Connect with us

Politika

BITKA ZA SARAJEVO Opozicija pokušava da Dodika izbaci iz vlasti na nivou BiH

Pregovori parlamentarnih stranaka o formiranju vlasti na nivou BiH uveliko traju, a iako je najrealnija opcija da u vlast u Sarajevu iz Republike Srpske ponovo uđe SNSD, opozicija još nije odustala od namjere da Dodiku “pomrsi konce”.

Kako otkrivaju odlično obaviješteni izvori, predstavnici opozicionih stranaka iz Srpske posljednjih dana ostvarili su prve neformalne kontakte s pojedinim političkim liderima iz Federacije BiH o formiranju vlasti bez SNSD.

Da je tako potvrđuje i nedavna izjava predsjednika SDP, Nermina Nikšića, koji je poslije sastanka s liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem, između ostalog izjavio da je moguće formiranje buduće vlasti na nivou BiH bez stranke Milorada Dodika.

– Matematika dopušta da se vlast na državnom nivou formira bez bilo koga – odgovorio je Nikšić na novinarsko pitanje da li je moguće “zaobilaženje” SNSD prilikom predstojećeg formiranja vlasti u zajedničkim institucijama.

Pregovori

Sagovornici iz vrha jedne od vodećih opozicionih političkih stranaka u Srpskoj, koji su insistirali na anonimnosti, otkrivaju nam da su formirane radne grupe u okviru kojih se odvijaju trenutni pregovori o formiranju nove vlasti u Sarajevu sa strankama iz Federacije, ali da je, prema njihovim riječima, još rano govoriti o tome ko će ući u novu vlast.

Kontakti postoje, ali se ozbiljni zvanični pregovori o tome još nisu poveli i očekujemo da oni krenu što prije. Tačno je da postoji mogućnost pravljenja parlamentarne većine u Predstavničkom domu BiH bez SNSD, ali će to prije svega zavisiti od predstojećeg izbora delegata iz Republike Srpske u Dom naroda BiH. Ukoliko se ponovo dogodi situacija od prije četiri godine da SNSD dobije četiri od pet delegatskih mjesta Srba u Domu naroda, odnosno potpunu kontrolu nad tim tijelom, to bi značilo da će ta stranka sigurno postići dogovor s bošnjačkim partijama i za većinu u Predstavničkom domu – ističu naši izvori.

Koliko je predstojeći izbor delegata u Dom naroda BiH važan za SNSD potvrđuje i jučerašnja Dodikova izjava nakon završetka sastanka predstavnika stranaka vladajuće koalicije u Banjaluci.

Postigli smo saglasnost da ova struktura obezbijedi četiri delegata za Dom naroda BiH, koji će biti iz SNSD – rekao je Dodik.

Imena
On je, takođe, potvrdio informaciju da bi ti delegati trebalo da budu Nikola Špirić, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Snježana Novaković Bursać.

S druge strane, kako Srpskainfo saznaje, kandidat PDP za mjesto delegata u Domu naroda BiH biće aktuelni zamjenik predsjednika te stranke, Nenad Vuković, dok SDS još nije odredio svog kandidata za tu poziciju.

– PDP je mjesto delegata u Domu naroda BiH prvo ponudio Jeleni Trivić, ali je ona to odbila. Što se tiče SDS, ta stranka će na predstojećoj sjednici Glavnog odbora, koja bi sutra trebalo da bude održana u Banjaluci, najvjerovatnije odlučiti ko će biti njen kandidat za Dom naroda BiH. Za tu poziciju bio je zainteresovan odlazeći stranački šef Mirko Šarović, ali na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDS on nije dobio bilo kakve garancije da će tako i biti. Postoje spekulacije da bi na tu poziciju mogao da bude kandidovan Miladin Stanić, ali je nezahvalno prognozirati šta će odlučiti Glavni odbor

Politika

Đajić godišnje “ispegla” preko tri miliona maraka

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske nema tehničke i kadrovske kapacitete za pranje, sušenje i peglanje veša pa će ovaj posao u naredne četiri godine povjeriti privatnoj firmi koja bude izabrana na tenderu koji je u toku, a kojoj će za te usluge biti plaćeno 13,3 miliona maraka sa PDV-om.

Vešeraj će biti organizovan u sklopu UKC-a. Uprava će firmi koja dobije ugovor dati na korištenje prostor od 1.072 kvadrata u koji će ona instalirati svoju opremu.

Dužan je da plaća stuju, vodu, grijanje i odvoz smeća, a UKC ima pravo da vrši kontolu i nadzor nad pružanjem usluga.

