Connect with us

Politika

DEŠAVANJA U DOBROVOLJAČKOJ su zločin protiv mira i uvod u građanski rat

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je stradanje vojnika u Dobrovoljačkoj pokazalo cijelom svijetu da je tadašnje muslimansko rukovodstvo bilo na na sve spremno samo da ostvare svoj san o stvaranju muslimanske BiH u srcu Evrope.

Dodik kaže da su zbivanja u Dobrovoljačkoj jedan u nizu kukavičkih zločina koje su počinili muslimani.

“Zločin nad nevinim golobradim mladićima, pripadnicima JNA, vojnicima i civilima, među kojima su bili Srbi, Hrvati, muslimani i Albanci, bio je zločin protiv mira i uvod u građanski rat, ali i zločin protiv mladosti koji je pokazao svu bestijalnost i okrutnost tadašnjih mislimanskih lidera Alije Izetbegovića i Ejupa Ganića, kao i njihovih paravojnih formacija, koje su činili dojučerašnjih kriminalci koje su pustili iz zatvora da ubijaju nevine ljude po ulicama Sarajeva”, istakao je Dodik za Srnu povodom obilježavanja 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

On je rekao da su zločin u Dobrovoljačkoj, presretanje i paljenje vojnih vozila na Skenderiji, napad na Dom JNA i sve tadašnje kasarne u Sarajevu, kao i brutalno strijeljanje zarobljenih vojnika JNA u Velikom parku, te ubistvo srpskog svata na Baščaršiji i napad na kolonu JNA u Tuzli zločini nad nevinim žrtvama i dokazi da je tadašnje muslimansko rukovodstvo, bez imalo ljudskosti, namjerno izazivalo ratni sukob u BiH da bi ostvarili svoje političke ciljeve.

Predsjednik Srpske je naglasio da je još tužnije i poraznije da nijedan od tih zločina nije dobio sudski epilog, što potvrđuje da neustavne i nelegalne pravosudne institucije od samog svog osnivanja nametanjem od visokog predstavnika, predstavljaju instrument bošnjačke i politike međunarodne zajednice usmjeren protiv Srba u BiH.

Dodik je istakao da su nevini ljudi u Dobrovoljačkoj ulici ubijeni ponovo kada je istraga u ovom, kao i u nizu drugih predmeta zataškana iako je očigledna odgovornost muslimanskog političkog i policijskog rukovodstva, podsjetivši na sramni potez tadašnjeg stranog tužioca DŽuda Romana, koji je 2012. godine, mjesec dana prije odlaska sa dužnosti, donio odluku da obustavi istragu protiv 14 lica osumnjičenih za ovaj zločin.

Nakon toga, rekao je Dodik, Tužilaštvo BiH formiralo je predmet za koji je tužilačka komisija trebala da procijeni na koji način će biti riješen i jedan od tadašnjih tužilaca Sena Uzunović bila je glavni inicijator da se ovaj predmet blokira i ne podigne optužnica jer, kako je ona to procijenila, ubistvo i paljenje tijela vojnika JNA i civila na sarajevskom asfaltu nije ratni zločin.

Prema njegovim riječima, strani tužioci su započeli izvršenje zadataka zbog kojeg su došli u BiH i jednim potpisom na papiru skinuli svu ljagu i odgovornost muslimanskog rukovodstva i muslimanskih zločinaca za ubistvo u Doborovoljačkoj ulici i otpočinjanje građanskog rata u BiH, a muslimanski tužioci su na osnovu nekog prava koje je samo njima znano stavili tačku.

“Kako tada, tako i danas. Isti je odnos muslimanskih političara i predstavnika međunarodne zajednice prema srpskim žrtvama. I ne samo da nema pravde za ove nevine žrtve, već ovi zločini ne postoje ni za muslimansko političko rukovodstvo, ni za nakaradno pravosuđe, ni za međunarodnu zajednicu. Bol majki ovih stradalnika nije bol, njihova suza nije suza. Neće nijedan stranac, niti politički predstavnik muslimana doći i pokloniti se srpskim žrtvama. Za njih srpske žrtve ne postoje”, istakao je Dodik, prenosi Srna.

On je rekao da se zato Republika Srpska svih ovih godina bori da razobliči sve laži muslimana o navodnoj srpskoj agresiji, navodnoj opsadi Sarajeva, o tome kako su samo oni žrtve rata.

“Zna se ko je započeo rat u BiH, zna se ko je rekao da će žrtvavovati mir, zna se odgovornost i Alije Izetbegovića, i Ejupa Ganića i Šefika DŽaferovića, i Nasera Orića i niza drugih, znamo sve imenom i prezimenom, postoje predmeti u pravosudnim institucijama, ali ne, oni nisu krivi, krivi smo samo mi Srbi.

Politika

HELEZ PONOVO O DODIKU “Ovaj put je nadmašio sam sebe po gluposti”

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez komentarisao je jučerašnje izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o tome da helikopteri MUP Srbije mogu u nekoliko minuta izručiti 65.000 litara vode.

Kako je rekao, u pitanju su “netačne i glupe izjave” kojima je Dodik “ovaj put nadmašio sam sebe po gluposti.”

Sudeći po izjavama Dodika helikopteri MUP Srbije imaju veći kapacitet nego rijeka Bosna ili Drina. Očigledno Dodik nije prošao ni vojnu obuku te su mu ovakvi podaci potpuno strani i nepoznati, rekao je Helez.

Kako dodaje, ovakve izjave su podstaknute mržnjom prema Bosni i Hercegovini, njenim institucijama, posebno Oružanim snagama BiH. Tim povodom kaže da je tužno živjeti u državi koju mrziš, a sanjati o drugoj.

