Connect with us

Banjaluka

CIJENE STANOVA U BANJALUCI I DALJE RASTU! Kvadrat od 3500 do 4000 MARAKA!

Prosječna cijena prodatog stana u novogradnji u Republici Srpskoj u posljednja tri mjeseca prošle godine bila je 2.613 KM po kvadratnom metru, a u Banjaluci 3.392 KM.
U Republici Srpskoj su u posljednjem tromjesečju 2023. godine prodata 1.293 stana u novogradnji. Od te brojke u Banjaluci je prometovano sa 406 stanova.

– Prosječna cijena prodatih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2023. godine u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2022. godini viša je za 3,6% i u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. godine viša je za 7,9 odsto – piše u izvještaju Zavoda za statistiku Srpske.

Broj prodatih završenih novih stanova u Republici Srpskoj u četvrtom tromjesečju 2023. godine veći je u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. godine za 24,7 odsto.

– Podaci se odnose na završene nove stanove i dobijeni su na osnovu sklopljenih i realizovanih kupoprodajnih ugovora u posmatranom tromjesečju, bez obzira da li je uplaćen cijeli iznos ili jedan dio ukupne cijene stana. Novogradnja podrazumijeva izgradnju novog objekta na mjestu gdje ranije nije postojao, ili na mjestu prethodno porušenog objekta – objašnjavaju u Zavodu, prenosi Mondo.

U cijeni jednog kvadratnog metra novoizgrađenog stana 56,3 odsto troškova čine troškovi građenja i dobit izvođača, a na građevinsko zemljište otpada 14,4 odsto procenta. Ostali troškovi i PDV zauzimaju 29,3 odsto cijene.

Inače, prosječna cijena kvadrata građevinskog zemljišta, u posmatranom periodu, u Banjaluci je 503KM, a u RS 376 KM.

Banjaluka

ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU! I ove godine preventivni pregledi u okviru kampanje „Za život žena“

U okviru kampanje obilježavanja Međunarodnog dana žena, Grad Banja Luka u saradnji sa Domom zdravlja u Banjoj Luci organizovaće različite aktivnosti posvećene brizi o zdravlju žena.

Tako će i ove godine biti organizovani besplatni preventivni pregledi za sugrađanke, ali i predavanja o značaju preventivnih pregleda.

U ime Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti u JZU Dom zdravlja Banja Luka, doktor Mladen Šukalo kazao je da će prvi put ove godine biti organizovana akcija pod nazivom „Za majku i kćerku“ u okviru koje će biće organizovani preventivni ginekološki pregledi za majke životne dobi iznad 25 godina koje u protekle dvije godine nisu radile PAPA nalaz, dok će za djevočice uzrasta od 11 do 15 godina biti organizovana vakcinacija protiv humanog papiloma virusa.

Dodao je da ova akcija počinje 12. marta i da će na ovaj način i majke i kćerke moći će u jednom danu obaviti ove preventivne usluge.

Sve zainteresovane sugrađanke prijaviti se mogu najkasnije do 29. februara na sljedeći broj telefona: 051/ 247- 346 u terminu od 08.00 do 12.00 časova. Takođe, svoj termin mogu rezervisati i preko timova Porodične medicine.

Osim preventivnih pregleda, tokom mjeseca marta biće organizovana i predavanja za učenike završnih razreda o reproduktivnom zdravlju i polno prenosivim bolestima.

Podsjećamo, povodom obilježavanja Osmog marta – Međunarodnog dana žena u organizaciji nevladinih organizacija uz podršku Grada Banje Luke tokom cijelog marta pripremljen je niz događaja posvećenih zdravlju žena, borbi protiv nasilja nad ženama, ali i ekonomskom osnaživanju žena.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆU JEDNOGLASNA PODRŠKA U MZ MOTIKE “Na još jače napade mi još snažnije odgovaramo”

-Na još jače napade mi još snažnije odgovaramo i to samo našim radom. Prazne riječi otići će u vjetar, a rezultati će vječno ostati.
Jednoglasna podrška MO Motike za novi mandat i nove pobjede u Banjoj Luci, ali i velika zahvalnost ljudi za sve postignute rezultate i projekte koje smo realizovali u ovom dijelu naše Banje Luke, kazao je večeras gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u Motikama.

Nastavi čitati

Banjaluka

USPJEŠAN SASTANAK SA CENTROM ZA SOCIJALNI RAD! Stanivuković “Banjaluka je ekonomski stabilna”

-Veoma uspješan radni sastanak sa predstavnicima Centra za socijalni rad. Sva važna socijalna davanja – od isplate tuđe njege, pomoći i lične invalidnine, kao i cijenu personalne asistencije smo usaglasili, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
On je dodao da je Banjaluka stabilna i sve svoje obaveze, sa naglaskom na one najprioritetnije, rješavaće na vrijeme.
-Ispunićemo zahtjeve koje su iz ove ustanove od nas tražili.Mogu sa ponosom reći da će svo povećanje troškova – od minimalne plate do životnog standarda – Banja Luka kroz veće cijene ovih usluga stići. Banja Luka je ekonomski stabilna.Banja Luka je tu za sve kategorije našeg stanovništva, ističe gradonačelnik.

Nastavi čitati

Aktuelno