Od ponuđača na tenderu se traži da su i ranije radili slične poslove te da su uspješno realizovali minimalno jedan ugovor čija je vrijednost veća od 1,8 miliona maraka.

Postrojenja za pranje i peglanje koje bude instalirano mora da ima kapacitet za obradu 4.000 kilograma veša na dvevnom nivou.

Inače, ovaj tender zbog žalbi traje od prošle godine, a dva puta ga je oborila čistionica “Perfect clean” iz Prijedora.

Poslove pranja i peglanja godinama unazad za UKC radi hemijska čistionica “AD” iz Banjaluke.

Iz odjeljenja za kabinetske poslove i poslove informisanja na pitanje CAPITAL-a zašto ne formiraju vlastiti vešeraj i ulažu u opremu, odgovaraju da im se to ne isplati.

“Uzimajući u obzir potrebe naše ustanove, broj pacijenata, broj zaposlenih kao i broj organizacionih jedinica, angažman vlastitih kapaciteta za obavljanje ovih poslova podrazumijevao bi izuzetno veliku početnu investiciju. Posebno je potrebno da se naglasi da bi se moralo voditi računa o neprekidnosti ovog radnog procesa, što bi značilo zapošljavanje najmanje 30 novih radnika”, kazali su u UKC RS.

Capital.ba

Nastavi čitati

Politika

Određen jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki, biće prebačen u KPZ Zenica

Aktuelnom ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki (SDA) određen je jednomjesečni pritvor.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS ranije je Opštinskom sudu  u Sarajevu  predložio određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Skaki.

Skaka će 30 dana provesti u KPZ Zenica.

– Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela – rečeno je ranije iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, on je uhapšen u okviru akcije „Vizionar” zbog nesavjesnog rada u službi, zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Politika

ZAKON JASAN: Narodni front ne može biti parlamentarna stranka

Iako predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić tvrdi da je aktuelnim transferima postala parlamentarna stranka, ona to po Izbornom zakonu ne može da bude, jer poslanici koji su prešli u Narodni front mogu da budu samo samostalni poslanici.

„Ja vam mogu reći da je Narodni front u ovom momentu parlamentarna stranka sa tri poslanika“, ustvrdila je Jelena Trivić.

Ipak, Izborni zakon je jasan i kaže da poslanik koji napusti neku stranku postaje samostalni poslanik i na pločici ispred njih može samo pisati „samostalni poslanik“. Drugim riječima, parlamentarna stranka ne može biti stranka koja nije učestvovala na izborima i prešla cenzus, što Zakon jasno propisuje.

 

Ukoliko takvi poslanici oforme klub, a trebaju da budu najmanje 4 poslanika, oni mogu da djeluju samo kao Klub samostalnih poslanika, a ne Narodnog fronta.

Izvor. istokrs.com

Nenad Nešić pozvao Trivićku da objelodani finansijere stranke:

Nakon osnivačke skuštine „Narodnog fronta“ ne stišavaju se reakcije javnosti, ali ni visokih funkcionera.

-Politička scena Republike Srpske mora se zakonski urediti. Istražiti porijeklo novca koji je Jelena Trivić potrošila sa Narodni front?! Time spriječiti zloupotreba osvojenih poslaničkih mandata od strane preletača.

Rekao je ovo Nenad Nešić, gostujući u emisiji „Telering“, pozivajući Jelenu Trivić da ispoštuje one norme za koje se i sama zalagala, a to je da u ovom slučaju otkrije porijeklo novca kojim se finansira njena stranka.

-Vrijeme je da gospođa Јelena Trivić objasni odakle joj novac! U toj poslaničkoj grupi imate Dubravca koji je podržao Vladu, glasao za SNSD-ovog delegata, bio kandidat za izvršnog direkora u Autoputevima i zahtijevao da se postavi što prije. Drugi poslanik Aleksandar Trninić je glasao protiv Vlade Republike Srpske, a glasao je za kandidata opozicije za izbor delegata u Domu naroda PS BiH. Njih dvojica priznaju legitimnost izbora, a Јelena Trivić kaže da su izborni rezultati nelegitimni. Dakle, tri različite osobe.Šta njih može ujediniti? Pa, lični interes. Kako se ostvaruje?Pa, kroz materijalna dobra – jasan je Nešić.

Vrijeme će pokazat ko finasira stranku Jelene Trivić, da li će predsjednica Fronta istražiti diplome i svojih saboraca, te da li će u dogledno vrijeme izučiti Izborni zakon?

 

 

Nastavi čitati

Aktuleno