Connect with us

Hronika

DNK optužene za pokušaj ubistva šefice nađen na vrećici “mravocida”

Biološki DNK trag optužene Nine Ninković (57) iz Banjaluke, koju terete da je pokušala da ubiije pomoćnika direktora Pedagoškog zavoda Republike Srpske Slađanu Tanasić tako što joj je sipala otrov u kafu, pronađen je na kesici “mravocida” i maramici koje su, kako tvrdi tužilaštvo, pronađene tokom istrage.

Ovo je utvrđeno DNK vještačenjem koje je uradio forenzički genetičar Zoran Obradović koji je u banjalučkom Okružnom sudu prezentovao svoj nalaz na suđenju Ninkovićevoj koja je radila kao inspektor u Pedagoškom zavodu.

Obradović je pojasnio da je vještačio tragove izuzete sa zelene kesice mravocida, maramice i metalne kašičice, te ih je poredio sa DNK optužene.

– Na kašici nije pronađen trag, dok je na vrećici i maramici pronađen ženski DNK trag. Većinska komponenta tog traga odgovara DNK optužene – pojasnio je Obradović.

Branilac optužene Branko Gudalo prigovorio je ovom nalazu jer kako tvrdi vještačeno je ono što nema u optužnici, te nije jasno kako su pribavljeni tragovi.

– Optužnicom su obuhvaćeni tečnost i šoljica iz koje je navodno ispijana kafa. Vrećica i maramica se ne odnose na optužnicu i nejasno je kako su pribavljeni. Nisu vještačene ni šoljica ni tanjirić u ovom slučaju – rekao je Gudalo.

Tužilac Borislav Čekić kazao je da su vrećica i maramica sredstvo izvršenja krivičnog djela i pronađene su u kancelariji Pedagoškog zavoda.

Tužilaštvo tereti Ninu Ninković da je od 8. do 21. decembra prošle godine u prostorijama Pedagoškog zavoda RS u dva navrata ušla u kancelariju koju koristi Tanasićeva i u kafu joj sipala sredstvo koje može prouzrokovati smrt jer sadrži natrijev hipoklorit, koji se u slobodnoj prodaji nalazi u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje.

Prema optužnici, Tanasićeva u oba navrata, 8. i 9. decembra kafu nije popila zbog sumnjivog mirisa.

Dalje se dodaje da je Ninkovićeva zatim 21. decembra oštećenoj u kafu sipala “mravocid-žoharocid”.

Ninkovićeva je nakon toga uhapšena na djelu, a “trovanje” kafe je snimljeno nadzornom kamerom koja je, u saradnji Pedagoškog zavoda i istražnih organa, “podmetnuta” u kancelariju Tanasićeve.

Vještačenje

Tokom istrage rađeno je toksikološko-hemijsko vještačenje čiji rezultati ukazuju da u kafi, koju je oštećena predala policiji, nisu pronađene potencijalno toksične supstance.

S druge strane, u kafi, šolji, kašici, kao i otvorenoj kesici “mravocida žoharocida”, koja je prilikom hapšenja oduzeta od Ninkovićeve, identifikovano je prisustvo fipronila.

Prema tom vještačenju ,akutna toksičnost za čovjeka prosječne težine od 60 kilograma bila bi između tri i 18 grama fipronila, odnosno 1.200 kesica “mravocida”. Takođe, u tom vještačenju se navodi da je vrijednost prihvatljivog dnevnog unosa za čovjeka iznosi 0,0002 mg/kg, što znači da bi za čovjeka prosječne mase od 60 kg prihvatljiv dnevni unos fipronila iznosio 0,012 mg. U konkretnom slučaju, gdje je iz kesice od pet grama “mravocida” iskorišteno 4,86 grama, vještaci smatraju da je ta doza 202,5 puta veća doza od prihvatljivog dnevnog unosa.

Glas Srpske

Hronika

POSMRTNI OSTACI PRONAĐENI U ŠUMI KOD OLOVA! U blizini nestao čovjek prije četiri mjeseca

U šumi kod Olova pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, rekao je Srni portparol MUP Zeničko-dobojskog kantona Elvedin Fišek.
On je naveo da su posmrtni ostaci pronađeni nedaleko od mjesta gdje je živio Hamid Ferhatović (57) iz sela Čuništa koji je nestao prije četiri mjeseca, ali da još ne može potvrditi da je riječ o njemu.

– To će se znati nakon DNK-a analize i određenih vještačenja – naveo je Fišek.

On je rekao da uviđaj vrše pripadnici Federalne uprave policije pod nadzorom dežurnog tužioca i da će više informacija biti poznato po okončanju uviđaja.

Nastavi čitati

Hronika

NASILJE NAD ŽENAMA ESKALIRALO! Mladu majku PRETUKLA DVA MUŠKARCA pred bebom i djevojčicom od dvije godine FOTO

Mladu majku Amiru Bektić (25) iz Tuzle, ispred jednog tržnog centra u živiničkom naselju Suha, kako je navela, pretukla su dva muškarca.
Amira tvrdi da je pretučena zbog reda na kasi.

Verbalni obračun se, kako je navela, dogodio dok je trebala platiti namirnice koje je uzela za sebe i svoju djecu. Ostavila je korpu koja je trebala čuvati red, dok se ona vratila po zaboravljenu namirnicu.

Nakon svađe oko reda, ko će prvi doći platiti. Amira je rekla: “Izvinite, ja sam bila na redu” nakon čega je nastupio verbalni obračun gdje joj je mladić navodno prijetio: “Sad ćeš ti vidjeti kada izađeš”.

Moj advokat će to završavati. Vjerujte mi žene moje, izboriću se za ovo. Odgovaraće za ovo što su me tukli pred bebom i mojoj djevojčicom od dvije godine, poručila je u svojoj objavi na Fejsbuku Amira Bektić.

Nastavi čitati

Hronika

U PRIJEDORU NESTALA MILENA MILJATOVIĆ! Jeste li vidjeli ženu koja odgovara ovom opisu?

Pripadnici Policijske uprave Prijedor preduzimaju sve potrebne mjere s ciljem pronalaska Milene Miljatović /54/ iz mjesta Kršlje u opštini Novi Grad čiji je nestanak prijavljen 29. septembra, rečeno je Srni u ovoj upravi.
Prema izjavi člana porodice koji je prijavio nestanak, Milena je visoka oko 175 centimetra, srednje tjelesne konstitucije, sijede kose do ramena, a prilikom odlaska od kuće 23. septembra na sebi je imala sivi kaput, sive patike i plavi kačket.
U slučaju bilo kakvih saznanja koja bi mogla dovesti do pronalaska ovog lica, građani mogu pozvati besplatan broj 122 ili se obratiti u najbližu policijsku stanicu.

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Uncategorized3 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized6 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno