Connect with us

Društvo

ĐAJIĆ PERE PARE? Čitava zgrada Eko toplana sa sistemom 33 miliona, samo grijanje na UKC 30 miliona KM

Čitava zgrada Eko toplana sa sistemom centralnog grijanja, koja je izgrađena tokom vlasti Igora Radojičića, gradonačelnika Banjaluke, prije pet godina koštala je skoro 33 miliona KM, dok UKC problem sa grijanjem rješava kreditom od blizu 30 miliona KM.

Generalni direktor UKC RS Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da su potpisivanjem ugovora s austrijskom kompanijom “Vamed” stvorene pretpostavke za trajno rješavanje problema grijanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Projekat “Projektovanje, rekonstrukcija, dogradnja i opremanje objekta Tehničko-ekonomskog bloka UKC Republike Srpske” biće finansiran iz sredstava Evropske investicione banke, a vrijednost ugovora je 14.950.000 evra, ranije je saopšteno iz UKC.

Šta toliko košta?

Direktor austrijske kompanije “Vamed”, Markus Bolnar Nordenkamf, rekao je da ova firma djeluje na tržištu BiH već 15 godina.

– Jedan od najvažnijih projekata ovdje u Banjaluci je projekat rekonstrukcije UKC iz 2018, a takođe izvodimo projekte u Tuzli i Bijeljini – podsjetio je Bolnar.

Dodaje da je firma “Vamed” posvećena izvođenju projekata grijanja po najboljim standardima kada je riječ o zdravstvu.

Bolnar je istakao da dio projekta uključuje rehabilitaciju grijanja i hlađenja, kao i kuhinje, kako bi se obezbijedilo funkcionisanje ovih dijelova bolnice.

UKC je u jesen 2021. godine preuzeo dokumentaciju od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te je u aprilu 2022. godine dobijena finalna saglasnost na tendersku dokumentaciju.

Kontaktirali smo i UKC RS, ali još nismo dobili odgovor na šta će se sve potrošiti 30 miliona KM u ovom projektu.

Grijanje za 60.000 građana

Kada je u pitanju grijanje na prostoru čitave Banjaluke i njena primjena, čitava zgrada Eko toplana koštala je blizu 33 miliona KM. U tu cijenu je uključen i sistem centralnog grijanja, koji tokom sezone opskrbi više od 19.000 domaćinstava u Banjaluci odnosno 60.000 građana.

Donosimo vam na šta se sve odnosi ovaj projekat i na koji način je on realizovan, a počeo je prije pet godina tokom mandata Igora Radojičića, te finansiran od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U projektu piše da će nova kompanija izgraditi, biti vlasnik i upravljati novim pogonom za proizvodnju toplotne energije, koja se procjenjuje na 16,3 miliona evra, a takođe će održavati i upravljati postojećom mrežom centralnog grijanja, uključujući mjerenje toplote i sistem naplate.

– Novi planirani sadržaji uključuju toplanu na biomasu kapaciteta 49 MW, sa kapacitetom koji omogućava povećanje instalirane snage za dodatnih 10 MW, sa 12 kotlova (10 će biti stavljene u upotrebu + 2 u rezervi), smještene blizu postrojenja na mazut (koje se nalaze na obali rijeke Vrbas u istočnom dijelu grada), na istoj obali rijeke, novi vrelovod dužine 550 metara kojim će se spojiti novi toplotni izvor i postojeća pumpna stanica u staroj kotlovnici, prostor za skladištenje biomasa (logistički centar), zakupljen u poslovnoj zoni “Incel” na udaljenosti od pet km od toplane na biomasu, sa površinom od 2.000 metara kvadratnih za skladištenje drvne sječke i mobilni objekat (kontejner) za osoblje – navodi se u projektu iz 2017. godine.

Zbog problema sa grijanjem, nedavno je “Eko toplane” posjetio i gradonačelnik Draško Stanivuković nakon pritužbi građana. Iz ovog preduzeća su reagovali, rekavši da je u prethodnim sezonama zabilježen izuzetno veliki broj kvarova na magistralnom vrelovodu ka naseljima Rosulje, Nova varoš i Paprikovac, te je ovo uzrokovalo česte, višednevne prekide za navedena naselja, tokom ljeta 2022.

Radovi

Izgrađen je, kažu oni, potpuno novi magistralni vrelovod ka navedenim naseljima, obezbijeđena je visoka pouzdanost funkcionisanja vrelovoda i ostvaren značajan korak ka boljem kvalitetu isporuke toplotne energije, te mogućnost priključenja novih korisnika u navedenim naseljima.

– Ova investicija je iznosila oko milion i po KM, a na gradskoj distributivnoj mreži, tokom sezone remonta 2022. godine, ukupno je uloženo 2,8 miliona KM, što predstavlja rekordnu investiciju od osnivanja Eko toplana. Ovo privredno društvo namjerava i dalje da radi sa maksimalnim angažovanjem kako bismo opravdali povjerenje naših korisnika – rekli su iz Eko toplana.

Početkom novembra ove godine imali su, kažu, veliki kvar na dijelu distributivne mreže kojim se toplotnom energijom snabdijeva banjalučko naselje Paprikovac.

– Odlukom Eko toplana nismo sanirali trenutni kvar, već smo, imajući u vidu stanje ovoga dijela mreže i česte kvarove tokom prethodnih sezona, vlastitim ulaganjem od 200.000 KM uradili potpuno izmještanje trase iz privatnih posjeda na javnu površinu, u dužini od 140 metara, kako bismo trajno riješili višedecenijski problem i korisnicima obezbijedili komfor. Korisnicima koji nisu imali isporuku toplotne energije zbog ovog kvara odobrene su bonifikacije, u skladu sa Odlukom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije – ističu iz ovog preduzeća.

Podsjećamo, problemi sa grijanjem se konstantno dešavaju pred početak sezone i već godinama se radi na rješavanju ovih problema.

(Tekst: Srpskainfo, Naslov: Banjaluka24.media, FOTO: Agencije)

Društvo

SUDIJE I TUŽIOCI PREUZIMAJU DUŽNOST: Provjera imovine tek sljedeće godine

Ukoliko i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdi izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH, sudije i tužioci koji su imenovani preuzeće dužnost iako njihova imovina neće biti provjerena.

“Sve osobe imenovane od 23. marta 2024. godine do 28. februara 2025. godine mogu stupiti na funkciju, a provjera njihovih izvještaja o imovini i interesima će se izvršiti nakon uspostavljanja odjela za sprovođenje postupka po izvještajima. Ako ishod provjere bude negativan, pokrenuće se disciplinski postupak u skladu sa pravilima”, navodi se u izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u koji su usvojili poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećanja radi, izmjene Zakona o VSTS BiH usvojene su pod pritiskom Evropske unije i bile su jedan od uslova za otvaranje pregovora BiH sa EU.

Tim izmjenama, između ostalog, osniva se odjel za sprovođenje postupaka po izvještajima o imovini sudija i tužilaca, i precizirano je da sudije i tužioci koje imenuje VSTS BiH dužnost mogu preuzeti tek nakon što te provjere budu sprovedene.

Prvobitno, rok za osnivanje tog odjela bio je decembar prošle godine, ali je onda pomjeren na 23. mart ove godine, međutim do danas taj odjel nije formiran.

U izmjenama i dopunama Zakona o VSTS BiH koji su u utorak usvojili poslanici taj rok pomjeren je na 28. februar.

S obzirom na to da odjel nije uspostavljen u predviđenom roku i da imovina sudija i tužilaca nije mogla biti provjerena, sudije i tužioci koje je Visoki sudski i tužilački savjet imenovao u prethodnom periodu nisu mogli preuzeti svoju dužnost.

Tokom rasprave u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pojedini poslanici ukazivali su da je to sve veći problem te da u pojedinim sudovima nedostaje sudija koji, iako imenovani, nisu mogli stupiti na dužnost.

Osim toga što sudije i tužioci nisu mogli preuzeti dužnost, zbog neformiranja odjela za sprovođenje postupka po izvještajima, imovina sudija i tužilaca i dalje će biti tajna, iako je jedan od glavnih razloga izmjena Zakona o VSTS bio upravo to da imovina sudija i tužilaca bude javna kao i ostalih funkcionera.

Nastavi čitati

Društvo

SIROMAŠTVO UZIMA DANAK Svaki drugi stanovnik BiH ne može priušti meso za obrok

– Svaki drugi stanovnik BiH nije u finansijskoj mogućnosti da bar tri puta sedmično sebi za obrok priušti meso ili ribu i to zbog sve viših cijena i plata koje ne prate trend rasta nekih od osnovnih životnih namirnica.

Pokazuje ovo prosta matematička računica uzimajući u obzir trenutne cijene mesa na tržištu, prosječnu platu u BiH, ali i sve ostale troškove i račune koje jedna porodica mora platiti na mjesečnom nivou.

Ako pretpostavimo da je jednoj četvoročlanoj porodici potrebno minimalno od 600 do 800 grama mesa za neki normalan ručak, te da se ova praksa ponavlja barem tri puta sedmično, mjesečni troškovi, samo po ovom osnovu, iznose od 120 pa do 200 maraka, u zavisnosti od kupljene gramaže, ali i vrste mesa koje se kupuje i priprema za neki od obroka.

