Connect with us

Društvo

Četiri ubistva potresla BiH u svega desetak dana, KO JE ZAKAZAO?

BiH je u prethodne dvije sedmice apsolutno centralna tema u regiji, ali, nažalost, ni po čemu dobrom.

Posljednja u nizu crnih vijesti koja je potresla javnost jeste ubistvo Amre Kahrimanović, ugostiteljice iz Tuzle, koju je, naočigled gostiju i radnika u njenom lokalu, upucao policijski službenik, a koji, prema tvrdnjama, u tom trenutku nije bio na dužnosti.

Nastavak je ovo tragičnih deset dana u BiH, koji su počeli u nedjelju, 28. januara, u Sarajevu, kada je ubijen devetnaestogodišnji Faris Pendek, a nastavljeni sa još dva teška ubistva 30. januara i 4. februara, u Doboju i Banjaluci, kada su nastradali Saša Kulišić i Zvonimir Stefanović, za čija ubistva su uhapšene njihove partnerke.

Četiri ubistva širom BiH u svega deset dana postavljaju nekoliko pitanja: da li je nešto trulo u ovom sistemu; da li se nešto moglo uraditi da se ove tragedije spriječe; zbog čega se ovakve stvari događaju sve češće i, ono što je najbitnije, da li građani imaju razloga za strah?

“Mediji su ti koji prenose sve do detalja, odnosno svaki građanin ima sve informacije o ubistvima, a mislim da upravo to stvara strah kod ljudi, koji je sasvim opravdan”, kazala je jedna Banjalučanka, koja dodaje da je jeste strah.

Banjalučanka Sanja V. kaže da nema povjerenja u nadležne, jer je čak, kao što je to slučaj u Tuzli, i policajac osumnjičen da je upucao ženu usred tržnog centra.

“Umjesto da oni budu na strani građana, te da ih štite, što im je u opisu posla, svjedoci smo toga da je policajac pucao na sugrađanku u Tuzli. Vjerujem da nikome nije svejedno kad čuje tako nešto, mnogi građani se ne osjećaju sigurno, jer više ne znaju šta mogu doživjeti na ulici, u kafiću ili bilo gdje drugo”, rekla je Sanja.

“Sve više osjećam strah zbog nedavnih događaja i sve češćih ubistava. Svako jutro kada uđem na portale pročitam da se nešto strašno dogodilo. Sve više strahujem za sebe i svoju porodicu. Mislim da se nikada ovo nije dešavalo ovako često”, naveo je Andrej iz Banjaluke.

Neki od građana smatraju da se ovdje radi i o propustima društva u cjelini, i da nasilje, bez obzira na to u kom obliku bilo, treba da se prijavi na vrijeme.

“Mi kao pojedinci često zatvaramo oči pred nasiljem i rijetko ko od nas se odlučuje da prijavi bilo kakav oblik. To, nažalost, daje vjetar u leđa potencijalnim nasilnicama, koji su često i povratnici. Takođe je potrebno mijenjati sistem u smislu veće prevencije, kako bi se problem ‘sasjekao’. A ako se već pojavi, onda raditi sa žrtvama na njihovom osnaživanju”, istakla je Aleksandra T.

Novinarka Brankica Spasenić, koja godinama piše o crnoj hronici, ističe da četiri ubistva u nekoliko dana jesu porazna za državu sa ovako malim brojem stanovnika. Ipak, ona smatra da se svi ovi slučajevi teško mogu posmatrati zbirno i da se na osnovu toga može donositi zaključak da je neko “zakazao”.

“Što se tiče ubistava u Sarajevu i Tuzli, tu bi se moglo polemisati o ovom aspektu. Prema dosadašnjim saznanjima iz istrage, u ovim slučajevima osumnjičeni počinioci su žrtve ubili vatrenim oružjem, mučki i bezobzirno. Po ko zna koji put u BiH dovodi se u pitanje kako ovakvi profili ličnosti uopšte imaju oružje, da ne govorim o tome da je za zločin u Tuzli osumnjičen policajac. U najmanju ruku je porazno saznanje da je to osoba na koju smo do juče trebali računati da će štititi naše živote i imovinu”, kaže Spasenićeva.

Kada je riječ o slučajevima u Doboju i Banjaluci, ona podsjeća da se radi o nekoj vrsti porodične/partnerske patologije.

“Djela su počinile žene, hladnim oružjem, i koliko mi je poznato, nemaju krivične dosijee da bi se moglo govoriti o nekom ‘sistemskom propustu'”, dodala je ona za “Nezavisne”.

