Connect with us

Svijet

NOVI SUKOB NA POMOLU? Moskva upozorava NATO “Ogovorićemo na izazove i prijetnje na Arktiku”

Rusija će na jačanje vojnog potencijala NATO-a na Arktiku odgovoriti nizom mjera, između ostalog, preventivnim, izjavio je specijalni izaslanik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Nikolaj Korčunov.
“Kurs ka jačanju vojnog potencijala NATO-a u tom regionu, uključujući i ulazak Finske u Alijansu i planirano uključivanje Švedske, ukazuje na to da su u NATO-u prevagnuli vojni scenariji za osiguranje sopstvene bezbjednost u sjevernim geografskim širinama na štetu bezbjednosti drugih zemalja”, kazao je Korčunov.

Ruski diplomata je konstatovao povećanu vojno-političku napetost na Arktiku zbog nekonstruktivne politike SAD i njihovih saveznika, posebno u kontekstu ruske Specijalne operacije.

Korčunov je upozorio da će Moskva odgovoriti na te izazove i prijetnje “skupom neophodnih mjera, uključujući i preventivne, koje proizilaze iz zadataka” koje je ruski predsednik Vladimir Putin uneo u Koncept spoljne politike, kao i Strategije razvoja Ruske arktičke zone.

Prema njegovim riječima, Moskva će sa svoje strane nastaviti da promoviše međusobno povjerenje na Arktiku u interesu osiguranja stabilnosti, konstruktivne saradnje i dijaloga.

Podsjetimo, Finska i Švedska su, u kontekstu događaja u Ukrajini u maju 2022. godine, podnijele zahtjeve za ulazak u NATO. Finska je 4. aprila postala 31. članica Alijanse, dok švedska aplikacija još uvek nije dobila konačno odobrenje Mađarske i Turske.

Švedska je, kao članica Evropske unije, u pregovorima sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom pristala da, u zamjenu za ratifikaciju aplikacije, pomogne u intenziviranju procesa pristupanja Turske EU.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je istakao da pitanja pristupanja Švedske NATO-u i pristupanja Turske EU “nisu međusobno povezana”.

U avgustu je Stoltenberg rekao da je optimista da će se “Švedska pridružiti Alijansi ove jeseni”.

Svijet

Pripadnice tajne službe na meti javnosti: Jedna NAMJEŠTALA NAOČARI, druga MAŠILA futrolu za pištolj

Nakon atentata na kandidata za američkog predsjednika Donalda Trumpa osiguranje tajne službe je formiralo “ljudski lanac” oko njega. No dvije pripadnice su svojom reakcijom izazvale žestoke reakcije američke javnosti.

Snimak koji je popularan na društvenim mrežama je uhvatio panično stanje ženskog dijela osiguranja Tajnih službi raspoređenih u tom području.

Jedna od djelatnica osiguranja bila je u panici i nije uspjela staviti pištolj u futrolu dok je Trump sjedio u svom automobilu.

Video-snimak je objavljen na društvenim mrežama i ubrzo je postao viralan, a korisnici sada sumnjaju u njihovu spremnost i efikasnost u rješavanju ovih paničnih situacija. Mnogi komentatori su kazali da su čuvarke bile nesposobne nositi se s paničnom situacijom.

Kao što je prikazano na videu, jedna pokušavala vratiti pištolj u futrolu, ali nije uspjela nakon više pokušaja. Dok je druga viđena kako vadi naočale te ih stavlja na glavu.

“Potpuna nekompetentnost žena iz tajne službe je u potpunosti vidljiva. Jedna od agenata ne može pravilno staviti svoju oružju u futrolu, dok se druga petlja okolo sa svojim sunčanim naočalama pokušavajući izgledati kul pred gomilom. Apsolutno jadno”, napisao je jedan od korisnika društvene mreže X uz podijeljeni snimak, prenosi Klix.

I Elon Musk zatražio je ostavke sigurnosnih dužnosnika te je na X-u objavio da šef sigurnosne službe i voditelj sigurnosnih detalja trebaju dati ostavke.

Nastavi čitati

Svijet

DRAMA Kralj Čarls i kraljica Kamila HITNO evakuisani

Kralj Čarls i kraljica Kamila hitno su evakuisani sa sajma u Džerziju nakon što je otkriven bezbjednosni rizik.

Kralj i kraljica su tokom prvog dana zvanične posjete Džerziju evakuisani zbog sopstvene bezbjednosti i uvedeni u hotel.

Postojalo je pitanje koje je izazvalo zabrinutost člana tima za posjetu tokom istrage, a pokazalo se da je to bila lažna uzbuna.

Preduzete su sve mere predostrožnosti i program je ubrzo nastavljen, piše Express, a prenosi B92.

Nastavi čitati

Svijet

POLITIČAR PUŠTEN IZ ZATVORA, da bi položio zakletvu u Evropskom parlamentu

Albanski političar etnički grčkog porijekla Fredi Beleri napustio je albanski zatvor kako bi otputovao u Strazbur i položio zakletvu kao zastupnik u Evropskom parlamentu, ali će se vratiti na odsluženje kazne zbog izborne prevare.

Lokalni mediji snimili su Belerija, koji je ušao u Evropski parlament kao kandidat konzervativne Nove demokratske stranke grčkog premijera Kiriakosa Micotakisa, kako napušta zatvor u diplomatskom automobilu grčke ambasade.

Beleri je uhapšen u maju 2023. tokom izborne kampanje za gradonačelnika u svom rodnom gradu Himare, domu aktivne etnički grčke zajednice.

Pobijedio je na izborima, ali nikad nije položio zakletvu pošto je u pritvoru čekao suđenje, a u martu ove godine osuđen je na dvije godine zatvora zbog izborne prevare.

“Sada putujem u Atinu, a sutra ću biti u Strazburu kako bih učestvovao na prvoj sjednici (Evropskog) parlamenta”, rekao je Beleri medijima na aerodromu u Tirani.

Belerijev slučaj zahladio je odnose Albanije i Grčke, balkanskih susjeda čiji su odnosi često bili zategnuti zbog kulturnih i istorijskih razlika, kao i brojnih albanskih imigranata u Grčkoj i grčke manjine u Albaniji, prenosi Index.

Ne zna se još kako će Beleri obavljati svoju ulogu zastupnika u Evropskom parlamentu dok odrađuje zatvorsku kaznu. U zatvor se mora vratiti 20. jula. Beleriju je ranije u julu odbijena žalba i potvrđena mu je osuda nižeg suda za kupovinu glasova.

Beleri je optužio albanskog premijera Edija Ramu da je organizovao urotu protiv njega, što je Rama više puta negirao i govorio da je riječ o pravosudnom, a ne političkom pitanju.

Nastavi čitati

Aktuelno