Connect with us

Politika

DA BI IM BILO UDOBNO! Za rashlađivanje poslanika potrebna TRI MILIONA KM

Služba za zajedničke poslove institucija BiH traži tri miliona maraka građana za zamjenu sistema klimatizacije u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Tu investiciju planiraju da realizuju u periodu od ove do kraja 2025. godine.

U prijedlogu odluke na koju treba da da saglasnost Savjet ministara navedeno je da je u ovoj godini odobreno 1,065 miliona maraka za zamjenu sistema klimatizacije u zgradi Parlamenta BiH, a da bi iduće trebalo da bude izdvojen milion, a 2025. godine 935.000 maraka.

U razlozima za donošenje pomenute odluke navedeno je da su dvije postojeće rashladne mašine stare oko 40 godina, kao i ostala prateća oprema za upravljanje, distribuciju vazduha i tople/hladne vode kroz objekat.

– Održavanje opreme je u posljednje vrijeme onemogućeno, jer se više ne proizvodi niti se za nju mogu nabaviti rezervni dijelovi – navedeno je u obrazloženju Službe za zajedničke poslove.

Dodaju i da rashladne mašine za hlađenje koriste freon R11 koji je zabranjen za upotrebu u Evropskoj uniji, zbog čega se ne može nabaviti.

– Zbog nedostatka freona R11 u julu i avgustu mašine nisu mogle da postignu projektovane parametre rada, a temperatura u prostorijama dostizala je 30 stepeni. Zbog svega toga dobili smo mnogo primjedaba od službi kabineta ministara, parlamentaraca, sekretara zajedničkih službi, ali i ostalih zaposlenih – navodi Služba za zajedničke poslove.

U Udruženju građana “Tender” smatraju da je riječ o neopravdanom trošenju novca građana BiH.

– Kada su mogli godinama da (ne)rade u tim prostorijama, trebalo bi i sada da se solidarišu sa građanima, a ne da sa njihovih leđa u ovim teškim vremenima uzimaju čak tri miliona maraka. Decenijama se nisu žalili i, gle čuda, postalo im sada prevruće. Kako ih samo nije sramota? Dobro znam da su zidovi tamo poprilično debeli, što govori da je izolacija dobra, odnosno da je temperatura odlična za radnu atmosferu. Međutim, tamo niko ništa ne radi i nove klime im ne trebaju – rekao je “Glasu Srpske” član Predsjedništva Udruženja građana “Tender” Rajko Kecman.

Bacanje miliona maraka na rashlađivanje prostorija u Parlamentu BiH, navodi Kecman, neće uticati na povećanje produktivnosti rada poslanika na nivou BiH.

– Taj novac je potrebno mnogo pametnije uložiti. Ako dobiju takve uslove kakve traže, onda tek neće ništa raditi. Ovako, ako im je tako kako navode, a znamo da nije, moraju možda brzo da završe nešto od svog posla, pa da idu – rekao je Kecman i dodao da u prostorijama u kojima rade nema nikakvih klima pa se niko od radnika ne žali.

Kecman nadalje navodi i da vrijednima ne smeta temperatura od 30 stepeni, već samo onima koji izvolijevaju i izmišljaju.

– Hoće udobnost, a ne rade ništa, odnosno nemamo nikakve rezultate njihovog sjedenja u tim udobnim foteljama. Možda im treba dati nove klime, ako nekada nešto počnu da rade. Ali toga ćemo se, po svemu sudeći, načekati – kazao je Kecman i dodao da je upravo Parlament BiH najodgovorniji za teško stanje u BiH.

Propao posao

Služba za zajedničke poslove institucija BiH podsjetila je da je lani izdvojeno pola miliona maraka za zamjenu dijela klimatizacije u objektu Parlamentarne skupštine BiH. Međutim, na javni poziv pristigla je jedna ponuda koja je bila naslovljena na više od 594.000 maraka i samim tim ocijenjena je kao neprihvatljiva.

