Connect with us

Region

ČOSUDOVSKI TVRDI: Ogromna količina dokaza da je Milošević LIKVIDIRAN U HAGU

Direktor kanadskog Centra za istraživanje globalizacije Mišel Čosudovski izjavio je da je ogromna količina dokaza da je bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević likvidiran u Haškom tribunalu jer nije mogao da bude osuđen, te da je zbog toga izgubio svaku iluziju o međunarodnoj sudskoj pravdi.

Čosudovski nije precizirao o kojim dokazima se radi. U intervjuu Večernjim novostima naveo da je razgovarao sa Miloševićem u Hagu, kao i da je trebalo da svjedoči o vezama terorističke OVK i mudžehadina u BiH, ali je odustao jer su ga britanski i srpski advokati obavjestili da mu neće dozvoliti da govori u sudnici pravdajući se statutom i procedurom.

“Srpski predsjednik je, opet insistirao da se brani sam mada sam ga molio da to ne čini. Možda je i odlučio ispravno”, rekao je Čosudovski za “Večernje novosti”.

On je rekao da je profesor emiritus sa Prinstona Ričard Falk, koji je danas na čelu međunarodne odbrane prava Palestinaca, a po nacionalnosti Jevrejin, iskovao pravni “nonsens” protiv prava Srbije da se brani i amnestirao NATO za zločine u SR Jugoslaviji.

“Kao šef Komisije međunarodnih pravnika koji su po zahtjevu Norveške utvrđivali agresiju na Srbiju i Crnu Goru 2001. godine /Falk/ je napisao kako je Komisija utvrdila da su jugoslovenske snage bile angažovane u dobro planiranoj kampanji terora i protjerivanja Albanaca sa Kosmeta u akciji `etničkog čišćenja` i da su htjeli da unište temelje albanskog društva, te je ocjena Komisije u vezi sa NATO bombardovanjem Jugoslavije bila da je to bilo `nezakonito, ali opravdano”, podsjetio je Čosudovski.

On je ukazao da je amnestirajući NATO u daljem nalazu Falkova komisija ostavila prostor u Haškom sudu da utvrđuje odgovornost pojedinaca ili države za zločine.

Podsjećamo, Slobodan Milošević je 11. marta 2006. godine pronađen bez tragova života u svom krevetu u pritvorskoj jedinici UN-a u Scheveningenu. Čuvar je odmah pozvao komandira i liječnika pritvora. Liječnik je potvrdio da je Milošević mrtav. Predsjednik Suda Fausto Pokar naredio je provođenje istrage o Miloševićevoj smrti. Holandski ministar spoljnih poslova Bernard Bot izjavio je u Hagu da je Milošević umro prirodnom smrću.

Od početka suđenja pred Haškim sudom, 12. februara 2002. godine, proces je prekidan više od 15 puta, najčešće zbog Miloševićevih problema s krvnim pritiskom. Sudsko vijeće Haškog suda odbilo je krajem februara 2006. godine njegov zahtjev za privremenim puštanjem iz sudskog pritvora na liječenje u Moskvu. U obrazloženju odluke, Vijeće pod predsjedanjem sudije Patrika Robinsona navelo je da Milošević nije dokazao da je medicinski centar Bakuljev u Moskvi jedino mjesto u kojem on može biti liječen, kao i da, pored garancija Rusije, nije izvjesno da bi se vratio na kraj suđenja, jer je optužen za teške zločine i da mu prijeti duga zatvorska kazna. Njegove pristalice su odmah nakon objave smrti tvrdili da je umro zbog neljudskog tretmana u pritvoru. Po zvaničnim nalazima, umro je od srčanog infarkta, zbog svojevoljnog neuzimanja propisanih lijekova.

Mišel Čosudovski je kanadski ekonomista, književnik i teoretičar zavjere. Profesor je emeritus ekonomije na Univerzitetu u Otavi i predsjednik i direktor Centra za istraživanje globalizacije.

Od ranije u svojim tekstovima i knjigama zastupa kritički stav prema NATO paktu i ističe da su napadi alijanse 1999. godine na tadašnju SRJ “najgrublje kršenje međunarodnog prava, osnovnih principa Povelje UN, međunarodnih konvencija i ugovora”.

Izveštaj američkog Stejt departmenta u avgustu 2020. optužio je veb lokaciju koju vodi ovaj profesor da predstavlja podršku za rusku kampanju dezinformacija, što je Čosudovski preko advokata demantovao.

