Connect with us

Politika

DODIJELJENI ZAMJENSKI MANDATI za Narodnu skupštinu Republike Srpske

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je prihvatila izjavu o odbijanju mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ljubiše Petrovića i Draška Stanivukovića, te umjesto njih mandate dodijelila Đorđu Milićeviću i Tanji Vukomanović.

Na sjednici CIK-a prihvaćene su i ostavke odbornika u skupštinama gradova Banjaluka, Bijeljina, Istočno Sarajevo i Gradiška, te skupštinama opština Prnjavor, Novi Grad, Srebrenica i Sokolac.

Ostavke u Skupštini grada Banjaluka zbog dobijanja mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske podnijeli su Mladen Ilić, Milan Milaković i Velibor Stanić, a umjesto njih u gradsku Skupštinu izabrani su Stanislav Palija, Dragan Strika i Nikola Vukčević.

Ostavke su podnijeli i Čedomir Stojanović na funkciju odbornika u Skupštini grada Bijeljina, a na njegovo mjesto imenovan je Žika Savić, kao i Radislav Dončić na funkciju odbornika u Skupštini grada Gradiška, a umjesto njega imenovan je Dragomir Radonjić.

Strahinja Bašević podnio je ostavku u Skupštini grada Istočno Sarajevo, a umjesto njega mandat je dodijeljen Milanu Joloviću. Bašević je podnio ostavku i na mandat u Skupštini opštine Sokolac i na ovoj funkciji zamijeniće ga Snežana Kojić.

Novi potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković podnio je ostavku na mandat u Skupštini opštine Srebrenica, a na njegovo mjesto izabran je Mirnes Zahirović.

Osim toga CIK je ovjerio kandidatske liste koje je Skupština Tuzlanskog kantona dostavila za izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH /FBiH/.

Članovi CIK-a donijeli su i zaključak o utvrđivanju tehničkog prečišćenog teksta Izbornog zakona BiH koji će biti objavljen na sajtu ove institucije, ali će biti samo za internu upotrebu.

CIK je prihvatio i zahtjeve PDP-a i SDP-a za plaćanje izrečenih novčanih kazni na rate.

Prema ovom zaključku, PDP će kazne od 4.000 i 3.000 KM plaćati u deset jednakih mjesečnih rata od 1. novembra, a na isti način SDP treba da uplati ukupno 8.200 KM.

Srna

Politika

Đajić godišnje “ispegla” preko tri miliona maraka

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske nema tehničke i kadrovske kapacitete za pranje, sušenje i peglanje veša pa će ovaj posao u naredne četiri godine povjeriti privatnoj firmi koja bude izabrana na tenderu koji je u toku, a kojoj će za te usluge biti plaćeno 13,3 miliona maraka sa PDV-om.

Vešeraj će biti organizovan u sklopu UKC-a. Uprava će firmi koja dobije ugovor dati na korištenje prostor od 1.072 kvadrata u koji će ona instalirati svoju opremu.

Dužan je da plaća stuju, vodu, grijanje i odvoz smeća, a UKC ima pravo da vrši kontolu i nadzor nad pružanjem usluga.

Od ponuđača na tenderu se traži da su i ranije radili slične poslove te da su uspješno realizovali minimalno jedan ugovor čija je vrijednost veća od 1,8 miliona maraka.

Postrojenja za pranje i peglanje koje bude instalirano mora da ima kapacitet za obradu 4.000 kilograma veša na dvevnom nivou.

Inače, ovaj tender zbog žalbi traje od prošle godine, a dva puta ga je oborila čistionica “Perfect clean” iz Prijedora.

Poslove pranja i peglanja godinama unazad za UKC radi hemijska čistionica “AD” iz Banjaluke.

Iz odjeljenja za kabinetske poslove i poslove informisanja na pitanje CAPITAL-a zašto ne formiraju vlastiti vešeraj i ulažu u opremu, odgovaraju da im se to ne isplati.

“Uzimajući u obzir potrebe naše ustanove, broj pacijenata, broj zaposlenih kao i broj organizacionih jedinica, angažman vlastitih kapaciteta za obavljanje ovih poslova podrazumijevao bi izuzetno veliku početnu investiciju. Posebno je potrebno da se naglasi da bi se moralo voditi računa o neprekidnosti ovog radnog procesa, što bi značilo zapošljavanje najmanje 30 novih radnika”, kazali su u UKC RS.

Capital.ba

Nastavi čitati

Politika

Određen jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki, biće prebačen u KPZ Zenica

Aktuelnom ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki (SDA) određen je jednomjesečni pritvor.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS ranije je Opštinskom sudu  u Sarajevu  predložio određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Skaki.

Skaka će 30 dana provesti u KPZ Zenica.

– Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela – rečeno je ranije iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, on je uhapšen u okviru akcije „Vizionar” zbog nesavjesnog rada u službi, zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Politika

ZAKON JASAN: Narodni front ne može biti parlamentarna stranka

Iako predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić tvrdi da je aktuelnim transferima postala parlamentarna stranka, ona to po Izbornom zakonu ne može da bude, jer poslanici koji su prešli u Narodni front mogu da budu samo samostalni poslanici.

„Ja vam mogu reći da je Narodni front u ovom momentu parlamentarna stranka sa tri poslanika“, ustvrdila je Jelena Trivić.

Ipak, Izborni zakon je jasan i kaže da poslanik koji napusti neku stranku postaje samostalni poslanik i na pločici ispred njih može samo pisati „samostalni poslanik“. Drugim riječima, parlamentarna stranka ne može biti stranka koja nije učestvovala na izborima i prešla cenzus, što Zakon jasno propisuje.

 

Ukoliko takvi poslanici oforme klub, a trebaju da budu najmanje 4 poslanika, oni mogu da djeluju samo kao Klub samostalnih poslanika, a ne Narodnog fronta.

Izvor. istokrs.com

Nenad Nešić pozvao Trivićku da objelodani finansijere stranke:

Nakon osnivačke skuštine „Narodnog fronta“ ne stišavaju se reakcije javnosti, ali ni visokih funkcionera.

-Politička scena Republike Srpske mora se zakonski urediti. Istražiti porijeklo novca koji je Jelena Trivić potrošila sa Narodni front?! Time spriječiti zloupotreba osvojenih poslaničkih mandata od strane preletača.

Rekao je ovo Nenad Nešić, gostujući u emisiji „Telering“, pozivajući Jelenu Trivić da ispoštuje one norme za koje se i sama zalagala, a to je da u ovom slučaju otkrije porijeklo novca kojim se finansira njena stranka.

-Vrijeme je da gospođa Јelena Trivić objasni odakle joj novac! U toj poslaničkoj grupi imate Dubravca koji je podržao Vladu, glasao za SNSD-ovog delegata, bio kandidat za izvršnog direkora u Autoputevima i zahtijevao da se postavi što prije. Drugi poslanik Aleksandar Trninić je glasao protiv Vlade Republike Srpske, a glasao je za kandidata opozicije za izbor delegata u Domu naroda PS BiH. Njih dvojica priznaju legitimnost izbora, a Јelena Trivić kaže da su izborni rezultati nelegitimni. Dakle, tri različite osobe.Šta njih može ujediniti? Pa, lični interes. Kako se ostvaruje?Pa, kroz materijalna dobra – jasan je Nešić.

Vrijeme će pokazat ko finasira stranku Jelene Trivić, da li će predsjednica Fronta istražiti diplome i svojih saboraca, te da li će u dogledno vrijeme izučiti Izborni zakon?

 

 

Nastavi čitati

Aktuleno