Connect with us

Banjaluka

CIJELI MART POSVEĆEN ŽENAMA U Banjaluci počela kampanja “ZA ŽIVOT ŽENA”

Zvanično je počela kampanja „Za život žena“, koju drugu godinu zaredom organizuje Grad Banja Luka sa udruženjima građana, koja se bave pitanjima prava žena.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je ideja da cijeli mart bude posvećen ženama, njihovoj borbi, a ne da to bude samo jedna ruža ili buket.

-Posebna priča se krije iza lika žene na bedževima koji su zaštitni znak kampanje, a koji izrađuju korisnice Sigurne kuće, žene koje su pokazale snagu da se odupru teškim životnim izazovima i da se bore – kazao je gradonačelnik.

Najavio je da je ideja da se dogodine uvede i nagrada pod nazivom „Žena grada Banje Luke“.

-Želimo da istaknemo onu koja je pronijela svoju priču, koja je uradila najveći podvig i bila inspiracija svim drugima i onda kada je bilo najteže – poručio je on.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo kazala je da kampanja „Za život žena“ već nakon prve godine ostvarila svoj cilj.

-Želja i cilj su nam da Osmi mart nije samo praznik kada poklonimo ružu našim najmilijim damama, nega kada razmišljamo i govorimo o svim onim aspketima Dana žena koje imamo kroz istoriju, a to je borba za radnička prava, borba za prava žena – kazala je savjetnica Šukalo.

Kampanja će trajati tri sedmice, a kako ističe – od sadržaja tu su paneli, sajam zaopošljavanja žena, podjela vaučera za besplatne zdravstvene preglede, koncert grupe Leksington u dvorani Borik 8. marta i dr.

-Večeras sa ženama iz našeg grada se družimo i šaljemo jednu poruku da smo snažne i da smo jako bitan faktor u postojanju našeg grada – poručila je savjetnica Šukalo.

Amela Bašić u ime Fondacije „Udružene žene“ kazala je da je u fokusu Fondacije ekonomsko osnaživanje žena.

-Ove godine Grad je omogućio da se prepoznaju potrebe korisnica Sigurne kuće tako da smo za potrebe kampanje izradili 400 broševa sa likom žene, koji predstavlja jednu snažnu uspješnu i ostvarenu ženu, u ovom slučaju ženu koja je izašla iz situacije nasilja i pronašla novi samostalni žiovt – kazala je Bašić.

Istkala je da planiraju i održavanje Interkativnog sajma zapošljavanja žena u subotu, koji će okupiti nezaposlene žene i sve zainteresovane poslodavce, uz panel diskusiju o radnim pravima.

Brankica Raković, urednica Lola magazina istakla je da joje je kao nekome ko se više od 15 godina bavi temama feminiza na ovim našim područjima –  drago što su na lokalnom nivou prepoznali važnost ovih tema i što smo došli na nivo na cijeli mjesec posvećujemo upravo ovoj temi.

Banjaluka

Za SAMO DVA DANA sankcionisana ČAK 172 vozača zbog alkoholisanosti

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, u dane proteklog vikenda realizovali su regionalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, kojom prilikom su izdali 172 prekršajna naloga.

“Policijski službenici su kontrolisali 3842 učesnika u saobraćaju kojom prilikom je izvršeno alkotestiranje 3838 vozača. Zbog utvrđene nedozvoljene količine alkohola u organizmu sankcionisana su 172 vozača, koliko ih je i isključeno iz saobraćaja. Od ukupnog boroja sankcionisanih vozača, 96 vozača je sankcionisano zbog utvrđene količine alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, 50 vozača zbog utvrđene količine alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg, a 17 vozača je zadržano lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog utvrđene količine alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg”, navedeno je u saopštenju iz PU Banjaluka.

Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisana su četiri vozača mlađa od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva, dok je pet lica odbilo da se podvrgne ispitivanju na prisustvo alkohola. Evidentirana su 23 ostala prekršaja.

