Connect with us

Politika

Odnos vlasti u FBiH prema Srbima je NEDOPUSTIV

Оdnos vlasti u Federaciji BiH (FBiH) prema Srbima nedopustiv, kaže Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić povodom obilježavanja 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici.

Egić podsjeća da za taj zločin niko nije odgovarao.

“Mi ćemo to uvijek raditi. Danas smo došli da odamo pomen nevino nastradalim vojnicima i oficirima Jugoslovenske narodne armije (JNA)”, rekao je Egić novinarima prije parastosa u crkvi u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu povodom obilježavanja 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici.

On je podsjetio da je JNA u to vrijeme bila jedina legitimna vojna sila na teritoriji BiH, te da se zločin u Dobrovoljačkoj dogodio 2. i 3. maja, iako je 26. aprila u Skoplju postignut sporazum o mirnom povlačenju Vojske JNA sa teritorije BiH.

“To govori o moralu, o već pripremljenim stvarima koje su bile neizbježne od tadašnjih muslimanskih snaga, to su `Zelene beretke`, Teritorijalna odbrana i ko zna koliko je bilo paravojnih formacija. Uprkos postignutom dogovoru, Dom JNA je napadnut 2. i 3. maja i tad su već počele prve žrtve, prije toga nekoliko dana, 22. aprila vojnici koji su ostali u kvaru u vojnom transporteru su izvučeni, ubijeni i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu nađeni. Trećeg maja, kada se po dogovoru vojna kolona povlačila, napadnuta je i opet su počinjeni strašni zločini”, naveo je Egić.

On je ukazao da sve to govori o odnosu tadašnjih muslimanskih vlasti prema svemu što je bilo srpsko, prema svemu što je predstavljalo simbol Jugoslavije i Srba na ovim prostorima.

“Jedne žrtve su glorifikovane, druge se ne priznaju kao žrtve.Nažalost, ponovićemo po ko zna koji put da niko za to nije odgovarao, jedna optužnica je pala, evo u 2022. godini ponovo je Sud BiH pokrenuo tužbu, ni od ovoga ne očekujemo ništa. Odnos, pogotovo vlasti u FBiH prema Srbima, prema srpskim žrtvama je nedopustiv, stoga mi moramo svojim žrtvama odavati pomen, pričati o tim sukobima, govoriti istinu i mi ćemo to uvijek raditi”, rekao je Egić, prenosi Srna.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici poginulo je i ubijeno najmanje 28 pripadnika JNA.

Politika

RASKOL U NARODNOM FRONTU GRADIŠKA: Pukla tikva oko izborne liste

Nakon sastanka Gradskog odbora Narodnog fronta u Gradišci sa predsjednicom ove partije Jelenom Trivić, a uoči predaje odborničke liste CIK-u, došlo je do sukoba odbornika Branislava Mrakića i Gorana Bijelića oko pozicije na listi.

Naime, Mrakić je smatrao da je on shodno dosadašnjem uspjehu zaslužio mjesto nosioca liste, dok se Bijelić s tim ne slaže. Uz to Bijelić je tražio ili da on bude nosilac liste ili da ne bude ni jedan od njih dvojice. Situaciju su presjekli Trivićeva i Dončić tako što su rekli da ni jedan neće ići na listu.

Izvori bliski ovoj partiji tvrde da su Bijelić i Mrakić uz Dončića okosnica ove partije. Postoje određene špekulacije da je Jelena Trivić obećala Kodićevoj prilikom transfera iz Ujedinjene Srpske, poziciju nosioca liste i da je čitava ova svađa nastala zbog tog obećanja.

U prilog tome idu i priče da će Dončić povući kandidaturu, kako bi opozicija podržala Željka Sladojevića u Gradišci.

Nezvanično izvori iz Narodnog fronta u Gradišci otkrivaju da narod u ovoj lokalnoj zajednici naziva Mrakića i Bijelića “papcima” jer su kako kažu u pitanju preletači iz PDP-a.

Nakon svađe i teških optužbi i Mrakić i Bijelić ipak su se našli na listi gradiškog NF-a ali sukob nije završen.