– Taj javni poziv je poništen u decembru prošle godine i nije bilo vremena da se sprovede novi postupak javne nabavke – navela je Služba za zajedničke poslove institucija BiH.

Politika

EVROPSKA UNIJA OZBILJNO ZABRINUTA: Suprotno sa evropskim putem BiH

Evropska unija izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog usvajanja nacrta Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u Narodno skupštini Republike Srpske.

Iz EU ocjenjuju da je taj zakon u suprotnosti sa evropskim putem Bosne i Hercegovine.

“Konačno usvajanje Zakona bi bilo u direktnoj suprotnosti sa više puta ponovljenim opredjeljenjem rukovodstva RS za napredak BiH ka evropskim integracijama, a posebno u pogledu ključnog prioriteta 11, koji govori o civilnom društvu, i ključnog prioriteta 12 o slobodi izražavanja i medija”, izjavio je portparol EU Peter Stano, saopšteno je iz večeras Delegacije EU u BiH.

EU, dodaje se, poziva poslanike u Narodnoj skupštini RS da još jednom razmotre i ne idu dalje sa ovim prijedlogom zakona.

“Poštovanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i okruženje koje omogućava organizacijama civilnog društva da slobodno deluju ključni su stubovi demokratskog društva”, naglasio je Stano.

Dodao je da EU osuđuje i nedavno stupanje na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS, kojima su ponovo uvedene krivične sankcije za klevetu, čime su nametnuta nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu.

Prema njegovim riječima, to predstavlja “razočaravajući i nesporno veliki korak unazad kada je riječ o zaštiti osnovnih prava”.

“To je u suprotnosti sa očekivanjima koja su pratila dodjelu kandidatskog statusa za članstvo u EU i u suprotnosti sa interesima svih građana BiH, pa tako i onih koji žive u entitetu Republika Srpska. Navedeni koraci su takođe suprotni osnovnim načelima EU”, naglasio je Stano.

Dodao je da EU očekuje od svih nadležnih konstruktivan rad na ključnim prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije, što je neophodno kako bi Komisija moga preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Poslanici su usvojili Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u skladu sa kojim će biti formiran poseban registar ovih organizacija osnovanih u Srpskoj koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog uticaja.

Za nacrt ovog zakona glasalo je 48 poslanika stranaka vladajuće koalicije, protiv je bilo 11 poslanika, dok se šest poslanika suzdržalo od glasanja.

Nastavi čitati

Politika

IZETBEGOVIĆ JEDINI KANDIDAT! SDA odbacila kandidaturu MEHMEDOVIĆA za predsjednika stranke

Izborna komisija Stranke demokratske akcije u okviru priprema za 8. Kongres Stranke demokratske akcije, koji se održava 14. oktobra 2023. godine održala je sjednicu na kojoj se između ostalog raspravljalo o kandidaturama za predsjednika stranke.

Nakon isteka propisanih rokova, prikupljanja svih prijedloga koje su dostavile opštiinske, gradske, kantonalne i regionalne organizacije, i razmatranja dostavljenih prigovora, Izborna komisija je na današnjoj sjednici razmatrala prispjele kandidature za organe koji se biraju na predstojećem 8. Kongresu Stranke demokratske akcije.

Mogućnost predlaganja kandidata za predsjednika imalo je 116 opštinskih/gradskih organizacija, devet kantonalnih i šest regionalnih organizacija Stranke, te organizacija SDA Brčko Distrikta.

Tri opštinske/gradske organizacije nisu konstituisale organe u ovom mandatnom periodu, te nisu imale pravo predlaganja, dok jedna opštinska organizacija nije dostavila prijedlog.

Izborna komisija je konstatovala da je jedini kandidat za predsjednika Stranke demokratske akcije koji ispunjava statutarne uslove Bakir Izetbegović.