Policijski službenici Policijske stanice Čelinac, 25.03.2023. godine oko 23,45 časova, lišili su slobode lice D.K. iz Teslića, koje je upravljalo putničkim vozilom marke VW, a koje se nije zaustavilo na naredbu policijskih službenika, već se nastavilo kretati velikom brzinom i bježati od policijskih službenika, ali isto je nakon kraćeg vremena zaustavljeno.

Izvršenom kontrolom utvrđeno je da lice D.K. upravljalo vozilom bez položenog vozačkog ispita, da je važnost registracije navedenog vozila istekla, kao i da se na vozilu nalaze nepripadajuće registraske oznake. Protiv lica D.K. će biti podnešen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.

Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske odredbe, a posebno na vozače motornih vozila da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, jer je vožnja pod uticajem alkohola opasna, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

 

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Banjaluka

Direktor “Autoprevoza”: Otvoreni smo za dogovor sa gradom, ali hoćemo dio prihoda od parkinga

“Autoprevoz” je spreman na saradnju sa Gradskom upravom Banjaluke u vidu podjele prihoda od Kraševog parkinga kod Stare autobuske stanice, rekao je Sladomir Đurić, direktor “Autoprevoza”.

Prema njegovim riječima, “Autoprevoz” je spreman na dogovor, u smislu da navedena imovina i dalje ima funkciju parkinga.

“Spremni smo da se nastave dosadašnje aktivnosti, jer grad nema mnogo parking mjesta, ali uz dogovor ili potpisan ugovor sa Gradom da ‘Autoprevoz’ kao vlasnik nekretnine ima dio prihoda od naplaćivanja parkinga”, pojasnio je Đurić za “Nezavisne novine”.

Dodaje da za sada nemaju druge planove, te ne žele napraviti problem građanima.

“Spor ‘Autoprevoza’ i Gradske uprave je okončan, i nakon 18 godina pravosnažno je presuđeno u korist ‘Autoprevoza'”, rekao je on, te dodao da su po pravosnažnoj presudi tražili da uđu u posjed imovine koja je “Autoprevozova”.

“Više nije sporno čije je zemljište. Pokušavali smo da na normalan način završimo ovu priču i na osnovu presude da uđemo u posjed, ali nismo imali  razumijevanje Gradske uprave, te smo se zbog toga morali odlučiti na sudsko izvršenje”, naveo je Đurić.

Dodaje da sve rade po zakonu i ulaze u svoju imovinu.

“Mi ništa ne otimamo kako oni govore, neću ni ja dozvoliti da se otima”, kazao je on.

Nastavi čitati

Banjaluka

Aerodromi RS: Otkazan let za Dortmund

 Sa aerodroma u Mahovljanima danas je otkazan samo let za Dortmund u Njemačkoj, potvrđeno je za „Glas Srpske“ u „Aerodromima Republike Srpske“.

Planiranim redom letenja danas saobraća kompanija „Viz er“ na relacijama Štokholm, Basel, Dortmund, dok „Rajan er“ saobraća ka Berlinu i Memingenu, a avioni „Er Srbije“ ka Beogradu.

–  Za danas je otkazan let Dortmund – Banjaluka – Dortmund. Ostali letovi saobraćaju redovno  – kazali su Glasu Srpske“ u Aerodromima RS na pitanje da li su zbog jednodnevnog štrajka na aerodromima u Njemačkoj otkazani i letovi iz Mahovljana ka toj zemlji.

Autobuski, željeznički i avio saobraćaj širom Njemačke danas je paralisan, zbog najvećeg štrajka u toj zemlji u prethodnih nekoliko decenija, kojim su pogođeni milioni putnika.

Dva najveća njemačka aerodroma, u Minhenu i Frankfurtu, obustavila su sve letove, dok je željeznički operater “Dojče ban” otkazao sve međugradske željezničke usluge.

Er Srbija je danas obavila letove do Berlina i Diseldorfa, dok su zbog štrajka u Njemačkoj, najvećeg u posljednje tri decenije polasci do Frankfurta, Štutgarta i Nirnberga odloženi za sutra.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Aktuleno