Region

DETALJI NESREĆE U CRNOJ GORI: Poginuli mladić i djevojka

Podgoričanin J.R. (23) i njegova saputnica V.LJ. (23), takođe iz Podgorice, poginuli su u saobraćajnoj nesreći na putu Bar-Ulcinj, u mjestu Kruče.

Kako je saopšteno iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije Crne Gore, u sinoćnjem udesu povrijeđene su dvije osobe, prenosi Srna.

Iz OKC-a su kazali da se nesreća dogodila oko 22.20.

U udesu su učestvovala dva vozila, a saobraćaj je obustavljen zbog uviđaja.

Nastavi čitati

Region

SIMBOL CRNE GORE VEĆ 4 GODINE POD KATANCEM! Prijeti mu nestanak sa turističke mape

Nekada najprestižnije i najluksuznije naselje već godinama nije dostupno turistima.

Sveti Stefan, nekada jedan od simbola Crne Gore, danas je zatvoren i, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, polako klizi ka trajnom nestajanju s turističke mape, pišu Vijesti.

Vladimir Mitrović, svjedok najvećeg uspjeha popularnog “Sveca” i njegov direktor od 1969. do 1975. godine, ističe da država treba da preuzme grad-hotel, uloži novac i vrati mu sjaj koji je imao. On je to rekao komentarišući to što je ovaj grad-hotel četvrtu godinu zaredom zatvoren i svoj 64. rođendan dočekuje s katancem na gvozdenim vratima.

Malo paštrovsko ribarsko naselje, srednjovjekovno utvrđenje koje je vijekovima odolijevalo najezdama osvajača, 13. jula 1960. pretvoreno je, odlukom tadašnjih komunističkih vlasti, u mondensko ljetovalište. “Svetac” je postao sinonim luksuza i prestiža, a u njemu su odsjedale najpoznatije svjetske filmske zvijezde, političari, kraljevi, carevI itd.

Nažalost, noviju istoriju “Svetog Stefana” ispisuju vlade, počev od onih kojima je rukovodio Milo Đukanović, pa do vlada od pada DPS-a zaključno s posljednjom Milojka Spajića. Sveti Stefan zajedno s Vilom “Miločer” i hotelom “Kraljičina plaža”, koji je u međuvremenu srušen i na negovom mjestu je započeta gradnja novog s apartmanima za tržište, data je 2007. u zakup kompaniji Adriatic properties, koji je mendžment povjerio brendu Aman.

Katastrofa za Crnu Goru
Sukob na relaciji zakupac-Vlada, koji su eskalirali međunarodnom arbitražom u Londonu teškom stotinu miliona evra, već četvrtu godinu kao posljedicu ima da je popularno ljetovalište zatvoreno, a male su nade da će gosti ovoga ljeta odmarati na ostrvu.

“Evo četiri godine ‘Sveti Stefan’ nije radio, a nije radio i četiri godine zbog renoviranja, praktično osam godina. To je katastrofa za Crnu Goru, za Budvu, jer je grad-hotel jedan, jedinstven na svijetu, takvog više nema. Pokušali su da ga imitiraju Francuzi, ali nisu uspjeli. Dajemo priliku da neko ko dolazi u Crnu Goru kaže ako je ‘Sveti Stefan’ nešto najbolje što imate i ako je zatvoren, onda nešto ovdje nije u redu”, naveo je Mitrović.

Mitrović ističe da bi najbolje bilo da grad-hotel preuzme država i da ga dovede, kako kaže, tamo gdje je nekada bio. Ističe, da bi “Sveti Stefan” trebalo da se vratiti gdje je bio kada je plijenio cijeli svijet, kada su dolazili carevi kraljevi, viđeni gosti.

Nastavi čitati

Region

Detalji horora kod Majdanpeka: Ubio komšije zbog požara, pa pobjegao u šumu

Bračni par Rumena i Rade Jovanović ubijeni su na salašu između Majdanpeka i Donjeg Milanovca.

Njih je iz puške ubio komšija (89) nakon svađe.

U pucnjavi je ranjen i jedan muškarac koji je sa dvije prostrelne rane zbrinut u Domu Zdravlja u Donjem Milanovcu, kaže doktor Vladica Petrović.

Prema prvim informacijama, svađa je izbila zbog požara, ali se više detalja ne zna.

Ubica je pobjegao u šumu, policija traga za njim.

Ka mjestu pucnjave krenuli su i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

(Kurir.rs)

Nastavi čitati

Aktuelno