Connect with us

Svijet

DRAMA NA NEBU! Muškarac umro u avionu, iskašljavao krv pred suprugom i putnicima

Prava drama, sa tragičnim krajem, odigrala se juče u avionu na letu iz Bangkoka za Njemačku, kada je državljaninu Njemačke pozlilo, nakon čega je počeo da iskašljava krv pred svojom suprugom i zaprepašćenim putnicima.
Kako prenose tamošnji mediji, užasnuti putnici su ostali “traumatizovani” kada se čovjek srušio i umro usred leta.

Rečeno je da se 63-godišnji putnik, čije ime nije poznato, ukrcao na let Lufthanze iz Bangkoka za Minhen vidno bolestan prije nego što mu se stanje naglo pogoršalo.
– Bio je to apsolutni užas, svi su vrištali – rekao je saputnik Martin Misfelder (53) iz Ciriha, u Švajcarskoj, za švajcarski list Blik.
Čovjek, koji je putovao sa svojom ženom Filipinkom, bio je obliven “hladnim znojem” i “prebrzo je disao” prije nego što su putnici pritrčali da mu pomognu, nudeći čaj od kamilice i mereći mu puls.

Ali kako je avion poletio, njegovo zdravlje je brzo otišlo nizbrdo. Čovjek je, kako se navodi, pljunuo u torbu kada mu je iz usta i nosa izletio ‘prasak krvi’, prskajući zidove aviona “Erbas A380”.

Supruga tog čovjeka je prvobitno rekla kabinskom osoblju da se njen muž loše osjeća jer su bili primorani da trče da uhvate avion – Stjuardesa je tada reagovala i pitala ga da li je dobro, bila je veoma zabrinuta – rekla je Martinova 55-godišnja supruga specijalista za medicinske sestre Karin, koja je sedela sa suprugom direktno iza para.
Ali kada je Nijemcu dato zeleno svjetlo da ostane u avionu, Karin je intervenisala i rekla kabinskoj posadu da mu je hitno potreban ljekar. Pilot je stigao i preko zvučnika pozvao doktora. Tada je stigao 30-godišnji poljski lekar “sa lošim engleskim”, pitao ga je kako je čovjek i izmjerio mu puls prije nego što je pokazao da izgleda dobro.

“Ali je već pljuvao krv”
– Tada su mu dali malo čaja od kamilice, ali on je već pljuvao krv u kesu koju mu je pružila žena – rekao je Martin za Blik.

Avion je poletio prije nego što se čovjekovo stanje dramatično pogoršalo, sve više pljujući krv u vreću — prije nego što mu je iz usta i nosa poteklo još više krvi.

– Bio je to apsolutni užas, svi su vrištali – rekao je Martin i dodao da je čovjek izgubio “litre krvi” koja je prelila zidove kabine. Kako je dalje objasnio, pokušana je reanimacija, koja je trajala oko pola sata, ali je bilo jasno da se čovjek ne može spasiti.
– U avionu je bilo potpuno tiho – dodao je Martin, opisujući posljedice. Čovjeka su odnijeli u galiju i avion je morao da odleti nazad u Bangkok, a kapetan je preko zvučnika objavio da je u avionu došlo do smrti.na aerodromu u Bangkoku.

Let se okrenuo, vraćajući se na aerodrom u Bangkoku gde su se putnici žalili da su ostavljeni da čekaju bez uputstva dva sata. Podaci o letu pokazuju da je avion napustio Bangkok u 23.50 časova i sletio nazad na Tajland u 08.28 u petak ujutro.

“Stajala je tamo potpuno sama i apatična”
Putnici na brodu rekli su da je supruga poginulog morala sama da prođe kroz carinu jer su ponovo rezervisani na drugi let preko Hong Konga.

– Stajala je tamo sasvim sama i apatična i morala je da izdrži sve formalnosti – rekao je Martin za Blik.

Rekao je da je “neprihvatljivo” da je “30 traumatizovanih putnika” ostavljeno da čeka bez pravca — i rekao da se nada izvinjenju grupi i supruzi pokojnika.

Putnici takođe tvrde da im je ponuđen “vaučer od 10 franaka (9,06 funti)”. Iz lokalnih izvještaja nije bilo jasno čemu je vaučer namenjen.

