Connect with us

Politika

DODIJELJENI ZAMJENSKI MANDATI za Narodnu skupštinu Republike Srpske

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je prihvatila izjavu o odbijanju mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ljubiše Petrovića i Draška Stanivukovića, te umjesto njih mandate dodijelila Đorđu Milićeviću i Tanji Vukomanović.

Na sjednici CIK-a prihvaćene su i ostavke odbornika u skupštinama gradova Banjaluka, Bijeljina, Istočno Sarajevo i Gradiška, te skupštinama opština Prnjavor, Novi Grad, Srebrenica i Sokolac.

Ostavke u Skupštini grada Banjaluka zbog dobijanja mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske podnijeli su Mladen Ilić, Milan Milaković i Velibor Stanić, a umjesto njih u gradsku Skupštinu izabrani su Stanislav Palija, Dragan Strika i Nikola Vukčević.

Ostavke su podnijeli i Čedomir Stojanović na funkciju odbornika u Skupštini grada Bijeljina, a na njegovo mjesto imenovan je Žika Savić, kao i Radislav Dončić na funkciju odbornika u Skupštini grada Gradiška, a umjesto njega imenovan je Dragomir Radonjić.

Strahinja Bašević podnio je ostavku u Skupštini grada Istočno Sarajevo, a umjesto njega mandat je dodijeljen Milanu Joloviću. Bašević je podnio ostavku i na mandat u Skupštini opštine Sokolac i na ovoj funkciji zamijeniće ga Snežana Kojić.

Novi potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković podnio je ostavku na mandat u Skupštini opštine Srebrenica, a na njegovo mjesto izabran je Mirnes Zahirović.

Osim toga CIK je ovjerio kandidatske liste koje je Skupština Tuzlanskog kantona dostavila za izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH /FBiH/.

Članovi CIK-a donijeli su i zaključak o utvrđivanju tehničkog prečišćenog teksta Izbornog zakona BiH koji će biti objavljen na sajtu ove institucije, ali će biti samo za internu upotrebu.

CIK je prihvatio i zahtjeve PDP-a i SDP-a za plaćanje izrečenih novčanih kazni na rate.

Prema ovom zaključku, PDP će kazne od 4.000 i 3.000 KM plaćati u deset jednakih mjesečnih rata od 1. novembra, a na isti način SDP treba da uplati ukupno 8.200 KM.

Srna

Politika

DRAGA BRAĆO IZ SRBIJE, dobro ste došli u Republiku Srpsku

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da aposlutno podržava dolazak pripadnika MUP-a Srbije u Republiku Srpsku, kao i svih onih koji doprinose miru i stabilnosti u regionu.

“Nažalost, SDA, DF lažnog Hrvata /Željka/ Komšića i dalje žive u ratnim godinama i svuda vide imaginarne neprijatelje. MUP Srbije garant je mira i stabilnosti kako u Srbiji, tako i u regionu i sve naše bezbjednosne agencije, MUP Republike Srpske i sa nivoa BiH i Federacije BiH /FBiH/ uspješno sarađuju sa MUP-om Srbije i sprečavaju kriminal i korupciju”, istakao je Nešić.

On je rekao da, osim jeftinih političkih poena i igara, ne vidi razlog za takva reagovanja iz FBiH i upitao šta može promijeniti šest ljudi bilo gdje na svijetu.

“Draga braćo iz Srbije, dobro ste došli u Republiku Srpsku. Dobrodošlicu vam želi ministar bezbjednosti u Savjetu ministara”, poručio je Nešić, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Politika

Sramni histerični komentari BOŠNJAČKIH POLITIČARA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da su sramni, kako je naveo, “histerični komentari” bošnjačkih političara povodom najavljenog dolaska pripadnika MUP-a Srbije u Srpsku tokom turističke sezone, ističući da takvu saradnju imaju sve zemlje regiona i šire.

Karan je istakao da neće boravak policijskih službenika MUP-a Srbije dovesti u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, već oni koji, kako je naveo, mrze sve što je srpsko.

On je podsjetio da Memorandum o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije od 18. juna predstavlja pravni osnov za dolazak i boravak policijskih službenika MUP-a Srbije u Srpsku tokom turističke sezone i ukazao da saradnju na tom nivou imaju već sve zemlje regiona i šire.

Naveo je da će hrvatska policija ove godine na osnovu sličnog memoranduma o saradnji u turističkoj sezoni imati 97 stranih policijskih službenika iz 19 zemalja, među kojima su policijski službenici iz Srbije, a da u ovom projektu BiH učestvuje još od 2009. godine.

Karan je dodao da kada danas, u 2024. godini, MUP Srpske pokušava da na isti način i pod istim uslovima realizuje ovaj projekat, koji egzistira u svim zemljama regiona i šire, postoji problem, a problem je, kako je naglasio, iracionalna mržnja pojedinaca prema svemu što dolazi iz Srbije i ima predznak “srpsko”.

On je naveo da je koncept ove saradnje zasnovan na istim temeljima kao i u ostalim zemljama i sa motivom da kolege policajci iz drugih država doprinose većem osjećaju sigurnosti stranih gostiju, odnosno državljana svoje zemlje, i mogućavaju bolju saradnju pri rješavanju krivičnih dela.

“Bez oružja, u uniformama svoje policije rade u skladu s nalozima nadležnih rukovodilaca u policijskim upravama. Na taj način lokalnoj policiji pomažu u ostvarenju efikasne komunikacije sa stranim turistima, a samim time i razrješavanju mogućih konfliktnih situacija”, objasnio je Karan.

SDA je dogovorenu policijsku saradnju i raspoređivanje pripadnika MUP-a Srbije u Banjaluci, Foči i Trebinju ocijenila kao “djelo velikosrpskog projekta”, dok Demokratski front od Savjeta ministara traži da izda nalog Graničnoj policiji BiH i da se spriječi dogovoreni dolazak policajaca iz Srbije, navodi Srna.

Nastavi čitati

Politika

Novaković Bursać DOŠLA NA SJEDNICU, Crnadak: Držiš fotelju jer KURIR IZ CIK-A NIJE STIGAO s papirima

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak oglasio se na Fejsbuku nakon što se bivši delegat Snježana Novaković Bursać (SNSD) pojavila na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Kada dobro znaš da pravosnažnom odlukom više nisi na nekoj funkciji, a držiš fotelju samo zato što kurir iz CIK još nije stigao sa papirima.Ovo je 21. vijek, informacije idu brzo. Plus, sve piše u Službenom glasniku. Dignitet. Držanje do sebe. Dostojanstvo. Moramo ove pojmove ponovo vratiti u politiku – objavio je Crnadak.

Podsjetimo, danas je u Službenom glasniku BiH objavljena Odluka o izmjeni odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH iz Republike Srpske, koju je proslijedila Centralna izborna komisija BiH.

“U odluci o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske broj: 05-1-07-1-4815/22 od 16.01.2023.godine u članu (1) tačka 5. “Snježana Novaković Bursać” mijenja se i glasi ” Nenad Vuković “, navedeno je u Službenom glasniku.

Na sjednici Doma naroda PS BiH se očekivao Nenad Vuković umjesto Snježane Novaković Bursać.

Iako je prisustvovala sjednici, ona nije učestvovala u glasanju, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Aktuelno