Connect with us

Svijet

DORUČAK ŠIROM SVIJETA! Upoznajte raznolikost okusa

Doručak, kao prva jutarnja hrana, oslikava bogatstvo kultura i tradicija širom svijeta. Od obilnih obroka do laganijih izbora, običaji doručka variraju zavisno o geografskom, kulturnom i ekonomskom kontekstu. Kroz ovaj tekst istražićemo šta ljudi doručkuju u pet različitih zemalja, od Britanije do Jemena.

Britanija: Tradicionalni engleski doručak je izuzetno popularan u Britaniji. On obično uključuje pečene kobasice, slaninu, jaja (kuvana, pržena ili kao omlet), pečurke, paradajz, grašak, grašak, pečene pasulje u paradajz sosu, tost i čaj ili kafu. Ovo obilno jelo pruža energiju za početak dana.

Rusija: U Rusiji, doručak se često sastoji od jela kao što su kasha (kaša od raznih žitarica), sirniki (palačinke od sira), tvorog (domaći sir), krompirski kolači ili blini (palačinke) servirani sa kiselim vrhnjem ili džemom, uz čaj ili kavu.

Kina: U Kini, doručak varira od regiona do regiona, ali zajednički elementi uključuju jela poput mantou (parnih peciva od tijesta), jiaozi (kineski knedlići), jajčane nudle, congee (rižina kaša) ili youtiao (prženi tijesto). Takođe, čaj ili sojino mlijeko često prate ova jela.

Srbija: Tradicionalni srpski doručak često se sastoji od hljeba ili kajzerica sa ajvarom, sirnim namazom, kajmakom ili proja (kukuruzni hljeb), uz dodatak domaćih kobasica, jaja ili jogurta. Ova kombinacija pruža hranljiv početak dana.

Jemen: U Jemenu, doručak se obično sastoji od tradicionalnog jemenskog hlava (flaširani hljeb), serviranog sa zelenim začinima, maslacem i medom. Takođe se često poslužuje fūl (kuvani pasulj) i jaja. Čaj sa začinima ili kafa često prate ova jela.

Iako se doručak razlikuje od zemlje do zemlje, on ostaje ključan obrok koji osigurava potrebnu energiju za početak dana i reflektuje kulturno nasljeđe i preferencije svake zajednice.

Banjaluka 24

Svijet

NESVAKIDAŠNJI FENOMEN U MARIUPOLJU! More se povuklo za više od 100 metara (VIDEO)

U Marijupolju se Azovsko more povuklo za više od sto metara, a najveći problem je što niko nema pojma šta se tačno dešava.

Ovu neobičnu pojavu prijavio je savjetnik gradonačelnika Marijupolja Petar Andrušenko.

Prema riječima Andrušenka, slična situacija je primjećena i u ruskom gradu Taganrogu, a razlozi ove pojave za sada su nepoznati.

More se od obale povuklo na rekordnu udaljenost. Stotine metara. U Marijupolju na lijevoj obali. Dalje do Taganroga. Razlozi su i dalje nejasni, ali definitivno nenormalni – napisao je on u objavi ispod snimka trenutnog stanja mora u Mariupolju, prenosi Kurir.

Poslije tri mjeseca borbi u maju 2022. godine u Ukrajini, ruske snage su zauzele Marijupolj, a grad je srušen i spaljen skoro do temelja.

Nastavi čitati

Svijet

MAKRON ZBOG PADA REJTINGA I ZAPALJIVE RETORIKE postaje sve veća opasnost po Evropu!

Emanuel Makron suočen sa lošim rejtingom sve više je skloniji zapaljivoj retorici koja ga stavlja u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, a plaši čitavu Evropu.

Od snabdijevanja oružjem, do prijetnji slanjem francuskih vojnika u Ukrajinu, Makron je samo potpirivao odnose s Moskvom. Novom izjavom direktno je izazvao Rusiju.

On je poručio da se zalaže da se Ukrajini dozvoli da napada vojne baze unutar Rusije oružjem dugog dometa koje su obezbijedili zapadni partneri.

Makron se danas pridružio ranijim izjavama Generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji se takođe založio za promjenu tog stava, zbog kompleksnosti rata u Ukrajini.

Pitanje da li dozvoliti Ukrajini da pogađa ciljeve na ruskom tlu oružjem koje je isporučio Zapad, bilo je delikatno sve vrijeme otkako je Moskva pokrenula operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine.

Zapadni lideri su se uglavnom uzdržali od preduzimanja ovog koraka, jer postoji rizik da on isprovocira ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je više puta upozoravao da bi direktna umiješanost Zapada mogla da odvede svijet na ivicu nuklearnog sukoba.

Makron je rekao da je stav Francuske da se mora Ukrajini dozvoliti da neutrališe ruske vojne lokacije, sa kojih ispaljuje projektile.

“Ako kažemo (Ukrajincima) da nemaju pravo da gađaju mjesta sa kojih se na njih ispaljuju projektili, mi im u stvari kažemo da ćemo da vam isporučujemo oružje, ali da njime ne možete da se branite”, rekao je Makron na konferenciji za štampu, tokom zvanične posjete Njemačkoj.

Zbog mogućeg napada oružjem koje je Ukrajina dobila od Velike Britanije, nedavno je došlo do diplomatskih ustezanja između Moskve i Londona. Takav scenario je moguć i za Francusku.

Nastavi čitati

Svijet

Policija Belgije zbog Rusije upala u EVROPSKI PARLAMENT

Policija je u srijedu izvršila racije u vezi s “ruskim miješanjem” u Evropski parlament, navodi se u saopštenju federalnog tužioca.

Pretresi, obavljeni u privatnoj rezidenciji u Briselu i kancelarijama Evropskog parlamenta u Strazburu i Briselu, povezani su sa takozvanim slučajem Russiagate, gdje su poslanici Evropskog parlamenta “vrbovani” i plaćeni da promovišu rusku propagandu putem sajta Glasa Evrope.

“Postoje indicije da je dotični zaposlenik Evropskog parlamenta odigrao značajnu ulogu u tome”, rekli su belgijski organi za provođenje zakona.

EU je sankcionisala Glas Evrope nakon što je krajem marta izbio skandal sa plaćenom propagandom.

Belgija je preuzela aktivnu ulogu u istrazi slučaja Russiagate zbog sjedišta Evropskog parlamenta u Briselu, istakao je premijer Alexander De Croo u aprilu, prenosi Politicki.ba.

Nastavi čitati

Aktuelno