– Potvrđujemo da se 8. februara 2024. na letu LH773 (Erbas A380) iz Bangkoka za Minhen dogodila hitna medicinska pomoć jednog putnika u avionu. Iako su posada i ljekar na brodu preduzeli hitne i sveobuhvatne mjere prve pomoći, putnik je preminuo tokom leta. Poslije 1,5 sata leta, posada je odlučila da se vrati u Bangkok, gdje je avion normalno i bezbjedno sletio. Tamo su poštovana uputstva hitne medicinske pomoći i tajlandskih vlasti. Putnici na ovom letu su od tada ponovo rezervisani na druge alternativne letove jer je ovaj let bio otkazan – izjavio je portparol Lufthanze.

Svijet

BIJELA KUĆA IMA JASAN STAV! Amerika neće slati vojnike da se bore u Ukrajini

Amerika neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, saopštila je danas Bijela kuća.
Američki predsjednik Džozef Bajden iznio je jasan stav da SAD neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, rekla je portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost Edrijen Votson.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je juče da se ne može odbaciti mogućnost slanja vojnika kao pomoć Kijevu i zatražio od zapadnih lidera da učine sve što mogu da Rusija ne odnese pobjedu u sukobu.
Makron je pitanje slanja vojnika iznio na jučerašnjem sastanku 25 evropskih lidera u Parizu. Međutim, više saveznika iz NATO danas je odbacilo zamisao Makrona, uključujući Njemačku i Poljsku.

Nastavi čitati

Svijet

ARKTIČKI TREZOR U NORVEŠKOJ preuzeo sjemena iz BiH

Arktički trezor u Norveškoj, koji je izgrađen za čuvanje globalnih poljoprivrednih kultura da bi bilo spriječeno njihovo izumiranje, dobio je danas sjemena usjeva od do sada najvećeg broja novih saradnika, saopštila je organizacija Crop Trust koja upravlja objektom zajedno sa norveškim vlastima.

U saopštenju se navodi da su danas sjemena biljaka isporučile 23 banke sjemena, od kojih je devet to učinilo prvi put, što je najveći broj novih saradnika u jednom danu od osnivanja trezora, prenio je Rojters.

Među novim saradnicima su banke sjemena iz Bosne i Hercegovine, Kameruna, Indonezije, Kazahstana, Kenije, Madagaskara, Nigerije i Zambije.

U današnjoj pošiljci bila su sjemena usjeva kao što su pasulj, ječam, kukuruz, riža, proso i sirak.

Sa najnovijim pošiljkama, 111 banaka sjemena iz 77 zemalja čuva se na Svalbardu u Norveškoj, saopštilo je norveško ministarstvo za poljoprivredu i hranu.

Trezor se nalazi na Svalbardu, norveškom arhipelagu koji se nalazi između norveškog kopna i Sjevernog pola, a osnovan je 2008. godine kao mjesto čuvanja za svjetsku genetsku banku biljaka da bi se spriječilo izumiranje biljnih vrsta usljed ratova, bolesti i klimatskih promjena.

Sjeme se čuva na temperaturi od minus 18 stepeni Celzijusovih.

Trezor je primio biljne uzorke iz cijelog svijeta i odigrao je ključnu ulogu između 2015. i 2019. godine u obnovi biljnih vrsta ugroženih tokom rata u Siriji, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN ŠOKIRAO IZJAVOM O RATU U GAZI! “Izrael će izgubiti podršku”

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da će izraelska vlada izgubiti međunarodnu podršku ukoliko ne ublaži stav o ratu u Gazi.

“Izrael je imao ogromnu podršku velike većine država. Ako nastavi sa ovom nevjerovatno konzervativnom vladom koju imaju, izgubiće podršku iz cijelog svijeta, a to nije u interesu Izraela”, rekao je Bajden u gostovanju na američkoj televiziji “NBC”.

Bajden je prethodno rekao da se nada da će prekid vatre između Izraela i Hamasa biti postignut do sljedećeg ponedjeljka.
“Moj savjetnik za nacionalnu bezbjednost mi kaže da smo blizu, ali pregovori još nisu završeni. Nadam se da ćemo sljedećeg ponedjeljka imati primirje”, rekao je Bajden tokom posjete Njujorku.

U sukobu Izraela i Hamasa, koji je počeo 7. oktobra prošle godine, dosad je stradalo više od 29.000 Palestinaca i oko 1.300 Izraelaca, prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Aktuelno