To u prevodu znači da bi samo za kupovinu mesa bilo potrebno izdvojiti od devet pa do 15 odsto prosječne plate. Pošto između 60 i 70 odsto građana BiH prima platu koja se kreće do 1.370 maraka, može se zaključiti da svaki drugi građanin u BiH nije u prilici da konzumira meso u nekom normalnom obimu. Ovdje smo uzeli u obzir da ipak postoji jedan broj porodica u kojima je dvoje zaposleno, a što im sigurno obezbjeđuje određenu lagodnost prilikom kupovine.

Ovi podaci svrstavaju BiH rame uz rame sa, primjera radi, Slovačkom, Mađarskom i Bugarskom koje su najlošije rangirane zemlje unutar Evropske unije. Prema podacima Eurostata, u ovoj uniji, koja je nekada bila sinonim za blagostanje, sve manje je građana koji mogu kupiti crveno meso ili ribu za obrok. Najgore stanje je u pomenutoj Slovačkoj, ali i Mađarskoj i Bugarskoj u kojima je čak svaki drugi stanovnik suočen s ovim egzistencijalnim problemom. Kada je u pitanju Njemačka, u ovoj zemlji je svaki treći stanovnik suočen sa mesnom restrikcijom, Hrvatskoj svaki peti, a Sloveniji – deveti. Ova analiza Eurostata pokazala je i da, sumarno gledajući, 9,5 odsto, odnosno svaki deseti građanin Evropske unije tokom prošle godine nije bio u finansijskoj mogućnosti da svoje obroke normalno obogaćuje mesom, odnosno neophodnim proteinima.

Najpovoljnija situacija je u Irskoj, a zatim slijede Kipar, Portugalija, Švedska i Luksemburg u kojima tek svaki dvadeseti građanin ima problema ove prirode zbog niskih primanja.

Da kupovina hrane, a pogotovo mesa, zbog visokih cijena zadaje sve veću glavobolju, pogotovo onim građanima u BiH sa nižim primanjima, smatra i predsjednica Udruženja građana “Oaza” iz Trebinja Nedjeljka Ilić, navodeći kako je to vidljivo na svakom koraku, a pogotovo ako se prilikom posjete nekom tržnom centru pogleda sadržaj potrošačke korpe, odnosno šta to ljudi najčešće kupuju i u kojim količinama.

– Bojim se da je situacija još gora, te da sigurno 60 ili 70 odsto ljudi, s obzirom na primanja koja imaju, nije u prilici da sebi par puta sedmično obezbijedi neki mesni obrok od, recimo, 250 grama. Možda mogu jednom sedmično. Obično se ta količina rasporedi na više članova porodice. Nema više ni onih nedjeljnih obilnih ručkova. Čak se i piletina, koja je nekada bila relativno jeftina i pristupačna, sve manje nađe na porodičnim trpezama. Standard građana je sve niži i to je sve vidljivije. Rijetki su oni koji kupuju meso na kilogram, pa ni ono “univerzalno” mljeveno, koje je nešto povoljnije – kaže za “Glas Srpske” Ilićeva dodajući da nije optimista ni kada je u pitanju budućnost, jer globalne okolnosti i inflacija, koja odbija da se preda, ne obećavaju ništa dobro ni u narednom periodu, prenosi Glas Srpske.

Stopa siromaštva

Da situacija unutar Evropske unije, ove nekada moćne zajednice, postaje sve gora, govori i podatak da u posljednjih nekoliko godina, pogotovo od izbijanja rata u Ukrajini, stopa siromaštva konstantno raste praveći još veće i dublje društvene podjele. Cijene hrane počele su prvo da rastu tokom pandemije virusa korona, a onda su se put neba vinule nakon eskalacije ukrajinskog sukoba i zapadnih sankcija Rusiji. Sposobnost da se priušti obrok sa mesom, piletinom ili ribom je, inače, među stavkama koje analitičari posmatraju na nivou domaćinstva da bi se izračunala stopa materijalne i socijalne uskraćenosti.

Nastavi čitati

Društvo

KONAČNO STIŽE ZAHLAĐENJE: Temperature će PASTI ISPOD 30 stepeni, pogledajte KRETANJE pljuskova

Nakon nesnosnih vrućina vrlo je izvjesno da stiže rashlađenje. Temperature će pasti ispod 30 stepeni, a narednih dana se mogu očekivati pljuskovi.

Još danas će pojedine dijelove Republike Srpske i FBiH zahvatiti kiša. Procjenu kako će se kiša kretati pogledajte u videu:

Od sutra će temperatura blago padati, a prema prvim procjenama meteorologa u subotu je moguća kiša.

Kiša se može očekivati i naredne sedmice kada bi temperatura trebalo da bude od 24 do 26 stepeni, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Aktuelno