Od 112 pristiglih kandidatura iz opštinskih/gradskih organizacija, Izborna komisija je nakon provedene procedure i rješavanja prigovora odbacila devet pristiglih kandidatura opštinskih organizacija za predsjednika Stranke.

Pet kandidatura je odbačeno zbog predlaganja većeg broja kandidata, što je u suprotnosti sa Pravilima i Uputstvom za izborni proces utvrđenim na organima Stranke. Preostale četiri kandidature su odbačene zbog toga što su dostavljene od neovlaštenih organa ili neovlaštenih osoba koji nisu u bazi članstva Stranke, neblagovremenog dostavljanja kandidatura, te zloupotrebe pečata. Takve kandidature nisu uvažene niti jednom od predloženih kandidata na koje su se odnosile.

Kandidata za predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića predložilo je 95 opštinskih/gradskih organizacija, svih devet kantonalnih i svih šest regionalnih organizacija, te organizacija SDA Brčko Distrikta.

Između ostalog, osvrnuli su se i na kandidaturu Šemsudina Mehmedovića koji je u srijedu izjavio kako je prikupio dovoljno glasova za kandidaturu.

“Šemsudin Mehmedović je imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature s obzirom da je za njenu ovjeru prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri kantonalne/regionalne organizacije ili 15 općinskih/gradskih organizacija. Pored navedenog, Izborna komisija je na današnjoj sjednici sačinila listu kandidata za potpredsjednike Stranke, na kojoj se nalazi 25 kandidata. Konačnu listu kandidata za potpredsjednike Stranke utvrđuje novoizabrani Predsjednik, sa koje će delegati na Kongresu tajnim glasanjem birati devet potpredsjednika. Svi učesnici izbornog procesa imaju pravo ulaganja žalbe Apelacionoj komisiji u roku od dva dana”, saopšteno je iz SDA, a prenosi Klix.

Nastavi čitati

Politika

“ZA” GLASALO 48 POSLANIKA: Usvojen nacrt zakona o NVO u NSRS

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je takozvani “Zakon o stranim agentima” nakon današnjeg zasjedanja.

Zakonsko rješenje kojim se predviđa uspostava posebnog registra neprofitnih organizacija dobilo je značajnu podršku vlasti, “za” je bilo 48 poslanika, “protiv” 11, dok je šest poslanika bilo uzdržano.

Prema prijedlogu SNSD zakon će biti upućen na javnu raspravu u trajanju od mjesec dana.

Zakonsko rješenje koje je izazvalo negodovanje nevladinog sektora i dijela međunarodne zajednice zagovarao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Prema ocjenama kritičara vlasti, ovaj zakon predstavlja nastavak gušenja slobode govora i osnovnih ljudskih prava.

Nepostojanje ovakvog zakona kako je istakao predlagač, ministar pravde Miloš Bukejlović, stvara pretpostavke za “urušavanje pravnog sistema i ustavnog uređenja Republike Srpske i čine štetne posljedice na rad organa i organizacija Republike Srpske”.

Vlast nije poslušala Delegaciju Evropske unije koja je pozivala na povlačenje zakona iz skupštinske procedure niti Savjet za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini koji je pozvao na odustajanje od ovog zakona, prenosi N1.

Nastavi čitati
Uncategorized1 tjedan ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop1 tjedan ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized2 tjedna ago

PROPAST BANJALUČKOG SNSD-a! KIKO I ĆURLA PREUZELI KORMILO! Presuđeni kriminalac i drugi koji “ne zna ko je” NOSE ĐAJIĆEVE SKUTE NA PUTU U AMBIS!

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Uncategorized1 dan ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

STANIVUKOVIĆ IZRAZIO DUBOKO SAUČEŠĆE ZBOG PORODICE INJAC! Grad preuzima troškove sahrane

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Banjaluka3 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

“ZAUVIJEK ĆEMO PAMTITI NJEGOVU DOBROTU”! Gradonačelnik se oprostio od čika Ale (FOTO)

Uncategorized3 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Aktuleno