Connect with us

Politika

Danas konstitutivna sjednica Narodne skupštine

Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović danas će, pred novim sazivom Narodne skupštine, položiti zakletvu.

Zakletvu će položiti i 83 poslanika i novo skupštinsko rukovodstvo.

Dio poslanika je sa višegodišnjim parlamentarnim iskustvom, ali ima i onih koji prvi put sjedaju u poslaničke klupe. Ono što je specifično jeste da saziv Parlamenta Srpske nikada nije imao mlađi sastav.

Broj političkih partija i njihovih mandata u Narodnoj skupštini odavno je utvrđen. Ko su poslanici 11. saziva manje je poznato. Neki su u Parlament ušli direktno, neki putem kompenzacionih mandata.

Pojedine partije nisu dobile nijednu kompenzaciju, dok druge – da toga nije bilo – ne bi postale parlamentarne stranke. I ovaj put biće spoj mladosti i iskustva.

Ipak, u odnosu na prethodne, zapazili su analitičari – novi saziv je mnogo mlađi.

” Mislim da će mladi ljudi u ovom novom sazivu sigurno da daju doprinos i boljim diskusijama i nekim novim idejama”, ističe analitičar Neven Đenadija, za RTRS.

Najmlađi poslanik, dvadesettrogodišnji Đorđe Vučinić, dolazi iz Trebinja iz poslaničkog kluba Za pravdu i red. Parlamentarno iskustvo sticao je u gradskoj Skupštini. Sada, kaže, ima veću odgovornost.

U odnosu na najmlađeg Vučinića, po godinama, ali i iskustvu u Parlamentu, najstariji poslanik je Banjalučanka Nataša Radulović iz SNSD-a.

Kako Ustav i Poslovnik nalažu, Radulovićeva će sutra predsjedavati konstitutivnoj sjednici, uz pomoć generalnog sekretara Narodne skupštine Nebojše Zgonjanina i najmlađih poslanika iz tri političke partije sa najvećim brojem mandata – Anje Ljubojević, Aleksandra Trninića i Nebojše Drinića, do izbora novog predsjednika Narodne skupštine.

“Srećna sam zbog toga i svim ovim novim poslanicima želim sreću i dobrodošlicu. Da radimo u ime naroda i naše Republike Srpske” navodi Nataša Radulović.

Njoj je ovo treći mandat u ovoj instituciji. Po tom broju pridružuje se onima koji imaju dugogodišnje parlamentarno iskustvo ili su u ime svojih partija, više puta bili birani za poslanike.

Mnogo je poslanika koji su učestvovali u radu više skupštinskih saziva, tri, četiri ili pet. Ipak, niko još nije oborio rekord socijaliste Petra Đokića. U ime svoje političke partije mandat je dobijao čak osam puta.

U novom skupštinskom sazivu prvi put je lice sa invaliditetom. Trebinjka Milica Ijačić imaće priliku da, osim stavova svoje partije, zastupa i interese ove kategorije građana.

Јedan od rijetkih načelnika ili gradonačelnika koji su osvojili, a zatim i prihvatili mandat je Zoran Stevanović. Napušta mjesto prvog čovjeka Zvornika i ulazi u Narodnu skupštinu. Pretpostavlja ko će mu biti nasljednik.

“Mislim da iza sebe ostavljam saradnike koji su spremni da preuzmu ulogu. Mislim prije svega na zamjenika gradonačelnika Bojana Ivanovića”, precizirao je Stevanović.

Neki su u svojim analizama zapazili da je u Skupštini ovaj put manji broj žena u odnosu na ranije. Ipak, ko će i definitivno biti poslanik biće poznato sutra nakon zakletve.

Ono što je svakako specifično u odnosu na dosadašnje konstitutivne sjednice jeste da će srpski član Predsjedništva prije inauguracije u Sarajevu, položiti zakletvu u sali Narodne skupštine.

“Time se šalje jasna poruka da je Republika Srpska na prvom mjestu, da se prvo zavjetujemo Republici Srpskoj a onda idemo u zajedničke institucije”, naglašava član GO SNSD-a Miloš Lukić.

Konstitutivna sjednica Narodne skupštine počinje sutra u 12.00 časova.

Zbog sutrašnje svečane primopredaje dužnosti predsjednika Republike Srpske u MUP-u kažu da će biti pojačane mjere bezbjednosti.

Građanima koji budu željeli da prisustvuju svečanosti, savjetuju da ne nose ruksake i torbe niti pirotehnička sredstva i da uz sebe imaju lična dokumenta.

(RTRS)

Politika

Petrović najavio kampovanje pred Vladom ako ne bude raspuštena Skupština grada

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović u Vladu Srpske predao je inicijativu za raspuštanje Skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv.

Petrović je inicijativu, koja je izgubila na sva 183 biračka mnjesta, nazvao kaolicijom “Pokradimo Bijeljinu”.

– Danas smo po obećanju došli u Vladu Republike Srpske, da podsjetimo ministarstva na neke projekte koje je grad Bijeljina predavao u protekle dvije i po godine, jer su neki zvaničnici govorili da oni ne znaju šta treba Bijeljini i da im se niko ne obraća – istakao je dr Ljubiša Petrović.

Kaže da je ukupna vrijednost predviđenih projekata, koje su ranije uputili Vladi Republike Srpske, bila više od 40 miliona KM.

– Smatramo da preko 114 hiljada građana grada Bijeljina zaslužuju i više od tih 40 miliona KM. Samo jedan ATP turnir u Banjaluci koštao je preko 50 miliona KM. Postavljamo pitanje da li je važniji jedan ATP turnir koji košta preko 50 miliona KM ili 40 miliona KM projekata za preko 114 hiljada građana grada Bijeljine – upitao je Petrović.

Nastavi čitati

Politika

Nele Karajlić meta napada: Odbio da optuži vlast za zločin u školi na Vračaru VIDEO

Beograd – Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, meta je napada zbog izjave da ga neko teško može uvjeriti da je tragedija u Beogradu povezana sa vlašću.
Naime, Nele je rekao da mu ono što se dogodilo u školi “Vladislav Ribnikar” više liči na film “Terminator”.”Sarajevska nemoralna hulja, sa adresom u Beogradu, Nele Karajlić, danas je u emisiji “NU 2” na HRT-u, oslobodio “Vučićevu vlast” i “rijaliti programe”, od bilo kakve odgovornosti za stravične zločine u Srbiji , okrivivši “Terminatora” i “Holivud”… Za kraj je raspisao i izbore”, poručio je jedan tviteraš, prenose Novosti.

 

GLAS SRPSKE

Nastavi čitati

Politika

Višković zatražio da se riješi problem zdravstvenog osiguranja građana u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od resornog ministarstva da u saradnji sa Fondom zdravstva omoguće da građani Republike Srpske koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije u Srpskoj, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

Šezdeset dana je predviđeno, kako bi u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaze zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno