Connect with us

Region

BOJKOT KURTIJEVIH IZBORA: Narod na sjeveru KiM odlučan da ne izađe na birališta 18. decembra

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti nastavlja sa svojom destruktivnom politikom koja za cilj ima potpunu okupaciju i etničko čišćenje sjevera Kosova.

On je tako juče ponovo zgazio Briselski sporazum, odbacio svaku mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština i najavio izbore na lokalu, a nakon što su Srbi napustili prištinske institucije. Usljedila je jasna poruka Srba sa KiM – oni na vanrednim izborima za četiri opštine na sjeveru neće učestvovati.

Ovo Kurtijevo, zasada verbalno, „podgrijavanje“ uzavrele situacije na KiM dodatno smanjuje inače minimalne šanse da se do 21. novembra postigne dogovor o registarskim tablicama. Prema Kurtijevom opasnom planu, tog dana trebalo bi da počne naplata kazni u iznosu od 150 evra za vlasnike automobila sa srpskim oznakama, što će sigurno izazvati novi bunt naših sunarodnika koji su odlučni da se odupru svakom protivpravnom nasilju Prištine.

Izjavama o ZSO i izborima u opštinama na sjeveru Kosova, Kurti je lupio i šamar evropskoj vrhušci, koja poslednjih dana šalje poruke da se kriza mora izbjeći i da se 21. novembar ne smije dočekati bez dogovora dvije strane. Evropski šef diplomatije Đozep Borelj upozorio je da ćemo, ukoliko se neko praktično rješenje za tablice ne pronađe u narednim danima, „biti na pragu veoma opasne situacije“.

Oglasio se juče i Boreljov portparol Peter Stano, koji je rekao da EU očekuje napredak u dijalogu Beograda i Prištine, deeskalaciju i konstruktivnu spremnost da se ide napred, kao i da su spremni da u Briselu dočekaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija čim to bude moguće. Stano je potvrdio da je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak juče u sedištu EU razgovarao s glavnim prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem.

Međutim, postavlja se pitanje o čemu se u Briselu pregovara s Bisljimijem, kada je Kurti odbio zahteve i SAD i EU da odloži preregistraciju tablica i kad je i juče nastavio da tera po svome, pa je tako iz Nemačke, gde učestvuje na ekonomskom forumu, opet slao provokativne poruke:

– Prazna mesta na severu KiM moraju se brzo popuniti, ne može se čekati na povratak Srba. Za mesta četiri gradonačelnika na severu KiM moraćemo da organizujemo nove izbore, a mesta 10 poslanika Srpske liste treba da popune drugi. Ako oni neće, moraćemo da nastavimo sa drugim partnerima. I policajci treba da budu zamenjeni što je moguće brže.

On je dodao da je prošle godine došao na vlast, a da su njegovi prethodnici potpisali dokument koji predviđa ZSO i pitao zašto tada nisu formirali zajednicu.

– ZSO nije u saglasnosti sa našim ustavom, jer je njegova osnova multietničnost države.

Zahtevi za takvu autonomiju ne dolaze od većinsko srpskog stanovništva na Kosovu, već samo od Beograda kako bi kompenzovao gubitke koje je pretrpeo tokom rata za vreme Miloševića. Ali, to nije sprovodivo – rekao je Kurti za agenciju APA, i istakao uverenje da će u naredne dve godine doći do konačnog dogovora sa Beogradom o punoj normalizaciji odnosa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je juče da Srbi sa KiM ne traže mnogo, samo poštovanje Briselskog sporazuma. Ona je poručila i da je saglasna sa Boreljom da 21. novembar ne bi trebalo dočekati bez dogovora.

SRPSKE GROBOVE „PRETVARAJU“ U ALBANSKE

DA je namjera Albanaca da zatru čak i tragove srpskog postojanja na Kosmetu pokazuje i to što je srpsko pravoslavno groblje u Vitini preimenovano na gugl–mapi u albansko. Kako je izjavio sveštenik iz Vitine Branislav Denić, koji je prvi primjetio ovaj apsurd, na pomenutom groblju, pored srpske osnovne škole, sahranjuju se samo Srbi, a na njemu se nalaze i ostaci hrama Svetog Nikole.

