Connect with us

Zanimljivosti

DANAS JE SRETENJE GOSPODNJE: Vjeruje se da mrazevi popuštaju, a djevojke treba da pripaze koga će prvog sresti

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave praznik Sretenje Gospodnje, uspomenu na dan kada je Bogorodica novorođenog Hrista uvela u hram da ga posveti Bogu.

Sretenje Gospodnje se kod hrišćana slavi na 40. dan od Božića. Srpska pravoslavna crkva slavi ovaj praznik 2. februara po crkvenom, a 15. februara po gregorijanskom kalendaru. Ovaj praznik slavi se od 554. godine

Sretenje se slavilo kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Sveto pismo kaže kako četrdeseti dan po Roždestvu Hristovu donese Presveta Deva svog božanskog Sina u hram jerusalimski da ga, shodno zakonu, posveti Bogu i sebe očisti. Iako ni jedno, ni drugo nije bilo potrebno, ipak zakonodavac nije hteo nikako da se ogriješi o svoj zakon, koji je On bio dao kroz svoga slugu i proroka Mojsija. “U to vrijeme držao je čredu u hramu prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče. On stavi Djevu Mariju ne na mjesto za žene, nego na mjesto za djevojke u hramu. Tom prilikom pojave se u hramu dve čudne ličnosti: starac Simeon i Ana, kći Fanuilova”.

Pravedni starac uze na ruke svoje Mesiju i reče: „Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po riječi svojoj…“ Još reče Simeon za Hrista Mladenca: „Gle, ovaj leži da mnoge obori i podigne u Izrailju, i da bude znak protiv koga će se govoriti“ (Lk 2, 29 i 34). Ana pak koja od mladosti služaše Bogu u hramu postom i molitvama, i sama poznade Mesiju, pa proslavi Boga i objavi Jerusalimljanima o dolasku Dugočekanoga. A fariseji, prisutni u hramu, koji vidješe i čuše sve, rasrdiše se na Zahariju što stavi Djevu Mariju na mjesto za djevojke, dostaviše to caru Irodu.

Uvjeren da je to novi car, o kome su mu zvjezdari s Istoka govorili, Irod brzo posla da ubiju Isusa. No u međuvremenu božanska porodica bijaše već izmakla iz grada i uputila se u Misir, po uputstvu angela Božjeg. Dan Sretenja praznovan je od samog početka, no toržestveno praznovanje ovoga dana ustanovljeno je naročito 544. godine u vrijeme cara Justinijana.

Srbi vjeruju da današnji dan kazuje koliko će zima još trajati, a to zavisi od toga da li će mečka danas izaći iz svog brloga i vidjeti svoju sjenku. Jedan od običaja je i da se na Sretenje Gospodnje obavezno pale svijeće, jer se vjeruje da plamen svijeće kuću štiti od groma i drugih nesreća, ali i da ima čarobnu moć.

Najzanimljivije od sretenjskih vjerovanja jeste da mlade djevojke treba da paze danas koga će prvo ujutru sresti, jer će im mladoženja baš takav biti po izgledu i karakteru.

Inače, ovaj praznik je u vrijeme cara Justinijana upriličen kao molitva da prestanu velike nesreće, kuga i zemljotresi.

(Kurir.rs)

Zanimljivosti

Naučnici su otkrili da postoji piće koje bolje hidrira od vode

Iako se voda smatra najzdravijim i ujedno najboljim pićem za hidrataciju, naučnici su dokazali da ipak postoji piće koje više hidrira organizam od vode.

Istraživanje sa škotskog Univerziteta St. Endruz koje je uporedilo reakcije nekoliko različitih pića na hidrataciju. Obična i mineralna voda dobar su izbor, ali prema novim saznanjima mlijeko je ipak bolje.

Prema Ronaldu Mauganu, profesoru na Medicinskom fakultetu St. Endruz i autoru studije jedan od faktora je i količina određenog pića. Takođe, jedan od faktora je i hranjivi sastav pića.

Tako je dokazano da mlijeko hidrira više od obične vode, jer sadrži laktozu, proteine i masti, a taj sastav pomaže usporavanju pražnjenja tečnosti iz želuca.

Osim toga, mlijeko u svom sastavu ima i natrijum koji dovodi do manje proizvodnje urina, prenosi b92.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Nove tvrdnje da Kurt Kobejn nije izvršio samoubistvo, već da je ubijen

Muzičar i frontmen grandž benda ”Nirvana” Kurt Kobejn nije izvršio samoubistvo, već je ubijen, izjavio je danas filmski reditelj i pisac Ijan Halperin, koji je takođe pozvao Kobejnovu udovicu Kortni Lav da ode na poligrafsko ispitivanje i otkloni sumnje da ga je ona ubila.

”Presuda bi trebalo da se promeni sa samoubistva na ubistvo. Sve se ovo oslanja na forenzičke patološke dokaze, nove dokaze koje sam iskopao. Ne optužujem nikoga za ubistvo, ali izazivam Kortni da konačno ode na poligraf. Platiću za to da očistim njeno ime. Ako prođe poligrafsko ispitivanje, zakupiću bilbord na Tajms skveru i na njemu napisati – Kortni Lav je nevina”, rekao je on.

San podsjeća da je Kobejn, koji je inače koristio heroin, pronađen mrtav u stakleniku iznad garaže u svojoj kući u Sijetlu 8. aprila 1994. godine.

U rukama mu je bila puška sačmara, a uprkos tome što je policijska uprava Sijetla smrt proglasila slučajem samoubistva, teorije da je Lav možda igrala ulogu u Kobejnovoj smrti opstale su u svetlu očiglednih neslaganja u dokazima, navodi tabloid.

”U ovoj knjizi zaključujem, policija je hiljadu posto pogrešila i to je bilo ubistvo”, rekao je Halperin.

Ukazao je i na to da je Kobejn razgovarao sa advokatom za razvode.

“Da su se razveli, Lav ne bi dobila ni peni. A on je za Kortni Lav vredeo mnogo više mrtav nego živ. Tu je postojao motiv”, rekao je Haleprin.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Zašto u avionu ne treba da nosite japanke, a uz alkoholno piće obavezno treba da pijete vodu

Zašto u avionu ne treba da nosite japanke, a uz alkoholno piće obavezno treba da pijete vodu

Let modernim putničkim avionima zavisi od „saradnje“ pilota i računara, ali i ponašanje putnika u velikoj mjeri utiče na bezbjednost.

Pojas je obavezan

Osnovni savjet koji ćete dobiti od kabinskog osoblja je da budete vezani prilikom uzletanja i slijetanja, a obavezno prilikom turbulencija. Time se mogu spriječiti povrede.

U kuhinju ne ulazite

To je prostor u kome kabinsko osoblje priprema napitke i hranu za putnike. Tu se nalaze i oštri predmeti i vrela voda za kafu i čaj, a sve to može biti opasno za putnike koji se nestabilno kreću kroz avion tokom leta.

Izbjegavajte japanke na nogama

Japanke se ubrajaju u obuću koja se lako obuva i skida, ali nije stabilna: Preporuka su udobne cipele ili patike u kojima se putnik lako kreće kroz avion, a bezbedne su i u slučajevima opasnosti.

Ako pijete alkohol, pijte i vodu

Ako tokom leta u avionu pijete alkoholna pića, obavezna popijte i čašu vode: Promjena u visini utiče na smanjenje nivoa kiseonika u krvi, što dovodi do dehidratacije, pa se čovek lakše može napiti.

Korišćenje toaleta

Savjet i preporuka je da se prije ukrcavanja u avion obave sve fiziološke potrebe, ako za to postoji mogućnost.

Nastavi čitati

Aktuleno