanaca i da li je međunarodna vojna misija na Kosmetu bila saučesnik događaja od prije 20 godina.

“Tužna je istina da samo za zločine nad Srbima, bilo da su počinjeni na Kosmetu, Hrvatskoj ili BiH, uvijek stoji ista rečenica – za zločin niko nije odgovarao”, istakao je Dodik.

Martovski pogrom, koji su nad srpskim narodom prije 20 godina izvršili Albanci, po razmjerama i posljedicama spada u red jednog od najvećih mirnodopskih zločina u novijoj evropskoj istoriji koji mnogi uporećuju sa nacističkom “Kristalnom noći”, a i nakon 20 godina počinioci su ostali većinski nekažnjeni.

Pogrom nad srpskim civilima, kojim je dovršen proces getoizacije Srba, organizovali su teroristička Oslobodilačka vojska Kosova /OVK/ i albanski ekstremisti, ali su većinom ostali nekažnjeni, žrtve se ignorišu, izvršioci čak i javno opravdavaju, a iseljavanje nealbanskog stanovništva sa Kosova i Metohije se nastavlja do danas.

U ovom najvećem etničkom čišćenju Srba nakon NATO agresije 1999. godine, prema podacima OEBS-a, ubijeno je 19, a raseljeno 4.500 ljudi, od kojih se većina nije vratila u svoje domove, spaljeno je 39 crkva i manastira, spaljene su i srušene 934 kuće.

Politika

Od aerodroma Trebinje NEMA NIŠTA

Otvaranje avionske linije Beograd-Mostar i izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je to povoljna prilika za Trebinjce i Hercegovce da jeftino i brzo stignu do Beograda i Srbije, još je jedna potvrda da od famoznog aerodroma Trebinje nema ništa.

To tvrdi lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Podsjetio je na izjavu gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, nakon sastanka u Beogradu sa ministarkom Zoranom Mihajlović, uoči lokalnih izbora 2020. godine, da će već 2021. godine iz Trebinja poletjeti prvi avioni.

-Prošle su četiri godine, a nije se uradilo apsolutno ništa, osim crtanja par strelica po seoskom putu u Taleži pred izbore, i što je ponovo osnovano Javno preduzeće Aerodrom Trebinje kako bi se trošio budžetski novac. Bilo je mnogo obećanja, najava, novih datuma i velikih izjava, a pitanje je do kada će na ovoj priči, kao i drugim prevarama, vlast iznova dobijati glasove naivnih Hercegovaca i Trebinjaca – prokomentarisao je Vukanović, prenosi Srpskainfo.

Nastavi čitati

Politika

ALEKSANDAR VUČIĆ: Srbija će pomoći Bileći

Predsjednik Srbije Aleksnadar Včuić, koji je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom posjetio Bileću, rekao je da će Srbija pomoći ljudima u ovoj hercegovačkoj opštini jer joj je svaki dio srpskog naroda podjednako važan, ma gdje bio.

“Sa predsednikom Dodikom u junačkoj Bileći. Razgovaramo sa ljudima o tome kako žive, šta im je potrebno i šta misle o svemu onome što pred celim srpskim narodom stoji kao jedan od najvećih izazova do sada”, naveo je Vučić.

On je dodao da su mu Bilećani, “hercegovački rječiti i otvoreni”, govorili o svom viđenju situacije, o ljubavi prema matici i spremnosti da podrže Srbiju u ovim teškim vremenima.

“Srbija će pomoći i njima, jer nam je svaki deo našeg naroda podjednako važan, ma gde živeo. Neizmerno zahvalan na toplom dočeku i ogromnoj ljubavi koju su pokazali prema Srbiji”, naveo je Vučić na “Instagramu”.

Doik, Vučić i premijer Republike Srpske Radovan Višković jutros su u Bileći razogovarali sa načelnikom opštine Veselinom Vujovićem.

Zvaničnike Republike Srpske i Srbije po dolasku u Bileću dočekao je veliki broj građana, kao i djeca iz vrtića “Budćnost” obučena u narodne nošnje.

Dodik, Vučić i Višković danas će boraviti u Mostaru gdje će prisustvovati svečanom otvaranju 25. Međunarodnog sajma privrede.

Vučić od juče poslije podne boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti BiH.

Nastavi čitati

Politika

LAJČAK NAKON RAZGOVORA SA DODIKOM “Treba iskoristiti trenutak i staviti BiH NA PRVO MJESTO”

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je da je na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Mostaru naglasio da lokalni akteri moraju da stave BiH na prvo mjesto.

“Tokom boravka u BiH razgovarao sam sa Miloradom Dodikom o njegovom viđenju trenutne situacije. Naglasio sam jedinstven pozitivan momenat u EU i da lokalni akteri moraju da doprinesu maksimalno da se iskoristi ovaj trenutak i da se BiH stavi na prvo mjesto”, naveo je Lajčak na platformi “X”.

Lajčak je naveo da je razgovarao i sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

“Razgovor sa Čovićem bio je uviđajan, pričali smo o potrebi da se ubrza integracija BiH u Evropsku uniju. Uvjeren sam da preostali izazovi mogu da se prevaziđu”, napisao je Lajčak.

Nastavi čitati

Aktuelno