Nastavi čitati

Politika

TREBALA BI BAR DA ZADRŽI DOSTOJANSTVO! Savić-Banjac poručila Trivić: Takmičimo se djelima, a ne prljavim kampanjama

Komentarisala navode Trivićeve na društvenim mrežama na račun poslanika PDP Nebvojše Drinića.

Politika je ozbiljan i težak posao. Ipak, i pored i nakon politike svaki čovjek bi trebao da zadrži dostojanstvo i da svakom može da pogleda u oči – poručila je ovo narodni poslanik PDP-a u Narodnoj skupštimni Republike Srpske Mirna Savić-Banjac.

U svojoj objavi na društvenim mrežama ističe da se uvijek rastuži kada vidi da pametni ljudi u izazovnim situacijama, onda kada bi trebalo da najviše sačuvaju staloženost, dozvole da lični animoziteti i fikcije upravljaju i prevladaju razum.

-Najnoviji slučaj je potez gospođe Trivić koja sada i lično, bez posrednika, političko (ne)djelovanje pokušava da svede na lično, trećerazredno i na nivou portaloida koji prljavom kampanjom donose mnogo više štete nego koristi – naglasila je Savić-Banjac.

Poručuje da bi svi napravili mnogo više za građane, ali i sebe same kada bi se takmičili djelima.

-A ne opanjkavanju i potezima koji više priliče kojekakvim zadrugama, nego ozbiljnoj političkoj sceni. Zaista nastojim biti korektna u svom djelovanju i svjesna sam da ću od ove objave mnogo više biti na meti od strane raznih frontova političke scene, ali ovo govorim iz iskrene namjere i uvjerenja da će svako ponaosob razmisliti o načinu djelovanja – naglasila je Savić-Banjac.

Na kraju svoje objave se našalila sa navodima Trivićeve.

-Pitala sam Nebojšu da mi da krug da probam Poršea, ali on ne posjeduje takav automobil – čime se osvrnula na tvrdnje Trivićeve koje plasira na društvenim mrežama o tome kako narodni poslanik Nebojša Drinić posjeduje skupocjeni automobil.

Nastavi čitati

Politika

POSTOJI LI GRANICA? Šobot snimao OPERACIJU SRCA za društvene mreže, javnost zgrožena (FOTO)

Predizborna kampanja je počela, mnogi kandidati odavno ne biraju ni mjesto ni vrijeme kada će poslati poruke svojim biračima i pokušati da pridobiju još koji glas.

Društvene mreže su postale najjače oružje, pa iako smo mislili da smo baš sve vidjeli, kandidat SNSD za gradončelnika Banjaluke, Nikola Šobot otišao je korak dalje.

Naime, ovaj kardiohirurg je na društvenim mrežama objavio snimak iz operacione sale.

Iako snimci opercija nisu novost, mnogi se koriste na predavanjima, na predstavljanjuma klinika, seminarima i slično, Šobot je možda prvi koji ga, ako je suditi po komentarima, koristi u svrhu političke kampanje.

Da je sve zbog politke i to u cilju predstavljanje Šobota kao ozbiljnog kandidata potvrdile su i nјegove stranačke kolege.

Prvi je na društvenim mrežama njegov snimak iz operacione sale podijelio novi stranački kolega odbornik Slobodan Stanarević, i to upravo u političkom kontekstu, poredeći ga sa njegovim protivkandidatom Draškom Stanivukovićem.

Šobotov snimak dijelile su i ostale stranice SNSD, kao i mediji bliski režimu, upravo aludirajući na to kako je ozbiljniji kandidat od Draška Stanivukovića, piše Blink.

Video iz operacione sale nesumnjivo je posto dio kampanje i video materijal za promociju kandidata SNSD, kao i pokušaj diskreditacije aktuelnog gradonačelnika.

Međutim, javnost i nije oduševljena ovim potezom. Politički analitičari već su mnogo puta komentarisali ulazak politike u zdravstvo, i štetu koju ona može da donese, a evo šta misle građani.

Nastavi čitati

Aktuelno