Connect with us

Politika

DOGOVORENA SARADNJA! Višković i Stanivuković ZAJEDNO ulaze u IZGRADNJU I FINANSIRANJE “Srpska open”

Republika Srpska će po svemu sudeći uložiti milione maraka u organizaciju teniskog turnira “Srpska open”, a najveću infrastrukturnu stavku – izgradnju sportskog terena sa 6.000 mjesta uz park “Mladen Stojanović” će Vlada RS i Grad Banjaluka finansirati po 50 odsto, saznaje CAPITAL.
Ovaj sportski događaj treba da ugosti najveća imena iz svijeta tenisa kao što su srpski as Novak Đoković, a prema pisanju pojedinih medija u Banjaluku će doći i teniser Nik Kirjos.

Kako bi se održao ovaj turnir sve se priprema ubrzanim tempom, potvrdili su predstavnici Vlade RS i Grada Banjaluka, a i saradnja između ova dva nivo vlasti se odvija bez problema, što do sada nije bio slučaj.

Dosadašnja saradnja između republičkog nivoa, koju predvodi SNSD sa koalicionim partnerima i lokalne vlasti na čelu sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem iz opozicionog PDP u prethodne dvije godine je u najmanju ruku bila turbulentna.

Konstantno su sijevale razne optužbe za krađe, malverzacije te “nesposobno vođenje grada i/ili RS”, a projekti za koje se zalagala gradska vlast u Banjaluci je ili preuzimala na sebe republička vlast, kao što je izgradnja mosta u naselju Česma ili su “zbog problema sa dozvolama” bili u prolongirani/blokirani, kao što je izgradnja fontane u parku „Mladen Stojanović“.

Kada je u pitanju ovaj projekat obe strane su izgleda pronašle zajednički jezik ili interes – svi rade svoj dio posla i bez problema u komunikaciji, jer sve mora biti spremno do početka ATP turnira, koji je zakazan za drugu polovinu aprila 2023. godine.

Izgradnja teniskog terena
Najveća stavka, kada je u pitanju infrastruktura je izgradnja sportskog terena. Tako je za izgradnju sportskog terena za tenis koji treba da primi 6.000 gledalaca već obezbijeđena lokacija.

Vlada RS je nedavno prenijela pravo svojine na Grad Banjaluku nad parcelom od 19.580 metara kvadratnih, na atraktivnoj lokaciji, koja se naslanja na park „Mladen Stojanović“. Uporedo sa parcelom, kako saznajemo, ide i priprema projektne dokumentacije i potrebnih dozvola za gradnju.

Premijer RS Radovan Višković je za CAPITAL rekao da će gradnju sportskog objekta Vlada RS i Grad Banjaluka finansirati „po pola“, ali nije precizirao o kojem iznosu se radi.

Pošto je sredina novembra, postavlja se pitanje kako će taj posao biti završen za manje od pet mjeseci, ako se uzme u obzir da ide zima, sa snijegom i niskim temperaturama, a radovi još nisu ni počeli.

Višković kaže da su dobili uvjerenje od izvođača da će taj posao biti urađen u datom roku.

Kroz rebalans budžeta dva miliona KM
Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je rekao da će se izgraditi teniski teren sa 6.000 mjesta, koji će po okončanju turnira „Srpska open“ biti multifunkcionalna dvorana, koju će grad Banjaluka koristiti za druge sportove.

Naglasio je da je „cilj Grada da prije održavanja turnira u aprilu sve bude gotovo“. Kako bi se taj plan realizovao Grad Banjaluka planira i potrebna sredstva.

„Ovogodišnjim rebalansom budžeta grada biće planirano dva miliona KM za ove namjene. To je samo dio sredstava, a u dogovoru sa Vladom RS ćemo planirati sredstva u budžetu grada za 2023. godinu, jer radovi prelaze i u iduću godinu“, rekao je za CAPITAL Stanivuković, ali ni on nije precizirao koliko sredstava će u konačnici zahtijevati ta investicija.

Iako Vlada RS, a ni Grad Banjaluka nisu željeli da iznesu konkretne cifre, može se naslutiti da se radi o višemilionskoj investiciji.

ATP turnir “Srbija open” se privremeno seli u Banjaluku, na period od godinu dana, sa ciljem da teniski centar “Novak” u Beogradu tokom tog periodu renovira.

Nedavno je tada srpski član Predsjedništva BiH, a aktuelni predsjednik RS Milorad Dodik na društvenim mrežama objavio da će zvanični naziv ATP turnira, koji se sljedeće godine igra u Banjaluci biti “Srpska open”.

CAPITAL

Politika

Drinić: Ninković funkcije u Gradskoj upravi ilustrovao mojom fotografijom, tužiću ga

Poslanik PDP- a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Drinić reagovao je na izlaganje predsjednika Skupštine grada Banjaluke LJube Ninkovića da iznosi neistine i naveo da nije u stanju da za dva mjeseca pripremi sjednicu Skupštine grada.

