Connect with us

Društvo

ĐAJIĆ PERE PARE? Čitava zgrada Eko toplana sa sistemom 33 miliona, samo grijanje na UKC 30 miliona KM

Čitava zgrada Eko toplana sa sistemom centralnog grijanja, koja je izgrađena tokom vlasti Igora Radojičića, gradonačelnika Banjaluke, prije pet godina koštala je skoro 33 miliona KM, dok UKC problem sa grijanjem rješava kreditom od blizu 30 miliona KM.

Generalni direktor UKC RS Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da su potpisivanjem ugovora s austrijskom kompanijom “Vamed” stvorene pretpostavke za trajno rješavanje problema grijanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Projekat “Projektovanje, rekonstrukcija, dogradnja i opremanje objekta Tehničko-ekonomskog bloka UKC Republike Srpske” biće finansiran iz sredstava Evropske investicione banke, a vrijednost ugovora je 14.950.000 evra, ranije je saopšteno iz UKC.

Šta toliko košta?

Direktor austrijske kompanije “Vamed”, Markus Bolnar Nordenkamf, rekao je da ova firma djeluje na tržištu BiH već 15 godina.

– Jedan od najvažnijih projekata ovdje u Banjaluci je projekat rekonstrukcije UKC iz 2018, a takođe izvodimo projekte u Tuzli i Bijeljini – podsjetio je Bolnar.

Dodaje da je firma “Vamed” posvećena izvođenju projekata grijanja po najboljim standardima kada je riječ o zdravstvu.

Bolnar je istakao da dio projekta uključuje rehabilitaciju grijanja i hlađenja, kao i kuhinje, kako bi se obezbijedilo funkcionisanje ovih dijelova bolnice.

UKC je u jesen 2021. godine preuzeo dokumentaciju od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te je u aprilu 2022. godine dobijena finalna saglasnost na tendersku dokumentaciju.

Kontaktirali smo i UKC RS, ali još nismo dobili odgovor na šta će se sve potrošiti 30 miliona KM u ovom projektu.

Grijanje za 60.000 građana

Kada je u pitanju grijanje na prostoru čitave Banjaluke i njena primjena, čitava zgrada Eko toplana koštala je blizu 33 miliona KM. U tu cijenu je uključen i sistem centralnog grijanja, koji tokom sezone opskrbi više od 19.000 domaćinstava u Banjaluci odnosno 60.000 građana.

Donosimo vam na šta se sve odnosi ovaj projekat i na koji način je on realizovan, a počeo je prije pet godina tokom mandata Igora Radojičića, te finansiran od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U projektu piše da će nova kompanija izgraditi, biti vlasnik i upravljati novim pogonom za proizvodnju toplotne energije, koja se procjenjuje na 16,3 miliona evra, a takođe će održavati i upravljati postojećom mrežom centralnog grijanja, uključujući mjerenje toplote i sistem naplate.

– Novi planirani sadržaji uključuju toplanu na biomasu kapaciteta 49 MW, sa kapacitetom koji omogućava povećanje instalirane snage za dodatnih 10 MW, sa 12 kotlova (10 će biti stavljene u upotrebu + 2 u rezervi), smještene blizu postrojenja na mazut (koje se nalaze na obali rijeke Vrbas u istočnom dijelu grada), na istoj obali rijeke, novi vrelovod dužine 550 metara kojim će se spojiti novi toplotni izvor i postojeća pumpna stanica u staroj kotlovnici, prostor za skladištenje biomasa (logistički centar), zakupljen u poslovnoj zoni “Incel” na udaljenosti od pet km od toplane na biomasu, sa površinom od 2.000 metara kvadratnih za skladištenje drvne sječke i mobilni objekat (kontejner) za osoblje – navodi se u projektu iz 2017. godine.

Zbog problema sa grijanjem, nedavno je “Eko toplane” posjetio i gradonačelnik Draško Stanivuković nakon pritužbi građana. Iz ovog preduzeća su reagovali, rekavši da je u prethodnim sezonama zabilježen izuzetno veliki broj kvarova na magistralnom vrelovodu ka naseljima Rosulje, Nova varoš i Paprikovac, te je ovo uzrokovalo česte, višednevne prekide za navedena naselja, tokom ljeta 2022.

Radovi

Izgrađen je, kažu oni, potpuno novi magistralni vrelovod ka navedenim naseljima, obezbijeđena je visoka pouzdanost funkcionisanja vrelovoda i ostvaren značajan korak ka boljem kvalitetu isporuke toplotne energije, te mogućnost priključenja novih korisnika u navedenim naseljima.

– Ova investicija je iznosila oko milion i po KM, a na gradskoj distributivnoj mreži, tokom sezone remonta 2022. godine, ukupno je uloženo 2,8 miliona KM, što predstavlja rekordnu investiciju od osnivanja Eko toplana. Ovo privredno društvo namjerava i dalje da radi sa maksimalnim angažovanjem kako bismo opravdali povjerenje naših korisnika – rekli su iz Eko toplana.

Početkom novembra ove godine imali su, kažu, veliki kvar na dijelu distributivne mreže kojim se toplotnom energijom snabdijeva banjalučko naselje Paprikovac.

– Odlukom Eko toplana nismo sanirali trenutni kvar, već smo, imajući u vidu stanje ovoga dijela mreže i česte kvarove tokom prethodnih sezona, vlastitim ulaganjem od 200.000 KM uradili potpuno izmještanje trase iz privatnih posjeda na javnu površinu, u dužini od 140 metara, kako bismo trajno riješili višedecenijski problem i korisnicima obezbijedili komfor. Korisnicima koji nisu imali isporuku toplotne energije zbog ovog kvara odobrene su bonifikacije, u skladu sa Odlukom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije – ističu iz ovog preduzeća.

Podsjećamo, problemi sa grijanjem se konstantno dešavaju pred početak sezone i već godinama se radi na rješavanju ovih problema.

(Tekst: Srpskainfo, Naslov: Banjaluka24.media, FOTO: Agencije)

Društvo

Music Fest “Zlatna nit”: Najavljen najsvježiji festival regije

Muzički festival “Zlatna nit” koji će se održati od 8. do 10. juna u Bosanskoj Krupi danas je premijerno najavljen i u Banjaluci.

Festival koji će se održati u sklopu rizorta “Zlatna nit” već sada je prozvan najsvježijim festivalom u zemlji te će u tri dana okupiti neke od najvećih muzičkih zvijezda današnjice.

Prvog festivalskog dana pred publikom će nastupiti grupe “The Croatian Pink Floyd Show”, “Van Gogh” i “Opća opasnost”.

Drugo festivalsko veče je rezervisano za nastupe sastava “Helem Nejse”, “Divlje Jagode” i “Let 3”.

Posljednjeg dana festivala za publiku je spremljena poslastica u vidu koncerata grupa “Zona isključenja”, “SARS” i “Dubioze koletiv”.

Pored velikih regionalnih bendova publika će moći da uživa i u takmičarskom dijelu festivala gdje će se predstaviti najbolji domaći i regionalni demo bendovi koji će se boriti za vrijedne nagrade.

Ispred organizacije festivala “Zlatna nit” Elvir Reklić ističe da je festival postavio čvrste temelje sa najboljim lajnapom izvođača i samim tim se nametnuo na sceni kao najsvježiji festival u zemlji.

“Sve ćemo pratiti i vatrometom, sa vrhunskom tehnikom i tri stejdža. Meni je zadovoljstvo da samo danas u Banjaluci. Moram da kažem da mi nismo birali bendove na taj način da se regionalno biraju sastavi, nego se desilo da nam takmičarski demo bendovi dolaze iz Prijedora, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Banja Luke, ali i Hrvatske i Slovenije”, rekao je Reklić.

Organizator dodaje da je ovo jedini način da se bendovi u razvoju kvalitetno predstave publici te da se nada da će svi oni vremenom sa demo bine preći na glavnu pozornicu.

Povodom najave festivala u Banjaluci javnosti se obratio i David Jojić predstavnik benda “Charna” iz Banjaluke koji će nastupiti u takmičarskom programu festivala.

“Ono što ratzlikuje ovaj festival u odnosu na ostale je taj momenat koji se posvećuje demo bendovima. Kada su u pitanju headlineri, vjerujem da je ovo jedan od boljih lajnapa za ovu festivalsku sezonu, a sam festival otvara vrata nekim novim muzičarima koji tek treba da utabaju stazu na sceni. Posebno nas raduje sjajna organizacija, vrhunska oprema i susret sa publikom. Daćemo sve od sebe da se prikažemo u najboljem svjetlu”, rekao je Jojić.

Posjetioci festivala “Zlatna nit” svoje ulaznice i kamp mjesta mogu kupiti putem sistema kupikartu.ba ali i na fizičkim prodajnim mjestima koji će uskoro biti predstavljeni.

Više informacija o samom festivalu, smještaju i lajnapu moguće je pronaći putem kanala društvenih mreža i sajta festivala: https://www.musicfestzn.org/

Nastavi čitati

Novosti

SPC dobila novog sveca: Prvi Beograđanin još od srednjeg vijeka

Srpska pravoslavna crkva dobila je u nedjelju novog sveca Sveštenomučenika Nedeljka Streličića, a u pitanju je prva kanonizacija ličnosti iz Beograda još od srednjeg vijeka.

Na praznik Svetog apostola i jevanđeliste Jovana Bogoslova, na svetoj Liturgiji koju je, u hramu Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici, služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop toplički gospodin Petar, vikar Patrijarha srpskog, izvršen je svečani čin kanonizacije Svetog sveštenomučenika Nedeljka Rakovičkog.

Sasluživalo je sveštenstvo i sveštenomonaštvo iz više eparhija, gosti iz Ruske Pravoslavne Crkve, uz molitveno učešće mnogobrojnog vjernog naroda. Na malom hodu, Preosvećeni Episkop gospodin Petar je pročitao odluku Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve o pribrajanju Svetog sveštenomučenika Nedeljka Rakovičkog liku svetih, a zatim je, uz pojanje tropara Svetom sveštenomučeniku Nedeljku Rakovičkom, krstoliko uzdigao ikonu Svetog Nedeljka blagosiljajući prisutne.

Ko je bio Nedeljko Streličić?

Sveštenik Nedeljko Streličić, paroh kneževački, rođen je u selu Pusto Šilovo, srez leskovački, 26.2.1907. godine u seoskoj porodici. Školovao se u Kosovskoj Mitrovici, a Bogosloviju Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu završio je 1929. godine sa odličnim uspjehom. Rukopoložen je u čin đakona i prezvitera 1930. godine i postavljen za paroha u Prištini. Godine 1931. upisao je Bogoslovski fakultet u Beogradu i iste godine biva postavljen na parohiju u Lapljem selu kod Prištine. U januaru 1935. godine blagoslovom Patrijarha Varnave postavljen je na parohiju kneževačku sa sjedištem u manastiru Svetog Arhangela Mihaila u Rakovici. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu 1936. godine.
Od 1937. do 1939. godine zajedno sa Poverenstvom za gradnju hrama uspio je da sagradi Hram i parohijski dom u Rakovici uz blagoslov i materijalnu pomoć Patrijarha Varnave, ktitorke Jelene Radojkić i drugih bogoljubivih ljudi.

Činio je djela milosrđa sve vrijeme rata, organizovao je prikupljanje hrane i druge materijalne pomoći siromašnim građanima, udovicama i ratnim siročićima. Prikupljao je namirnice za ranjenike u bolnicama, kao i ratne zarobljenike kojima je pakovao i u logore slao pakete. Ratne 1944. godine predložio je da se na dan hramovne slave izostavi posluženje za goste, već da se novac predviđen za to pokloni dječijem izbjegličkom domu u manastiru Rakovica, a jednom broju parohijana podjeli određeni novčani iznos. Ovog milosrdnog djela još uvijek se sjećaju starosjedioci Rakovice koji su tada bili djeca.

U martu 1945, komunisti su ga u večernjim satima odveli na informativni razgovor s kojeg se više nije vratio. Prema svjedočenju mještana sveštenik Nedeljko Streličić, optužen da je ljotićevac, strijeljan je bez suđenja i milosti kod današnjeg restorana “Rubin” u Košutnjaku zajedno sa još dvojicom parohijana. Njegovo tijelo, kao i drugih građana Rakovice, pokopano je u jednoj od mnogobrojnih tajnih grobnica koje su rasute po Beogradu, prenosi “Telegraf”.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Društvo

Koje su egzotične životinje uvezene u Bosnu i Hercegovinu

Ove i prethodnih godina u Bosnu i Hercegovinu su uvezene mnogobrojne egzotične životinje, kao što su dvogrbe kamile, sibirski i bengalski tigar, lame, majmuni, rakuni, kenguri, zebre i ostale.

Za “Nezavisne novine” su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH rekli da su, prema njihovim podacima, u toku ove godine od egzotičnih životinja uvezene dvije lame Pacos alpaca.

“Tokom prošle godine su u BiH došle činčile i lemuri, a godinu ranije dvije dvogrbe kamile, majmun ženka i mužjak sorte buff checkeg gibbon. Tokom 2020. stigli su veliki stepski soko i dva majmuna”, naveli su iz UIO BiH.

Dodali su da su tokom 2019. godine stigli bengalski i sibirski tigar, zebra, četiri kengura, genet, dvije sove, američki rakun, berberska ovca i patagonijska mara.

“U 2018. godini su u Bosnu i Hercegovinu stigli ženka lava i afrički lav, dok je 2017. godine stigla patagonijska mara i kapibara – vodeno prase”, navodi se u ovim podacima.

Prilikom uvoza životinja carinici moraju poštovati Zakon o veterinarstvu, Pravilnik o uslovima uvoza i provoza živih životinja, sirovina, proizvoda i nusproizvoda životinjskog porijekla, veterinarskih lijekova i hrane za životinje u BiH, Odluku o uslovima i načinu rada graničnih veterinarsko-inspekcijskih prelaza u BiH, Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, Pravilnik o uslovima u pogledu zdravlja za nekomercijalni uvoz i provoz kućnih ljubimaca i Priručnik kojim se određuju odobrena mjesta za ulazak kućnih ljubimaca u BiH.

Odlukom o uslovima i načinu sprovođenja Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka – CITES propisuju se uslovi pod kojima se obavlja uvoz, izvoz, unos, iznos ili tranzit, trgovina i uzgoj ugroženih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, te njihovih dijelova i derivata.

U Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja piše da je propisano da je zabranjena prodaja egzotičnih životinja i životinja zaštićenih zakonom, a članom 6. stav 3. pomenutog zakona zabranjeno je držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje, te životinjske vrste i pasmine opasne za život.

Ipak, na jednoj od najvećih platformi za kupoprodaju olx.ba može se pronaći loptasti piton po cijeni od 430 do 450 KM, dok je cijena tarantule od 40 do 100 KM. Na ovoj platformi se može pazariti i iguana po cijeni od 350 KM.

Zakonom je propisano da je novčana kazna za prekršaj posjedovanja ovih životinja u Bosni i Hercegovini od 30 do 10.000 KM.

“Novčanom kaznom u iznosu od 200 do 200.000 KM može se kazniti osoba koja preprodaje ove životinje”, stoji u Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja BiH.

Nezavisne

 

Nastavi čitati

Aktuleno