Connect with us

Politika

DODIK UPOZORIO CVIJANOVIĆEVU “Vidjećeš kako je TEŠKO sarađivati sa Komšićem” (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, izjavila je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa novoizabranim predsjednikom Srpske, Miloradom Dodikom, da su pred nama izazovna vremena, te da je važno da imamo stabilne institucije Republike Srpske.
Što se tiče današnje konstitutivne sjednice Predsjedništva, vidljivo je da imamo različite stavove, poručila je Cvijanovićeva.

– Neću davati nikakve ocjene unaprijed. Vidjećemo kako će to funkcionisati. Moramo izaći iz okvira u kojem smo zarobljeni nekoliko godina, gdje je važnije napraviti nekom štetu nego zajednički raditi na opštem interesu – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik RS Milorad Dodik čestitao je Željki Cvijanović inauguraciju za srpskog člana Predsjedništva BiH.
– Međutim, važno je istaći da ovo što je pričao Komšić o približavanju BiH NATO nema veze sa istinom i predstavlja spin – poručio je Dodik.
Komšić je danas lagao masovno, istakao je Dodik, dodajući da će Cvijanovićeva, nažalost, brzo vidjeti da je teško sarađivati s ljudima kao što je Željko Komšić.

– Ako hoće da razgovaraju s nama, imaćemo dogovor, ako neće, to je njihova stvar – poručio je Dodik.

On je dodao da će Republika Srpska raditi na promjeni Ustava kako bi bio u skladu s potrebama Srpske.
– Umorni smo od pokušaja da BiH uredimo kao zajednicu tri ravnopravna naroda. Danas se na inauguraciji vidjelo da druga dva člana Predsjedništva BiH to gledaju samo forme radi. Ako nas budu gonili iz BiH, mi ćemo iz nje izaći – poručio je Dodik.

On je dodao da će Republika Srpska raditi na promjeni Ustava kako bi bio u skladu s potrebama Srpske.

– U decembru već ćemo imati nove zakone o kleveti i laži. Zahtjevi za neku apstraktnu slobodu dolazili su sa Zapada, a sam Zapad je davno donio zakone u vezi s tim. Polovinom sljedeće sedmice predočićemo niz mjera Vladi RS kako bi se uredile određene ekonomske mjere – rekao je Dodik

Odgovarajući na novinarsko pitanje o današnjem govoru Željka Komšića o odnosu BiH prema NATO, Željka Cvijanović je poručila da se ona pridržava Ustava.

– Ono što sam primjetila kod izlaganja kolega jesu imaginacije i želje, a ne realna postavka zasnovana na zakonima i Ustavu. Mi možemo imati političke ciljeve, ali to ne smije da ide protiv Ustava. Srpski član Predsjedništva BiH je neko ko treba da duboko da zna da je izabran na teritoriji Srpske i da njene interese treba da brani – rekla je Cvijanovićeva i dodala.

– Za mene je poniženje da neko priziva stranu intervenciju i da može bilo ko sa strane da interveniše u radu domaćih institucija.

Politika

Đajić godišnje “ispegla” preko tri miliona maraka

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske nema tehničke i kadrovske kapacitete za pranje, sušenje i peglanje veša pa će ovaj posao u naredne četiri godine povjeriti privatnoj firmi koja bude izabrana na tenderu koji je u toku, a kojoj će za te usluge biti plaćeno 13,3 miliona maraka sa PDV-om.

Vešeraj će biti organizovan u sklopu UKC-a. Uprava će firmi koja dobije ugovor dati na korištenje prostor od 1.072 kvadrata u koji će ona instalirati svoju opremu.

Dužan je da plaća stuju, vodu, grijanje i odvoz smeća, a UKC ima pravo da vrši kontolu i nadzor nad pružanjem usluga.

Od ponuđača na tenderu se traži da su i ranije radili slične poslove te da su uspješno realizovali minimalno jedan ugovor čija je vrijednost veća od 1,8 miliona maraka.

Postrojenja za pranje i peglanje koje bude instalirano mora da ima kapacitet za obradu 4.000 kilograma veša na dvevnom nivou.

