Connect with us

Politika

DRINIĆ U NARODNOJ SKUPŠTINI “Povećati minimalan iznos alimentacija”

Na Petoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, poslanik PDP- a Nebojša Drinić istakao je da Porodični zakon koji je bio na Dnevnom redu zaslužuje više pažnje i da ovakav, postojeći treba da pretrpi izmjene i dopune.
– Detaljno čitajući  i analizirajući članove ovog zakona stekao sam utisak da ne postoji čvrsta volja da određena pitanja budu jasno i kvalitetno riješena. Npr. Član 292. o minimalnom  i maksimalnom  iznosu izdržavanja. Trebalo je posvetiti više pažnje ovoj temi, odnosno prvo naći načina da se digne minimlni prag sa 15 na 20 odsto od prosječne neto plate, zatim gradacija kada se plaća alimentacija za jedno, dvoje, troje i više djece i na kraju minimalni iznos alimentacije, rekao je Drinić.
Naveo je primjer ako je osoba koja je dužna da plaća alimentaciju prijavljena na neto platu u iznosu od 700 KM, a praksa je pokazala da se uglavnom određuje 15 -17 odsto najčešće, dakle alimentacija u ovom slučaju je 105, 00 KM, što je nedovoljno. Apsurdno je, a podaci to pokazuju, kaže, da se veliki broj alimentacija ne plaća.
Drinić smatra da to ne bi smjelo da prolazi nekažnjeno.
-Potrebno je da odredimo minimalni iznos od 250, 00 KM i minimalni prag od 20 odsto pa će sudije imati zakonsko uporište da drugačije određuju procenat iznosa alimentacije. S druge strane, Alimentacioni fond treba da preuzme na sebe razliku od 250, 00 KM i subvencioniše.

foto/banjaluka24

Na ovakav način, konkretnom mjerom ćemo pokazati da nam je stalo do djece i njihovog zdravijeg i kvalitetnijeg odrastanja, da naši najmlađi imaju zadovoljavajuće uslove za život, da zdravo odrastaju, da im omogućimo da se školuju, da se bave sportom, da uče jezike i da imaju i druge vannastavne aktivnostima, istakao je Drinić.
U vezi sa porodičnim zakonom naveo je i važnost zakona o podršci nezaposlenom roditelju.
-Demografska slika je zabrinjavajuća i poražavajuća. Ovim pitanjem se nije bavilo, a svi smo svjedoci negativnog prirodnog priraštaja širom Republike Srpske.
Važno je i pitanje Alimentacionog fodna, gdje je trebalo uvrstiti minimalno osnovne odredbe, nadležnosti i rokove osnivanja, funkcionisanja i drugo, riječi su poslanika Drinića.
Iznio je podatke da veliki broj majki muku muče i trpi ne samo fizičko već i ekonomsko nasilje jer nemaju nikakvu podršku, niti zaštitu sistema. – Najvažnijim je što prije stavljanje u rad Alimentacionog fonda u punom kapacitetu. To podrazumijeva da razvedeni roditelj koji samostalno obavlja roditeljsko pravo što prije ima dostupnost Alimentacionom fondu, rekao je Drinić.

Politika

POTVRDILA ONO ŠTO SE VEĆ NEKO VRIJEME ŠUŠKALO Jelena Trivić ide u formiranje Narodnog fronta (VIDEO)

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, potvrdila je formiranje Narodnog fronta na svom Facebook nalogu.

“Idemo zajedno u formiranje Narodnog fronta, za bolju, uređeniju, pristojniju Republiku Srpsku. To je naša obaveza prema onima koji su stvarali Otadžbinu, ali i prema budućnosti naše djece!”, navela je Trivićeva u objavi.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković o Milanovićevoj posjeti: NEKOREKTAN, NEPRIMJEREN I PROVOKATIVAN politički potez, zašto rukovodstvo Srpske ćuti?

Današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa je po riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića je nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

– Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije.  Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima – rekao je Stanivuković.

Ističe da ga naročito čudi ćutanje rukovodstva Republike Srpske i, kako kaže, ne želi da vjeruje da će i u ovom slučaju staviti hrvatski interes iznad srpskog.

– Pozivam zvaničnike Republike Srpske da osude ovaj Milanovićev neljudski čin u vrijeme kad se Srbi s tugom i bolom sjećaju nevinih civilnih žrtava u Sijekovicu.
Srbi moraju postaviti stvari principom reciprociteta, dok god rukovodstvo Srbije i Srbi ne mogu da obilježe stradanje svojih žrtava u Hrvatskoj ne može se dozvoliti ni Hrvatima da bilo šta obilježavaju na teritoriji Republike Srpske. To znači minimum poštovanja prema onome što smo proživjeli – naglašava Stanivuković.

– Podsjećam da su oni koje Milanović odlikuje na najsvirepiji način 1992. godine ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega 17, a najstarija 77 godina – ističe on.

Nastavi čitati

Politika

Crnadak o MILANOVIĆEVOJ POSJETI DERVENTI: Dodik mu je to dopustio pa otišao daleko odavde, NOŽ U LEĐA VLASTITOM NARODU

– Lijepo je što je Dodik danas u posjeti Hilandaru, ali njegovu sramotu ne može saprati čak ni Sveta gora – rekao je potpredsjednik i šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon što je vlast Republike Srpske dozvolila da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikuje brigadu HVO u Derventi, gradu koji je veoma stradao u Odbrambeno- otadžbinskom ratu upravo od jedinica HVO.

Crnadak kaže da je sramota i strašno da Zoran Milanović, poznat po izjavi “Srbi su šaka jada” u Derventi, u srcu Republike Srpske, uz obezbjeđenje MUP Republike Srpske, odlikuje HVO, odaje počast onima koji su činili zločine nad Srbima.

– Dodik mu je to odobrio i bukvalno se sklonio daleko odavde, misleći da će ga to sačuvati od odgovornosti. Sramota, izdaja, nož u leđa vlastitom narodu! – poručio je Crnadak.

Nastavi čitati

Aktuleno