– U cilju potpunog i istinitog informisanja javnosti naglašavam da su Oružane snage BiH u potpunosti spremne i sposobne gasiti požare na teritoriji Bosne i Hercegovine kao što to rade od svoga osnivanja. Trenutno su helikopteri Oružanih snaga BiH u pripravnosti i momentalno spremni da polete i izvrše misiju gašenja požara.

U posljednjih 10 godina u gašenju požara helikopteri Oružanih snaga BiH proveli su 538,8 sati u letu, izbacili 5 109 900 litara vode, prenijeli 18,3 tone tereta i 213 vatrogasaca. Pomažući ugroženima od poplava helikopteri Oružanih snaga BiH u posljednjih 10 godina proveli su 152,9 sati leta, prenijeli 390,5 tona tereta i evakuisali preko 300 stanovnika.

Prilikom medicinske evakuacije imali su 63,4 sati leta, prevezli 24 pacijenta i 10 unesrećenih planinara. Na žalost Milorada Dodika, iako ulaže ogromne napore da ih ukine i omalovaži, Oružane snage BiH svaki dan napreduju i razvijaju se, jer snaga vojske je u čovjeku – istakao je Helez.

Pozvao je Dodika da prestane gledati preko Drine te da zajedno posjete i obiđu Oružane snage BiH, “da se uvjeri u kapacitete, znanje i sposobnosti pripadnika Oružanih snaga BiH.”

Siguran sam biće ponosan, jer to su i njegove Oružane snage, zaključio je Helez.

Klix.ba

Nastavi čitati

Politika

IZNENAĐENJE ZA LOKALNE IZBORE U BiH! Duplo manje birača iz dijaspore

Rok za registraciju birača izvan Bosne i Hercegovine istekao je u ponoć, a prvi podaci govore da će na ovim lokalnim izborima biti skoro duplo manje birača koji će glasati van BiH.

Portalu e izbori pristupilo je 53.574 korisnika i otvorilo nalog. Prijave birača izvan BiH su u procesu obrade. Po okončanju procesa javnost će biti informisana o broju birača koji ispunjavaju uslove za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, rekli su Nezavisnim u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Inače, na lokalnim izborima 2020. godine na izvodu iz Centralnoj biračkog spiska za glasanje izvan BiH bilo je 101.771 birač s tim da je njih 27.960 skinuto sa spiska.

Agencije

Nastavi čitati

Politika

PROJEKAT TEŽAK VIŠE OD MILIJARDU KM! Do kraja godine ugovor za najduži tunel u BiH

Tenderska procedura za izbor izvođača radova na tunelu Prenj počela je u septembru 2022, a još nije okončana.

Uzimajući u obzir složenost i zahtjevnost navedene dionice za izgradnju, tenderski proces za odabir izvođača radova na predmetnoj dionici je u drugoj završnoj fazi tenderisanja. Sam tok tenderskog procesa definiran je Planom nabavki za predmetnu dionicu i usaglašen je i odobren od Banke. Planom nabavki definiran rok za dodjelu ugovora za izvođača radova je decembar 2024. godine”, rekli su iz „Autocesta FBiH“ za Avaz.

Prema ranijim navodima iz „Autocesta FBiH“, ovo će biti najskuplji projekAt na cjelokupnom autoputu i njegova vrijednost bi trebala iznositi blizu milijardu i 100 miliona KM. Cijela Dionica Ovčari – tunel Prenj – Mostar Sjever bit će duža od 10 kilometara, a sama dužina desne tunelske cijevi je 10.165 metara, dok će lijeva biti pet metara kraća. To će biti najveći tunel u BiH, a deveti u cijeloj Evropi.
Iz „Autocesta FBiH“ naglašavaju da će se tunel graditi uz poštivanje svih sigurnosnih standarda, propisanih Direktivom EU, odnosno s većim profilom i pregradama.

“Ključna nepoznanica i najveći rizik pri gradnji tunela jesu stvarni uvjeti geološke sredine u kojoj se probija tunel, koji se ni s veoma obimnim i skupim prethodnim geološkim istraživanjima ne mogu adekvatno i sveobuhvatno unaprijed definirati i tako smanjiti rizik, tzv. nepredvidljivih fizičkih uslova”, naglašavaju iz „Autocesta FBiH“.

Iako je kao rok za izbor izvođača izabran decembar ove godine, oni naglašavaju da su navedeni podaci podložni promjeni ovisno o toku evaluacije i brzine odgovora kreditora i ponuđača ili eventualnih dodatnih zahtjeva od ponuđača u evaluacijskom procesu, što JPAC nisu u mogućnosti niti predvidjeti niti spriječiti, nego provoditi proces u skladu s procedurama i pravilima Banke.
“Ukoliko dođe do pomjeranja rokova, isto će biti usaglašeno i odobreno od Banke, vodećeg IFI-a na predmetnoj dionici”, naveli su iz „Autocesta FBiH“.

Prema ranijim navodima, za izgradnju ove dionice prijavilo se osam kompanija, ali dvije su odmah eliminirane jer nisu ispunjavale uslove, a, prema nezvaničnim navodima, kasnije su još tri prekrižene. Na odobrenje EBRD-u poslane su kompanije „Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret“, „Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret A.S.“ i konzorcijum „DL Limak Joint Adventure“. Izbor kompanije biće poznat nakon što EBRD dostavi izvještaj.

Nedavno je v.d. direktora „Autocesta FBiH“ Denis Lasić potpisao s direktoricom EBRD-a za BiH Manuelom Naesl (Naessl) ugovor o grantu vrijedan 3,5 miliona evra kojim se podržava priprema i implementacija projekta Ovčari – tunel Prenj – Mostar Sjever, prenosi Biznisinfo.

Nastavi čitati

Aktuelno