Connect with us

Region

Vojna pomoć za tzv. Kosovo OPASNOST ZA SRBIJU

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da su, iako NATO ne radi direktno na stvaranju tzv. kosovske vojske, neke članice Alijanse u taj proces direktno involvirane, i istakao da sva vojna pomoć koju Priština dobija predstavlja opasnost za Srbiju

Vučević je za TV Prva rekao da je najavljena isporuka raketa “džavelin” Prištini od strane Sjedinjenih Država nije jedina vojna pomoć koju Priština dobija od strane članica Alijanse.

-Kada dodate sve ono što su im ranije isporučili Turci, Nemci i Hrvati. Zatim Britanci koji sa njima rade obuku, imaju strateške dogovore, poveli su njihovih tih tzv. deset vojnika i na Folklandska, odnosno Malvinska ostrva. Zbog toga smo imali problem sa Argentinom, koja, naravno, ne priznaje Kosovo, pa je pisala protestu notu Srbiji i pitala zašto ono što oni vide kao deo Srbije participira na nečemu što ugrožava njihov suverenitet – rekao je Vučević.

On je naglasio da Srbiji treba mir, a ne rat i da je, prije svega, vojska neko ko ne želi sukobe, jer zna šta oni znače.

-Mi čuvamo mir, jer Srbija pobeđuje u miru. Mi želimo da se realizuje projekat Srbija 2027. Vojska je tu da bude garant mira i čuvar slobode naše države. Ali, vojska vas čuva da ne budete zrno koje bi pozobala bilo koja vrana, ili neka druga ptica grabljivica koja bi doletela i pokušala da proguta Srbiju – rekao je Vučević i dodao da iz tog razloga vojska prati šta se dešava u regionu.

Ministar odbrane je pojasnio da misli na hrvatska oklopna vozila koja dolaze u Beli Manastir, grad koji se nalazi u blizini granice Srbije.

-Za šta je to potrebno? Kupuju 12 aviona “rafali“. Nesumnjivo je da Hrvatska mnogo ulaže u vojsku, njihov vojni budžet raste rapidno, deo su NATO alijanse i ne treba potceniti ono što oni rade – rekao je Vučević.

Govoreći o vojnim ulaganjima naše zemlje, Vučević je istakao da je Srbija 2023. godine na odbranu potrošila milijardu i 510 miliona dolara i da vojni budžet iznosi dva odsto BDP-a.

-Mi imamo i druge izvore finansiranja, velike korporacije u okviru namenske industrije, koje imaju sopstvene budžete i mogu da ulažu i ostvaruju, odnosno izvršavaju određene zadatke koji se tiču odbrane države. Mi ćemo nastaviti da ulažemo, ne da bismo se trkali sa nekim, ne da bismo trošili besmisleno novac ili ogromne količine novca, nego da bi država bila mirnija i sigurnija – rekao je Vučević i još jednom ponovio da se Srbija ne sprema za rat.

On je naveo da 30. januara predstoji sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u okviru kog će biti predstavljen godišnji izvještaj o stanju u Vojsci, dodajući da na te sastanke dolazi kompletan vrh vojske i Ministarstva odbrane i da se razgovara o onome što je urađeno, ali pruje svega se definišu ciljevi i zadaci za naredni period.

Govoreći o prijedlogu za uvođenje vojnog roka, rekao je da vjeruje da će to pitanje biti rešeno do kraja ove godine.

-Apsolutno ostajemo vrlo čvrsti kao Ministarstvo odbrane sa tim zahtevom ili sa tom inicijativom. Čekamo da dobijemo i formalan odgovor vojnog kabineta, predsednika Srbije kao vrhovnog komandanta oružanih snaga. Čeka nas, naravno, i nova Vlada i nova Narodna skupština. Narodna skupština donosi akte kojima se to reaktivira. Ostaje i organizacija – od regrutnih centara, zdravstvenih centara koji treba da vrše zdravstvene preglede. Naravno, infrastrukture kasarne koje treba da prilagodimo novim uslovima života. Mi imamo i budžet koji bi morao da bude u toj pripremnoj godini. I onda, naravno, da vidimo i koliko će biti trajanje vojnog roka na predlog Vojske i Ministarstva odbrane – rekao je on i dodao da ostaje da se riješi i pitanje civilnog služenja vojnog roka.

Kada je ruječ o predstojećem konstituisanju Skupštine, Vučević je naveo da očekuje da verifikaciju mandata i konstituisanje Skupštine u prvoj polovini februara i dodao da od tog trenutka teče rok od 90 dana za konstituisanje Skupštine.

-Mislim da će početkom sledeće nedelje biti zvanično proglašeni rezultati i za Beograd i tu će isto krenuti rok od 30 dana za konstituisanje skupštine – naveo je Vučević. Osvrćući se na raspravu u Evropskom parlamentu o izborima u Srbiji, istakao je da je ta tema iskorišćena da bi se napala Srbija zbog toga što ne želi da prizna nezavisnost tzv. Kosova i uvede sankcije Rusiji.

Region

Samo budala može da izjavi da nam je DODIK RASTURIO STRANKU

Ja sam vrlo zahvalan predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku što nam je otvorio oči. On nije uticao na mene, ali nam je objasnio da to neće funkcionisati i dao mi je neke informacije koje su meni koristile. Ja sam mu vrlo zahvala na tome – rekao je “Glasu Srpske” jedan od osnivača pokreta “Mi – Glas iz naorda” Branimir Nesotorović na tvrdnje Siniše Ljepojević da je za raskol u pokretu kriv niko drugi do predsjednik Srpske Milorad Dodik.

– Da je Dodik rasturio pokret to može da izjavi samo budala i izdajnik. To je to. Imam ja 70 godina tako da je malo kasno da neko utiče na mene, ali mi je on objasnio da to neće funkcionisati i dao mi je neke informacije koje su meni koristile – kazao je Nestorović i dodao da on nije ni napustio pokret “Mi – Glas iz naroda”.

Podsjetimo, jedan od osnivača ovog pokreta, Siniša Ljepojević rekao je da je za raskol u pokretu kriv Milorad Dodik jer je on predložio Nestoroviću da je organizaciji potreban predsjednik, a ne kolektivno rukovodstvo.

Jovan Janjić, jedan od osnivača pokreta “Mi – glas iz naroda”, rekao je da je Milorad Dodik mnogo uticao na Branimira Nestorovića.

– Imali su sastanak Nestorović i Pavić sa Dodikom, bio je još jedan naš član, bez znanja nas ostalih. Izašli su na konferenciju za medije i iznosili stavove koje su iznosili, predstavljeni su kao poslanici “Mi”, a da ostali osnivači i članovi nisu znali ništa o tome. Govoreno je u naše ime, a da o tome mi ništa nismo znali – kaže Janjić.

Dodao je da je Dodik predložio Nestoroviću da treba da se uništi kolektivno rukovodstvo i da treba da se izglasa predsjednik

Nastavi čitati

Region

MILANOVIĆ O PLENKOVIĆU: “Izletio mu jezik kao snahi u Šumi Striborovoj, tko te šiša, frajeru”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ušao je danas u još jedan obračun sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

“Jedino je nama stalo do ove zemlje, neke poslove mora raditi elita koja će biti populistička, ali ne lopovska. Stalno upozoravam da su deluzije o Briselu dvosjekli mač, ne smije nas zaludjeti. I sad se baš AP odlučio na to okomiti kad je njega dotaknulo. Imam dileme ne samo oko europskog tužitelja, nego oko niza uzurpiranih europskih funkcija, ali ja to stalno govorim, a Plenković im trči u zagrljaj. Ni u jednom slučaju kad se netko iz Brisela obrecnuo na demokratski izabranu premijerku ili premijera, bio je mutav i sad ga čudi kad se njega tiče. Vrlo suzdržano mu je to rekla s porukom da se ne petlja. I sad kad tebi ne paše kad misliš da si konačno porobio pravosuđe, sad se ona javila, ne čudi me da je zapanjen. Predstavlja se kao pravnika i političara i velikog hrvatskog muža. Tko te šiša, frajeru! Jesi to osnovao? Jesi. Igraj po pravilima. Ali HDZ-ovcu je teže igrati po pravilima nego srce dati”, rekao je Milanović referišući se na Plenkovićeve izjave o Kancelariji evropskog javnog tužioca (EPPO).

“Sad mu je izletio jezik kao snahi u “Šumi Striborovoj”. To nije tvoj posao, trebao si ranije razmišljati o tome, ali nisi jer si računao da će te zatrpati lovom koju ćeš prikazati kao svoju. Nitko njega ne pita”, izjavio je Milanović, piše N1.

“Naravno da je u interesu istražiti sve jer kradu. Turudić je doveden da sve to zataška i to izluđuje Plenkovića. Skovao je lukavi plan kao Baldrick, ali oni imaju svoj posao. Htio je porobiti DORH i evo što je dobio. Ovaj tip kojeg je progurao,

neće moći taj posao normalno raditi ni minute. Što god da napravi, sve će se preispitivati”, dodao je pa nastavio:

“U mojoj vladi se nije kralo. Probali su nešto insinuirati. Ova vlada je najprljavija u hrvatskoj povijesti. Ne znam toliko dobro što je bilo devedesetih, ali s obzirom da su se neke spoznaje promijenile u 30 godina, ono što vidimo je zastrašujuće. Hrvatska fatalno nazaduje, ovo poprima dimenzije nacionalne katastrofe, Dionizijske svečanosti na kojoj svi riknu. Ne želim zauzimati stranu, samo seciram njegov slučaj.”

Nastavi čitati

Region

NOVI DETALJI! Učenik Ribnikara prijetio nožem, stavljao na TikTok UZNEMIRUJUĆE SNIMKE

Nož u rancu učenika 8. razreda OŠ Vladislav Ribnikar pronašli su đaci, nakon što im je on prijetio njime.

Objavila je ovo televizija N1, pozivajući se na svoja nezvanična saznanja.

Kako im je ispričao roditelj jednog od učenika tog razreda, djeca su pronašla nož. Đaci su zatim obavijestili obezbjeđenje i školskog policajca.

Sve se dogodilo na školskom odmoru.

Roditelj kaže da se radi o učeniku na čije je ponašanje i ranije skretana pažnja upravi škole. Ostavljao je prije dva, tri mkeseca uznemirujuće snimke na Tik-Toku, kaže jedan od roditelja.

Roditelji navode da su bili na sastanku tim povodom i smatraju da je „to htjelo da se zataška“. Iz škole je tada rečeno da je obavljen razgovor sa djetetom i da je sve u redu i da se sve te situacije neće ponavljati.

Djeca koja pohađaju OŠ Vladislav Ribnikar danas su puštena kućama. U Viber poruci upućenoj roditeljima je navedeno da će detaljne informacije o svemu dobiti kasnije, bez navođenja o čemu se radi, a stajalo je i da nastave neće biti do kraja dana.

N1 je pokušao da stupi u kontakt sa školom, ali nikakav odgovor nisu dobili.

MUP potvrdio da je pronađen nož: “Nikome nije prećeno, niti je iko povređen”

MUP Srbije potvrdio je da je kod jednog učenika OŠ “Vladislav Ribnikar” danas pronađen nož, ali ističe i da niko nije povrijeđen, niti je taj učenik ikome prijetio.

Nakon što je danas oko 10.35 časova školskom policajcu OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu prijavljeno da učenik osmog razreda ima nož u rancu, isti učenik je odmah pronađen i doveden kod direktora navedene škole, saopšteno je iz MUP-a.

Za nož koji je pronađen u njegovom rancu, učenik je, kako dodaju iz MUP-a, rekao da nije njegov.

Niko nije povrijeđen, niti je učenik ikome prijetio, naglašava se u saopštenju.

Svi učenici OŠ „Vladislav Ribnikar“ su bezbjedni, uvjeravaju iz policije i dodaju da je dalji rad u toku.

MUP istovremeno poručuje da je prisustvo školskog policajca u školama i saradnja sa učenicima i zaposlenima u školama ključna u sprečavanju eventualnih incidenata i zaštiti bezbjednosti učenika.

Nastavi čitati

Aktuelno