Connect with us

Banjaluka

CIJELI MART POSVEĆEN ŽENAMA U Banjaluci počela kampanja “ZA ŽIVOT ŽENA”

Zvanično je počela kampanja „Za život žena“, koju drugu godinu zaredom organizuje Grad Banja Luka sa udruženjima građana, koja se bave pitanjima prava žena.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je ideja da cijeli mart bude posvećen ženama, njihovoj borbi, a ne da to bude samo jedna ruža ili buket.

-Posebna priča se krije iza lika žene na bedževima koji su zaštitni znak kampanje, a koji izrađuju korisnice Sigurne kuće, žene koje su pokazale snagu da se odupru teškim životnim izazovima i da se bore – kazao je gradonačelnik.

Najavio je da je ideja da se dogodine uvede i nagrada pod nazivom „Žena grada Banje Luke“.

-Želimo da istaknemo onu koja je pronijela svoju priču, koja je uradila najveći podvig i bila inspiracija svim drugima i onda kada je bilo najteže – poručio je on.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo kazala je da kampanja „Za život žena“ već nakon prve godine ostvarila svoj cilj.

-Želja i cilj su nam da Osmi mart nije samo praznik kada poklonimo ružu našim najmilijim damama, nega kada razmišljamo i govorimo o svim onim aspketima Dana žena koje imamo kroz istoriju, a to je borba za radnička prava, borba za prava žena – kazala je savjetnica Šukalo.

Kampanja će trajati tri sedmice, a kako ističe – od sadržaja tu su paneli, sajam zaopošljavanja žena, podjela vaučera za besplatne zdravstvene preglede, koncert grupe Leksington u dvorani Borik 8. marta i dr.

-Večeras sa ženama iz našeg grada se družimo i šaljemo jednu poruku da smo snažne i da smo jako bitan faktor u postojanju našeg grada – poručila je savjetnica Šukalo.

Amela Bašić u ime Fondacije „Udružene žene“ kazala je da je u fokusu Fondacije ekonomsko osnaživanje žena.

-Ove godine Grad je omogućio da se prepoznaju potrebe korisnica Sigurne kuće tako da smo za potrebe kampanje izradili 400 broševa sa likom žene, koji predstavlja jednu snažnu uspješnu i ostvarenu ženu, u ovom slučaju ženu koja je izašla iz situacije nasilja i pronašla novi samostalni žiovt – kazala je Bašić.

Istkala je da planiraju i održavanje Interkativnog sajma zapošljavanja žena u subotu, koji će okupiti nezaposlene žene i sve zainteresovane poslodavce, uz panel diskusiju o radnim pravima.

Brankica Raković, urednica Lola magazina istakla je da joje je kao nekome ko se više od 15 godina bavi temama feminiza na ovim našim područjima –  drago što su na lokalnom nivou prepoznali važnost ovih tema i što smo došli na nivo na cijeli mjesec posvećujemo upravo ovoj temi.

Banjaluka

KONCERTOM “POKLON REPUBLICI” banjalučki Univerzitet obilježava kraj nastave

Godišnji koncert banjalučkog Univerziteta pod nazivom “Poklon Republici” biće održan danas u Banjaluci uz nastup 80 izvođača.

Koncertom će biti obilježen završetak nastave u akademskoj 2023/2024. godini i Svjetski dan muzike.

Izvođači iz Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i simfonijskog orkestra Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada izvodiće muziku iz domaćih i stranih filmova, najavljeno je iz Univerziteta u Banjaluci.

Posebno iznenađene je zajedničko izvođenje simfonijskog orkestra uz gostujućeg di-džeja.

Generalni pokrovitelj koncerta je Kabinet predsjednika Republike.

Koncert je zakazan za 21.00 čas na platou Filozofskog fakulteta, a izjave za medije predviđene su u 20.10 časova ispred zgrade Rektorata.

Nastavi čitati

Banjaluka

VELIKI USPJEH BANJALUČKIH KAJAKAŠA: Gradonačelnik čestitao Aljoši i Urošu Travaru na osvojenim medaljama

Gradonačelnik Draško Stanivuković čestitao je banjalučkim sportistima Aljoši i Urošu Travaru na velikom uspjehu na Balkanskom klupskom prvenstvu u kajaku, koje se održava u Sjevernoj Makedoniji.

-Naši sportisti su najbolji ambasadori Banje Luke. U ime Grada Banje Luke i u svoje lično ime čestitam Aljoši Travaru na osvojenoj zlatnoj medalji, kao i Urošu Travaru na osvojenoj bronzanoj medalji na Balkanskom klupskom prvenstvu u kajaku koje se održava u Sjevernoj Makedoniji. Ponosni smo na vas i cijeli vaš tim – kazao je gradonačelnik.

Poručio je da uvijek mogu računati na podršku svog grada.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAD BANJALUKA JE UVIJEK NA STRANI DJECE I RODITELJA: Subvencije su pomoć roditeljima, ne dodatni profit POJEDINIM VRTIĆIMA (VIDEO)

Subvencije idu i do 350 KM.

Narodni poslanik Mirna Savić-Banjac, komentarisala je subvencije koje Grad Banjaluka daje roditeljima kako bi subvencionisali boravak u privatnim vtrićima.

– Grad Banjaluka je uvijek na strani djece i roditelja, zato su subvencije povećane i idemo ka tome da cijene u privatnim i državnim vrtićima budu potpuno izjednačene – rekla je Savić-Banjac.

Ona dodaje da već od sljedećeg mjeseca subvencije biti povećane na 100 KM, a od ovgusta na 150 KM za prvo dijete. Za drugo dijete subvencije iznose 200 KM.

Nastavi čitati

Aktuelno