Connect with us

Svijet

DA VAM SE ZAVRTI U GLAVI! Oktoberfest nikad skuplji, pivo 17, voda 10, KOBASICE D0 20 EVRA

Za poskupljenje pivari krive poskupljenje sirovina kao što su hmelj, slad i ječam, kao i energente i satnice.
Cijene na čuvenom Oktoberfestu, koji se 188. put održava u njemačkom gradu Minhenu, nikada nisu bile veće, prenose njemački mediji, a prenosi feniks-magazin.de. Pivo na Oktoberfestu je ove godine u prosjeku skuplje za 6,12 odsto. Za poskupljenje pivara krive poskupljenje sirovina kao što su hmelj, slad i ječam, kao i energente i satnice.

Pivo ove godine košta između 13,20 evra (Museumszelt) i 14,50 evra (Käfer). Pšenično pivo u vinskom šatoru košta čak 17,40 evra. Kako prenose njemački mediji, poskupjela su i bezalkoholna pića. Litar vode sada košta 10 evra, a limunada od 8,20 do 12,40 evra po litru, prenosi Slobodna Dalmacija.

Novost ove godine su mašine sa besplatnom pijaćom vodom, koje se ne nalaze u šatorima, već van njih! Perece su dostupne za 3 do 4 evra. Organska piletina košta 20,50 evra. Pola patke košta i do 36,50 evra, svinjske kobasice do 20 evra, but je dobrih 25 evra, a špagete sa sirom možete da kupite za 20 evra.

U svim šatorima postoje meniji koji uključuju hranu i piće, tako da vaš ručak može da vas košta manje. Ulaznice za vožnje i razne aktivnosti poput ringišpila koštaju od 2,50 do 12,50 evra. Svaki utorak na Oktoberfestu je dan za djecu i porodice. Tada porodice mogu da uživaju u zabavi po nižim cijenama.

Oktoberfest je najveća nacionalna proslava na svijetu. Ove godine Oktoberfest traje dva dana duže, do 3. oktobra, kada Njemačka slavi Dan ujedinjenja, a organizatori očekuju šest miliona posjetilaca. Više od 600 policajaca i preko 2.000 članova privatnih obezbjeđenja zaduženo je za bezbjednost na Oktoberfestu.

(MONDO)

Svijet

ILON MASK PODIJELIO SNIMAK KAMALE HARIS: Zamislite četiri godine ovoga (VIDEO)

Američki milijarder Ilon Mask objavio je na društvenoj mreži X video snimak Kamale Haris od prije dvije godine uz znakovitu poruku.

“Ja sam Kamala Haris, ženskog sam roda, sjedim za stolom noseći plavo odijelo”.

Povodom informacija da bi Kamala Haris mogla da zamijeni aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena u trci za novi predsjednički mandat, Mask je kao potpis tog video stavio: “Zamislite četiri godine ovoga”.

Nastavi čitati

Svijet

NAKON BAJDENOVOG POVLAČENJA: Časopis Tajm objavio naslovnu stranu o kojoj BRUJI AMERIKA – Panika!

Bajden je na desnoj strani naslovne strane, ali je skoro izašao, dok se odlučna Kamala pojavljuje na ijlevoj strani.

Ugledni američki nedeljnik Tajm objavio je naslovnu stranu novog broja nakon udarne vesti da se predsednik Džo Bajden povukao iz predsjedničke kampanje. Vrlo je slična naslovnoj strani posle katastrofalnog Bajdenovog nastupa u prvoj TV debati sa Donaldom Trampom u junu.

Na naslovnoj strani sumirali su raspoloženje unutar Demokratske stranke: Panika. Uz fotografiju Bajdena koji naizgled odlazi sa naslovne strane časopisa. Tri nedjelje kasnije, Tajm je objavio svojevrsni nastavak te naslovne strane, nakon vijesti da je Bajden odustao od trke za Bijelu kuću i podržao potpredsjednicu Kamalu Haris kao demokratskog kandidata.

Bajden je i dalje na desnoj strani omota, ali je skoro izašao, dok se odlučna Kamala pojavljuje na levoj strani. “Uh, ovo je zlo”, prokomentarisao je jedan korisnik na Ks. “Ovo su pripremili nekoliko nedjelja”, napisao je drugi korisnik, dok je treći napisao da je časopis Tajm imao spremnu naslovnu stranu.

Naslovna strana Tajma dolazi nakon prve izjave Kamale Haris. Ona je rekla da joj je namera da zaradi i dobije demokratsku predsjedničku nominaciju. “Učiniću sve što je u mojoj moći da ujedinim Demokratsku stranku, i ujedinim našu naciju, da pobijedim Donalda Trampa”, rekla je ona.

To ga čini jednim od najuticajnijih časopisa današnjice, a poznat je i po tome što svake godine bira osobu godine, koja se obično nalazi na naslovnoj strani. Naslovne strane časopisa Tajm redovno su privlačile pažnju, a izdvajaju se one iz 1939. godine posvećene Hitleru i naslovna strana bez slike sa provokativnim naslovom ‘Da li je Bog mrtav?’.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN SE POVLAČI IZ KAMPANJE: Kamala Haris preuzela X nalog

Nalog na platformi X glavnog štaba izborne kampanje američkog predsjednika Džozefa Bajdena @BidenHQ preimenovan je u @KamalaHQ, što je još jedan znak da izborni tim demokrata nastavlja da radi s Kamalom Haris kao kandidatom te stranke na predsjedničkim izborima u novembru.

Američki predsjednik Džozef Bajden je sinoć objavio na X-u da je odlučio da ne prihvati nominaciju za reizbor.

“Moje kolege demokrate, odlučio sam se da ne prihvatim nominaciju i da do kraja mog mandata svu svoju energiju usmjerim na svoje dužnosti predsjednika. Moja prva odluka kao kandidata stranke 2020. godine bila je da izaberem Kamalu Haris za potpredsjednicu i to je bila najbolja odluka koju sam donio. Danas želim da pružim svoju punu podršku i preporučim da Kamala bude kandidat naše stranke ove godine. Demokrate – vreme je da se ujedinimo i pobijedimo Trampa. Hajde da to uradimo”, objavio je Bajden.

Bajden je u objavi na platformi X izrazio uvjerenje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se do kraja mandata fokusira samo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika.

“Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predskednik. Moja namkera je bila da se borim za reizbor, ali vkerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se do kraja svog mandata fokusiram isključivo na ispunjavanje svojih prdsedničkih dužnosti”, napisao je Bajden.

Američki predsednik, koji se u svojoj kući u Delaveru oporavlja od infekcije korona virusom, najavio je da će se kasnije ove nedjelje obratiti naciji da bi pružio više detalja o svojoj odluci.

Predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta (DNK) Džejmi Harison saopštio je nakon što je Bajden objelodanio svoju odluku o povlačenju da će partija “u narednim danima preduzeti transparentan i regularan proces” izbora novog predsjedničkog kandidata stranke za novembarske izbore.

On je, nakon odluke predsjednika Džozefa Bajdena da se povuče iz izborne trke, naglasio da će demokrate započeti taj proces kako bi krenuli napred kao ujedinjena Demokratska stranka sa kandidatom koji može da porazi Donalda Trampa u novembru.

Harison je istakao je da američki narod duguje Bajdenu ogromnu zahvalnost za napredak bez presedana koji je postigao u protekle četiri godine, kao i da će poštovati njegovu odluku.

Nastavi čitati

Aktuelno