Connect with us

Politika

DODIK U ANTALIJI! Lavrov odlično upućen u situaciju u BiH, Orban uskoro u Banjaluci

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov doajen svjetske politike, sa kojim je razgovarao o svim aktuelnim regionalnim i globalnim dešavanjima, te koji poznaje situaciju u BiH.

“Drago mi je da ga sretnem. Mislim da nema čovjeka izvan BiH koji zna više detalja”, izjavio je Dodik novinarima u Antaliji, gdje je u toku Diplomatski forum.

Dodik je istakao da su u Rusiji upoznati da je Zapad skrnavio Dejtonski mirovni sporazum, te napomenuo da uloga Rusije ne bi trebalo da bude smanjena.

“Međunarodnom faktoru ne može se vjerovati, odnosno zapadnom faktoru koji laže po brojnim pitanjima. Skrnavili su Dejtosnki mirovni sporazum i srušili Ustav. Srušeni su dogovri o Rezoluciji 1244, Briselski sporazum, sporazum u Minsku i Rusi nemaju povjerenje kada razgovaraju sa predstavnicima Zapada”, rekao je Dodik.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, Dodik je naveo da je Rusija bila primorana na operaciju jer je to bio jedini način da se očuva samostalnost i stabilnost Rusije.

“Ovdje djeluje veoma tužno što brojni Evropljani nisu prisustvovali Forumu. Pitao sam jednog zvaničnika zašto se ne pojavljuju, a on je rekao da su im striktno naredili da ne smiju biti u prostoriji gdje sjede Rusi”, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da velike sile, kao što je Rusija, nemaju potrebu da kalkulišu, te dodao da je dobio potvrdu da će oni ispuniti svoje ciljeve, a da Zapad svojim aktivnostima samo produžava sukob.

“Zablude koje Zapad pohranjuje prema Ukrajini govore o tome. Oni znaju da je sve počelo s tim da je Zapad prvo slao humanitarnu pomoć, pa su rekli da će obezbijediti šljemove,a sada se završava sa raketama. Gdje je kraj u tome svemu?”, upitao je Dodik.

On smatra da će Rusija, ako dođe do ulaska bilo kakvih snaga sa Zapada, postaviti nove ciljeve.

“Amerika je daleko i ona gura EU u problem”, ocijenio je Dodik.

Orban uskoro u Banjaluci

Dodik je potvrdio da će u što skorijem vremenu mađarski premijer Viktor Orban posjetiti Banjaluku i istakao da je saradnja sa Mađarskom na odličnom nivou.

“Naša saradnja se odlično razvija, ide ka većem obimu. Naša saradnja je prijateljska, ali je zasnovana i na privrednoj saradnji”, rekao je Dodik novinarima u Antaliji, gdje je u toku Diplomatski forum.

On je rekao i da je u okviru Diplomatskog foruma prisustvovao svečanoj večeri, što je bila prilika da razgovara sa Orbanom i pozdravio je njegov otvoren stav i kritiku na račun funkcionisanja EU.

Dodik se susreo i sa predsjednikom Tatarstana Rustamom Minihanovom sa kojim je razgovarao i nedavno tokom zvanične posjete Ruskoj Federaciji.

Politika

Nastavak suđenja DODIKU I LUKIĆU

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Milošu Lukiću za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

Advokat Goran Bubić, branilac predsjednika Srpske, rekao je da očekuje nastavak suđenja na kojem će Tužilaštvo BiH nastaviti izvođenje svojih dokaza.

“Odbrana je pripremila prijedlog svojih dokaza, o kojima će Sud BiH odlučivati nakon što Tužilaštvo BiH izvede svoje dokaze”, rekao je Bubić ranije Srni.

Nastavak suđenja predviđen je u 13.00 časova, objavljeno je na sajtu Suda BiH.

Nastavi čitati

Politika

STANIVUKOVIĆ ZA BUKU “Pobijediću! Znao sam da Đajić neće smjeti da mi ide na crtu, ne onu njegovu, NEGO OVU POLITIČKU” (VIDEO)

Gost novog BUKA podcasta bio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

On je tom prilikom odgovarao na pitanja oko kandidature, da li je, kao što neki tvrde, on kandidat i SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke?

Kakav je njegov odnos sa Miloradom Dodikom , a kakav sa Jelenom Trivić i Nebojšom Vukanovićem.

Zašto će doći na miting povodom Rezolucije o Srebrenici i zašto ima isti stav kao Milorad Dodik, a ne kao njegove bivše kolege Jelena Trivić i Nebojša Vukanović?

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje Jelene Trivić da je on drugi kandidat SNSD-a Stanivuković je rekao da smo mi kao narod skloni teprijama zavjere.

-Riječ gubi na težini kada se bavite stvarima kakvim se bavi gospođa Trivić. Čuo sam priču kako se trudim da gradim hotel Palas jer mi je Cepter dao pet stanova, onda ljudi idu još dalje pa kažu to je pola Stanivukovićeva zgrada, a moj jedini interes je da nakon 42 godine sklonimo ono ruglo iz centra grada. Izgradnja hotela počinje za dvadesteak dana i svi imovinsko pravni odnosi su riješeni. Što se tiče kandidature, postoji ta priča da je Šobot tu stavljen da bih ja pobijedio, meni to odgovara, jer to samo govori o tome koliko nikakvih šansi nemaju, jer njega javnost posmatra kao čovjeka koji je žrtveno jare, tako da sa te strane to mi je simpatično. S druge strane neko želi to da predstavi kao da sam ja to sve tako uradio, naravno to ne stoji, kazao je Stanivuković.
Govoreći o Đajiću, Stanivuković je rekao da će oni izbore izgubiti, a da Đajić sada treba da smisli šta će sa sobom.
– Nisam ni sumnjao, znao sam da Đajić neće smjeti da mi ide na crtu, ne onu njegovu, neku drugu, nego ovu političku, istakao je Stanivuković.
A šta je gradonačelnik još rekao u intervjuu pogledajte u videu:

Nastavi čitati

Politika

MUP RS izdao uputstva za učesnike skupa “Srpska te zove”

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske pozvalo je građane da daju svoj doprinos da javni skup “Srpska te zove”, koji je planiran za četvrtak, 18. april, u Banjaluci, protekne mirno i dostojanstveno.

Iz MUP-a su istakli da preduzimaju pojačane mjere bezbjednosti povodom ovog skupa koji je prijavljen od Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica za 18.00 časova na Trgu Krajine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

“Građanima savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da sa sobom ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete. Savjet građanima je da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi, sa sobom ne nose ruksake i torbe, te da svakako uz sebe imaju neki identifikacioni dokument”, navodi se u saopštenju.

Radi preduzimanja bezbjednosnih mjera i radnji povodom održavanja ovog javnog skupa, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske zabranio je prevoz eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području cijele Srpske od četvrtka u ponoć do petka u ponoć, prenosi Srna.

Ministarstvo u sjedištu, policijske uprave i policijske stanice za navedeni period neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija.

“Predstavnike medijskih kuća, druge subjekte i građane podsjećamo da je radi bezbjednosti zabranjena upotreba dronova”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su napomenuli da novinari, koji budu pratili događaj, treba da na sebi imaju jasno istaknutu novinarsku akreditaciju organizatora događaja.

Nastavi čitati

Aktuelno