– Šta očekivati od predsjednika Skupštine koji za 70 dana nije pripremio nijednu sjednicu?! Zato sve važne odluke za grad čekaju, a ispaštaju građani. S obzirom na to da je riječ o čovjeku koji danima ne dolazi na posao, ne treba ni da čudi što ne zna ni ko je zaposlen u Gradskoj upravi. Navodi plate i funkcije zaposlenih, a sve to ilustruje fotografijom gdje sam ja u prvom planu, aludirajući na ne znam ni ja šta, a svima je poznato da sam ja dao otkaz u Gradskoj upravi čim sa izabran za narodnog poslanika. Ne znaju svi ko je predsjednik sindikalne organizacije, pojedini ljudi su pomislili da sam to ja – kaže Drinić.

Dodao je još jednom da ne prima ni platu, niti ima bilo kakav ugovor, te da ne dobija nijednu marku od Gradske uprave.

-Iznosi laži i mašući mojom fotografijom dovodi kontekst navodno dobro plaćenih gradonačelnikovih saradnika, te će za to odgovarati pred sudom jer ću ga tužiti za klevetu – poručio je Drinić.

Dodao je da je paradoksalno da Ninković govori o visokim platama kada se zna kako se prvi on dočepao enormno velike plate za nerad.

– Predsjednik Skupštine otkako je preuzeo funkciju ne priprema sjednice, ne ide na komisije, ne zna šta se radi u Gradskoj upravi, ali zna da naplati svoj nerad i uzima redovno platu od 5.100 KM. Da ima imalo morala ne bi nikome držao slovo već bi se pokrio po ušima i ćutao – zaključio je Drinić.

Insajder.in

Nastavi čitati

Politika

Skupštinska većina predložila zaključke u vezi sa rezolucijom o Kosovu i Metohiji, evo šta piše u njima

Republika Srpska podržava zaštitu prava i sloboda srpskog naroda i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i osuđuje terorističke aktivnosti kosovskih Albanaca i njihovih vlasti koje predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti, prvi je predloženi zaključak skupštinske većine u vezi sa rezolucijom o zaštiti Srba na Kosmetu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Klubova poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe SPS-a i DNS-a predlažu i zaljučak koji glasi da Republika Srpska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 usvojenom 10. juna 1999. godine i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od kosovskih Albanaca i njihove vlasti.

Pozivaju se država članice UN, Savjeta Evrope i EU, koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije, da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

U prijedlogu zaključaka navodi se da će oni biti upućeni Generalnoj skupštini i Savjetu bezbjednosti UN, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Predloženo je da ovi zaključci stupe na snagu narednog dana od dana donošenja.

SRNA

Nastavi čitati

Politika

Srpska se zadužuje po duplo većoj kamatnoj stopi od FBiH: Višković priznao “Oni su bili malo pametniji”

U Banjaluci zasjeda Narodna skupština Republike Srpske. Treća redovna sjednica počela je Aktuelnim časom tokom kojeg poslanici pitanja postavljaju predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću.

Prvi se za riječ javio šef poslaničkog kluba PDP Igor Crnadak koji je premijera upitao o novom zaduženju Republike Srpske u iznosu od 210 miliona maraka po kamatnoj stopi od čak 6,1 odsto.

– Molim premijera da objasni zašto je ova kamata ovoliko visoka, ako imamo informaciju da je u maju na Sarajevskoj berzi obavljena emisija obveznica federalne Vlade na šest godina za 3,8 odsto – upitao je Crnadak.

Višković je potvrdio njegove navode ističući da se novo zaduženje radi prema planu koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske još u novembru prošle godine.

– Kamatna stopa jeste ta koju ste rekli, ali ona je jednostavno ta kamatna stopa na prostoru Republike Srpske i smatramo da je to najniža kamatna stopa koju smo mogli u ovom trenutku postići na finansijskom tržištu Republike Srpske – rekao je Višković, a onda ponudio zanimljivo obrazloženje za duplo veću kamatnu stopu.

– Ima jedan prosti razlog, Federacija je bila malo pametnija u proteklom vremenu i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane. Napravila je i ostavila svoju razvojnu banku koja diktira kamatne stope u drugom entitetu – rekao je Višković na šta je poslanik Nebojša Vukanović burno reagovao što je premijera potaknulo da mu poruči da izađe napolje, piše N1.

Ovakav odgovor premijera, Igor Crnadak komentarisao je kao potvrdu onoga o čemu opozicija priča godinama.

– Plaćamo veću stopu zato što ne postoji visok nivo povjerenja prema Republici Srpskoj, prema našoj sposobnosti da vraćamo kredite i prema ukupnoj stabilnosti – zaključio je Crnadak.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuleno