Connect with us

Društvo

BOLUJE OD TEŠKOG OBLIKA EPILEPSIJE: Pomozimo malom Ognjenu Drljači (7) u njegovoj borbi

Ognjen Drljača, sedmogodišnji dječak iz Banjaluke, od treće godine boluje od teškog oblika epilepsije.

Ognjenovi roditelji trenutno su nezaposleni, pa je finansiranje liječenja, kako govori njegov otac, gotovo nemoguće.

Porodica trenutno živi od pomoći prijatelja, što nije dovoljno za lijekove i odlazak na preglede.

– Do sada je išao na liječenja u Srbiju, koju su mu omogućili naši prijatelji kroz humanitarne akcije koje su pokrenuli u više navrata. On od treće godine ima fokus na lijevoj strani glave, koja mu otežava i govor. Mnogu su me savjetovali da ga vodim u Francusku na liječenje, ipak sve to puno košta, a mi na sve to živimo kao podstanari – istakao je Drljača.

Na sonovu neurofedbak analize (znanstvena metoda koja pomoću medicinskog aparata koristi snagu suvremene tehnologije kako bi uhvatio i analizirao aktivnosti moždanih valova i pretvara ih u korisne informacije o tome kako vaš mozak funkciniše) dr sc. Ankice Baković, psiholog-ECP psihoteraput NFB terapeut, mališanu je ustanovljena povećana brzina rada mozga te povećanje šiljaka sporih valova.

– Povećanje brzine rada mozga sa desne strane ukazuje na poteškoće kontrole emocija i hiperosjetljivost klijenta,, prenaglašenu senzoriku. Povećanje na lijevoj strani gdje je centar za govor nam ukazuje na poteškoće slušne obrade informacija. Naime, zbog značajno povećane brzine mozak jako brzo i plitko preleti preko informacija te ne uspije veliki broj informacija niti registrirati. Povećanje brzine na centralnom planu CZ nam ukazuje na poteškoće fokusa na ciljani zadatak, čestu izmjenu aktivnosti. Ono što je također zamijećeno jest šiljci theta valova vidljivi na 3D slikama. Svaki šiljak predstavlja jedno tzv.isključenje što nam ukazuje na poteškoće pažnje i koncentracije – navedano je u nalazu te savjetovano da se uradi bazična neurofeedbak terapija koja obuhvata 30 treninga kako bi se primarno smanjila brzina rada mozga te izregulisao rad theta valova kako bi se poboljšao fokus, pažnja, koncetracija te slušna obrada informacija.

Ljudi koji su spremni da pomognu, mogu novčanu pomoć da uplate na Atosbanku žiro-račun: 56766035000229111 i Adikobank 5520151631549416 na ime Borislav Drljača.

novosti.ba

Društvo

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Kristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH (FBiH).
Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ostane.Ključni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje “ReStart BiH” i “Krug 99”, čiji je predsjednik Adil Kulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo “šmitizacijom BiH”, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnune učvršćuju poziciju HDZ-a.

Nastavi čitati

Društvo

Cijene niže u naredna tri mjeseca: Pojeftinjuje gas u Republici Srpskoj

Cijena prirodnog gasa u Republici Srpskoj u naredna tri mjeseca biće niža u odnosu na januar, februar i mart.

Ovo je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz preduzeća Gas-Res, iz koga nisu precizirali koliko će iznositi pojeftinjenje, ali prema nezvaničnim informacijama dok kojih smo došli, to ne bi trebalo da bude manje od deset odsto.

Iz Gas-Resa podsjećaju da se cijena plina određuje u skladu sa postojećim ugovorom koji ova kompanija ima sa Gazprom Eksportom.

“Cijena se svakog kvartala usklađuje sa kretanjem cijena naftnih derivata na svjetskim berzama, pa u skladu sa tim cijena prirodnog gasa može rasti ili padati. Po završetku prvog kvartala 2023. godine, a na osnovu podataka o kretanju cijena naftinih derivata na berzama u proteklom periodu, doći će do usklađivanja cijene za drugi kvartal ove godine. Ovo su redovne ugovorne promjene cijene prirodnog gasa i nisu vezane ni za kakvu novu okolnost ili promjenu cijene od strane našeg dobavljača”, kazali su iz Gas-Resa, te dodali:

“Ono što preliminarno možemo reći jeste da će cijena prirodnog gasa biti niža u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal 2023. godine”, zaključili su ove kompanije.

 

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Društvo

U ponoć počinje izborna tišina u Crnoj Gori

Izborna tišina uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, koji će biti održan u nedjelju 2. aprila, počeće u ponoć.

U drugom krugu predsjedničkih izbora učestvovaće kandidati Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i Pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović.

Đukanović je u prvom krugu osvojio 35,3 odsto glasova, a Milatović 28,9 odsto.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori imaju 542.154 građanina.

Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

Izbore će pratiti domaći i inostrani posmatrači.

Mandat predsjednika Crne Gore je pet godina.

Nastavi čitati

Aktuleno