Inače, ovaj tender zbog žalbi traje od prošle godine, a dva puta ga je oborila čistionica “Perfect clean” iz Prijedora.

Poslove pranja i peglanja godinama unazad za UKC radi hemijska čistionica “AD” iz Banjaluke.

Iz odjeljenja za kabinetske poslove i poslove informisanja na pitanje CAPITAL-a zašto ne formiraju vlastiti vešeraj i ulažu u opremu, odgovaraju da im se to ne isplati.

“Uzimajući u obzir potrebe naše ustanove, broj pacijenata, broj zaposlenih kao i broj organizacionih jedinica, angažman vlastitih kapaciteta za obavljanje ovih poslova podrazumijevao bi izuzetno veliku početnu investiciju. Posebno je potrebno da se naglasi da bi se moralo voditi računa o neprekidnosti ovog radnog procesa, što bi značilo zapošljavanje najmanje 30 novih radnika”, kazali su u UKC RS.

Capital.ba

Nastavi čitati

Politika

Određen jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki, biće prebačen u KPZ Zenica

Aktuelnom ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki (SDA) određen je jednomjesečni pritvor.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS ranije je Opštinskom sudu  u Sarajevu  predložio određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Skaki.

Skaka će 30 dana provesti u KPZ Zenica.

– Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela – rečeno je ranije iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, on je uhapšen u okviru akcije „Vizionar” zbog nesavjesnog rada u službi, zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Politika

ZAKON JASAN: Narodni front ne može biti parlamentarna stranka

Iako predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić tvrdi da je aktuelnim transferima postala parlamentarna stranka, ona to po Izbornom zakonu ne može da bude, jer poslanici koji su prešli u Narodni front mogu da budu samo samostalni poslanici.

„Ja vam mogu reći da je Narodni front u ovom momentu parlamentarna stranka sa tri poslanika“, ustvrdila je Jelena Trivić.

Ipak, Izborni zakon je jasan i kaže da poslanik koji napusti neku stranku postaje samostalni poslanik i na pločici ispred njih može samo pisati „samostalni poslanik“. Drugim riječima, parlamentarna stranka ne može biti stranka koja nije učestvovala na izborima i prešla cenzus, što Zakon jasno propisuje.

 

Ukoliko takvi poslanici oforme klub, a trebaju da budu najmanje 4 poslanika, oni mogu da djeluju samo kao Klub samostalnih poslanika, a ne Narodnog fronta.

Izvor. istokrs.com

Nenad Nešić pozvao Trivićku da objelodani finansijere stranke:

Nakon osnivačke skuštine „Narodnog fronta“ ne stišavaju se reakcije javnosti, ali ni visokih funkcionera.

-Politička scena Republike Srpske mora se zakonski urediti. Istražiti porijeklo novca koji je Jelena Trivić potrošila sa Narodni front?! Time spriječiti zloupotreba osvojenih poslaničkih mandata od strane preletača.

Rekao je ovo Nenad Nešić, gostujući u emisiji „Telering“, pozivajući Jelenu Trivić da ispoštuje one norme za koje se i sama zalagala, a to je da u ovom slučaju otkrije porijeklo novca kojim se finansira njena stranka.

-Vrijeme je da gospođa Јelena Trivić objasni odakle joj novac! U toj poslaničkoj grupi imate Dubravca koji je podržao Vladu, glasao za SNSD-ovog delegata, bio kandidat za izvršnog direkora u Autoputevima i zahtijevao da se postavi što prije. Drugi poslanik Aleksandar Trninić je glasao protiv Vlade Republike Srpske, a glasao je za kandidata opozicije za izbor delegata u Domu naroda PS BiH. Njih dvojica priznaju legitimnost izbora, a Јelena Trivić kaže da su izborni rezultati nelegitimni. Dakle, tri različite osobe.Šta njih može ujediniti? Pa, lični interes. Kako se ostvaruje?Pa, kroz materijalna dobra – jasan je Nešić.

Vrijeme će pokazat ko finasira stranku Jelene Trivić, da li će predsjednica Fronta istražiti diplome i svojih saboraca, te da li će u dogledno vrijeme izučiti Izborni zakon?

 

 

Nastavi čitati

Aktuleno