Radislav Jovičić, stručnjak za bezbjednost i bivši ministar unutrašnjih poslova RS, kaže da je u sva četiri slučaja jedino dobro to što su počinioci odmah uhapšeni.

“Bitno je da taj sistem nije zakazao, ali mene brine ovaj socijalni aspekt, da se u vrlo krakom roku dese svirepa ubistva, nešto iz strasti, nešto iz koristoljublja, a nešto iz ličnih interesa, čiji motiv nije još utvrđen. Ali, sigurno je da je nešto u ovom društvu zakazalo, da li socijalni momenat, previše nasilja u sredstvima javnog informisanja, frustracije zbog nezaposlenosti ili nečeg drugog, nešto od toga”, navodi Jovičić za “Nezavisne novine”.

Ono što Jovičić posebno ističe kao problematično, jeste da se čini kako su građani “postali željni loših vijesti”.

“Da li su nas preplavile te loše vijesti, da li je i to jedan od uticaja na ljudsku psihu da se tako reaguje, da li je želja za nekim nerealnim i neobjektivnim životom od strane tih mladih ljudi koji su počinili takve gnusne stvari, i da li sve što se dešava u svijetu i kod nas utiče na mlade ljude – pitanja su koja preovlađuju našim društvenim prostorom”, kazao je Jovičić.

Posmatrajući i istražujući ovakve tragedije, sociolozi kažu da su uzroci u političkim, ekonomskim, socijalnim, kulturnim i moralnim aspektima jednog društva.

“Društvo je u krizi, stanovništvo je siromašno, sistem nije uređen, moć je iznad zakona, dio mladih i boraca nemaju egzistenciju, takođe, dio i onih koji su zaposleni doživljavaju neugodnosti (manji postotak). Prirodno je da se u njima javlja frustracija i revolt na to. Na to se dodaju ovi moderni uzroci, a to su tehnologije, virtuelni svijet, koji je ljude odvodio od realnosti”, kaže Duško Vejnović, profesor sociologije na Univerzitetu u Banjaluci.

On je saglasan da je rješenje preventivno djelovanje u smislu prijave svih vrsta nasilja, te pooštravanje kazni za počinioce.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno i vjetrovito sa KIŠOM

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti oblačno i vjetrovito vrijeme sa kišom, te najvišom temperaturom između osam i 16 stepeni Celzijusovih.

Noćas i sutra ujutru biće oblačno i vjetrovito. Na jugu i jugozapadu padaće jača i obilna kiša, a u ostalim predjelima slabe i povremene padavine, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom prijepodneva padavine će slabiti i prestati na zapadu i sjeveru, a kiša će i dalje padati na jugu i jugoistoku. I vjetar će oslabiti prvo na sjeveru, a tokom dana i u ostalim predjelima.

Poslije podne i uveče u većini krajeva biće suvo, samo će na jugu i jugoistoku padati slaba kiša. Slab snijeg padaće na najvišim planinama.

Na sjeveru će duvati slab vjetar, u ostalim predjelima ujutru umjeren do jak, u Krajini i Hercegovini povremeno uz olujne udare. Do sredine dana vjetar će slabiti u svim predjelima.

Danas je bilo pretežno oblačno vrijeme, samo ponegdje u zapadnim područjima registrovana je slaba kiša, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus tri, Čemerno pet, Gacko, Ivan-sedlo i Livno osam, Sokolac devet, Drvar 10, Mrkonjić Grad, Sarajevo i Tuzla 12, Bileća, Novi Grad i Gradačac 13, Doboj, Srebrenica, Trebinje i Zenica 14, Banjaluka, Prijedor, Višegrad i Mostar 15, Foča i Neum 16, te Bijeljina i Zvornik 17 stepeni Celzijusovih.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

VELIKA PROMJENA VREMENA! Stiže i do pola metra snijega

Na Fejsbuk stranici BH Meteo objavljena je prognoza za dane vikenda, a meteorolozi tvrde da u pojedine dijelove BiH stiže i do pola metra snijega.

Za vikend se u Hercegovini i jugozapadu Bosne očekuju obilne padavine uz lokalno grmljavinsko nevrijeme. U ostatku zemlje manje padavina i samo povremeno, objavili su meteorolozi sa stranice “BH Meteo”.

“Ojužilo je, povremeno pojačan jugo puše u većini krajeva. Njegov vrhunac očekuje se večeras i u noći na subotu. Za vikend smirivanje vjetra kao nagovještaj padavina, koja se već lokalno javljaju. Najviše kiše, kako to obično i biva sa južinom očekuje Hercegovinu i jugozapad Bosne. Najprije planinske oblasti sjeverno od Mostara gdje bi se u naredna dva dana moglo skupiti i više od 100 litara po metru kvadratnom”, naveli su.

U ostatku zemlje će, prema njihovim tvrdnjama, biti znatno manje količine padavina, najmanje na sjeveroistoku zemlje gdje bi kiša samo pokupila prašinu, piše ATV.

“U većini krajeva će padati kiša, dok visoke planine očekuje povremeno snijeg. Najviše snijega očekuje se na visokim planinama sjeverne Hercegovine, poput Čvrsnice i Prenja. Na vrhovima preko 2.000 metara lokalno će pasti i preko pola metra snijega”, tvrde oni.

Ističu da već od večeras stiže prvi talas padavina do sredine dana u subotu.

“Tako da će veći dio vikenda proći u znaku nestabilnog i pretežno oblačnog vremena”, navodi se u objavi.

Nastavi čitati

Društvo

NA SOKOCU PROŠLE GODINE 9 ZAHTIJEVA ZA USVAJANJE, ali nijedan nije ispunjen! Nema djece koja bi mogla BITI USVOJENA

Centar za socijalni rad Sokolac prošle godine je imao devet zahtjeva za usvojenje maloljetne djece, ali im nije udovoljeno jer u ovoj ustanovi nije bilo djece koja bi mogla da budu usvojena, izjavila je Srni vršilac dužnosti direktora ove ustanove Snježana Bašević.

Baševićeva je naglasila da je Centar za socijalni rad Sokolac od 1995. godine do sada imao samo jedan slučaj potpunog usvajanja, te jedan nepotpunog.

Ona je navela da je Centar u 2023. godine imao 17 korisnika prava na novčanu pomoć u mjesečnom iznosu od 194 KM, dok je pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica ostvarilo 309 lica kojima je u prvoj grupi novčana pomoć bila oko 251 KM, a za drugu oko 126 KM.

Prema njenim riječima, pravo na smještaj u ustanove socijalne zaštite tokom prošle godine ostvarilo je 20 korisnika, od kojih je šest u ustanovama za lica sa invaliditetom i djecu i omladinu ometenu u razvoju, a 14 u domovima za starija lica.

“Centar je, u zavisnosti od njihove penzije koju ostvaruju, mjesečno plaćao od 200 KM do 850 KM”, navela je Baševićeva. Ona je naglasila da su jednokratne novčane pomoći isplaćene za 22 korisnika, a pravo na ličnu invalidninu ostvarivalo je 56 korisnika, za koje su u zavisnosti od stepena tjelesnog oštećenja mjesečno isplaćivali od 114 KM do 194 KM.

Baševićeva je podsjetila da je 1. septembra prošle godine stupio na snagu novi Porodični zakon kojim se uređuju različiti porodičnopravni odnosi, te postupci nadležnih organa u vezi sa porodičnim odnosima i starateljstvom.

“U centrima za socijalni rad to smatramo efikasnijim rješenjem jer Sud ima svoje mehanizme za izvršenje tih presuda, za razliku od ovih ustanova”, rekla je Baševićeva.

Ona je istakla da je u sokolačkom Centru za socijalni rad prošle godine sprovedeno 14 postupaka mirenja bračnih drugova, što je preduslov da bi se pokrenula brakorazvodna parnica kod nadležnog suda.

“Evidentirano je 19 slučajeva savjetodavne pomoći u prevazilaženju partnerske disfunkcionalnosti”, rekla je Baševićeva. Baševićeva je navela da je lani evidentirano šet slučajeva nasilja u porodici, te da je Sud izrekao pet hitnih mjera zaštite i jednu zaštitnu mjeru, što je rađeno sa Policijskom stanicom Sokolac.

Ona je istakla da su se, od pet hitnih mjera zaštite, četiri odnosile na zabranu približavanja i kontaktiranja učinioca nasilja sa žrtvom nasilja, a jedna na udaljenje počinioca iz kuće ili stana. “Izrečena je i jedna zaštitna mjera – zabrana približavanja žrtvi nasilja na udaljenosti od 200 metara”, precizirala je Baševićeva.

Nastavi čitati

Aktuelno