Region

AFERA PREPISIVANJE: Pale ostavke zbog maturskog ispita

Direktor Ispitnog centra Crne Gore Dragana Dmitrović smijenjena je na danas održanoj telefonskoj sjednici Vlade.

Za vršioca dužnosti Ispitnog centra imenovan je Miloš Trivić, savjetnik u Ministarstvu prosvjete. Na sjednici je smijenjen i cijeli Upravni odbor na čijem je čelu Valentina Radulović.

Dužnosti je razriješena i Dragana Nenadović, koja je bila glavni ocjenjivač.

Vlada je na istoj sednici imenovala privremeni Upravni odbor Ispitnog centra koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

– Mjere zaštite javnog interesa u ovom interesu uvode se zbog neizvršavanja Zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, ostvarivanja javnog interesa i sprječavanje negativnih posljedica za učenike koji žele da nastave obrazovanje na ustanovama visokog obrazovanja – stoji u prijedlogu za razrješenje u koji su Vijesti imale uvid.

Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova iz eksternog matuskog ispita iz crnogorsko-srpskog, bošnjačkog, hrvatskog jezika i književnosti, navodno zbog prepisivanja.

“Ko nije spreman za odgovornost, neka ide kući”

Premijer Dritan Abazović kazao je da je dao ovlašćenje ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću da smijeni direktorku i Upravni odbor Ispitnog centra.

– Razlog je vrlo jednostavan. Prvo, loše planiranje vezano za putovanje djece na Olimpijadu iz fizike, matematike.., svaljivanje krivice na neke druge ljude. Sada problemi sa maturskim ispitima. Dakle, ko nije spreman da preuzme odgovornost, neka ide kući – kazao je Abazović.

(SrpskaInfo)
Nastavi čitati

Region

Pripadnici takozvane Kosovske policija provocirali okupljene Srbe u Zvečanu

Pripadnici takozvane Kosovske policije ponovo su provocirali okupljene Srbe u Zvečanu, kada su vozilom ušli u ulicu u kojoj su okupljeni građani koji traže da se policija povuče iz opštinskih zgrada i gdje KFOR obezbjeđuje da ne dolazi do kontakta između građana i policijaca.

To se dogovrilo ubrzo nakon što su pripadnici Kfora djelimično uklonili žicu oko opštinske zgrade.

Policajac koji je upravljao automobilom rekao je da nije došao da provocira već da dostavi hljeb, kako je rekao, svojim kolegama u zgradi opštine.

Građani sada nisu dozvolili da vozilo napusti mjesto uz samu ogradu koju su postavili pripadnici KFOR-a, a poslije nekoliko minuta, KFOR je omogućio da se policijsko vozilo pomjeri prema zgradi opštine.

Do sada je policajcima hrana dostavljana iz druge ulice, na kojoj nema okupljenih građana, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Region

Račun sa hrvatskog primorja iznenadio region

Sa prvim danima juna, sezona na jadranskoj obali je već uzela maha, a cijene obaraju rekorde. Jedno od omiljenih ljetovališta gostiju iz Bosne i Hercegovine zasigurno je Makarska i poznata Makarska rivijera.

Kada se govori o cijenama usluga, Bljesak.info je istražio cijene kafe i sladoleda. Ukoliko se odlučite otići u Makarsku i pojesti sladoled, lako bi vam mogao prisjesti.

Cijena kugle u većini lokala iznosi 2 eura dok za premium sladoled cijene se penju čak do 2,50 eura. Ako uz to poželite slatki kornet moraćete ga nadoplatit skoro do 0,80 evra.

Kafa je ritual koji mnogi ne propuštaju. Ako se odlučite popiti bijelu kafu za nju biste mogli izdvojiti od 2,10 evra pa sve do 2,50. Za malu kafu s mlijekom cijene se kreću od 1,80 pa nadalje. Za neskafe biste u prosjeku trebali izdvojiti od 2,20 pa sve do skoro 3 evra.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno