Connect with us

Društvo

CRNE PROGNOZE: Skoro 40 odsto poslodavaca u RS NE OČEKUJE pozitivne rezultate u 2024.

Skoro 40 odsto poslodavaca u Republici Srpskoj ove godine ne očekuje pozitivne finansijske rezultate, pokazuje istraživanje koje je uradio republički Zavod za zapošljavanje.

Kako se navodi u ovom istraživanju, 61,2 odsto poslodavaca ima optimistična očekivanja u ovoj godini, 37,7 odsto predviđa stagnaciju, dok 4,6 odsto očekuje pad poslovanja.

U istraživanju piše da 51 odsto poslodavaca planira nova zapošljavanja.

“Prema grupi djelatnosti, najveći rast finansijskih efekata očekuje 63,4 odsto poslodavaca iz građevinarstva, a 63,2 odsto poslodavci iz oblasti uslužnih djelatnosti”, piše u istraživanju Zavoda u kojem je učestvovalo 1.114 poslodavaca.

“Nove radnike planiraju da zaposle 573 poslodavca od ispitanih, odnosno 51 odsto. Poslodavci planiraju da zaposle 2.987 radnika, a najveću potrebu imaju za radnicima sa zanimanjima u okviru trogodišnje i četvorogodišnje srednje stručne spreme. Nova zapošljavanja planiraju u najvećoj mjeri poslodavci iz oblasti industrije i građevinarstva, dok je taj procenat najniži u oblasti trgovine. Kada je riječ o visokoj stručnoj spremi, najtraženiji u ovoj godini su programeri i doktori medicine”, stoji u istraživanju.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, istakao je za “Nezavisne novine” da je ovo zabrinjavajući podatak.

“Mislim da su ovi podaci tačni i relevantni jer svako ko se bavi određenim biznisom očekuje da će biti pozitivan i da će to što radi imati neki pozitivan efekat. Oni koji su izjavili da će biti poteškoća svoja razmišljanja temelje na bazi već težeg poslovanja krajem prošle godine, ugovora za ovu godinu, svih opterećenja koja proizlaze iz povećanja najniže plate, a onda do povećanja cijena ostalih vrsta robe i usluga koji su značajan dio troška poslovanja svakog preduzeća, od robe široke potrošnje koja će uticati na troškove toplog obroka, od prevoza koji je jedna od značajnijih stavki u poslovanju firmi, goriva, usluga i tako dalje. Sve će to uticati na poslovanje preduzeća i sigurno je da će ova godina biti teška, kao što je to posebno bilo izraženo u zadnjem kvartalu prošle godine. Svi pokazatelji privrede Republike Srpske za prošlu godinu kažu da su lošiji rezultati bili iz mjeseca u mjesec kako se išlo ka kraju godine, a, nažalost, ti trendovi su nastavljeni i početkom ove godine. Najniža plata je generisala povećanje svih plata, od najniže do najviše stručne spreme. Oko 40 odsto poslodavaca koji su rekli da ne očekuju pozitivne finansijske rezultate, to nije njihova želja, već njihova realna procjena i eventualni strah od toga kakav će rezultat napraviti u ovoj godini. Svako preduzeće ima u planovima svoju razvojnu komponentu, tako da će ove godine preduzeća gledati da završe godinu pozitivno, a investicije i ulaganja u kadrove će sigurno biti redukovani”, objasnio je Ćorić.

Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, naveo je da kriza u određenim sektorima traje već godinu i po dana.

“Podaci o smanjenju izvoza i proizvodnje i izvoza su zabrinjavajući. Ovo je sve posljedica krize u Evropi, i neminovno je da će to i nas pogoditi. Očekivali smo da će podaci biti ovakvi, i to jeste zabrinjavajuće. Ovo je pitanje za Vladu Republike Srpske. Poslodavci će preživjeti. Pitanje je koliko ćemo imati radnih mjesta, poreza i tako dalje. Ove godine će privreda imati problem, a naredne Vlada RS”, naglasio je Trivić.

Inače, Zavod za zapošljavanje RS je ovo istraživanje radio od 29. septembra do 31. oktobra prošle godine.

Društvo

NAJLJEPŠE VIJESTI! U Srpskoj rođene 32 bebe

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 32 bebe, 17 dječaka i 15 djevojčica, potvrđeno je Srni u porodilištima

Najviše beba, osam, rođeno je u porodilištu Banjaluka, po pet u Bijeljini i Doboju, četiri u Prijedoru, po tri u Trebinju i Nevesinju, dvije u Gradišci, a po jedna u Foči i Zvorniku.

U Banjaluci su rođena četiri dječaka i četiri djevojčice, u Bijeljini dva dječaka i tri djevojčice, u Doboju četiri dječaka i jedna djevojčica, u Prijedoru dva dječaka i dvije djevojčice, u Trebinju dva dječaka i jedna djevojčica, a u Nevesinju jedan dječak i dvije djevojčice.

Dječak i djevojčica rođeni su u Gradišci, a u Foči jedna djevojčica, dok je u Zvorniku u protekla 24 časa na svijet došao jedan dječak.

Poroda nije bilo u porodilištu u Istočnom Sarajevu.

Nastavi čitati

Društvo

SVAKI POTROŠAČ ĆE MOĆI DA TUŽI “Elektroprivredu” Srpske! Odluka o povećanju cijene struje BILA NEUSTAVNA

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je na današnjoj sjednici da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je istakao da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije.

Iz istih razloga, ova odredba, po ocjeni Ustavnog suda, nije u saglasnosti sa relevantnim normama Zakona o električnoj energiji, piše Kapital.

U odnosu na tačku IV ove odluke Ustavni sud je takođe utvrdio nesaglasnost sa Ustavom, jer ova odredba propisuje stupanje na snagu ovog akta danom donošenja, kao i njenu primjenu od 1. januara 2023. godine, što je suprotno članu 109. i članu 5. alineja 4. Ustava Republike Srpske.

“Nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, jer je ovom tačkom propisano da odluka stupa snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. januara 2023. godine, što je suprotno članu 109. i članu 5. alineja 4. Ustava Republike Srpske”, naveli su iz Ustavnog suda RS.

Ovo bi moglo značiti da će svaki korisnik kome je struja obračunavana po novim tarifama moći da tuži Elektroprivredu, zato što će se poništavanjem odluke struja morati obračunavati po ranijoj cijeni.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Promjenljivo oblačno i toplo, uz povremene SLABE PADAVINE

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) danas će biti promjenljivo, toplo i oblačno uz povremene slabe padavine, uglavnom na zapadu i jugu.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od tri do devet, na jugu do 12, a dnevna od 13 do 20, u višim predjelima od osam Celzijusovih stepeni, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na istoku se očekuju i sunčani intervali. Tokom večeri i u noći na petak očekuje se prolazak frontalne zone koja će se premještati od juga ka sjeveru i donijeće padavine. U Hercegovini se očekuju i nešto jače padavine uz moguće pljuskove praćene grmljavinom, dok će u ostalim predjelima biti slaba kiša.

Duvaće slab do umjeren vjetar, uglavnom južnih smjerova.

U Srpskoj i FBiH danas je umjereno ili pretežno oblačno, a lokalno slaba kiša je zabilježena ponegdje u Hercegovini i zapadnim područjima, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica nula, Čemerno 10, Mrakovica 11, Kalinovik 12, Novi Grad i Srbac 13, Gacko, Kneževo i Prijedor 14, Drinić, Sokolac i Han Pijesak 15, Banjaluka, Bileća i Mrkonjić Grad 16, Ribnik 17, Sarajevo, Bijeljina, Doboj i Trebinje 18, Srebrenica i Neum 19, Zvornik, Foča i Mostar 20, Višegrad i Rudo 21 Celzijusov stepen.

Srna

Nastavi čitati

Aktuelno